Boer niet bezig met vitaal kalf of makkelijke geboorte

Bij de fokkerijkeuzes krijgt het geboorteproces weinig aandacht, blijkt uit een enquête van Melkvee. Toch is er een stier die in zijn eentje op dit gebied goed werk heeft gedaan. O Man gaf extreem lichte kalfjes, terwijl zijn dochters later toch makkelijk kalven. Kwaliteiten die hij ook aan zijn zonen en kleinzonen doorgeeft.

Deel dit topic

Reacties

MARTIJN G
Gewoon een koe fokken met een goed afkalfgemak. Dan heb je ook geen mini kalfjes nodig voor een lichte geboorte. Die vervolgens niks opbrengen als Nuka.
+3
Jan Veenhouwer
Hier worden alleen stieren ingezet die lichte kalveren geven en tegelijkertijd dochters die makkelijk afkalven (dwz kruisbreedte en ligging >100). Levensduur van je koeien levert meer op dan een hoge lactatieproductie in maar 1 of 2 jaar. Gebruik ongeveer de helft BB, ook die komen er goed af als je koeien makkelijk kalven.
+1
Freriks
Afkalfgemak op plaats 5 van 13 kenmerken is op zich niet heel slecht. Dus ik vind de kop boven het artikel nogal tendentieus. Je kunt niet alle 13 kenmerken bovenaan zetten, dan ga je ook niet vooruit.
Naast fokkerij is voeding en huisvesting van droge koeien van grotere invloed. Sinds we hier de droge koeien in een potstal huisvesten en een rantsoen van stro en krachtvoer voeren gaat het afkalven bijna altijd vanzelf. In 95% van de gevallen ben ik er niet bij, omdat de koe of het kalf me al voor is. En we gebruiken hier 70% belgisch blauw op de koeien.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stier , kalf , geboorte en boer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN