Eerste fosfaatrechten voor melkvee voor circa € 5.000,- verhandeld

Een voorlopig koopcontrat dus, echte handel is er nog niet mogelijk:

Voor prijzen van tussen € 4.000,- en € 6.000,- zijn de eerste twee contracten voor fosfaatrechten afgesloten. Wordt dat de prijs die melkveehouders moeten betalen?

Die eerste twee contracten zijn gesloten door Ids Schaap van fosfaatrecht.nu. Wie de kopende en verkopende partijen zijn, wil hij niet zeggen. Wel dat het om een echte overeenkomst gaat en niet slechts om een voornemen. ‘Zij die nu al kopen, redeneren dat de prijzen waarschijnlijk alleen maar stijgen. Dat was met het melkquotum in 1984 ook zo’, zegt Schaap.

Schaap doet zijn uitspraken in een artikel in het magazine Agrarische Schouw dat sinds afgelopen vrijdag bij melkveehouders in Noord-Nederland wordt verspreid. Het magazine is ook digitaal te lezen via deze weblink: issuu.com/langs-de-melkweg/docs/…

Varkensrechten overhevelen

In datzelfde artikel stelt Lubbert van Dellen van Accon AVM dat er een politieke en sectorale keuze mogelijk is om een deel van de varkensrechten eenmalig over te hevelen van varkenshouders naar de melkveehouderij.

‘Over die laatste optie wordt door de politiek en door een deel van de varkenshouders momenteel wel degelijk serieus gesproken’, vertelt Van Dellen. Hij is ervan op de hoogte dat LTO en staatssecretaris Dijksma officieel stellen dat deze optie er niet is. Maar Van Dellen was zelf een van de overlegpartners dit voorjaar die tot het voorstel voor fosfaatrechten kwamen. Hij zit dus dichtbij het vuur.

‘Dé varkenshouderij bestaat niet. Ook niet in georganiseerde vorm. Er zijn zeker varkenshouders die hun rechten graag verkopen. Komt dit erdoor, dan ligt de markt niet direct open. Vrije handel in rechten tussen diersectoren zie ik niet gebeuren. Wat dan wel kan gebeuren is dat de overheid een percentage van de rechten opkoopt en die vervolgens eenmalig uitgeeft in een andere sector. Gezien het structurele overaanbod op de varkensvleesmarkt, is er binnen die sector veel draagvlak voor. Het enige wat dit nu nog blokkeert en wellicht blijvend blokkeert, is de politieke wil om toe te staan dat er meer koeien worden gehouden in Nederland.’

Deel dit topic

Reacties

Todi
Het licht er maar aan in wat voor situatie je zit en wat voor regeltjes je er bij zet.
BertK
Lijkt mij een beetje zot om nu al handel te plegen. Kan alleen met veel mitsen en maren. Je weet nog niet hoe de regels worden. Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. De kans dat het kabinet struikelt voor dat de wetgeving er is bestaat ook nog, zou voor het eerst in vele jaren zijn dat een kabinet de rit uitzit. Verkiezingen gepland voor voorjaar 2017, wetgeving melkveefosfaatrechten in de loop van 2016, mogelijk pas begin 2017. Met terugwerkende kracht, als dat tenminste juridisch waterdicht is.....
Jannus
Vroeg zaken doen,voor de stropdassen er mee langs de deur gaan,is mij altijd het beste bevallen en het meeste mee verdiend.

Met laat handelen ga je kruimels harken en duurt het lang voor je een brood hebt

6000 euro is goedkoper dan wat er wel eens voor Q gekocht is
+1
jg
Afschrijven in 20 jaar ?? 4 % rente , ben je voor ca 4,6 cent per liter aan het melken, quotering was duurder.
crisis
Quote:
@jg: Afschrijven in 20 jaar ??

Varkensrechten zijn in vijf jaar af te schrijven. Vraag is of de rechten wel afschrijfbaar worden.
+1
Coen
@jg , quotumkosten resp. superheffing was > 25 cent, dus dit is een koopje, we gaan dus goud verdienen
tonny60
@crisis
varkensrechten blijven voorlopig tot en met 2017 en zijn dus in twee en een half jaar af te schrijven
crisis
Quote:
@tonny60: in twee en een half jaar af te schrijven

Onjuist.
+7
ricardo
Zal wel een stunt zijn voor Ids zn nieuwe website
+7
jvt
Van dellen, was dat niet de man die het had over spantvakprutsen rond 2008 en zeker wist dat het quotum vanaf 2011 niet meer waard zou zijn omdat er zoveel verruiming kwam en europese verevening. Dit wist hij ook omdat hij zo dicht op het vuur zat...
Coen
Binnenkort vast becijferingen van deze lieden, de terugverdientijd van dit soort rechten is dan maar een paar jaar
+2
twentenaar
Makelaars ruiken weer geld en we trappen er weer vol met beide benen in!!!
+1
jorisdriepinter
Noem mij iemand die nog nooit iets fout heeft gedaan of beweerd maar wel wat bereikt heeft!
weurding
Quote:
@twentenaar: Makelaars ruiken weer geld

ga er maar van uit dat er ook zat boeren zijn die de neus niet verstopt hebben zitten en druk rekenen op dit moment 😉
+1
Dus ehh ik verkoop 125 keer 6000 euro is ??? kan ik een nieuwe fietse kopen.
+1
oubi
En nog wel een electrische; had je opa niet.
Todi
Ach TOT hier halen ze de fiets gewoon uit het station. Kost niks.
Cornelis
Zie Boerderij vandaag. LTO en NZO opteren voor een beurs naar het voorbeeld van de Duitse quotumbeurs. Dit om de handel er niet massaal op te laten springen. dus de makelaar kan wel hard roepen, het moet nog wel even overgeschreven worden...
+1
jg
Waarom is er bij varkens en pluimveerechten nooit voor een beurs gekozen ?? Lto wil toch altijd de vrije markt zijn werk laten doen ??
Cornelis
Vraag het aan LTO zou ik zeggen.
friesboertje
Ik denk dat een partij achteraf een goede deal maakt en de andere partij achteraf baalt.
weurding
Raar om een waarde aan een recht toe te delen, wat en hoe groot wordt een recht? is dat 1 per koe of hoe zit dat??
+1
verbi
Vroeg zaken doen is nog altijd het goedkoopste geweest wordt alleen maar duurder en fosfaat is het simpelste om in te handelen 1 kg is 1 kg klaar.En of het gekoppelt wordt of niet dat regel je even met een ontbindende voorwaarden , hoe moeilijk kan het zijn.
Freriks
Er zijn ook boeren die varkensrechten hebben gekocht op hoop van zegen. als dat toch wordt goedgevonden zijn die spekkoper.
Vindt het wel bijzonder dat sommige mensen die een hoop kabaal maken over de lage melkprijs hier al volop mee speculeren over deze kostprijsverhogende handel :-?
3 speen
Idioten ben je gewoon nodig voor zoiets
weurding
Zei men ook bij de eerste quotumtransactie's 😉
paul1
Fosfaatrechten leasen kan misschien ook wel : 2000/jaar lijkt me
een mooi begin.
weurding
Wanneer kom je tekenen?
Het hele gezeik moet nog door de eerste en TWEEDE kamer, en er is een reeele kans dat het kabinet valt , begint het hele gedonder over niks van voren af aan .
+1
3 speen
Dan lijkt mij het beste dat gait terug in het kabinet komt
pussy
Lekker links gebeuren straks , duurzaam , weidegang , blabla , kan je als intesieve gast je nog wat beleven
christo
Het zou zo maar kunnen dat ze het te bont maken. Daar zit ook niemand op te wachten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , koeien , melkvee , melkquotum , voorjaar , overheid , politiek , melkveehouders , accon avm , taal , dijksma en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
77