29

Hoe heeft onze lieve Heer het ook al weer bedoeld?

Column Harm Holman:

Ik heb het voorrecht om al jaren lid te zijn van European Dairy Farmers (EDF) en als voorzitter van de Nederlandse afdeling heb ik volop in agrarisch Europa rond kunnen kijken. Keep It Stupid Simple (KISS) is een motto voor veel Europese boeren die EDF-lid zijn. Diegene die een simpel systeem heeft en zijn kosten in de hand weet te houden heeft meestal de beste resultaten en het meest rustige leven. Hoe heeft onze lieve Heer het ook al weer bedoeld: een koe krijgt een kalf, vreet gras en produceert op die manier melk. Wij hebben er met elkaar een enorm complex systeem van gemaakt met grote investeringen. In andere landen zie ik veel succesvolle boeren die gericht zijn op eenvoud en goedkoop investeren.

We zijn heel erg goed boer in Nederland maar onze kosten zijn eigenlijk te hoog gezien de melkprijs die we krijgen. We boeren omdat we zo graag boer zijn en we willen meer koeien melken omdat we graag groot boer willen zijn. We investeren zoveel als de bank mogelijk maakt. Cash-flow denken en rendement draaien zijn nou niet de belangrijkste zaken waar de meeste boeren zich druk om maken. Schuld is bij aan aantal boeren een molensteen om de nek. 2 euro schuld per liter melk bij de bank betekent als gauw 14 cent rente en aflossing. Bij een melkprijs van 28 cent is dat de helft van het melkgeld. Zo blijft er niet veel over om de rest van de kosten te betalen. Voor de meeste boeren is 1 euro schuld meer dan genoeg. Eigenlijk gedragen we ons dan niet als ondernemer, maar is het meer een manier van leven geworden.

Lees hier de complete column: boerenverstand.nl/blog/why-dont-we-kiss-more/

Deel dit topic

Reacties

Dus als een boer 2 miljoen kg melkt per jaar is dat 40000000,- schuld. Is toch prima als de bank daarin mee wil.
+1
Quote:
@HFfan: Dus als een boer 2 miljoen kg melkt per jaar is dat 40000000,-

terug naar de schoolbanken jij, 40 miljoen praat jij over, geen kans van slagen 😄 (4 miljoen overigens ook niet lijkt me)
Is een flinke last.
Quote:
@HFfan: Is toch prima als de bank daarin mee wil.

Jij redeneert dat wat goed voor de bank is ook goed voor jou is? Indien je dit met ja moet beantwoorden durf ik te stellen dat je dan redelijk naïef bent.
Je moet uitkijken wat je zegt want je wordt zo aan het kruis genageld.......
+6
Onze lieve HEERE heeft denk ik helemaal niet bedoeld dat we schulden maken om groot te doen , slapen de meeste momenteel slecht van , doe gewoon je werk met aandacht en plezier en gebed tot Deze HEERE , HIJ zal zorgen voor een stil en gerust leven, genoeg om van te leven en ook nog uit te delen aan hen die in nood zijn
Niemand weet hoe het bedoeld is
Dat klopt grotendeels, maar komt wel omdat bijna niemand meer de moeite neemt om dat te bestuderen, nog minder er wat mee te doen
@arjan_kok
Dat zal allemaal wel, maar dat beest wat ooit vanuit zee op de wal raakte, zal dat niet uit weelde gedaan hebben, dus waarschijnlijk op voedsel uit. Dus de bedoeling zal dan wel zijn eten en vermenigvuldigen. Nou ja, dat lijkt zo erg allemaal niet.
@cs-agrar?????????weet echt niet welke voor mij onbekende bijbel kennis je hier bedoeld
@arjankok-
bijbelkennis?
+1
Oke dan

niet klagen maar dragen

en bidden om kracht
+2
Geen of weinig schuld , weinig investeren betekend over algemeen
belasting betalen ! als je dan de boel oud en versleten hebt is het
jammer geld
Co, vind deze titel niet passend bij een artikel van deze schrijver...
+1
Quote:
@Harry K: Co, vind deze titel niet passend bij een artikel van deze schrijver...

Ja Co, als je aan onze lieve heer durft te komen bij onze (fundamentalistische) christenen dan begeef je je op glad ijs. Daar zijn er nogal wat van in agrarisch Nederland Ik was al benieuwd hoe lang het ging duren voordat daar opmerkingen over gemaakt zouden worden 😄.
Seculariteit is in de agrarische sector ver weg, zeker in bestuurderskringen waar een SGP, of minstens een CDA-achtergrond een minimum eis lijkt te zijn. En de lange tenen heb je er dan automatisch bij. 😃
-1
Quote:
@puntertje: zeker in bestuurderskringen waar een SGP, of minstens een CDA-achtergrond een minimum eis lijkt te zijn

De achterbaksheid, netter verwoord 'boerenslimheid', krijg je er vanzelf bij als je dit soort lui laat bestuurderen, openheid is nu niet het sterkste punt van dit soort gemeenschappen.
+2
@jan is hobbyboerdat jij beetje doorslaat weten we al even, wat hebben christelijke mensen jou in vredesnaam misdaan??
Quote:
@arjan_kok: dat jij beetje doorslaat weten we al even

Dat zal best, maar behalve dat ik weer wat lange tenen voorbij zie komen, wat is er inhoudelijk niet juist aan mijn beweringen:
- als je onze lieve heer noemt gaat half agrarisch NL in de plooi.
- openheid is niet het sterkste punt van de orthodox christelijke gemeenschap

??
Vind het ook een rare kop die Co er boven heeft geplaatst.
Slaat m.i. helemaal nergens op en nodigt wat vreemde figuren als Jan de Hobbyboer uit om maar weer eens op het christenen te schelden.
Zo de waard is enz. zullen we maar bij hem denken.
Quote:
@arie.j: weer eens op het christenen te schelden.

Lange tenen zijn ook vast onderdeel? Als onderdeel van de club zul je misschien niet doorhebben hoe hoog het ons kent ons gehalte binnen de landbouw is. Heb trouwens niet de illusie dat dat tijdens mijn boerenleven gaat veranderen.
@arie.j

Voor een christen ben je niet erg verdraagzaam, je bent goed in het op de man spelen als het om het geloof gaat.
@jan is hobbyboer
Niet zo druk om maken, ze moeten je niks opdringen en ik hun ook niet, ik kan ook prima met mijn collega's met welke overtuiging dan ook, discussie heeft ook helemaal geen zin verschil moet er wezen. Maar let eens op die jonge boeren, dan zie dat dat over 10-20 jaar allemaal weer anders is.
Alleen we hebben in Nederland 1000 Christendom gehad dus het zit in onze cultuur, die titel kan prima naar mijn mening.
Quote:
@oldhuus: Niet zo druk om maken

Ik slaap altijd prima, don't worry. Het is een hardstikke mooie zomer en behalve beetje foeteren hiero lijdt mijn humeur echt niet onder al de bestuurlijke fratsen. Heb er alleen een gruwelijke hekel aan vriendjespolitiek en vind daarom internet wel mooi medium. Kun je dingen tenminste nog een keertje benoemen. Verder veranderd er niets, de rijen sluiten zich toch altijd weer, de gezamelijke verstengelde belangen zijn immers te groot dat een mopperaar uit de achterhoek eenvoudig kalt gesteld wordt. Is wel leuk als je ziet wat ze allemaal uit de kast halen om iemand stil te krijgen. Al die bestuurders hebben toch een soort van agrarisch old boys netwerk gecreeerd. En die brave boertjes maar samen met die bestuurders richting afgrond. Naast de hele varkenssector is VION is wel het meest recente voorbeeld.
+1
Wel makkelijk praten van Holman,nu de melkprijs een maand op 28 cent staat gelijk het KISS van stal te halen,ik weet wel zeker dat er meer niet edf ers zijn die zo boeren,als wel edf ers.Dat de kosten hoog zijn en dat we graag willen boeren is geen nieuws,maar als edf er weet hij ook dat de kosten in het buitenland net zo hoog of nog hoger zijn als hier. (behalve bij edf leden :))Ook het fiscale systeem is hier weer heel anders als in het buitenland,niet altijd vergelijkbaar dus.
Een kennis van me boert in Uruguay. Dit was tot 15 jaar geleden een land met een kostprijs van $0,19, Door de enorme schaalvergroting, en intensivering hebben de meeste daar inmiddels ook al $0,40 nodig......
Paar jaar van hoge melkprijzen hebben de kostprijs ook behoorlijk opgeschroefd ..lees verhaal Boerin Agnes Hi-tech stal van ruim 1 miljoen erbij geplant en dan potje zielig doen dat ze misschien failliet gaat???
Misschien hebben we met Rotterdam wel redelijk goedkoop krachtvoer, maar wat als soja/raap 2x zo duur word? Het is allemaal niet vanzelfsprekend.
@hans1980als je voor bepaalde subsidie's in aanmerking wilt komen zul je wel eens duurder moeten bouwen dan gewenst, echter als eenmaal betreffende gelden weer zijn geiind wordt nog wel eens vergeten dit van het bruto bedrag af te trekken

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , stal , koeien , melk , melken , koe , melkprijs , europa , investeren , kalf , boer , rente , bank , dairy , melkgeld en rendement geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
1