Hoger saldo met robot en weiden

Bedrijven die automatisch melken en weidegang toepassen verdienen 5500 euro per jaar meer dan bedrijven die geen weidegang toepassen met een melkrobot. Het verschil wordt kleiner naarmate de bedrijfsgrootte toeneemt.

Deel dit topic

Reacties

+3
oldhuus
"Het grootste bij 85-90 koeien"
Dat is toch een flinke onderbezetting, wel 2 robots in onderhoud en afschrijving.
ijssel
Wel minder slijtage,dus minder kosten.
+1
dorpsrandhoeve
Ik beweid nu met 115 koeien met 2 a4 robots. Een beweidingsbox is naar mijn mening wel onmisbaar om voldoende melkingen te krijgen.
brabo
Quote:
@dorpsrandhoeve: onmisbaar

daar denk ik toch heel anders over.
Gewoon geen beweidingsbox en deur altijd open laten staan. Als de koeien weten dat ze altijd onbeperkt in en uit kunnen lopen, dan zullen ze dit ook vaker doen
dorpsrandhoeve
@brabo
Dat kan, maar zul je wel heel rap in je robotbezoek dalen. Ga dan niet zeuren als je aan het eind van het weideseisoen meer celgetal koeien hebt. Je krijgt namelijk al snel koeien die onregelmatig worden gemolken. Juist dat werkt celgetal in de hand.
brabo
Quote:
@dorpsrandhoeve: robotbezoek dalen

dat valt alles mee, hooguit 0,2 per dag. Maar de produktie blijft gelijk dus minder robotbezoek is helemaal niet erg
meelezer10
@brabo
hoeveel kg ds weide gras eten de koeien gemiddeld ?
brabo
@meelezer10
afhankelijk van het weer tussen de 0 en de 30% van het totaal rantsoen
oldhuus
+1
Druk
Hoger saldo is mooi, maar het gaat natuurlijk om het uiteindelijke inkomen. Dit soort dure apparaten moeten maximaal bezet zijn, de vaste kosten (rente, afschrijving, onderhoud en abonnementen) uitsmeren over zoveel mogelijk liters melk.
jan w
Als vuistregel houdt men meestal het volgende aan:
6 uur weiden = 6 kg opname uit gras.
6 kg d.s. opname geeft 1 cent voordeel.

dus bij 1 cent en € 5500,= geeft 550000 kg melk

Maar een koe vreet geen 1 kg.d.s. per uur ( 0.8 kg.)
En de schommelingen zijn in nederland te groot.
Begin van de zomer was te droog, gaat het gras schieten, waardoor niet smakelijk meer.
Nu te nat, waardoor sommige boeren de koeien binnen moeten houden.

Als alle omstandigheden optimaal zijn zal het rendement makkelijk gehaald worden. En anders heb ik er ????? bij.
Freriks
Nou dacht ik te lezen dat het een analyse was van ruim 1000 boekhoudingen van het jaar 2011. Dus weinig inschattingen, gewoon harde cijfers. maar er zit natuurlijk variatie in en daar kun jij je argumenten wel uithalen waarom jouw koeien op stal moeten blijven.
wat betreft die vuistregel: je kunt de koeien zelfs zo sturen dat ze in 3 uur 10 kilo d.s. opnemen. door bijvoeding aan te passen en enkele uren de voergoot leeg voordat ze naar buiten gaan. Andersom, als ze volop kunnen vreten totdat de deur wordt opgezet en de koeien naar buiten worden geschoven vreten ze niks maar gaan ze lekker liggen herkauwen in de wei.
+1
jan w
Quote:
@Freriks: wat betreft die vuistregel: je kunt de koeien zelfs zo sturen dat ze in 3 uur 10 kilo d.s. opnemen

Misschien kun jij ze wel zo sturen, maar 10 kg d.s grasopname met weiden in 3 uur is een illusie.
Bij ons in de werkgroep Robot en weiden van RFC versus stichting weidegang, was er geen 1, die aan die 1 kg. d.s. per uur aan opname kwam.
De weidepoort is hier 12 uur per dag open, de bijvoeding heeft gevarieerd van 7 kg. d.s. tot 13 kg. d.s. per dag.
ricardo
Toch heeft freriks wel gelijk die koe kan wel in 3 uur 10 kg ds weidegras opnemen, de totale ds opname per dag zal dan wel wat lager zijn, maar in ierland werkt men onder natte omstandigheden ook zo 2 keer 3 uur grazen na het melken en weer op stal zonder bijvoer. Daar houden ze koeien om er wat aan te verdienen 😄
kaas
Het hangt helemaal af van de uit uitgangssituatie heb je een bedrijf die zeer intensief is zeg maar meer dan 20oookg melk per ha en 750000 op robot
dan is het volgens mij n iet interessant weide gang, maar ben je extensief met 5 of 6 ton op de robot dan ligt het anders dan kan weidegang wel interessant zijn

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melken , melkrobot , weidegang , robot , saldo en verdienen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
1