GD: Hoogdrachtige pinken niet bij melkveekoppel

€žVoeg hoogdrachtige pinken niet aan de melkveekoppel toe." Zo luidt het advies van de Gezondheidsdienst voor Dieren na het afwegen van voor- en tegenargumenten.

Deel dit topic

Reacties

+6
-Jan-
Hier gaan ze 14 dgn voor de kalfdatum erbij in om te wennen en de rangorde te bepalen en om het ritme van het melken te proeven,bevalt prima en doe het al jaren zo met tot gevolg een mooie koppel genestelde vaarzen in de stal/wei
+3
Mc_douwel
Hier komen ze ook14dgan voor het afkalven in de koppel
als ze in de wei niet genoeg vreten vreten ze op stal wel meer
en tegenwoordig met de MDV stallen heeft elke koe een lig en vreetplaats
Nico96
Ik heb heg idee dat de vaarzen beter aanmelken in de robot als alles nieuw is, dus doe ik ze pas bij de melkkoeien als ze gekalfd hebben.
oldhuus
Hier ook, maar anders plaats je een weidegangpoortje, blijven ze toch binnen.
+3
josl
Ben 1 jaar geleden begonnen met vaarzen dikke maand voor het kalven bij de koeien te doen zodat ze robot en routing snappen als ze kalven.
Had het veel eerder moeten doen.
Scheelt 2-3 punten in de BSK bij de vaarzen.
Verhaal van ggd is erg tegenstrijdig, ze vreten te weinig, maar het is hoog energetisch dus dan is het toch goed? En als ze geen gras kennen en ze moeten het leren vreten is het niet goed vóór het kalven, maar na het kalven nog veel erger!
+1
dorpsrandhoeve
Dit heb ik het laatste half jaar ook bij 40 vaarzen gedaan. Ze kenden de robot en het voerstation, de rangorde was bij het kalven bepaald. Heb maar 1 vaars na het kalven nog in de robot moeten jagen. de rest loopt meteen vanzelf. Ik heb een moment gehad dat er in een paar dagen 8 vaarzen kalfden, dan is het wel makkelijk als ze zelf al iets kunnen.
Noorderling
Is een dummy robot, bijvoorbeeld een open tandem box met wat rammelende hekjes en gesis van lucht als krachtvoerbox geen idee bij de droge koeien en drachtige vaarzen?

Een rijk rantsoen, en daardoor luie verzadigde dieren die nog moeten kalven helpt niet bepaald slepende melkziekte te voorkomen. Dieren voor het kalven moeten juist niet te rijk gevoerd worden zodat ze maximaal hoeveelheid drogestof opnemen en na het kalven ook voldoende kilo's op nemen.
+1
dorpsrandhoeve
Wat wil je een vaars rond 2 a 3 weken voor het kalven voeren dan?

De meeste vaarzen raken op dat moment ook in een negatieve energiebalans. Vaarzen te weinig voeren geeft juist voor en na het kalven problemen.
Noorderling
Minimale hoeveelheid lokbrok, of droogstandbrok wat droge koeien krijgen met goede kation/anion balans.

Een goed droogstandrantsoen/rantsoen voor drachtige vaarzen is afgestemd op ruwvoeropname en hoeveelheid eiwit en energie die het dier nodig heeft voor onderhoud en groei van het kalf. Eventueel week voor kalven langzaam opbouwen met energierijk krachtvoer om door afnemende pensinhoud energieopname op peil te houden.
Door een niet te rijk rantsoen te voeren houdt je je dieren juist aan het vreten, pensvolume blijft maximaal en wordt niet ingenomen door het kalf. Wanneer je rijk gaat voeren, en de dieren lui worden en de pensinhoud afneemt kunnen ze na het kalven nog niet voldoende (ruw)voer opnemen.

Tot 2jaar geleden voerden we close up groep rantsoen van de melkkoeien, goed voor 24kg mm. In deze groep zitten ook drachtige vaarzen 2weken voor kalven. Momenteel gehele droogstand en 1maand voor het kalven van vaarzen een droogstandrantsoen. Bestaat uit zelfde producten als melkveerantsoen alleen in andere verhouding en verdunt met 2-3kg gehakseld tarwestro per dier per dag. Slepende melkziekte, melkziekte en nageboorteproblemen zijn zeer fors afgenomen. Vaarzen starten makkelijker op en veel minder slepende melkziekte, alle dieren worden een week na afkalven gecheckt dmv teststripjes en hierop een paar druppels melk te doen.
+2
paul1
Als ze pas na het afkalven in een onbekende omgeving, en groep worden
gezet, ervaren ze veel stress, en het bepalen van de rangorde kost
veel energie, die ze hard nodig hebben om melk te geven.
Noorderling
En de vaars in en rond de periode van afkalven de stress laten ervaren levert geen problemen rondom de geboorte op?

Wanneer haal je zon dier uit de koppel om te laten kalven?
dorpsrandhoeve
Zo'n dier probeer ik 3 a 4 dagen voor kalven in het stro hok te doen. Dan blijf ik ze 2 keer per dag door de robot halen tot het kalven.
josl
Week of 2 voor de uitteldatum gaan ze vanuit het melkkoppel onder de droge koeien. Dat is rantsoentechnisch een behoorlijke overgang ( 1 droogstandsrantsoen) en daarom wil ik het niet vlak voor het kalven doen.
Daarnaast heb ik een stal met dichte vloer en mestschuif dus afkalven tussen de melkkoeien is niet de bedoeling.
+1
Braboboer
Ik doe ze vanaf 2 maanden voor afkalven bij de droge koeien, bevalt prima.
+2
brabo
Gelukkig hoeven we de GD adviesen ook niet al te serieus te nemen.
Beetje onzin advies natuurlijk wat betreft die weidegang. Toch praktisch elke boer die zijn koeien weidegang geeft, geeft dit ook zijn jongvee. Dus gras eten kennen ze toch al.
Hier gaan ze een paar weken voor afkalven bij de droge koeien in het composthok. Een krachtvoerbox geeft ze dan, net zoals de close-up koeien, de extra aanvulling op dit droge koeien rantsoen.
+1
jan is hobbyboer
Hier gaan pinken ook altijd maandje voor afkalven tussen de koeien op cursus. Leren ze alvast binnen en buiten lopen, het tikken van de melkmachine enz. Geeft volgens mij veel minder stress rondom afkalven. Bijkomend voordeel is dat je ze 2x per dag eenvoudig in de gaten kunt houden. Gelukkig heb ik me nog nooit iets aangetrokken van de adviezen van de GD, als de andere adviezen dezelfde kwaliteit hebben als deze heb ik nix gemist

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's pinken , dieren en gezondheidsdienst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0