De dag waarop FrieslandCampina ons in de steek laat

Wat is daar aan de hand in Belgie??:

Een melkveehoudster uit Leffinge schrijft in een open brief haar afschuw uit voor de manier waarop FrieslandCampina volgens haar gisteren 442 melkleveranciers aan de deur zette.

"Jullie zijn gek!" De meest uitgesproken reactie op ons grote nieuws dat we een melkveebedrijf in de Leffingse polder gingen overnemen. We stonden te springen om eraan te beginnen, met hart en ziel… Nu, slechts vier jaar later: het is 17 november 2015, 20 u. en Klaas is nog steeds de koeien aan het melken. Ik bracht hem net wat boterhammen, omdat hij na het melken nog naar een zoveelste vergadering gaat. Het is de dag waarop FrieslandCampina ons in de steek laat. We worden via een onpersoonlijke standaardbrief uitgenodigd op een crisisoverleg waar wij, samen met 442 lotgenoten, vriendelijk bedankt worden voor onze jarenlange inzet... "Bedankt voor uw inzet!"

Ik kan u een woordje uitleg geven over die inzet. Dag in, dag uit, door weer en wind, weekdag of zondag staat Klaas om half 6 's morgens op om élke dag te doen wat hij graag, met overtuiging en met passie doet: boeren. Wanneer ik om 7 u. naar mijn werk vertrek is hij al anderhalf uur in de weer met zijn dieren. Ik zie met lede ogen aan hoe iemand met zoveel passie en liefde dagdagelijks, gemiddeld zo’n 15 uur per dag, hard fysiek labeur verricht en daar geen cent aan verdient. Geen cént. Op het (verplicht) publiceren van de winstcijfers van FrieslandCampina kwam volgende reactie van Jarl van der Ploeg, schrijver voor de Volkskrant: “De bij afstand grootste zuivelcoöperatie van Nederland, FrieslandCampina, heeft in de eerste zes maanden van 2015 een winst behaald van 192 miljoen euro; 85 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf profiteert vooral van een fikse daling van de melkprijzen sinds het afschaffen van het melkquotum eerder dit jaar.”

Onze winstcijfers zijn, euh, onbestaande. In tegendeel: de verliezen stapelen zich op en zijn niet meer te vermijden. En dit terwijl elke adviseur die op ons bedrijf komt het er mee eens is dat onze technische resultaten uitstekend zijn. De nieuwste productielijn bij FrieslandCampina wordt afgeschreven op 2 jaar. Ons volledige bedrijfje op 30 jaar... Laat me héél duidelijk zijn: voor de centen moet je 't dus allemaal niet meer doen, laat staan voor het boterhammetje op je plank. Voor de onvoorwaardelijke liefde voor 't vak daarentegen, daarvoor wel. De manier waarop Klaas over onze koeien spreekt… Neem nu Jaklien. Hoe het haar verging tijdens het kalven, hoeveel het vet- en eiwitgehalte van haar melk bedraagt en hoe sterk ze haar eigen willetje doordrijft in de kudde. 't Is een pateeke die Jaklien, dáár heb je nog eens wat van terug. Melk. Maar ook dankbaarheid en respect. En laat dat laatste net hetgeen zijn dat vandaag ontbrak, en nog niet in het minste bij de manier waarop FrieslandCampina haar landbouwers altijd behandeld heeft, of moet ik zeggen "aan het lijntje hield".

Dit. Was. Onverdiend. En respectloos.

Ik kom niet uit een boerenfamilie en ga, naast het werk op de boerderij, buitenshuis werken om het boeltje leefbaar te houden. Het is dus de verdienste van Klaas dat we met ons bedrijf staan waar we vandaag staan. Het is zijn onvoorwaardelijke liefde voor het vak die hem in de boerenstiel doet blijven geloven, elke dag opnieuw... En ik, ik kan enkel maar toekijken en met afschuw vaststellen dat meer en meer landbouwers hun gezin, bedrijf en soms zelfs zichzelf verliezen. Het is je reinste onrecht...

Ik wens alle land- en tuinbouwers – niet enkel de getroffen melkveehouders – in de toekomst het respect en loon naar werken toe dat ze verdorie verdienen! En hoop vanuit de grond van mijn hart dat ze ooit hun werk- en levensvreugde terug vinden.

Teja De Prins Landschapsarchitecte, fotografe.

Maar ook, héél erg graag, boerin.

Deel dit topic

Reacties

+2
pieta
Het lidmaatschap van een goede coöperatie voor de verwerking van boerderijmelk blijkt dus toch de belangrijkste pijler onder je bedrijf te zijn.
Coen
Afzet-zekerheid van bederfelijk waar is altijd noodzakelijk
+1
wotan2
Een beetje toneel spelen is ook een kunst. Het is natuurlijk erg balen als je afnemer het contract opzegt. Maar men krijgt een gouden handdruk(je) mee.
De leveranciers die ze vorige keer aan de kant geschoven hebben kregen alleen de bedankbrief.
+5
puntertje
Ach, ze beurden een 'omgevingsprijs' voor hun melk. Dat zal dus voor een groot deel de Milcobel melkprijs zijn. Ze worden nu gratis lid gemaakt en kunnen ook nog meedelen in de winst straks. Maar ja, er zitten veel tussen die 'vrij' willen zijn, wel de lusten maar geen lasten. En ten tijde van lage melkprijzen is dat lastig. En nu FrieslandCampina redelijk draait, d.w.z. beter dan slecht draaiende fabrieken in de buurt, hadden ze natuurlijk (achteraf) heel graag lid willen worden. Tijdens de 'hoogtijdagen' van Van Bakel (weet u het nog, "minimaal 50 cent/kg en het kan alleen maar meer worden") gedroegen veel leveranciers bij mij in de buurt zich behoorlijk arrogant, verwezen aan torenhoge spotmarktprijzen en hadden geen boodschap aan diepte investeringen voor continuïteit van de coöperatie. Tja, wie zal het zeggen, ik benijd de boeren daar niet maar heb er verder geen boodschap aan. We zijn een coöperatie, doel is het behartigen van belangen van leden. En als het sectorbelang evenwijdig loopt kan dat ook gediend worden en anders maar niet.
+1
sil
Heel correct verwoord puntertje
Zoeiton2
Ik neem aan dat dit vroegere Comelco boeren zijn? Je zag toch al 15 jaar aankomen dat in 2015 er minimaal 10% meer melk zou komen en dus is het bepaald niet vreemd dat FC meer dan melk genoeg heeft. Daarbij kunnen ze genoeg spotmelken veel goedkoper kopen. Hun missie is om zoveel mogelijk voor hun leden te verdienen. Daarlangs krijgen ze een buitengewoon luxe afvloeiregeling
+2
DeBoerin
Quote:
@Zoeiton2: Hun missie is om zoveel mogelijk voor hun leden te verdienen

De bij afstand grootste zuivelcoöperatie van Nederland, FrieslandCampina, heeft in de eerste zes maanden van 2015 een winst behaald van 192 miljoen euro; 85 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf profiteert vooral van een fikse daling van de melkprijzen sinds het afschaffen van het melkquotum eerder dit jaar.”
Zoveel mogelijk voor de leden verdienen, maar mooie winstcijfers toch alleen dankzij belaberde gondstofprijs voor hun leden 😞
Wij hebben liever een mooie melkprijs dan een mooie prestatietoeslag.
+3
Cornelis
Quote:
@DeBoerin: maar mooie winstcijfers toch alleen dankzij belaberde gondstofprijs voor hun leden

Als je dit najaar een ledenbijeenkomst had bezocht had je het hele verhaal gehoord, beetje populair napraten van een journalist is wel heel eenvoudig.
Veel van de verkoopcontracten hebben vandaag de dag een koppeling met de garantieprijs.
+1
DeBoerin
Quote:
@Cornelis: Als je dit najaar een ledenbijeenkomst had bezocht had

Heb ik gedaan maar misschien niet goed genoeg opgelet of zijn er andere zaken uitvoeriger besproken. Dus hoor graag misschien nogmaals de uitleg over deze koppeling.
Ps het was er overigens drukker dan verwacht: te weinig stoelen gevulde koeken en kaas 😉
En na 30 jaar de uitleg over waarom zoveel investeren (zowel RFC als hier thuis) wil ik ook weleens gaan genieten van de daaruit voortvloeiende royale opbrengsten.
+3
Cornelis
Quote:
@DeBoerin: wil ik ook weleens gaan genieten van de daaruit voortvloeiende royale opbrengsten.

FC presteert op basis van de halfjaarcijfers een cent of zes beter dan ons omringende ondernemingen. Ervan genieten mag je zelf organiseren 😄

Van het voorjaar nog maar eens vragen dan. En mooi dat er veel leden aanwezig zijn!
+1
gezienus
@Cornelis
Bij 36 cent hoor je mij ook niet klagen ?
+1
Cornelis
@gezienusAls de boeren niet meer klagen en de pastoors niet meer vragen is het einde der wereld nabij.
gezienus
@Cornelis
Vergader boer heeft nog een punt . krijg Screenshot er niet op

De groten hebben het bij rfc te zeggen ??
gezienus
+3
Jack Rijlaarsdam
@gezienus
boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…

Vergaderboer is relnicht eerste klas. De afspraak 80% koeien in de wei in 2020 staat vast, dus financiële maatregelen zijn onontkoombaar. Gewoon wat geduld hebben. Volgend jaar is de discussie over de financiële regelingen, waaronder kwantumtoeslag, voor de komende drie jaar weer open, dus alle mogelijkheden voor de leden om baanbrekende ideeën te spuien.
George
Quote:
@DeBoerin: Zoveel mogelijk voor de leden verdienen, maar mooie winstcijfers toch alleen dankzij belaberde gondstofprijs voor hun leden
Wij hebben liever een mooie melkprijs dan een mooie presta

!!!!!????
Ben jij DeBoerin? Echt?
Pas geleden nog een mooie topic over of er nog gelukkige boeren bestaan en nu zelf twijfelachtig?
George
Quote:
@DeBoerin: En na 30 jaar de uitleg over waarom zoveel investeren (zowel RFC als hier thuis) wil ik ook weleens gaan genieten van de daaruit voortvloeiende royale opbrengsten.

Ongelooflijk het lijkt wel of het kwartje gevallen is. Eigenlijk nooit zulke reacties van jou verwacht.
+1
arjan_kok
@Georgeja vrouwen zijn soms net zo veranderlijk als het weer
MTSTAMMINGA
Quote:
@DeBoerin: En na 30 jaar de uitleg over waarom zoveel investeren (zowel RFC als hier thuis) wil ik ook weleens gaan genieten van de daaruit voortvloeiende royale opbrengsten.
+1, beoordeeld door George

Met dat mooie beroep wat we hebben is het toch elkedag al genieten ?

En geldzorgen hebben we niet want dat hebben niet 😃
de hoef
@Cornelis
hoeveel nieuwe leden zijn erbij gekomen per 1 april dit jaar
3 speen
Scheelt jou wat je kunt altijd nog naar doc????
gezienus
Vergaderboer
Ik vind dat nogal een fors aantal die eruut worden geknikkerd. En dan gaat erin de nabije toekomst gesproken worden over het toelaten van evt. nieuwe leden, of heb ikke het mis, kom er maar in TOPPERS, van de TOP !!!
+1
Ard Eshuis
Als je deze er nu uit flikkert, moet je zeker geen nieuwe leden aannemen in de toekomst!
Dat dunkt mij ook.kWeet niet of daar in het zuuden de verwerkings capaciteit ook is uutgebreid, denk het niet.
arie.j
Leden zijn wat anders dan leveranciers in het buitenland.
Deze leveranciers hadden naar ik aanneem ook een heel andere melkprijs dan de leden.
Maar het blijft natuurlijk wel sneu voor hen en enige frustratie kan ik me voorstellen.
Wat een nieuw lid in Nederland betreft: Die betaald een fors intreegeld van wel 15 cent de kg, en moet weidegang toepassen.
Soortgelijke regels hebben die leveranciers niet gehad
In 2013 moest 20% van de Belgische leveranciers aan FC eruit, nu van de rest weer de helft, je krijgt de indruk dat FC de boel aardig aan het afbouwen is in België.
Annejoy
De locatie van de leveranciers speelde volgens mij ook mee. Er was teveel melk voor de Belgische markt.
Wellicht zijn nieuwe leden in Noord Nederland in de toekomst wel weer welkom.
+1
jorisdriepinter
Vrije leveranciers van cooperaties hebben altijd de neiging van twee walletjes te willen eten. Als het ze uitkomt de vrijheid maar daarnaast ook graag de lusten als het past.
Leverancier zijn bij bij RFC is een aflopende zaak.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , melken , frieslandcampina , polder , melkquotum , grond , melkveehouders , melkveebedrijf , eiwitgehalte en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
4