Forse prestatietoeslag voor leden FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft een goed eerste halfjaar gedraaid. De winst steeg met 85 procent naar 192 miljoen euro. Leden van de zuivelcoöperatie krijgen in september een interimuitkering van 2,018 euro per 100 kilo melk. Dit is een stijging van 145 procent in vergelijking met het eerste halfjaar van 2014.

Deel dit topic

Reacties

+2
ijssel
Kan ook niet anders met zon goedkoope grondstof. als bij mij de inkoopkosten 35% daalt hou ik ook wel wat over.
arie.j
Als dat zo zijn zouden Campagne, dat hadden ze vorig jaar verlies i.p.v. winst moeten hebben.
Beetje wrang om altijd zulke onzin te moeten lezen van mensen die blijkbaar nooit nadenken hoe het kan dat in een jaar van stijgende prijzen er ook winst is.
+1
hookwood
Quote:
@ijssel: kan ook niet anders met zon goedkoope grondstof. als bij mij de inkoopkosten 35% daalt hou ik ook wel wat over.

Verkoopprijzen liggen natuurlijk ook lager in de markt. Toch is de melkprijsdaling niet geheel doorgegeven richting de klanten.
Freriks
Een beetje handelaar weet dat je bij een hogere prijs meer marge kunt maken dan bij een lagere prijs. Heeft iets met marktsentiment te maken. Lagere euro koers helpt, lage rentestand ook.
we zouden ook eens blij zijn met een meevaller
+3
dorpsrandhoeve
Er zal nu best weer discussie komen over de manier van uitbetalen. Van de andere kant mag je wel heel blij zijn dat het heel goed is gelukt om in het eerste half jaar een dik resultaat neer te zetten. Als leden zitten we er met heel wat poen in zodat het een solide bedrijf is, als de fabriek het dan klaar krijgt om daar een goede marge van te maken is dat positief. Dan mogen we daar blij mee zijn.
+2
Mooi resultaat. Past iedere boer op dit moment.
+6
verbi
Complimenten aan directie en bestuur ziet er zeer goed uit dit resultaat ik ben er in ieder geval blij mee had dit niet verwacht.
cs-agrar
Marge zit bij de supers, export loopt niet..
nieuwsgrazer.nl/11hHx/PFwx/
Cornelis
En waar leest Cees dat de export niet loopt?
cs-agrar
Onder welke steen lag Cornelis? Volgens mij wordt er al heel tijdje geschreven over russische boycot en dat afname door china tegenvalt
+2
Cornelis
@cs-agrarJe reageert in een topic over de halfjaarcijfers van FC. Ik kan je geruststellen; de export naar China loopt goed voor wat betreft de FC producten. En daar hadden we het over.
+1
cs-agrar
@Cornelis
en naar Rusland gaat ook geweldig zeker. Halfjaarcijfers of niet, er wordt meer winst gemaakt oa door lagere melkprijs. Dit zou betekenen dat melkprijs dus niet laag hoeft te zijn
+7
George
@cs-agrar
Als ze de boeren nog wat minder uit betalen hebben ze nog meer winst. 😄 Ze krijgen volop complimenten maar eigenlijk is het voor een onderneming die zelf de inkoopprijs van zijn grondstof kan bepalen niet zo heel moeilijk om wat winst te maken.
Ik weet dat ik nu kritiek ga krijgen op deze reactie , dus laat de minduimen maar komen en val me maar aan. 😄
+1
Cornelis
@cs-agrarRusland is dicht, geen nieuws. Kunnen we kranten met volschrijven en prikborden vol jammeren. Schouders eronder en door dat helpt beter.
Nee melkprijs volgt de markt, ben jij toch groot voorstander van? En ik snap best dat je hier niet gaat roepen dat het jou meevalt. Hoeft ook niet. Hoe draait de Cono?
cs-agrar
@Cornelis
Jep haal het maar uit de markt, maar haal er dan wel uit wat er in in zit.
Cornelis
@cs-agrarEn jij kunt beoordelen dat dat gebeurt?
cs-agrar
@Cornelis
Dat is altijd de vraag, maar zo nu en dan vang je wel es wat signalen op
Cornelis
@cs-agrarIets met stuurlui en wal?
cs-agrar
@Cornelis
nee, totaal niet. Meer controle middel
crisis
Quote:
@cs-agrar: haal het maar uit de markt, maar haal er dan wel uit wat er in in zit.

Zoals Cono doet bedoel je vast. Uniek marketingconcept, uitstekende kwaliteit kaas. In juli lag de melkprijs van Cono (30,05) wel 0,05 euro/100 kg melk hoger dan de veel te lage garantieprijs (30,00) van RFC.
cs-agrar
@crisis
Eigenlijk wel ja. Tis wel zo dat je met melkprijsvergelijking naar een jaar moet kijken,evt inhoudingen en dan zelfs nog per maand verrekenen met jouw eigen leverantiecurve om er achter te komen wie voor jou meest intressant is. Worden overal hele mooie getallen geschreven, maar wat bij jou bijgeschreven wordt, telt.
+3
crisis
Quote:
@cs-agrar: wat bij jou bijgeschreven wordt, telt.

Op 1 september krijg ik ruim 2 centen per geleverde kg afgelopen half jaar bijgeschreven. Inderdaad. Dat telt.
Cornelis
@cs-agrarBlijf jij lekker vaag doen, dan doe ik het op mijn manier 😄
+7
George
Zuivelconcern FrieslandCampina heeft in het eerste halfjaar 85 procent meer winst gemaakt, mede door de lage prijs die boeren voor hun melk krijgen.

Wat een ergerlijke zin als je dat zo leest!
+8
robotboertje
Volgens mij hebben 'we' als leden ingestemd met de melkprijsopbouw zoals deze nu is... gevolg daarvan is dat je een melkprijs hebt die gebaseerd is op wat andere fabrieken (kunnen) uitbetalen.
Dat er dan door RFC betere marges worden behaald dan de collega's, is toch lovenswaardig?

Maar mocht iemand deze 2 cent niet passen. Ik wil 1 op 1 ons bankrekeningnummer wel ff doorgeven... daar is momenteel ruimte zat
producent
Ten kosten van haar boeren maakt FrieslandCampina veel meer winst

De boerencorporatie FrieslandCampina maakt dit jaar veel meer winst, maar betaalt haar boeren wel een veel lagere melkprijs. Ondanks een hogere productie van 2% kregen de boeren in de eerste helft van dit jaar ruim 300 miljoen euro minder overgemaakt.

De prijs van een liter melk daalt hard
Campina stelt in haar verslag over het eerste halfjaar dat ze veel meer winst maakt door lagere inkoopkosten: “door de lagere garantieprijs voor boerderijmelk namen de marges toe.”

Vorig jaar betaalde Campina aan haar boeren nog 44,2 cent per liter melk. maar dit jaar is garantieprijs met bijna 8 cent (17,4 procent) gedaald naar 36,5 cent per liter. De opbrengst per liter melk ligt voor boeren nu nog maar net boven de gemiddelde kostprijs. De melkprijs staat onder druk sinds er geen maximum quotum meer geldt voor melk.

330 miljoen euro minder voor de boer
De veehouders kregen in de eerste helft van dit jaar 1,8 miljard euro overgemaakt voor hun melk, dat was vorig jaar nog 2,13 miljard euro. De omzet van FrieslandCampina bleef in de eerste helft van dit jaar gelijk op 5,6 miljard euro. Vooral de omzet van kindervoeding gaat goed, met een stijging met 15% van de verkopen. Zuiveldrankjes verkochten 0,5 procent minder.

De zuivelgigant, met de boeren als haar eigen leden, heeft in de eerste zes maanden van 2015 wel een veel hogere winst behaald van 192 miljoen euro, tegen 104 miljoen in dezelfde periode vorig jaar, een stijging met 85 procent.

De boeren hoeven daarom niet helemaal ontevreden te zijn met hun eigen coöperatie. De boeren krijgen 2 cent per liter melk extra uitgekeerd als winstdeling, dat was vorig jaar nog maar 0,8 cent per liter.

rtlnieuws.nl/economie/home/…
+7
Frans1
Quote:
@robotboertje: Volgens mij hebben 'we' als leden ingestemd met de melkprijsopbouw zoals deze nu is... gevolg daarvan is dat je een melkprijs hebt die gebaseerd is op wat andere fabrieken (kunnen) uitbetalen.
Dat er dan door RFC betere marges worden behaald dan de collega's, is toch lovenswaardig?

Jij bent RFC lid, jij snapt tenminste hoe het in elkaar steekt,al die anderen hebben de klok horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt.
Dat de prestatietoeslag hoger is tov vorig jaar betekend dat onze fabriek het dus nog beter doet tov de concurrentie dan vorig jaar 😄
meelezer10
@Frans1
Het is alleen de vraag hoeveel te danken is aan langlopende contracten.
Ik kan me voorstellen dat RFC meer langlopende contracten heeft te opzichten van fabrieken die basis producten leveren. Al is dit maar een gedachten gang.
hookwood
@meelezer10In de langlopende contracten richting de retail zit tegenwoordig wel een component dat er wordt meebewogen met de melkprijs.
Frans1
Quote:
@meelezer10: langlopende contracten

Zou best kunnen.Het heeft bij opgaande markt ook wel eens tegengewerkt,dus nu compensatie.
gezienus
Deel het bedrag op De liters.fabriek Dan weet je waar je recht op hebt?
arie.j
George zal eens niet negatief zijn over iets dat met de melkprijs te maken heeft. Wat ben je toch een zuurpruim
Lagere melkprijs gold voor iedere coóperatie en onderneming , maar die komen niet met zo'n resultaat voor hun boeren.
Overigens was die lagere inkooppprijs melk maar één van de oorzaken voor de winst in een heel rijtje.
George
Quote:
@arie.j: George zal eens niet negatief zijn over iets dat met de melkprijs te maken heeft. Wat ben je toch een zuurpruim

Arie moet weer eens schelden op het einde van de week , ga je dat zondag allemaal weer weg bidden?
arie.j
@George
Het anders was George die weer eens moest afgeven op het prima resultaat van een onderneming. i.p.v. FC een pluim te geven dat ze de lagere melkprijs voor een gedeelte via winst aan de leden kunnen geven. Iets wat andere ondernemingen gemiddeld niet konden, anders was de garantieprijs wel hoger geweest.
En nu nog een sneer naar iemands geloof er achteraan.
je bent wel lekker bezig hoor.....
En... moet ik nu met gelijke munt gaan terug schieten? Iets over roomse huichelarij of zo gaan schrijven?
Man hou toch op.
George
Quote:
@arie.j: die weer eens moest afgeven op het prima resultaat

Sorry Arie wat ben je weer zwaar op de hand. Waar heb ik ergens afgegeven op jouw favoriete onderneming? Waar? En waarom mij eruit kiezen , ben ik de enige die kritisch is? En wat je schrijft over Katholieken kan me werkelijk helemaal niks schelen , ik zal er geen oorlog door gaan voeren. 😄 Maar als jij je gelijk wilt halen wil je iemand wel eens ergens voor uitmaken , iets wat ik maar hoogstzelden zal doen.
+1
cs-agrar
Quote:
@George: Arie moet weer eens schelden op het einde van de week , ga je dat zondag allemaal weer weg bidden?

24u marathon
3 speen
Ga jij dan ook bidden george
George
Zal ik doen in opdracht van een 3 spener.
+1
weurding
Ook veur broene booon'n?
3 speen
Mag jezelf kiezen welke kerk toch nog iemand die de noodlijdende boeren door deze moeilijke tijd heen loodst????
pussy
Rare pipo,s hier

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , campina , zuivelcoöperatie en coöperatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
3