Zo. Einde aan de discussie. Of weer een nieuwe start?

mest injecteren werkt. Het vergroot bovendien aantoonbaar de beschikbare hoeveelheid stikstof voor het gewas en werkt daardoor opbrengstverhogend. Tegelijk zijn er geen aanwijzingen dat lage-uitstoottechnieken negatieve effecten hebben op de bodemkwaliteit, de productiviteit van gewassen en de biodiversiteit, schrijven ze.

'Glashelder bewijs'

Het nieuwe artikel is deels ingegeven door de wens om deze al tientallen jaren voortwoekerende discussie te beëindigen, verklaren beide mede-auteurs Jan Huijsmans en Jaap Schröder van de WUR in een interview met Boerderij. Volgens hen wijzen de beschikbare onderzoeksgegevens glashelder uit dat het beleid effect heeft gehad en de uitstoot van ammoniak heeft verminderd. Ze hekelen de complottheorieën die binnen de sector rondgaan, en die beweren dat stikstof-wetenschappers zich voor het karretje van de overheid laten spannen.

Deel dit topic

Reacties

josl
VVBM heeft bij deze schijnbaar haar bestaansrecht ( voor een deel) verloren.
producent
'Glashelder bewijs'

Het nieuwe artikel is deels ingegeven door de wens om deze al tientallen jaren voortwoekerende discussie te beëindigen, verklaren beide mede-auteurs Jan Huijsmans en Jaap Schröder van de WUR in een interview met Boerderij. Volgens hen wijzen de beschikbare onderzoeksgegevens glashelder uit dat het beleid effect heeft gehad en de uitstoot van ammoniak heeft verminderd. Ze hekelen de complottheorieën die binnen de sector rondgaan, en die beweren dat stikstof-wetenschappers zich voor het karretje van de overheid laten spannen. De hardnekkige weerstand verklaren ze in de eerste plaats uit het feit dat emissiearm uitrijden boeren geld kost. "Maar er is geen ontkomen aan. Bovengronds uitrijden kost voer en milieukwaliteit."

Zijn er soms ook nog onderzoekgegevens niet beschikbaar?
hans1980
Vindt dat "glashelder" nog wel een rare uitspraak
+1
ko melker 1
verwijderd
oldhuus
Ja en wat dacht je van Bodemverdichting, een injecteur trekt natuurlijk veel zwaarder en dat gaat ten koste van de opbrengst en efficientie!
Jan Veenhouwer
Hebben ze ook daadwerkelijk nieuw onderzoek gedaan of zijn ze gewoon weer het bekende paadje gegaan? Logisch dat je dan op dezelfde conclusies uitkomt!
cs-agrar
Welke "aannames"zullen er nu weer gebruikt zijn? Huijsmans is volgens mij grondleggger van het injectiegebeurem, die gaat niet zeggen dat het niet werkt
+1
hans1980
Ben niet tegen zodebemesten , maar liever zou ik sleepvoet bemesten in elk geval ondiep .
Onderzoek vs. Onderzoek , om het effect van drijfmest op bodemleven te meten en of vergelijken met bovengronds (niet schadelijk voor bodemleven) moet je meerdere jaren onderzoek doen .
Ook uitgangspositie is van belang , niet elke mest is even schadelijk bevat meer of minder C/N verhouding maar ook grond soort is het gras op klei of zand oud grasland>10jaar of nieuw?

Kortom het onderzoek rammelt
oldhuus
Gewoon iedere 2 jaar zo'n onderzoekje naar buiten brengen, heel Den-Haag weer overtuigd.
melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/51333/
+1
oldhuus
Quote:
@josl: Het vergroot bovendien aantoonbaar de beschikbare hoeveelheid stikstof voor het gewas en werkt daardoor opbrengstverhogend.

Jammer dat die stikstof allemaal op een strookje van 1cm breed 5cm diep ligt geconcentreerd. Hoe moeten planten op afstand dat nou opnemen, is gewoon plaatselijke nitraatbom.
hans1980
Heeft onze schepper de koe toch verkeerd ontworpen , het is eerst gaatje graven daarna schijten het best lopende ...
WUR ontkent het bestaan van bodemleven
spotmelker
Stikstofwetenschappers?? Bestaan die dan? We weten vrijwel niets van hoe het traject van mesttoediening tot eiwitopbouw in de plant verloopt. Als je alle plussen en minnen meeweegt en een maximale grasopbrengst nastreeft gebruik je jaarrond niet steeds dezelfde machine.
hans1980
Wanneer je grasland scheurt dood je bodemleven, hierbij komt veel N vrij daarna goede mais/gras opbrengst maar er is wel een groot deel v/h bodemleven afgestorven.
Dus onderzoek op basis van 1/2 jaar is waardeloos

wanneer je drijfmest injecteert dood je..zie boven..
landbouw van nu lijkt meer op substraatteelt
producent
Uitstoot ammoniak in 2014 gestegen
De uitstoot van ammoniak uit de landbouw is in 2014 met 5 kiloton gestegen ten opzichte van 2013. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de emissieregistratie over 2014 van het RIVM. De groeiende uitstoot wordt toegeschreven aan de groei van de melkveestapel en het hoge mineralengehalte van ruwvoer. Als gevolg daarvan waren uitscheiding van stikstof in mest hoger, waardoor ook de ammoniakemissie toenam. De totale ammoniakemissie wordt geschat op 138,1 kiloton in 2014. Daarmee overschrijdt Nederland het nationale emissieplafond van 128 kiloton.

nieuwsgrazer.nl/11jGb/QCCO/

Hoeveel aannames wil je gebruiken voor een conclusie.
Freriks
V focus, u weet wel, dat goede blad met afgelopen jaar een serie lezenswaardige artikelen over ammoniak, heeft het initiatief genomen om een onafhankelijk onderzoek te doen naar de hele soap rondom het ammoniakbeleid. Blijkbaar willen sommigen de uitkomsten van dat onderzoek voor zijn door een literatuurstudie te presenteren van diverse onderzoeken.
Overigens zijn de resultaten van het zodebemesten heel erg afhankelijk van de omstandigheden. Ammoniakreducties variëren van 5-50%. Resultaten kunnen verbeteren door toevoegen van water aan de mest. Vooral heel goed na de eerste snede.
+1
oldhuus
Klinkt leuk die reducties, maar hoe lang?? Ooit een onderzoek bleek dat bij bovengronds ammoniak sneller vrij kwam maar ook korter de zon doet ook zijn werk, en bij injecteren de ammoniak gewoon langzamer vrijkwam en langer.
+1
hans1980
Ammoniak laat zich prima binden aan water!
jammer dat kansrijke projecten als
duo en triple spray dan geen kans krijgen wanneer
de WUR maar 1 ding wil

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , stikstof , biodiversiteit , ammoniak , boerderij , overheid , uitstoot en bodemkwaliteit geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0