Column Sjakie - Verlengstuk of confrontatie

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, zie alle mest en veehouderij maatregelen/voorstellen van de laatste tijd:

Door Jack Rijlaarsdam,

De leden van LTO Noord kregen afgelopen week bericht dat de voordracht van de nieuwe voorzitter wordt uitgesteld. Het was mij even ontgaan dat we het al sinds augustus zonder leider doen. De reden van het uitstel is de start van een onderzoek naar nadere samenwerking binnen LTO Nederland-verband. Dat klinkt als een aanzet tot fusie van ZLTO, LLTB en LTO Noord. Echt verrassend zou zo’n samenvoeging niet zijn. Er wordt al intensief samengewerkt en argumenten uit het verleden tegen een fusie gelden niet meer.

De tegenstelling intensief contra extensief gaat in ieder geval voor de melkveehouderij niet meer op, de veebezetting is in Noord en Zuid tegenwoordig even hoog. Ook het verschil in vermogen is na de mislukte Europese veroveringscampagne van VION geen struikelblok meer. Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland staat bekend om zijn politiek correcte uitspraken, maar is nu zeer stellig: van fusiebesprekingen is geen sprake, een fusie is uitgesloten. Voorzitter Hans Huijbers van ZLTO geeft zelfs aan de inzet van LTO Noord niet te begrijpen. Hij gelooft juist meer in een decentrale koers van belangenbehartiging.

We zien hier hetzelfde als in de melkveedossiers, LTO Noord gaat voor overleg en ‘polderen’, terwijl ZLTO de confrontatie niet uit de weg gaat. Illustratief was de situatie eind juni van dit jaar. LTO Noord zette zich in voor fosfaatrechten als minst kwade om invoering van dierrechten te voorkomen. ZLTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij Toon van Hoof meldde echter doodleuk dat ZLTO tegen de invoering van fosfaatrechten is.

Na de beruchte 2 juli brief organiseert LTO Noord zelfs ledenavonden waar het beleid van staatsecretaris Dijksma wordt verdedigd. Vaak wordt de keuze gemaakt om constructief mee te werken aan nieuw beleid, waardoor de belangenbehartiger medeplichtig is aan nieuwe regels. Zo kan men eigenlijk niet eerst kiezen voor grondgebondenheid als basisvoorwaarde en later geloofwaardig pleiten voor een ruimere definitie van de grond die hiervoor mee telt.

Het onderzoek naar nadere samenwerking lijkt mij verspilde moeite. De adviseurs kunnen beter eerst ingezet worden voor het opstellen van een profiel van de belangenbehartiging. Kiezen we voor een verlengstuk van de overheid of voor de confrontatie.

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

+1
Todi
Sjakie niet meer op reageren.
-1
noordhollander
Verwarring alom dat vinden ze op t ministerie niet erg hoor en zo'n kapitaal
vernietiger als huijbers kunnen ze die niet wegstemmen??
jorisdriepinter
De echte kapitaalvernietiger is zijn voorganger, Antoon Vermeer. Die had Daan van Doorn en zijn mede kornuiten beter in toom moeten houden.
paul1
Zo kan er een mooie verdeel en heers - politiek gevoerd worden vanuit den Haag. De boeren worden het onderling toch nooit eens
jan 1
Zal een midden oplossing gezocht worden,af en toe confronterend en daarna weer polderen,zo eenvoudig is het.Onder druk wordt alles vloeibaar.
+2
wally
Heb ook al meerdere keren gewaarschuwd dat ze niet constant beleid van de staatsecretaris moeten verdedigen. Zie om me heen dat dit ook volop leden kost en gaat kosten.

Weet zeker dat het helpt om een keer flink de knuppel in het hoenderhok te gooien. Zorgt voor ledenbehoud en leden winst en als er voldoende leden overblijven dan heeft het politiek gezien ook wel zin als beleid overduidelijk masaal niet gedragen word door boeren dan bedenken ze zich nog wel een keer
jan is hobbyboer
Quote:
@wally: word door boeren dan bedenken ze zich nog wel een keer

droom verder, als de 16 miljoen burgers het niet pruimen, dan worden ze zenuwachtig, dat zijn hun werkgevers.
+4
jorisdriepinter
Als LTO had ik op 2 Juli rustig de koffie opgedronken en de staatssecretaris vervolgens veel,succes gewenst met de keuze.
Nu is lto al bijna 5 maanden druk met uitleggen waarom dit het beste is, maar van de overheid hebben we nog helemaal niks gehoord. En die moet het toch gaan regelen.
Overleg is prima. Maar soms heeft ieder zijn eigen taken. Dat is hier duidelijk het geval, maar hebben ze niet naar gehandeld.
+2
jan 1
Quote:
@Jack: Na de beruchte 2 juli brief organiseert LTO Noord zelfs ledenavonden waar het beleid van staatsecretaris Dijksma wordt verdedigd. Vaak wordt de keuze gemaakt om constructief mee te werken aan nieuw beleid, waardoor de belangenbehartiger medeplichtig is aan nieuwe regels. Zo kan men eigenlijk niet eerst kiezen voor grondgebondenheid als basisvoorwaarde en later geloofwaardig pleiten voor een ruimere definitie van de grond die hiervoor mee telt.

Je kan wel kritiek hebben,maar kom maar op met de oplossing....
Ben zelf ook bij deze lto vergaderingen aanwezig geweest(de meern),maar wat is er mis dat ZELFS lto avonden organiseert over het mestbeleid? Op deze avond heeft Jeanet Brandsma haar stinkende best gedaan(Voor een volle zaal) om de boeren wegwijs te maken in het woud van nieuwe regelgeving,waren meer vragen dan antwoorden,dat zal voorlopig zo blijven..
Ben net als elke andere boer sceptisch over wat deze overheid met de boeren in nl wil,kijk maar naar de nb vergunningen en de pas,maar als 1 ling begin je werkelijk helemaal nix.
+2
sorry
Ze waren altijd voorstander van het afschaffen van melkqoutum,over de groei van de wereldbevolking (technische ontwikkelingen gaan veel sneller) Als ze een beetje visie hadden hadden ze verder geborduurd op het qoutum,een deal gesloten met de staatssecretaris ipv allerlei dure stalsystemen en en geknoei met dichte stalvloeren voor een beetje meer melk
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@jan 1: Je kan wel kritiek hebben,maar kom maar op met de oplossing....

Wel eens van grondgebondenheid gehoord, dat is een structurele oplossing, dat ZLTO hersenspinsel van 2 juli was alleen bedoeld om op korte termijn wat gaten te dichten bij bedrijven die toch niet toekomstbestendig zijn. De eerste staan inmiddels al in de krant (zie ander topic hier) of hebben al bijna geen koeien meer ipv gewenste 480. Zoals Cruyff al zei: wat niet kan, dat kan niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , lto , fusie , veehouderij , lltb , vion , overheid , grond , politiek , grondgebondenheid , sjakie , zlto , dierrechten , albert jan maat , dijksma en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0