Kringloopwijzer

Zoals ik de brief van Sharon lees is de kringloopwijzer nu nog niet geaccepteerd als alternatief van fosfortaire normen. Als de kringloopwijzer niet op tijd geaccepteerd wordt wordt er gerekend met fosfortaire normen. Dit scheelt op sommige bedrijven al gauw 10 tot 15 procent van de veestapel die je als boer wel of niet mag houden. Wanneer weten we of de kringloopwijzer geaccepteerd wordt? Of is alleen bex hierin een alternatief? Wie weet t?

Deel dit topic

Reacties

boer03
Volgens mij is heel dat heel simpel; niemand weet het (hier)
Lauwers
Houdt het zoveel mogelijk forfatair, iets lagere norm en iedereen kan er mee rekenen. Zo simpel mogelijk houden!
brabo
Nou liever niet,
Ik haal hier de laatste jaren altijd zo'n 40% voordeel op fosfaat
Nick83
Quote:
@brabo: Ik haal hier de laatste jaren altijd zo'n 40% voordeel op fosfaat

In je BEX berekening. Heb je ook wel eens Kringloopwijzer uit gerekend? Houd er rekening mee dat het dan wel minder kan zijn ...
brabo
@Nick83
ik had het over de KLW, die is hier al 3 jaar op rij ingevuld
crisis
Quote:
@brabo: Ik haal hier de laatste jaren altijd zo'n 40% voordeel op fosfaat

Zou de papieren efficiëntie niet al te hoog opvoeren. Gaat toch opvallen.
Nick83
@crisis
Lijkt me ook dat er ergens niet klopt. Bewust of onbewust...
friesboertje
Allemaal prima om mij. Zolang het maar vrijwillig blijft, aangezien boeren zoals mij met een simpel rantsoen geen maïs en veel weidegang er toch geen voordeel aanhebben. Alleen een berg kosten.
Nick83
En dat is het probleem nou juist. Ik heb begrepen dat de fabrieken de kringloopwijzer voor iedereen verplicht wil stellen. Ik ken hier in de regio nog wel een aantal boeren met 25 / 30 / 40 koeien die nooit iets laten bemonsteren. en geef ze eens ongelijk ... Er zijn trouwens ook zat grotere boeren die nooit iets laten bemonsteren. Die worden zo behoorlijk op kosten gejaagd. En het punt daarbij is dat een kleine boer doorgaans evenveel monsters moet laten steken dan een grote boer en de kosten daarvan over veel minder liter kan uitsmeren.

Zeker een boer die balen maakt. Want daarvan moet je elke partij apart laten steken heb ik begrepen. In een rijkuil stop je meerdere snedes op elkaar en ben je met 1 monster klaar. Een (grote) boer met rijkuilen kan met 3 of 4 monsters voor zn gras klaar zijn. Een (kleine) boer die balen laat maken zit zo aan de 6 - 8 monsters ...
brabo
Quote:
@Nick83: Een (grote) boer met rijkuilen kan met 3 of 4 monsters voor zn gras klaar zijn. Een (kleine) boer die balen laat maken zit zo aan de 6 - 8 monsters ...

tjonge jonge wat een onzin weer.
Een kleiner boer kan toch ook gewoon over elkaar heen kuilen als hij dat perse wilt. Dat heeft niets met omvang van je bedrijf te maken.
cs-agrar
Quote:
@brabo: Quote:
@Nick83: Een (grote) boer met rijkuilen kan met 3 of 4 monsters voor zn gras klaar zijn. Een (kleine) boer die balen laat maken zit zo aan de 6 - 8 monsters ...

tjonge jonge wat een onzin weer.
Een kleiner boer kan toch ook gewoon over elkaar heen kuilen als hij dat perse wilt. Dat heeft niets met omvang van je bedrijf te maken.

Nick legt net helemaal uit wat het met omvang te maken heeft en wijze van opslag..
Over elkaar heen kuilen heeft voor kleine boer weinig meerwaarde, elke keer kuil open maken voor paar wagens gras en als ie begint te voeren zo broei er in. Wordt alleen maar dure bewerkelijke bedoening met veel verlies
Nick83
@cs-agrar
Ik had grote en kleine ook tussen haakjes gezet. Want er zijn idd ook grote boeren die balen persen en kleine boeren die rijkuilen maken.

Maar in de praktijk zie ik nogal eens dat kleine boeren balen laten maken. Meestal zijn het geen jonge broekies meer, ff snel rijkuil open maken en weer dicht voor een paar vrachten doe je dan niet zo maar meer als je op leeftijd begint te komen.

Wil ook nogal eens zo zijn dat ze buiten de deur werken, dat levert dan misschien ook meer op dan tijd steken in rijkuilen maken ...
cs-agrar
@Nick83steek jij ook toevallig kuilen voor blgg?
de hoef
Maak hier drie monsters ,er weet toch n iemand welke party het is
Nick83
@cs-agrar
nee, hoe kom je daar nu zo bij?
cs-agrar
@Nick83
beetje een en een is twee idee
oldhuus
Ja als je goedkoop wilt, gewoon 1 grote lasagnekuil, met al die balen word je flink op kosten gejaagd.
Maar zet ook wel eens verschillende snedes balen bij mekaar en dan 1 monster.
Nick83
Quote:
@oldhuus: Maar zet ook wel eens verschillende snedes balen bij mekaar en dan 1 monster

Ja ... maar als bij controle om de loonwerk facturen bevraagd word, dan hang je. Dan is alles voor niets geweest en krijg je nog boete ook. En je moet nog ff de mest die je "te weinig" heb af gevoerd alsnog afvoeren.
oldhuus
@Nick83
Oke, maar hoe zit dat als je zelf een balenpers hebt dan? En het ene perceel wel bemest het andere niet en toch op dezelfde dag geperst
Bij bemonstering steken ze een stuk of 10 balen dus gemiddeld zal het wel kloppen.
Nick83
Quote:
@oldhuus: Oke, maar hoe zit dat als je zelf een balenpers hebt dan?

Da is het mooie van eigen mechanisatie, dan heb je geen loonwerk facturen die ze tegen je gebruiken kunnen. Zorg wel dat je graslandkalender overeenkomt met je kuilmonsters van je balen. Anders ben je alsnog het haasje.
crisis
@Nick83
Je kan wel ambtenaar worden. Je maakt problemen in plaats van deze op te lossen. Regel bij de loonwerker een verzamelfactuur van bijvoorbeeld op één datum los gras weg rijden en twee factuurtjes van balen persen. Drie monsters steken. Geen speld tussen te krijgen.
cs-agrar
Quote:
@crisis: Regel bij de loonwerker een verzamelfactuur van bijvoorbeeld op één datum los gras weg rijden en twee factuurtjes van balen persen. Drie monsters steken. Geen speld tussen te krijgen.

inderdaad, lijkt me ook er verdedigbaar als je bijv dag en nacht weid. Heb je ook veel opruimrondjes..
Strick
@crisis

Dus de loonwerker moet met zijn facturen rommelen om jouw probleem op te lossen.
+2
Nick83
@Strick
Als ik loonwerker zou zijn, zou ik daar niet zo'n trek in hebben. Waar is het einde als je daar aan begint.
familie pelle
@Nick83
Waarom wordt altijd de nadruk gelegd op die paar honderd euro aan kosten voor bemonstering en niet op de vrij grote kans op een besparing van een paar duizend?
meelezer10
Quote:
@familie pelle: kans op een besparing van een paar duizend

gokken doe je in het casino
familie pelle
@meelezer10
Gokken hoort bij het ondernemen. Vaak buj te bange!
crisis
Quote:
@Strick: Dus de loonwerker moet met zijn facturen rommelen om jouw probleem op te lossen.

Mijn loonwerkers zijn dienstverleners. We plannen in overleg het werk. We overleggen ook over de facturering. Wat voor werkzaamheden worden opgevoerd en welke onderneming ontvangt de factuur. Daadwerkelijk verrichte werkzaamheden worden in klad bij de nota gevoegd. Maakt de loonwerkers niets uit zolang het bedrag onderaan de streep maar vlot wordt betaald.
Nick83
Quote:
@familie pelle: Waarom wordt altijd de nadruk gelegd op die paar honderd euro aan kosten voor bemonstering en niet op de vrij grote kans op een besparing van een paar duizend?

Als je 6 of 7 monsters moet laten nemen, ben je meer kwijt dan een paar 100. En als je 25 koetjes melkt op 18 ha weiland, buiten in een doorloopwagen, wat valt er dan met heel da gedoe te besparen? En als je dan ook nog de boekhouder / adviseur extra moet betalen om heel die rompslomp in te vullen...
de hoef
@Nick83
daarom ben jij ook geen loonwerker denk ik
brabo
Quote:
@Nick83: 25 koetjes melkt op 18 ha weiland,

Dan valt er volgens mij zat te maaien en kun je makkelijk over elkaar heen kuilen
ricardo
@Nick83
Naast gras wat droge pulp voeren ipv brok met 4,3 P en je komt weer een stukje verder
Lauwers
Die controles van RVO ben je mooi klaar mee, giga boetes uitdelen voor kleine tekort komingen. Iedereen komt een keer aan de beurt, ook kleinere boer kan het allemaal zelf al niet meer invullen.
Freriks
Afgelopen week derogatiecontrole gehad. Als je de grond en kuilmonsters klaar hebt liggen, samen met bemestingsplan en de laatste KLW ben je in 40 minuten klaar. daarvan is de helft koffiedrinken en klagen over de bizarre timing van de diarree aanregels die over ons worden uitgestort.
Valt dus wel mee die controle. QLIP controle is veel strenger.
hans1980
Doe met crv mineraal mee , maar zo'n bemestingsplan volstaat dan het invullen van jaar 2015 bedoel kan niet echt iets printen waarop staat bemestingsplan?
josl
Melkprijs van een kwartje....
en we gaan kapot aan blgg voor het bemonsteren van kuilen.
Hopelijk lezen hier geen burgers de klaagzang.
be
Kringloopwijzer lijkt mooi maar er is voor de meesten weinig voordeel te halen.
Behalve afgelopen jaar toen de opbrengsten van de percelen wat hoger lagen.
Straks zitten we er aan vast en kunnen we niet meer terug.
Tommie1
Ja, maar we hebben onze koeien en kansen jongens om voor ons te regelen dat de lat hoog ligt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boer , bex en kringloopwijzer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN