Met kringloopwijzer geen weidegang

De kringloopwijzer maakt meer kapot dan je lief hebt:

Met ingang van 1 januari 2016 moeten alle melkveehouders in Nederland voor hun bedrijf de KringloopWijzer op laten stellen. Dit is een van de maatregelen die de samenwerkende partijen in de zuivelketen aankondigen om de fosfaatexcretie op sectorniveau te reduceren. De Nederlandse melkveehouders Vakbond (NMV) is zeer verbaasd over deze maatregel, omdat dit ten koste zal gaan van beweiding. Diezelfde zuivelketen tracht sinds 2012 via het Convenant Weidegang een nieuwe impuls te geven aan weidegang. De NMV verwacht dat alle voortgang die sindsdien is geboekt, teniet zal worden gedaan door de verplichtstelling van de KringloopWijzer.

De KringloopWijzer is een rekensystematiek die boeren moet stimuleren tot efficiënter werken. Dit zal als gevolg hebben dat melkveehouders meer mais gaan telen en de koeien meer op stal gaan houden. Dit levert immers in de KringloopWijzer voordeel op ten opzichte van beweiding. De NMV vraagt zich dan ook af of de zuivelketen met het verplicht stellen van de kringloopwijzer niet het doel voorbij schiet.

Met het verplicht stellen van de KringloopWijzer wordt iedere melkveehouder gedwongen een financiële bijdrage te leveren. Dit gaat weer af van het inkomen van de melkveehouder. Bedrijven worden op deze manier gedwongen, terwijl zij er zelf geen voordeel van hebben.

De NMV is en blijft dan ook tegenstander van verplichting tot het gebruik van KringloopWijzer als maatregel om de fosfaatexcretie terug te dringen.

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
Zow, weer regeltje erbij...
KLW zal ook met beweiding moeten kunnen werken, maar moet je wel alle ins- en outs weten. en op de juiste plaats kunnen zetten. Dit ziet dan net een beetje als mestwetgeving, men weet nog lang niet precies hoe een en ander in natuur reageert.
frank post
Iedere 100 uur weiden kost je gemiddeld 65kgds ha.... dus qua opbrengst echt niet spannend inde krw (bodemspoor)
+2
spotmelker
Als je dit weer afweegt tegen de hoeveelheid melk die een koe produceert per kg ds uit weidegras t.o.v. kuilgras dan blijven ze hier mooi buiten.
+1
Freriks
Elke 100 uur weiden scheelt weer ammoniakuitstoot. en als je net zo goed je best doet op beweiding als op andere bedrijfsonderdelen kun je ook qua opbrengst goed scoren tegen lagere kosten.
Maar ja, weiden is geen kunst maar een vak!
+4
Marco de 1ste
Hoe lang blijft NMV nog in ZuivelNL?
Lto roept op tot kosten-vermindering komen ze zelf met een gedrocht als het KLW tsss.Lto en NZO(RFC) laat de oren hangen naar de grote intensieve boeren die zelf de oorzaak zijn van de P-overschot. Extensieve of balans-boeren die hun mest en grond in evenwicht hebben betalen hiervoor.
Met inhouden van melkgeld kun je alles afdwingen.(weidegang/duurzaamheid/KLW) Maar houd dat lang stand? Er staat een tweedeling en ik voorspel lagere opkomst op vergaderavonden van melkfabrieken. Veel gehoorde klacht " ze doen toch wat ze willen naar ons wordt niet geluisterd".
+3
Marco de 1ste
@JeanetBrandsma trapt af. "Zonder KLW waren er nu dierrechten".

Nou is zo erg dan???
+1
hans1980
1 dierrecht is 41 kg P dus maakt geen ... uit
Nick83
Quote:
@hans1980: 1 dierrecht is 41 kg P dus maakt geen ... uit

Bij 8000 liter is 1 koe 41 kilo fosfaat ja.

Maar bij 9000 is dat 43.5 kilo!

En bij 9500 liter per koe is dat 44.9 kilo!

Bij dierrechten zou je met veel liter per koe een stuk beter af zijn. Je zou dan gewoon evenveel koeien mogen houden altijd, ongeacht je liters per koe.

Bij huidige systeem mag je minder koeien houden als je meer liters per koe heb.
+8
friesboertje
Bij BLGG kunnen ze in hun handjes wrijven. Nu moet ook de boer die nooit bemonsterde gaan bemonsteren. Hebben ze soms her en der een dikke envelop onder de deur door geschoven? Tot op heden heb ik nog niet echt een duidelijk onderbouwd verhaal gelezen waarom het verplicht moet worden voor iedereen.
Frans1
Elk partijtje balen apart monsteren,dus bij weidegang elke keer een weide schoonmaaien wat even in de baal gedraaid wordt een extra kostenpost 😞 controle aan de hand van facturen loonwerker.
weurding
Alle balen op het eind v/h jaar in 1 factuur 😄
+1
Nick83
Quote:
@weurding: alle balen op het eind v/h jaar in 1 factuur

Dan moet die loonwerker dus wachten tot aant eind van het jaar met het sturen van de factuur en dus ook tot einde vant jaar wachten op zn geld? Of moet die bij jou toch al wachten tot einde van jaar op zn geld? Ja ... dan maakt het niet zoveel uit nee...
Nick83
Quote:
@Frans1: dus bij weidegang elke keer een weide schoonmaaien wat even in de baal gedraaid wordt

Telkens als je maait bij de koeien er ook een stukje tussenuit maaien. En gewoon inkuilen, alles op 1 hoop.
Erco
@Nick83
Balen verrekenen met andere oonwerkkosten en eind vh jaar andersom?
weurding
@Nick83haha, kwa betaling bel mijn loonwerker maar even 😉

maar je kan hier bij de loonwerker een vast bedrag per maand betalen(naar inschatting werkzaamheden) en dan krijg je aan het eind van het jaar een gespecificeerde rekening 😄
milkman1
Daar gaat het toch om, werkgelegenheid en geldklopperij.
josl
We hebben in NL forfaitaire normen. Die zijn gebaseerd op gemiddelden. Voor zowel koe ( excretietabel) als het land.Houden geen rekening met individuele bedrijfssystemen, prestatie koe/bodem/ondernemer. Wel enigszins met grondsoort, maar dat is niet op basis van productie maar op basis van risico's van uitspoeling.
Bij gemiddelden zit grofweg de helft boven en de andere helft onder het gemiddelde.
De boer die boven het gemiddelde zit qua excretie wil geen kringloopwijzer want dan wordt hij op werkelijke excretie afgerekend en dat is in zijn nadeel.
De boer die onder het gemiddelde zit aan productie van zijn land wil daar ook niet op afgerekend worden want dan mag hij nóg minder bemesten.
Meestal zitten beide groepen in dezelfde categorie bedrijven.
Logisch dat ze tegen klw zijn, ze beroepen zich op het feit dat ze extensief zijn en dus maatschappelijk gewenst en legaliseren op deze wijze de te hoge normen.
Ondertussen worden boeren die wél met de klw meedoen bij voorbaat verdacht gemaakt van fraude om de poten onder het systeem vandaan te halen.
Cornelis
Jos ga eens informeren bij je koeien en kansen collega's wie er wel en wie er geen voordeel halen met KLW.
pieta
Vertel het even Cor. Dat vind ik nogal wat gemakkelijker. Puike winst bij RFC trouwens. Het is alleen jammer dat de garantieprijs nogal wat lager is. 😄
+1
Cornelis
@pietahet is een stukje bewustwording van Jos. Hij gaat zich er maar mooi in verdiepen en dan bij zijn plaatselijke LTO het verhaal doen.Ja balen dat de garantieprijs te laag is. Gelukkig draait de toko goed.
pieta
@Cornelis
Tja beter wat minder dan opeens bericht dat je een maand niets krijgt of dat het zaakje op omvallen staat.
+1
ijssel
Van 3 balen een mengmonster maken en het aantal balen aan het eind van het seizoen optellen,maak het jezelf niet niet te moeilijk, tis tenslote al een wassen neus die klw.
Wiebren
Een wonderlijk bericht, de verplichting van Kringloopwijzer vanaf 2016 gaat over het invullen. Wat je doet met de uitkomsten is aan de ondernemer. Komt het resultaat niet gunstig uit, dan ben en wordt je niet verplicht om je mestboekhouding met het bedrijfsresultaat op te stellen.
Melkveehouders worden helemaal niet afgerekend op mineralenefficiëntie als ze dat zelf niet willen. Als je forfaitair wilt rekenen mag dat, ook straks met fosfaatrechten.

Je moet wat invullen (kan ik nog inkomen dat een aantal bedrijven dat niet willen) maar dat je daardoor meer maïs gaat zetten en geen tijd meer hebt om de koeien in de wei te doen is wel wat vergezocht.

Daarnaast praten we elkaar in de sector alleen maar aan dat weidegang ongunstig is voor resultaten op mineralenefficiëntie. Dat blijkt ook uit de cijfers die we tot nu toe hebben van 2000 Kringloopwijzers, daar ligt geen hard verband.

Natuurlijk is de vraag of het goed is dat bedrijven gaan streven naar een zo laag mogelijke excretie per koe, daardoor intensiveren, meer maïs telen en onder het mom van "dan heb ik alles onder controle" hun koeien opstallen. Dát zou ik een argument vinden.
Dat komt alleen niet door de verplichting om 'm in te vullen, maar door de keus voor bedrijfsvoering
jan w
Quote:
@Wiebren: geen tijd meer hebt om de koeien in de wei te doen

Op de Marke gaan de koeien de volgende week naar binnen, anders kunnen ze op de percelen waar ze weiden niet aan de nitraatrichtlijn voldoen.
Wat wordt het dan? Kiezen of delen.
Marco de 1ste
En waarom moet dat dan bij KLW van de ZuivelNL en mag dat niet bij de CRV(waar bijna alles al is ingevult) of die van K&K. Jij maakt mij niet wijs dat al die verzamelde data gebruikt voor andere doeleinden. Zoals het nationaal P-plafond te berekenen. Dan gebruik je de latente ruimte van extensieve ten gunste van de intensieve. En is dus geeft die extensieve tijd en kosten uit ten behoeve voor die intesieve die ook nog debet is voor deze toestand.
Ook heel sterk om dit af te dwingen op straffe inhouding melkgeld. Kennelijk is dit de makkelijkste manier om lto's wil door te drukken.
+1
Frans1
Quote:
@Marco de 1ste: Dan gebruik je de latente ruimte van extensieve ten gunste van de intensieve

Zoals het nu lijkt is dit al het geval,latente ruimte mag wel opgevuld worden met mest van een intensieve veehouder maar je mag zelf geen mest extra meer produceren 😞 tenzij je P rechten koopt.
2 keer dokken om je grond te mogen benutten.Ik blijf het ongelofelijk vinden na al die mooipraterij over grondgebondenheid
Wiebren
@Marco de 1ste:
De sector gaat niet voor niets naar een Centrale Database, anders valt ook niet te garanderen dat de invoer en de uitkomsten kloppen.
Er wordt met BEX teveel gesjoemeld, dus er moet wat gebeuren om de goeden niet onder de kwaden te laten lijden waardoor het hele bedrijfsspecifieke eraan gaat.
Bovendien, zodra je gegevens inleest bij CRV en die doen er een bewerking op (berekening bijv.), dan zijn daarna de gegevens eigendom van CRV en niet meer van de boer.
Meerdere partijen hebben een offerte ingeleverd voor het bouwen van de Centrale Database, die is uiteindelijk aan VAA gegund.
crisis
Quote:
@Wiebren: dan zijn daarna de gegevens eigendom van CRV en niet meer van de boer.

Is dat met de Centrale Database anders geregeld dan?
Wiebren
@crisis
Jazeker, de gegevens blijven van de boer en kunnen straks vanuit de database ook weer geëxporteerd worden naar bijv managementsystemen is de bedoeling. Op basis van machtigingen kun je dat dan zelf sturen. ZuivelNL is eigenaar = sector
crisis
Quote:
@Wiebren: Op basis van machtigingen kun je dat dan zelf sturen.

Stel: ik wil m'n voordeel in de KLW verzilveren in de vorm van ruimte om extra vee te mogen houden. Moet ik dan DR machtigen om m'n opgave te kunnen controleren?

Ander puntje, wie gaat controleren of de opgaves naar waarheid worden gedaan?
+1
Wiebren
@crisis
Dat is onderwerp van discussie met EZ de komende tijd, welke borging nodig is.
We hebben ook een controleprotocol bij de BEP-pilot waar al veel fouten opgespoord worden.
Een groot deel van de gegevens wordt automatisch ingelezen, daar zit je als boer niet meer tussen. Vooral als het gaat over een groot (economisch) voordeel zou een extra controle een optie kunnen zijn. Even heel praktisch, een groot BEX-voordeel omdat de helft van het ruwvoer 'vergeten' is laat in Kringloopwijzer ook een abnormaal lage ruwvoeropbrengst zien. Door die twee te combineren kan zo'n uitkomst er meteen uitgepikt worden. Dan val je bijv terug in forfaitair.
Nu moet de NVWA je thuis betrappen als je zo'n BEX hebt
pieta
Quote:
@Wiebren: Even heel praktisch, een groot BEX-voordeel omdat de helft van het ruwvoer 'vergeten' is laat in Kringloopwijzer ook een abnormaal lage ruwvoeropbrengst zien. Door die twee te combineren kan zo'n uitkomst er meteen uitgepikt worden. Dan val je bijv terug in forfaitair.

Stel: je haalt veel van je eigen grond (derogatie dus met name gras) dan zal dus je voordeel af gaan nemen doordat gras een hoger P-gehalte heeft dan mais. Dan moet je meer mest af zetten maar mag er dan ook meer op je eigen agv een bedrijfseigen norm?
vette piet
Het is zo tegenstrijdig van nzo en lto, klw verplichten terwijl ze weten dat het ten koste van beweiding gaat worden. Dat "verplicht" moet eraf, we zijn ook vrij in keuze voor beweiding.
brabo
Onzin verhaal van de NMV
Alle derogatiebedrijven kunnen hooguit 20% maisland maken. Hier in het zuiden is dat bij elk derogatiebedrijf zo goed als maximaal benut, en kunnen dus geen extra grasland meer omzetten naar maisland. En met 80% grasland kun je nog steeds makkelijk weiden (als je dat wilt)
ejb
Of je wel of niet kunt weiden hangt natuurlijk niet af van het percentage grasland maar veel meer aan het aantal ha en de hoogte land wat direct om de stal licht. Bij ons is dat helaas te weinig en te veel lage plekken om te weiden. Wel voldoende grond in de buurt maar koeien over(100 tot 300meter) een drukke openbare weg laten lopen is een drama en al helemaal als er net een nieuwe slijtlaag is aangebracht.
+1
brabo
Maar wel of niet weiden hangt zeker niet af van de KLW

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Mais , stal , koeien , nmv , weidegang , melkveehouders , melkveehouder , zuivelketen , 2012 , kringloopwijzer en inkomen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
5