KOEPON STAR are the best bulls there are; een stukje geschiedenis………………

Door Kars Fielmich,

Met deze slogan op grote fluoricerende stikkers maakte veefokker Wijnand Pon destijds reclame voor zijn fokprodukten. Nu zo’n 45 jaar later binnenkort open dagen op het huidige veebdrijf van Pon in Garnwerd, waar aanvankelijk onder meer met de teelt van aardappels begonnen, na een drie maanden durende stage bij een Zwitserse boer , daarna Middelbare Landbouwschool in Groningen en diverse stages werd boerderij De Hunzenbocht aangekocht, aanvankelijk werde ook pootaardappelen en suikerbieten verbouwd daarna kwam het vee in 1970 wordt een veestal voor 200 stuks gebouwd.

Pon was vaak een voorloper en startte toe onder meer met de verbouw van mais de ca 200 vaarzen om de stallen te bevolken kwamen grotendeels uit Noord Holland, die hij kocht via de Internationale Vee-export maatschappij uit Hoorn;zelf ook veefokkers in Aduard, die Wijnand als kado stierensperma schonken van Richart van de Buurt, een later naar Zuid Afrika geëxporteerde Victorie van de Buurt zoon gefokt door Reijer Bakker uit Venhuizen, derde broer van de vee exporteurs Zeger en Cor Bakker; aanvankelijk waren Noordhollandse stieren in gebruik o.a Frans Adema 9 van Buitenhuizen.

Ook werd de fries zuidafrikaanse excellente kampioensstier Blitsaerd Keimpezoon NUBOXER VERWACHTING van Ing Anne Oosterbaan uit Tzummarum ingezet; dan worden de bakens verzet eerst wordt een British Friesian Annadale Olympus ingezet oa na overwinning op de Royal Show van diens dochters dan in 1971 maakt Pon met een groep veefokkers een studiereis voor topfokkers georganiseerd voor t NRS door de Int Vee-export Mij. naar de USA dat maakt veel indruk op de jonge boer ; dan na wat omzwervingen volgt de eerste HF sperma aankoop, van o.a. Tayside Pabst Rockman in 1975 wordt Pon officieel importeur van Canadees sperma; welk contract aanvankelijk ook bij de Bakkers in de kast lag, maar die hielden vast aan de noordhollandse koers, kochtten inmiddels de veestapel en de boerderij Groenhoven van Mej.Anna Petronella Groneman in de Wieringerwaard etc.

Dan bij Pon na een IBR uitbraak brengt de aankoop van 25 duitse vaarzen nieuwe gezichtspunten ; hoewel een groep Belgische HF vaarzen leucose binnen brengt met de nodige ernstige problemen wordt Koepon zoetjesaan toch excursiebedrijf voor Caneda Holstein; de voorlopers ondervinden veel tegenstand van de gevestigde ordes zoals NRS FRS etc.Produktie en showsuksessen bleven niet uit zelfs Jan Leenheer de NRS voorzitter verloor een weddenschap en in 1980 feliciteert hij Pon met de kampioensgroep, die tevens de uierprijs in ontvangst nam van Keendale Lodge Starchief op de Groninger rundveeshow.

Daarna volgde showbedrijf Koepon Leusden, en bedrijven in Schotland, Coopon Flora in Canada en oa Kuhpon in Kaarz en Bucholz ,was Wijnand Pon een van de eersten, die een koppel jersey’s molk, de Feikjes van Klaas van der Ploeg kocht en integreerde in zn eigen bedrijven etc. Nu dan de open dagen 4 en 5 september bij Koepon waar 430 melkkoeien en 330 stuks jongvee gehouden worden in een zeer moderne, energiebewuste ligboxenstal,waar een viertal Alta dochtergroepen getoond worden van IOTA,EMBASSY,CALIBER en RAZOR, de fokkoeien en dieren van het Alta Peakprogramma getoond worden, waar vrijdag een aantal lezingen gehouden worden en u van 10- 16 uur welkom bent!

Deel dit topic

Reacties

zeppmann-
Mooi verhaal Kars, ff lekker terug in ( de goeie ouwe) tijd.
noordhollander
Jazeker vindt wel dat pon veel ontwikkelingswerk doet en is een perfectionist vooral als je leest wat voor stallen hij heeft laten bouwen etc.
jg
Karst, komen er top stieren uit het Alta programma?
noordhollander
Ik zou zeggen ga zelf eens kijken bij koepon op de open dagen de uit de barbies stammende IOTA schijnt aardige dochters te presenteren hier en daar...........
jg
Karst , nou kun je een keer gevraagd je mening geven en nou lever je niet. Ik vraag wat JIJ er van vindt. 😄
noordhollander
Uiteraard ga ik je dat na t bezoek aan koepon zeggen; ALTA treedt erg weinig naar buiten ondanks dat de ex hoofdredacteur van boerderij daar werkzaam is dat doen ze bij andere bedrijven uit de grote PON groep meestal anders!(kijk maar eens op internet PON Almere...........)en daarop vindt je alleen maar de aktiviteiten van de holding en een paar dochterbedrijfjes; uietraard staan daar de soms uit de hand gelopen hobbies van de broeders niet op dat hoort ook niet !
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@jg: Karst, komen er top stieren uit het Alta programma?

Uit welk programma wel dan de laatste 10 jaar, de laatste echte allround topstieren, Shottle en Durham zijn al weer van een behoorlijke poos geleden. Veelgebruikte stieren Oman, Planet en Goldwyn zijn alleen geschikt voor eenmalige kruising. De rest van de stieren gaat net zo snel als dat ze komt. Varkensfokkerij begint het te worden, goed voor de KI, slecht voor de boer en het holstein ras.
-1
noordhollander
Dat is niet zo verwonderlijk de top van crv zijn voornamelijk varkensdeskundigen jan en ondanks de sterk vooruitlopende wetenschap op dat gebied gaat t met varkensboertjes hier en daar ook niet zo geweldig ik zou alleen de hoogste genomics inzetten als je daarin gelooft............
en dat gezeur over mensen en stieren die niet zouden passen of inspelen op moderne behoeftes ach de hoofdpersonen worden met instemming van t bestuur en directie aangesteld en waren dat niet lange tijd ene hans huybers en ebele talstra echte opbouwwerkers!!!
Om over de huidige toppers maar niet verder uit te wijden daarvoor is deze pagina wellicht te klein!Dan zouden we ook het inspekteurskorps onder leiding van hoofdinspekteur arie hamoen moeten gaan doorlichten, maar zullen dan moeten beginnen met een tiental frisse boerenzoons enigszins te scholen en proberen via de praktijk op te leiden en worden er nogal wat lieden werkeloos; wellicht kan dan alles veel goedkoper er zijn duurbetaalde niksnutten waarvoor in de plaats je veel goedkopere krachten kunt inschakelen immers.............om maar niet het vermakelijke de wereld over reizende korps aaa analyseurs mee te nemen in dit verhaal!
gerrie-hul
Word het ook niet de hoogste tijd dat NRS en CRV worden gescheiden Dat geld ook voor de top hiervan En zorgen dat ze onafhankelijk van elkaar zijn
noordhollander
Hier mijn verslag van de Koepon open dagen:

Nu dan de open dagen 4 en 5 september bij Koepon waar 430 melkkoeien en 330 stuks jongvee gehouden worden in een zeer moderne, energiebewuste ligboxenstal, waar de vaarzen ca 80 gemideld 84,7 punt scoorden recent en de oudere dieren gemiddeld 86,7 punten hebben gekregen van de NRS inspekteur vertelde eigenaar en gastheer Wijnand Pon.

Naast het puike melkvee en de grote groep jongvee, die iets vetterig aandeed was er een showtent met een viertal dochtergroepen van Alta stieren , die merendeels uit duitse importen bestonden maar vooraleen zeer soliede indruk maakten, alta boeren konden deze open dagen 50% korting op besteld sperma krijgen; kregen iets weinig op papier mee naar huis over de dochtergroepen die geshowd werden, maar kregen wel allemaal t fraaie wij houden van de MELKVEEHOUDERIJ boekje en een pak A ware Koeponmelk mee naar huis, waar grappige informatie in stond over genomics mag ieder t zijne denken verkoopleider Nederland Coen van Rosmeulen wond daar bepaald geen doekjes om en vertelde dat Genomics een grote verrijking zijn voor de fokkerij en dat eea zonder haast ondenkbaar zou zijn………..

Los daarvan blijft een van de fraaiste en best geoutilleerde veebedrijven Koepon heten, en dat is niet door al dan niet gepaste modegrillen en wetenschappelijke details te veranderen….. Zeer interessante informatie kon verkregen worden van een aantal firma’s wij vonden ECI200 het meest interessant :aanzienlijke energiebesparing;forse co2 reductie etc. warmteterugwinning in t eerste jaar 90% aftrekbaar etc. natuurlijk was er een groepje erge hoge genomic pinkjes van goud gemaakt…………………….

Al met al zeker de moeite waard ook aardig om met gepaste tussenpozen te bezoeken en proberen er iets van op te steken!!!

(zie dochtergroepenfilmpjes op de veeteeltsite)
Strick
A-ware Koeponmelk ??
Levert Pon niet meer aan RFC ??
noordhollander
Ja inderdaad aan A ware de baas levert liever niet aan een cooperatie vertelde hij........en joris drieprinter(hieronder) zelf heeft hij een audi bestel daar kan de hond mooi achterin als hij gaat jagen en de alta en koepon mannekes rijden ook niet in renaultjes hoor !! en uiteraard op een gazelle fietsje .................!! (dit zijn slechts kleine grepen uit het geheel)
jorisdriepinter
En in ruil daarvoor wordt de melk door Aware opgehaald met vrachtwagens van het merk MAN, geinporteerd door, jawel, PON.
kuilhapper
Net of Pon zich met een doc+ prijsje zal laten afschepen..
Die krijgt wel gewoon wat hij anders bij rfc zou beuren.
Strick
Goede connecties met Wijnand Pon kan Jan Anker in de nabij toekomst nog wel eens goed van pas komen.
Per 31 december 2014 was het Eigen Vermogen van A-Ware slechts 18% en de nettowinst bedroeg slechts 4 miljoen op een omzet van 1144 miljoen.
Ik blijf dit alles maar zeer mager vinden en ben benieuwd hoe dit gaat aflopen.
jan is hobbyboer
Quote:
@Strick: en ben benieuwd hoe dit gaat aflopen

Voorbeelden genoeg. Hefbomen zijn mooi in goede tijden.
noordhollander
Dat geneuzel over melkprijs wij betalen nog steeds rond de euro voor een litertje halfvolle melk alle asielzoekers zouden melk bij een boerderij moeten kopen voor 30 eurocent contant en dan drinken en eigen room en boter maken verder nog vragen??
+1
Cornelis
@noordhollanderToe maar....
weurding
Quote:
@noordhollander: 30 eurocent contant en dan drinken en eigen room en boter maken verder nog vragen??

liever niet, de hele dag kraantje open en dicht doen voor een prijs die je ook krijgt bij je fabriek incl. btw,
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: liever niet, de hele dag kraantje open en dicht doen voor een prijs die je ook krijgt bij je fabriek incl. btw,

Noordhollander is zelf ook een consument, die wil alles goedkoop.
noordhollander
@jan is hobbyboer
staan er ook mensen op dit web die geen consument zijn soms? ik kan zoveel melk halen gratis als ik wil bij TEXEL BEAUTY HOLSTEINS hoor jan!
+2
jan is hobbyboer
Quote:

Dure melk als je eerst de oversteek moet maken.
cs-agrar
Quote:
@noordhollander: halfvolle melk

Met jouw kennnissenkring rondom Bovenkrabbel haal je geen boerderijmelk?
noordhollander
@cs-agrarbuitengewone bijdehante en echt over koepon gaande reaktie kees zwaagdijk
noordhollander
Dan ken je pon nog niet hij heeft wel melkkoeien maar is t zelf liever niet hoor!!!
Cornelis
Quote:
@noordhollander: dan ken je pon nog niet hij heeft wel melkkoeien maar is t zelf liever niet hoor!!

Het is net of je er zelf ook van mee eet.....
noordhollander
Alleen koffie met cake gratis op de open dag daarna een lekker koppie soep en een broodje bal in t hotelrestaurant in aduard van de voorzitter van de bond van veehandelaren en cornelis wie goed doet goed ontmoet hopelijk ben je niet jaloers??
Cornelis
Nee daar heb ik nooit last van en ik vind het veeeeeeeeeeeeeeel gezelliger om met mijn vriendin samen te eten. Hopelijk ben jij niet jaloers.
+2
pieta
Zo, nieuws. Een vriendin voor onze eigen Cor.
+2
gezienus
@pieta heeft hem zeker een paar huizen verder gehaald.

Nu is het Geld bufferen vorbij 😃
Cornelis
@gezienusMisschien kan ze zichzelf redden 😄
George
@Cornelis
Veel boeren hebben een vrouw nodig voor kostwinning. 😄
Karst is een van de weinige die de kost wel kan verdienen zonder vrouw. 😄
+1
de hoef
Quote:
@pieta: Zo, nieuws. Een vriendin voor onze eigen Cor.

14 dagen geleden aan komen waaien zeker
Cornelis
@GeorgeHet is toch wel te hopen dat dames van onze leeftijd zelf de kost verdienen, hoe hebben we het nou.
Cornelis
@de hoefZe heeft een eigen auto 😄
+2
pieta
@Cornelis
En geen privé-jet @ de hoef 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: En geen privé-jet @ de hoef

Als je je koeien wilt laten weiden, is een privé jet niet handig. Alleen voor opstallers.
noordhollander
Typisch antwoord weet jij met wie ik daar was dan of schrijf je om het schrijven???
Cornelis
Nee en het boeit me ook niet. En schrijf jij wel om te schrijven dan... ik typ 😄
noordhollander
Jij wordt de standup comedian van nieuwsgrazer denk ik
+1
Cornelis
Nou dank je wel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's bieten , aardappels , canada , Mais , stage , stal , koeien , export , suikerbieten , stier , jongvee , afrika , sperma , boerderij , dieren , stallen , boer , topfokkers , fokkers en studiereis geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
12