Producenten speculeren op hogere prijzen.

fd.nl/ondernemen/1113894/…

Prijs van kaas onder druk, pakhuizen liggen tjokvol
Geschreven door: Richard Smit en Riepko de Vries
OVERSCHOT

Amsterdam

Luttele maanden nadat het systeem van melkquota is losgelaten, puilen Nederlandse pakhuizen uit met kaas. Het overschot aan melk drukt de zuivelprijzen en volgens een woordvoerder van zuivelbrancheorganisatie GemZu kan het, gezien de hoge voorraden, niet anders dan dat producenten speculeren op hogere prijzen.

Al maanden wordt er meer geproduceerd dan dat er wordt verkocht, zegt een woordvoerder van kaasexporteur Gestam. Dit han

delsbedrijf uit Edam heeft vorig jaar de bouw van een nieuw pakhuis afgerond, waardoor de opslagcapaciteit is verhoogd van 500 ton naar ruim 800 ton. Ondanks deze uitbreiding liggen de planken vol met kazen. ‘Wij hebben onze opslagcapaciteit volledig benut, maar overal in Nederland liggen de pakhuizen redelijk vol.’

Ook A-Ware, dat jaarlijks meer dan € 1 mrd omzet met de productie, verwerking en opslag van kaas, heeft de pakhuizen vol liggen. Operationeel directeur Robert van Ballegooijen: ‘De vrije opslagcapaciteit is weg. Wij zijn een grote speler in de opslag en rijping van kaas, zowel voor onszelf als voor anderen.

De langlopende afspraken worden natuurlijk gerespecteerd, maar als je nu nog ruimte zoekt, sta je voor een gesloten deur.’

De prijs van kaas houdt gelijke tred met die van melk en is daarom fors gedaald sinds het melkquotum op 1 april is afgeschaft.

Een kilo Edammer kaas wordt nu tegen een prijs tussen de € 2,10 en € 2,30 verhandeld op de kaasveiling in Hamburg. Klaas Johan Osinga van LTO Nederland meldt dat dit ver beneden de € 3 ligt die een boer hiervoor in normale tijden ontvangt. De prijs in de supermarkt is fors hoger, namelijk minimaal € 4.

De laatste maanden lijkt de prijs te stabiliseren, wat kan duiden op een toekomstige prijsstijging.

Maar de Europese zuivelbranche, die vorige week bijeenkwam, is zeker niet optimistisch over een snel herstel van de prijzen. Ze zag deze week melkpoeder geveild worden voor een prijs die 10,3% lager was dan half juli.

AMERIKANEN Pagina 2&3

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Ergens in 2020 zal het wel beter worden
Coen
Interventie en extra voorraden aanhouden is niet gunstig voor herstel 😞

vroeger konden we voorraden nog wel eens (met EU-subsidie) dumpen in Rusland, maar die (directe) weg is ook afgesneden 😞
+2
diezel
Weet niet of het met melkprijzen ook zo is, maar als er veel negatief nieuws in de media verschijnt, is de bodem vaak nabij. (zgn. Coverstory)
jan is hobbyboer
Quote:
@diezel: Weet niet of het met melkprijzen ook zo is, maar als er veel negatief nieuws in de media verschijnt, is de bodem vaak nabij. (zgn. Coverstory)

Dat heb ik ook wel eens gehoord, als de niet vakpers zich met een probleem begint te bemoeien dan is het probleem meestal al grotendeels voorbij 😄.
j h p
@jan is hobbyboerInterventie is toch vaak voor inkopers een moment om weer in te kopen?
Is een punt waar de daling meestal stabiliseert of stopt.
En als het mee zit zorgen zij weer voor de stijging.;-)
3 speen
Dat is nog maar 5 jaar
arie.j
In 2020 is deze kaas tamelijk oud 😄
Er wordt iedere dag nieuwe kaas gemaakt, waar blijft die als pakhuizen nu vol liggen?
weurding
Die smelten ze
+1
pieta
Er wordt elke dag gegeten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melk , melkpoeder , kaas , supermarkt , melkquotum , boer , Actuele zuivelprijzen - Wat is de melkprijs nu? , a-ware en veiling geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0