Biologische melkprijs is verlokkelijk


Melkveehouders stappen vaker over op biologisch

Leeuwarden - Met een groeiende vraag naar biologische melk groeit de belangstelling bij gangbare melkveehouders om over te schakelen. Gaf vorig jaar zo'n tien melkveehouders aan te willen overstappen, dit jaar is dat aantal verdubbeld, aldus Teunis Jacob Slob, voorzitter van Natuurweide, de vereniging van biologische melkveehouders in Nederland.

Die verdubbeling verklaart hij deels door het wegvallen van het melkquotum en de stabiele hoge prijs van biologische melk. Die is met 49 cent per kilo bijna 20 cent hoger dan die van gangbare. Het wijst volgens hem echter ook op een omslag in het denken bij boeren.

De belangstelling voor de regionale studiedagen over omschakelen, verzorgd door land- en tuinbouwcoöperatie Agrifirm, is volgens Wilbert Leermakers van coöperatie enorm. ,,Voor de eerste drie regionale bijeenkomsten hebben zich al ruim vijftig melkveebedrijven opgegeven, en dat aantal groeit dagelijks."

Volgende week donderdag is er in Surhuizum een bijeenkomst.

Meer hierover in de papieren krant van 20 november 2015
Zie verder het Fries Dagblad
frieschdagblad.nl/index.asp/…

Deel dit topic

Reacties

storm
Een paar jaar geleden wilden veel biologische veehouders maar wat graag reguliere melk leveren. Toen was het prijsverschil niet zo groot en volgens velen niet groot genoeg????
noordhollander
Je kunt ook geiten gaan melken natuurlijk............
m uut m
RFC heeft een wachtlijst van meer dan 80 veehouders. Als je nu omschakeld heb je geen enkele zekerheid dat je de melk ook daadwerkelijk als biologisch leveren kunt.
Freriks
Biologisch leveren is geen probleem. Ervoor betaald krijgen wel.
m uut m
Wordt als gangbaar afgenomen ander kanaal
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@m uut m: RFC heeft een wachtlijst van meer dan 80 veehouders.

RFC heeft geen wachtlijst voor biologische melk
m uut m
In oktober heb ik nog bij RFC geïnformeerd er werd mij toen verteld dat er al meer dan 80 veehouders op de wachtlijst stonden. De verwachting was dat de bestaande biologische leden fors meer melk gingen leveren en dat er hoog uit voor 10 nieuwe leden ruimte was. Bij een bijeenkomst van Farmel geweest deze hadden nu ruimte voor 5 miljoen kg geen garantie na overschakelen. Ik wil niet overstappen naar een ander fabriek. Het verbaast mij dat er nu geen wachtlijst meer is.
arie.j
@m uut m
Sterk verhaal dat jij ophangt met je 80tig boeren..
In de Boerderij van deze week vertelde het hoofd van de biomelk bij FC dat er vorig jaar 3 boeren biologisch waren geworden.
Dat er dit jaar er 10 bij kwamen.
En dat de wachtlijst bij FC verder leeg was.
Een vreemde droom gehad of aan het slaapwandelen geweest?
+1
m uut m
@arie.j
Wat ik hier schreef klopte in oktober! Ik heb nadien niet weer geïnformeerd zal maandag gelijk bellen. Wordt vervolgd.
arie.j
@m uut m
Hier een stuk van dat boerderij artikel (als het te lezen is)
Jack Rijlaarsdam
@arie.j
Mooie aanvulling. Je had ook op m'n link kunnen klikken.
Frans1
@Jack Rijlaarsdam
Jouw link heb je na 2 artikelen de rest van de maand niks meer aan
Jack Rijlaarsdam
@Frans1 Daar heeft @diezel toch een trucje voor?
arie.j
@Jack Rijlaarsdam

En M-uut leest blijkbaar geen Boerderij, anders was het oud nieuws voor hem geweest.
En die link zal ook zonder inloggen als abonnee wel niet werken.
arie.j
Quote:
@Frans1: Jouw link heb je na 2 artikelen de rest van de maand niks meer aan

Dat zal dan enkel voor niet abonnees zijn.
m uut m
@m uut m
Ik kom nog niet voorbij de wachtlijst van de binnendienst. ????
gerrie-hul
@m uut m Hoeveel jerseys melk je dan En waar is dat
m uut m
Er is wel degelijk een wachtlijst als je nu gaat omschakelen maar geen 80. Er zijn er wel zoveel dat ze niet weten of je de melk na omschakelen ook biologisch kan leveren. We houden het nog even in beraad wat we gaan doen.
arjan_kok
@m uut mik hoop donderdag op biobeurs de workshop over omschakelen te volgen
+5
zeppmann
Bij ons hangt een tegeltje aan de wand met de tekst:

'Wie achter de kudde aanloopt sjouwt altijd door de stront'
+1
weurding
De eerste op sloffen. De laatste op lieslaarzen?
Jannus
Degenen die vandaag de dag voor op lopen beseffen niet wie er op de bok zitten....
arie.j
Als jullie reacties maatgevend zijn zal bio nog wel geruime tijd flink meer opbrengen.
Overschakelen duurt natuurlijk ook een behoorlijk poos dus daarom alleen al zal bio voorlopig wel aan de prijs blijven.
MTSTAMMINGA
facebook.com/miedemanatuurlijk/?ref=ts&fref=ts

Met zulke grooten kan het snel gaan
cs-agrar
Hoe groot is dat en hoeveel melk komt er vandaan, qua produktie zullen ze niet boven aan de lijst gaan staan als je zuring teelt
verbi
@cs-agrar
Ze hoeven toch ook niet boven aan de lijst te staan met minder vee meer verdienen dat is de kunst.
cs-agrar
@verbi
dat lukt op zich het best als er dan ook daadwerkelijk produktie is
+3
Nico96
De biologische prijs bij FrieslandCampina is bijna het hele jaar nog lager geweest als het jaar daarvoor. Hoezo goede melkprijs? Het geeft alleen maar aan hoe slecht de gangbare prijs is.
weurding
Over een jaar liggen de uitbetalingsprijzen weer dichter bij elkaar en dan hoor je niemand erover
spotmelker
Ben al op zo'n voorlichtingsbijeenkomst geweest. Het is alleen interessant als je niet boven de 10 a 11 duizend kg melk/ha zit of je tussen biologische akkerbouwers zit die luzerne/grasklaver voor je willen verbouwen
verbi
Dan vallen er veel af.
jan is hobbyboer
Quote:
@spotmelker: Het is alleen interessant als je niet boven de 10 a 11 duizend kg melk/ha

Daar voldoe ik op het moment wel aan. Voor de rest zie ik het allemaal niet zitten. Nog veeeeeeeel meer regeltjes en controleurs. Dan moet je wel heel erg dol op boekhouden zijn. En het is niet allemaal winst, dat bruto prijsverschil.
ronny 2
Het is net of je koeien het hele jaar droog staan
en de kalveren lurken er ook nog van
mooie prijs voor de melk maar weinig melk in de tank.
Nico96
Valt hier wel mee hoor, ik zit rond de 8000 ltr, daar hebben sommige gangbare boeren hun handen vol aan.
oldhuus
In Zweden is bijna de helft biologisch, 9000 liter is daar heel gewoon, 11.000 is ook wel mogelijk. Ze stoppen veel graan in die koeien. Grasland word ook om de 3 jaar gescheurd.
ronny 2
Ik ken er ook die het met de helft moeten doen
m uut m
Die ken ik ook maar die zijn gangbaar
Nico96
Ligt voor een groot gedeelte aan je uitgangssituatie. Heb je grond waar je goed ruwvoer kunt telen, kun je ook een goede productie halen.
Jongveeopfokker
De omschakeling van gangbaar naar biologisch kost nog 3 jaar de tijd voordat daadwerkelijk alles biologisch goedgekeurd is, heeft t met de SKAL voorwaarden te maken. Ik heb het navraagt voor om te schakelen, voor dat we stopten met gangbaar melken om toch te kunnen blijven melken maar dan zogezegd verantwoord waar de burgers wel goed voor betalen. De tijd van 3 jaar vind ik lang, en je kan weinig tot bijna geen antibiotica meer gebruiken, nu zal het niet meteen nodig zijn, en ik vindt het bijzonder mooi om te horen dat er biologische veehouders zijn die een gemiddelde productie kunnen halen van 8000 liter /koe.
Dan is er toch rendement te behalen, ook als je meeneemt dat je vrijstelling krijgt van de mestverwerkingsplicht als je 90% van je dieren op stro houd.
Kortom als je idd merkt dat er veel, met name grotere bedrijven moeite hebben om 25 liter/koe te halen per dag in de gangbare bedrijfsvoering, moet je je afvragen of je dan niet beter wat rustiger aan doet en meer gemiddeld beter melkt.
+1
Nico96
3 jaar is erg lang, het is zo dat het 2 jaar duurt voordat de grond daadwerkelijk biologisch is. In de tussentijd heb je 1e jaars omschakelvoer en 2ejaars omschakelvoer van je grond. Omdat je ruime hoeveelheden omschakelvoer mag voeren, kun je binnen anderhalf jaar biologische melk leveren. Maar dan moet je het moment van omschakelen goed kiezen. Wat antibiotica gebruik betreft, is standaard droogzetten verboden, mag alleen op advies van de dierenarts. Maar dat is gangbaar toch ook al? Verder komt er een norm van 0,75 dierdagdosering. Laat je dus goed voorlichten hoe of wat voordat je eraan begint, volgende week is het Biovak in Zwolle.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkprijs , biologisch , melkquotum , melkveebedrijven en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
40
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
3