Fosfaatdebacle

Nu de eerste rook is opgetrokken van de discussie over de zoveelste begrenzing van de melkveehouderij vraag ik me toch af waarom dit zo uit de hand is gelopen. Waarom is het zo'n onoverzichtelijke puinhoop geworden? Er is geen melkveehouder die op dit moment weet waar hij nu of volgend jaar aan toe is. Totale waanzin als je je bedenkt dat ondernemen lange termijn denken is. Ik kan me de discussie bij LTO over het afschaffen van het melkquotum nog goed herinneren. Via videoboodschappen lieten ze achtereenvolgens Sybren Attema van fcdf, een beste man van de rabobank en nog een andere groot voorstander van afschaffen van de quota aan het woord. Na deze propaganda moesten de LTO- leden stemmen of ze voor of tegen waren. Ik had toen al mijn vraagtekens waarom er geen plan B was. Wat te doen als bepaalde dingen uit de hand gingen lopen?
De afgelopen drie jaar zag je duidelijk dat de ambitie van de melkveehouderij groter was dan Brusselse wetgeving toelaat. Er werd behoorlijk superheffing betaald, de verkoop van gesext sperma steeg als een dolle en zo waren er meer signalen dat dit de verkeerde kant op ging. Dat beleidsmakers en belangenbehartigers nu zeggen dat ze dit niet zagen aankomen is natuurlijk flauwekul en is niet serieus te nemen. De discussie over hoe dit nu het beste in te vullen is een zeer moeilijke want je doet het nooit goed. Wat ik wel een heel kwalijke zaak vind is dat er heel veel gepraat is over afschaffen van melkquota, maar dat er nooit een fatsoenlijke discussie geweest is over de puinhoop waarin we ons nu bevinden. Ook het normaal zo bemoeizuchtige en "duurzaam ondernemende" Frieslandcampina vond het waarschijnlijk geen discussie waard.

Deel dit topic

Reacties

+6
jan 1
En nu de oplossing,Daar hebben we meer aan als dat gepiep.
de hoef
Quote:
@jan 1: En nu de oplossing,

de oplossing de eene stopt de andere krijgt het voor een beetje
weurding
Quote:
@de hoef: krijgt het voor een beetje

dat strookt niet met het huidige beeld van veel werk ,weinig verdiensten, kortom, mochten wij stoppen dan wel graag de hoofdprijs 😄
+1
Freriks
@weurding
als je nou eerst eens stopt. Gaan we kijken wat er gebeurt. en vervolgens vergeten we de vergoeding 😃
weurding
@Freriksdenk dat de gevolgen wel bekend zijn dan 😉
familie pelle
Discussiëren over een oplossing is heel interessant maar iedere oplossing wordt beredeneerd vanuit zijn eigen positie en is goed verdedigbaar. Overigens vind ik de oplossingen die tot nu toe aangedragen worden wel goed. In de moeilijke positie waarin o.a. LTO zich bevind doen ze het ook wel goed. Het gaat mij meer om de onduidelijkheid die nu ontstaan is. Waarom is deze discussie niet eeder gestart. Dan had een hoop gezeik voorkomen kunnen worden. En ja, nu hebben we daar niks meer aan, maar laat het wel een leermoment zijn.
MTSTAMMINGA
Quote:
@jan 1: jan 1 - 8 uur geleden


En nu de oplossing,Daar hebben we meer aan als dat gepiep

Melken zoveel je kunt binnen 😞
de wetgeefing,en kwa kostprijs !!
Doe je dit niet doe een andere het wel
m uut m
Dankzij de zuivel hebben we gelukkig fosfaatrechten gekregen en geen dierrechten of melkquota.Je zal zien dat wanner we hier een paar jaar mee werken het zo slecht niet uitpakt.En jan 1 ik heb al een oplossing aangedragen.Zie fosfaatrechten zakelijk bekeken
ejb
Quote:
@familie pelle: Wat ik wel een heel kwalijke zaak vind is dat er heel veel gepraat is over afschaffen van melkquota, maar dat er nooit een fatsoenlijke discussie geweest is over de puinhoop waarin we ons nu bevinden

Je hebt dus geen LTO Noord leden avond bezocht blijkbaar.

Verder is het inderdaad zoals @Jan 1 zegt veel gepiep achteraf en heb ik jou voor de afschaffing van melkquota ook nooit gehoord over een plan B.

Je zou er goed aan doen om eens met ondernemers te gaan praten buiten de melkveehouderij want er zijn veel ondernemers die vinden dat de melkveehouders op 1 januari al konden berekenen wat ze dat jaar gingen verdienen op de achterkant van een sigarendoos en dat is nu niet meer zo sinds een aantal jaren dus al ruim voor de afschaffing van het melkquotum.

en de oplossing van het fosfaat probleem: Lto Noord heeft ledenavonden gehouden en nu een LTO werkgroep. vraag het mij zeer sterk af of o.a. de NZO en de nmv ook ledenavonden hierover gaan houden maar uiteindelijk beslist de politiek en niet de sector.

Verder ziet een ondernemer die door wil vaak kansen en een ondernemer die wil stoppen ziet vaak alleen maar bedreigingen.
dorpsrandhoeve
Quote:
@ejb: Verder ziet een ondernemer die door wil vaak kansen en een ondernemer die wil stoppen ziet vaak alleen maar bedreigingen.

Of zoekt een ondernemer die wil stoppen gewoon een reden om te stoppen.
HFfan
Alles zit bij de intensieve melkveebedrijven, extensieve melkveehouders zijn gigantisch voor de gek gehouden, staan nu met totaal lege handen.
+3
de hoef
Quote:
@HFfan: Alles zit bij de intensieve melkveebedrijven,

dat zal altijd blijven ,want daar is het nog nooit aan komen waaien
die hebben geleerd te knokken ,om vooruit te komen ,
die hadden niet veel grond en volgens u waarschijnlijk geen bestaansrecht
ga ook is aan de gang inplaats van dit gejank elke dag
HFfan
MAW dus extensief moet onterecht maar onbetaalbaar fosfaat quotum bijkopen, omdat @hoef zo wel goed zit 😉
Twentsch Land
@de hoef

Uw uitspraak bevat niet veel ruime wijsheid, de conclusie dat het bij extensief zomaar is komen aan waaien. Ik ken meerdere extensieven die heel hard knokken om het bestaande te behouden.
+1
cs-agrar
@de hoef
kan ook zijn dat intensieven te lui waren om zelf voer te verbouwen en mest uit te rijden en dan op de plaats meer melken stuk makkelijker was dan er ook nog land aan overhouden. Elk verhaal heeft twee kanten, of zelfs meer
de hoef
@HFfan
ben zelf niet intensief ,maar om nu alles aan te grijpen om een intensieve de schuld te geven gaat mij iets te ver
+1
de hoef
Quote:
@cs-agrar: ook nog land aan overhouden.

grond prijs was daar 20 jaar geleden al; het viervoudige van drente groningen en friesland .omdat er hier zoveel concurentie was met de varkens boeren
+1
spotmelker
@cs-agrar Dat lui kan je wel vervangen door slim. In de quotumperiode was grondloos melken wel het rendabelst. Je had alleen geen profijt van de grondwaardestijging.
de hoef
Quote:
@Twentsch Land: de conclusie dat het bij extensief zomaar is komen aan waaien. I

dat staat nergens in mijn stukje
er staat alleen dat de intensieve moesten knokken
altijd weer ergens op inspelen om aan de gang te kunnen blijven
+1
KuikenenKoe
Quote:
@cs-agrar: intensieven te lui waren om zelf voer te verbouwen en mest uit te rijden

of te arm waren om grond gefinancierd te krijgen
diezel
Quote:
@de hoef: er staat alleen dat de intensieve moesten knokken

Knokken, knokken?
Volgens mij was het gewoon een heel simpel rekensommetje door de aankoop van in verhouding (te) goedkope snijmais. Bij ruim voorradig zijn van mais voor €1500 is/was de grond al snel te duur.
+2
KuikenenKoe
Quote:
@HFfan: staan nu met totaal lege handen.

is die grond nu niks meer waard dan volgens jou, dan wil ik wel ruilen met wat fosfaatrechten
+1
KuikenenKoe
Quote:
@diezel: simpel rekensommetje

zijn/waren grondkopers dom dan???
diezel
@KuikenenKoe
Grondaankopers in de intensieve gebieden waren mensen met een langere termijn visie.
Denk dat bij velen die voor een nieuwe stal/ stuk aan de stal bij de bank/boekhouder kwamen die goedkope maisaankoop cruciaal waren.
Dat was/is nl. bedrijfseconomisch altijd simpel recht te rekenen.
hans1980
@diezel
hier altijd evenwichtig gegroeid maar besef dat ik het verkeerd gedaan heb , had een nieuwe stal moeten komen i.p.v. grond snel 50/60 koeien extra melken , stel p is`10.000 euro/koe waard dan zo ruim half miljoen bespaard!
+1
matt
@hans1980
Las pas hier dat je nu al je mest niet kwijt kunt,je hebt nog te weinig grond gekocht!

jij telt je eigen rijk,maar 50'60 koeien extra betekent ook meer voeraankoop,meer mestafzet.
Meer werk,zwaardere hypotheek,ja je hebt de fictieve waarde van de fosfaatrechten
Maar daar heb je alleen wat aan als je stopt..
Freriks
@HFfan
Als je al je hele leven extensief hebt willen boeren, ga daar dan vooral mee door. Wil nog niet zeggen dat je milieutechnisch goed met fosfaat omgaat, maar dat is een andere.
Coen
@diezel , heb dit in het verleden wel eens het parasiteren genoemd op de snijmaistelers zoals George 😞
diverse berekeningen zijn toen, door de boeren en al zijn adviseurs, gemaakt op basis van een ds-prijs van < 10 cent en geen mestverwerkingskosten; daar zat dus toen al geen lange termijnvisie achter 😞
pieta
Quote:
@ejb: heb ik jou voor de afschaffing van melkquota ook nooit gehoord over een plan B.

Ik heb ook nooit ergens gehoord dat we het fosfaatplafond al vol zouden hebben voordat het melkquotum was afgeschaft. Oftewel het is een enorme dooddoener om eenieder die nu wil zeggen hadden ze dit aan kunnen zien komen weg te zetten met zo'n opmerking. Net alsof LTO-Noord een glansrol in het geheel heeft gespeeld.
jorisdriepinter
Toch heeft Pelle wel een punt. Ook ik heb op vergaderingen gepoogd om een tegengeluid te geven op het vrijheid blijheid verhaal van einde quotering. Maar je kreeg gewoon geen poot aan de grond. Je moest wel gek zijn om voor een nieuwe beperking te zijn.
En Pelle, binnen FC zijn ze bestuurlijk net zo verdeeld als bij LTO. Dat maakt geen verschil. Op de vraag van mijn kant wat ze zouden doen als er te veel dieren kwamen: In ons plan staat de mogelijkheid van een fosfaatheffing. Die is zo hoog dat daarmee ongebreidelde groei niet zal plaatsvinden.
+1
cs-agrar
De "ondernemers"waren voor "bevrijdingsdag". En dat is het geworden, bevrijd van melkquota, centen en verdere uitbreidingsmogelijkheden. Om op fosfaat terug te komen, tis maar net hoe de oplossing gaat zijn, maar een rem is er weer, da's duidelijk.
Het zou wel jammer zijn dat degenen die niet extra gegroeid zijn, ook mee moeten dragen, zij hebben geen schuld. Kan je ze slapers noemen of geen ondernemers, kan je ook omdraaien, als een gek melken en het niet kunnen verkopen en daarbij extra kosten veroorzaken, ben je dan ondernemer.
+1
spotmelker
De vraag is hoe je als sector ruimte creëert voor de toekomst. Dat is m.i. vanuit economisch en maatschappelijk belang laten zien dat je het fosfaat benut. Dus vooral gewasgroei realiseren uit hetgeen wat bemest wordt en op verzadigde gronden geen fosfaatbemesting toedienen en het efficiënter recyclen dan alles wat er tot nu toe (verbranden) mee gedaan wordt.
BoerBart
Fosfaatheffing vanuit den haag. Met inkomsten die weer de sector in kunnen.
Dit is een goede manier om de groeies in het gareel te houden.
Jannus
Quote:
@BoerBart: Met inkomsten die weer de sector in kunnen

De beste grap van vandaag,overheid en teruggeven........afromen voor Griekenland zul je bedoelen
Cornelis
Ben jij Sinterklaas of zo? Zelfs een boete van 28 cent per liter hielp niet. Wiebes zal het een wereldplan vinden.
BoerBart
@Cornelis
Maak de boete dan 50ct per Kg!
Kijken of het helpt.
Geld terug de sector in! Geen sinterklaas geen Griekenland.
Innovatie/reclame/exportsteun/onderwijs/startersregeling/maatlat en vooral mestverwerkingsinitiatieven steunen.

De fosfaatheffing kan zo dus onze sector verder helpen.
Cornelis
@BoerBartEn het wordt: biologische sector ondersteunen, meer natuur aankopen, delen weer onder water zetten, adviesbureautjes mooie rapporten laten maken, projectje kalfjes bij de koe laten, koeien melken in de haven van Amsterdam en de sector kan naar de rest fluiten.
BoerBart
@Cornelis
Je stelt het erg negatief. Jammer dat ik je wel gelijk moet geven.

Maar je reactie op 50ct boete(heffing), en zo de niet welkome overdreven groeiers in toom houden, heb ik nog niet gehad.
Cornelis
@BoerBartJe spreekt over een fosfaatheffing en daarna over 50 cent per kg...... En daar moet ik wat van vinden.
BoerBart
Quote:
@Cornelis: Zelfs een boete van 28 cent per liter hielp niet

Jij meldt dat 28 cent boete niet hielp en het plan daarmee niet kan werken.
Simpel de boete verhogen kan ook een oplossing zijn.
Ik dacht dat jij wel een reactie zou geven omdat ik je "28ct boeteverhaal" onderuit haal.
Cornelis
@BoerBartJij hebt het over P en ik over kg melk.....
hans1980
Dan moeten die piepers die de stal half vol hebben ook eens ophouden!
+3
de hoef
Quote:
@hans1980: piepers die de stal half vol hebben ook eens ophouden!

noem er hier op het prikkebord is vijf die piepen dat hun stal nog leeg is
ik hoor er meer die nu ook ineens moeten bouwen en een ander de schuld geven dat het niet kan
pussy
Gewoon gemiddelde van 2013 en 2014 en tot 2 julie 2015 , en daar het gemiddelde aantal dieren van , niks met knelgevallen , en het lost zich vanzelf wel op
christo
Droom rustig verder. De politiek heeft al eerder leergeld betaald.
m uut m
Geen knelgevallen ja een gemiddelde van 2,5 jaar geeft alleen maar knelgevallen.Dit is dus geen werkbare oplossing
Gewoon DE normen verhogen , en het niet bestaande probleem is TOCH opgelost.
m uut m
Gait oet klooster struisvogelpolitiek is ook geen oplossing
+1
Als de normen naar beneden kunnen vanuut brussel , dan kun ze met hetzelfde gemak ook weer naar boven worden bijgesteld, of niet soms.Maar in brussel zitten geen mensen met NORMAAL denkvermogen, alleen OONZE annie, voor de rest zijn het sombies.
3 speen
Wat dan nog wel
pussy
Wat met gedocumenteerde mestafzet voor 2 jarige periodes , wil ik nog wel eens zien of het plavond werkelijk wordt doorbroken .
ben je in een klap van al de zielige knelgevallen af .
blijven de gezonde grondgebonden bedrijfen vanzelf wel over .
vraag me wel eens af wat de overheid voor belang heeft om de intensieve vervuiler zonodigte beschermen .
de vervuiler betaalt toch wordt altijd geroepen toch
-1
Todi
Puzzy ik vraag mij af waarom grond gebonden boeren zo zitten te piepen terwijl er niks aan de hand is.
HFfan
@todi @pussy

Is veel te simpel gedacht, terechte knelgevallen heb je zeker.
+1
m uut m
Hf fan zeker niet
Het hele zootje moet nog door de eerste en TWEEDE kamer, ik moet nog zien wat ervan terecht komt, van dit geneuzel.nl.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , frieslandcampina , campina , duurzaam , melkquotum , sperma , rabobank , melkveehouder , boodschappen , bank , superheffing en gesext sperma geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
55
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
0