Minister Kamp van Economische Zaken wil meer opbrengst uit mest

De staatssecretaris wil alleen maar minder maar Minister Kamp wil alleen maar meer mest gebruiken om de Economie los te trekken :)

Minister Kamp van Economische Zaken gaat boeren stimuleren om hun mest met behulp van zogeheten mono-vergisters om te zetten in aardgas. De eerste boerderij waar dat gebeurt, levert inmiddels gas aan 120 huishoudens. Energiebedrijf Essent, dat het gas opkoopt, denkt dat uiteindelijk 10 procent van de gasbehoefte in Nederland door boeren aangeleverd kan worden.

Video: nos.nl/artikel/2070546-koken-op-koeienpoep.html/

Mono-vergisters gebruiken alleen pure mest en geen bijproducten als mais. De oude bio-vergisters waarbij dit nog wel gebeurt zijn veel minder efficiënt en omstreden vanwege het gebruik van kostbaar voedsel voor het verbrandingsproces.

Op de boerderij van boer Jaap Jan Ras bij Den Bommel op Goeree-Overflakkee staat een splinternieuwe biogas-installatie, vol met geavanceerde apparatuur. Even verderop staat een nieuwe stal voor 300 melkkoeien. De koeienpoep van deze dieren wordt automatisch een groot aantal keren per dag de mestopslag ingeschoven.

Door de mest snel af te voeren kan het methaangas -dat anders als schadelijke CO2-emissie het milieu in gaat- omgezet worden in aardgas. Het gas uit de mono-vergister gaat direct het aardgasnetwerk op. Twee huizen verderop wordt er vervolgens gekookt op gas uit koeienpoep.

De totale hoeveelheid aardgas die boer Ras op jaarbasis aan het aardgasnetwerk levert, wordt opgekocht door Essent die het vervolgens aan de consument verkoopt als groene energie. Essent won het volgens de boer van andere energiebedrijven omdat het bedrijf de volledige administratieve afhandeling van de energieproductie uit handen van de boer neemt. Boer Jaap Jan Ras heeft er dus zelf geen omkijken meer naar.

Als alle boeren in Nederland op deze manier aardgas zouden produceren kan volgens Essent tien procent van de gasmarkt bediend worden door boeren. Biogas zou op deze manier het tekort dat ontstaat door het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen, gedeeltelijk kunnen compenseren.

Er zit eigenlijk maar een groot nadeel aan de mono-vergister van boer Ras. De totale investering op en rond de boerderij bedroeg maar liefst 800.000 euro. De installatie zelf kost 650.000 euro. Dat zijn bedragen die veel melkveehouders -met een lage melkprijs en hoge productiekosten- niet op kunnen brengen. Vandaar dat minister Kamp van Economische Zaken werkt aan een innovatieregeling voor mono-vergisters op boerderijen, om de investering aantrekkelijker te maken. De productie van biogas wordt al flink gesubsidieerd. De subsidiepot van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) gaat volgend jaar van 3,5 miljard euro naar 8 miljard euro.

Boer Jaap Jan Ras wordt niet rijk van het gas. Hij ziet zichzelf als rentmeester van het milieu en wil een duurzaam bedrijf dat toekomstbestendig is. Zuivelbedrijf FrieslandCampina werkt aan plannen om zijn leden te belonen voor investeringen in mono-vergisters. Ruim 13.500 melkveehouders leveren aan FrieslandCampina en zijn mede-eigenaar van het bedrijf. De mono-vergister past in het beleid van het zuivelbedrijf om te komen tot duurzamer productie en mee te helpen aan CO2-reductie van methaangas uit mest.

Overigens zijn niet alle milieuproblemen opgelost met de mono-vergister. De mest die na de gasproductie over blijft bevat nog altijd schadelijke stoffen als fosfaat. Melkveehouder Ras moet zich dus na de gasproductie net als andere melkveehouders nog steeds aan alle fosfaat en mestverwerkingregels houden.

Bron: NOS

Deel dit topic

Reacties

Coen
Hoeveel subsidie wordt erbij gegeven, over welke termijn en over de productie van groen gas ?
Las Veegas
Nou een SDE loopt 12 jaar.
Er zou voor 120 huishoudens geproduceerd worden, 1500m3/huishouden/jaar, geeft 180.000m3.
Marktprijs aardgas is ca. 20cent/m3, meeste SDE's op 65cent/m3 dus:
45cent/m3 subsidie maal 180.000m3 geeft 81.000euro subsidie per jaar en 36.000euro aardgasverkoop. Dus voor ruw weg 120.000euro per jaar doe een investering van 650.000euro. Naast dat er zo'n 68.000euro aan rente en afschrijving (5%, 144mnd, 10% rest) af gaan, zijn de operationele kosten ook niet gering.
Echter hier betreft het een bedrijf met 300-koppen dus als er nu eens 1cent/kg meer voor de melk wordt gegeven dan heeft mest door een vergister brengen ook nog inderdaad bedrijfsmatig zin.
Dus RFC, afrekenen, voor die klimaatneutrale melk en jij je klanten uitleggen dat ze een product krijgen die bij deze tijd past of ze dat nou willen of niet.
+2
jorisdriepinter
Vergisten is geen oplossing. Je verbrand je broodnodige organische stof. Op papier is het gunstig voor de co2 uitstoot omdat methaan heel zwaar meetelt. Daarom vindt RFC het Intressant. Het zou namenlijk de methaanuitstoot reduceren. Dan moet je wel met dagverse mest werken wat vaak niet haalbaar is.
Daarom is het een schijnoplossing.
HFfan
Varkens en kippen mest zou wel gaan met wat subsidie
noordhollander
Ik zie het nut van zo'n investering wel degelijk in vooral als een ander betaalt het moet alleen niet zo zijn dat je geen baas op eigen erf meer
bent;trouwens een zakkie gedroogde koemestkorrels kost bij t tuincentrum
nog zo'n beetje krap 20€ verder nog vragen?
oubi
Een paar jaar geleden reeds in Langeveen al uitgeprobeerd bij kalvermester Kleijsen. Ook met dagverse mest. Zak subsidie erbij gehad van de overheden. Sindsdien niks meer over gehoord. Wie weet er meer?
Herbert
Zijn er prikkers met een vergister als buurman? Er zijn ideeën om op een halve kilometer van ons een vergister te bouwen. Heb je nog veel geluid of stankoverlast?
+3
Freriks
Kamp mag minder gas uit Groningen pompen, dus moet ie wat anders bedenken. Wat ik mis in dit soort verhalen is het rendement voor de boer. Als zo'n vergister binnen 10 jaar terug te verdienen is krijg je het benodigde geld wel bij elkaar. Voor een monovergister of microvergister moet je toch al gauw richting 4000-5000 kuub mest per jaar. Ben je flink wat koeien nodig, die dan ook nog niet in het weiland mogen schijten (oeps, probleempje voor RFC)
+2
Jaap40
Kamp kan beter beetje goedkoop gas van Poetin kopen. Met een terugkoop garantie van kaas!
cs-agrar
Is volgens mij geen vergister die zonder subsidie z'n broek heel houden kan. Daarbij zelfde verhaal als zo'n ventilator, voordat ie er staat en draait is er al heel wat energie verloren gegaan..
Maar goed, dit kan zomaar leuk effect gaan hebben op de "overschot"mest
+1
kaas
Het probleem met groen gas dat je het niet in grote hoeveel heden op het gas net kwijt kan in het buiten gebied ja dan moet er een hub tussen en dat kost tonnen dus niet interessant.
+1
cornelissen
Kostprijs van het biogas (dus zonder enige subsidie) 90 eurocent per m3, gaat dus de samenleving nogal wat geld kosten om 10 % van het aardgasgebruik door biogas te vervangen
kanniewaarzijn
Schadelijke stoffen als fosfaat???
Freriks
Wist je toch wel? Net als CO2. Dat planten niet kunnen groeien zonder deze stoffen weten ze bij NOS niet
Frans1
Technische Universiteit Eindhoven had een aantal jaren geleden net zoiets:
tue.nl/universiteit/nieuws-en-pers/…
Kassa
Lekker handig! na omzetting spoelt het "onschadelijke" nitraat weg

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , stal , frieslandcampina , melkprijs , investering , energie , gas , milieu , duurzaam , fosfaat , boerderij , dieren , melkveehouders , melkveehouder , boer , biogas , economie , voedsel , bijproducten , zuivelbedrijf en installatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
5