Een dag in het leven van... een veearts

Het beroep veearts spreekt velen tot de verbeelding. De televisie beelden van Vlimmen, James Herriot, Iris en Dr. Pol creëren een romantisch beeld van deze dierendokters.De moderne veearts werkt anders. Hij - en steeds vaker zij - heeft zich toegelegd op één vakgebied, zoals dierenarts voor gezelschapsdieren en paarden of veearts voor landbouwhuisdieren. Bij deze boerderijdieren vaak zelfs op één diersoort zoals pluimvee, varkens of herkauwers. Samen met mijn collega’s Jan Willem Borgers en Lydia van Exsel bij Vee & Arts Veterinaire Diensten behandel ik in de regio Bergen op Zoom/Roosendaal voornamelijk herkauwers; melkvee, maar ook zoogkoeien, vleesvee, schapen en melkgeiten beheersen ons dagelijkse werk.

- Toon Meesters, veearts bij Vee & Arts Veterinaire Diensten

Deel dit topic

Reacties

Greetje
Dit verhaal lijkt mij anders ook behoorlijk geromantiseerd. Het sprookje van een sector die keurig in het gareel van de adviesindustrie loopt..
Metal ap
Als je de veearts tegenwoordig een bak koffie geeft ben je 30 euro armer
+2
weurding
Geef hem strohrum, vergeet hij misschien de nota......
+1
Greetje
Nou, ik drink met onze veearts graag een bakje koffie en als 't zo uitkomt ook wel een biertje. En alle minuten worden hier ook niet precies opgeschreven.

Maar als je die serie van dr. Pol wel eens bekeken hebt, zie je vaak dat ie bij boeren over de vloer komt die hard werken om aan de kost te komen en waar alles níet vanzelf gaat en de boel zeker niet mooier maken dat het is.
Lijkt me zeker zo reëel..
weurding
Toch is er daar nog veel te verbeteren in the states, met elastiek castreren of met een betonschaar onthoornen zijn dingen waar wakker dier moord en brand om zou schreeuwen, neemt niet weg dat ik er graag naar kijk, die serie's van jan pol
+1
fokker
Een dierenarts heeft zeker niet de wijsheid in pacht ..
laatst had ik een kalf met een breuk in de knie dit was voelbaar het begon al dik te worden. De dierenarts was nog geen 2 minuten in het hok toen hij zei die zullen we maar laten inslapen .Zo snel als hij dit zei was mijn antwoord dat doen we niet .Hij schrok wel van mijn snelle reactie.We hebben het kalf pijnstilling gegeven en antibiotica en het kalf loopt nu weer buiten en rent door de wei.
+2
jan is hobbyboer
Grootste probleem van een veearts is dat hij een 100+ euro tarief per uur wil berekenen aan boeren die hier op dit forum al beginnen te piepen als een melker 25 euro per uur wil verdienen. Dan moet je al wel een verdomd goed advies kunnen geven of een goede garantie kunnen geven dat een dier beter wordt, anders is het verstandiger om deze mensen niet teveel op het erf te hebben, lijkt mij. Het kost ook nog tijd ook als je met hem moet overleggen. Dat heeft niets met de personen te maken, onze dierenartsen zijn ook vriendelijke mensen met een goede service, maar een puur economische beslissing. Gevolg is dus dat ze nog komen voor zware bevalling/keizersnee/lebmaag en 4x per jaar PBB + klusjes. Voor de rest kan ik nix bedenken wat rendabel is. Jammer van een eigenlijk wel mooi vak als dierenarts.
weurding
Quote:
@jan is hobbyboer: 4x per jaar PBB

al eens cdm overwogen?
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: al eens cdm overwogen?

Nee, met een klein bedrijf zorgen 1 of 2 dieren met een afwijking al voor gigantische uitslagen in de kengetallen. Reken maar eens uit als je op 15 koeien 1 koe hebt met celgetal van zeg 6000 😄. Bij 6-weekse melkcontrole is dat knap onhandig 😄. Daarnaast moeten er altijd wel wat kalfjes onthoornd worden, koeien drachtig gevoeld worden etc., kan dan mooi allemaal in 1 keer. Dus zo nu en dan heb je hem toch nodig. Die 10 minuten langs de koeien lopen zal het ook niet doen. 's morgens om 8 uur, voor 9 uur is ie weer vertrokken.
Cornelis
@jan is hobbyboerBijna een uur werk met 15 koeien? 😄
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: @jan is hobbyboer Bijna een uur werk met 15 koeien?

Ben niet zo van het opjagen. Heb zelf ook klanten, wil ook graag normaal behandeld worden, dus mijn leveranciers worden ook normaal behandeld.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's varkens , koeien , geiten , schapen , paarden , melkvee , dierenarts , dieren , vleesvee en veearts geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
11