DDB informeert leden over Nederlandse protestacties landbouwcrisis

De DutchDairymenBoard (DDB) informeert leden middels een e-mail over protestacties die zij met voldoende animo willen houden, na het politieke reces in de maanden juli en augustus.

Deel dit topic

Reacties

-1
friesboertje
Geachte burger,

Ik distantieer mij van deze club.

Mvg,

Friesboertje
+2
jan w
Geachte Friesboertje,

Af en toe moeten mensen eerst eens tot 10 tellen, voordat ze een mening geven.
Neem tijd om eerst de brief eens volledig te gaan lezen.

Misschien ga je dan toch iets anders denken.
+2
friesboertje
Excuus, ik was even te snel inderdaad. 😄
+2
david2
Ik ga niet voor aap staan, dit hoort nu eenmaal bij ondernemerschap soms zit het mee, nu ff tegen
+1
George
Welk ondernemerschap?
gezienus
-george meeste wordt voor je geregeld wat wel en niet mag
+6
Coen
In de vrije markt zijn 'goede en slechte tijden', vraag dat maar eens aan varkensboeren, pluimveehouders, akkerbouwers en tuinders.
waar zijn toch de financiele marges gebleven van de laatste 2 goede jaren 2013 en 2014.
Eddie v
Coen ,

een groot deel van de financiële marges zijn naar de belastingdienst gegaan .
huub
@Eddie v

Dat is alleen maar goed, hoe meer belasting je mag betalen hoe beter.
+4
George
Quote:
@Coen: in de vrije markt zijn 'goede en slechte tijden', vraag dat maar eens aan varkensboeren, pluimveehouders, akkerbouwers en tuinders

Schei toch uit man , een varkenshouder en tuinder kunnen zich de goede tijden amper nog herinneren. Vrije markt is een utopie Coen. Er bestaat helemaal geen vrije markt zolang we voor €375 per ha aan toeslagrechten voor 15 mei in heel Europa duidelijk maken wat we gaan telen , melken , vlees produceren etc. is het een geheel geregisseerde markt met lage prijzen. Lage voedselprijzen voor de burger en wij krijgen €375 per ha en een te lage prijs voor onze producten. Zolang we met zijn allen complete duidelijkheid geven wat veestapels , arealen gewassen etc. komt nooit meer echt goed. Alleen weersextremen kunnen de prijs in positieve zin beïnvloeden maar dan is er toch een werelddeel met veel pech. Maar akkerbouwers zeggen al langer , geen ramp is een ramp voor de prijzen.
+4
Sieta
Monica, je hebt nu een te vrije hand van schrijven gehad. De weblog gaat niet over Nederlandse acties maar geeft informatie over de acties in EU landen, de vergadering van het MMO op 28 juli jl., de geplande buitengewone Landbouwraad op 7 september in Brussel en eventuele acties aldaar. Niet-leden kunnen maandag de weblog zelf lezen op onze site.
Campagne
@Sieta, volgens mij heb je het over deze brief als ik mij niet vergis. Zo wie zo een interessante brief om te lezen. Hierbij dan:





Geacht DDB-lid,



Hierbij ontvangt u de weblog: " Actie".

Het DDB-bestuur





ML0360, 1 augustus 2015

Eventuele reacties kunt u sturen naar info@ddb.nu



Actie

Zoals u ongetwijfeld door de media en de berichten, die u van ons ontvangt via uw e-mail hebt begrepen, voeren in veel EU landen de melkveehouders actie. Onder andere met het blokkeren van snelwegen, grenzen, melkfabrieken en supermarkten. In Nederland hebben we nog geen acties op stapel gezet. Dit neemt niet weg dat we continue in overleg zijn met onze collega’s en collega-organisaties binnen de EMB en binnen Nederland. In hoeverre er draagvlak is onder de Nederlandse melkveehouders om ook actie te voeren, is onduidelijk. Binnenkort gaan we u daarover peilen. Echter, met een politiek reces in de maand augustus, lijkt het ons strategisch beter om ons kruit nog even droog te houden.

Voor de EMB was ik op 28 juli jl. aanwezig tijdens de vergadering van het Melk Markt Observatorium (MMO) van de Europese Commissie van Landbouw. De gehele zuivelsector stelde vast dat de marktvooruitzichten voor de rest van 2015 rondweg slecht te noemen zijn. Ook erkende een meerderheid van de vergadering het feit dat de huidige problematiek van de melkmarkt zijn oorzaak vind in een overschot aan melk. De vraag bleek niet werkelijk gedaald. Daarnaast zorgen een aantal factoren er voor dat er op korte termijn geen verbetering in de vraag is te verwachten: landen in Noord Afrika en het Midden Oosten ondervinden nadeel van de lage olieprijs die de mogelijkheid om meer te investeren in zuivelproducten onmogelijk maakt, bovendien hebben de terroristische aanslagen en dreigingen in een aantal van deze gebieden er voor gezorgd dat de Europese zuivelsector zich heeft teruggetrokken.

Hoewel China vaak als oorzaak van de slechte melkprijs wordt genoemd, is dit niet aantoonbaar. China heeft slechts één jaar veel meer Europese zuivel geïmporteerd dan vorig jaar en dit jaar. Het importpeil van China ligt weer op het gebruikelijke niveau. Tevens heeft de Chinese overheid zich voorgenomen de eigen zuivelsector fors uit te breiden, hetgeen hen lukt: in 2014 steeg de melkproductie met 4% en stijgt inmiddels flink door. Europese zuivelbedrijven investeren flink in de groei van de Chinese zuivelsector en verlagen daarmee de export naar deze regio voor de Europese melkveehouders.

Dat de zuivelindustrie door de eenzijdige focus op export buiten de EU - waar fragiele en onveilige markten de afzet zeer onberekenbaar maken - forse steken binnen de EU laat vallen, bewijst de daling van de consumptie binnen de EU met 2% in 2014. In Nederland zelfs 3%. De EU markt is een zeer lucratieve markt waar grote aantallen koopkrachtige consumenten wonen in een relatief klein maar zeer goed ontsloten gebied. Het zou verstandig zijn als de Europese zuivelindustrie zich tot het uiterste in zou spannen om binnen de EU de dalende zuivelconsumptie-trend weer om te zetten in een stijgende lijn!

Tevens zou de Europese zuivelindustrie er goed aan doen zich aan te sluiten bij o.a. de EMB om het melkaanbod weer aan te laten sluiten bij de koopkrachtige vraag. Het Markt Verantwoordelijkheid Programma van de EMB wordt door steeds meer partijen in de zuivelsector geadviseerd om de crisis op de zuivelmarkt een halt toe te roepen. Opnieuw hebben we aangegeven in de MMO dat het gereguleerd verlagen van het melkvolume in crisisperioden, de melkveehouderij in staat stelt om het aanbod te reguleren zonder dat dit ten koste gaat van talloze boerenbedrijven. De simplistische opmerking dat “de markt het moet regelen” betekent niets anders dan dat eerst duizenden melkveebedrijven failliet moeten gaan, voor het melkvolume gaat dalen. De melkveebedrijven die de crisis overleven zullen volstrekt financieel zijn uitgehold en niet in staat zijn om in de toekomst te investeren in de sector of de zuivelindustrie. De aanname dat melkveebedrijven gemiddeld over heel Europa zullen verdwijnen waarna “de sterkste over zullen blijven” is nog zo’n economisch gezien volstrekt onverantwoorde aanname: in een aantal Europese regio’s wordt men eerder en harder getroffen dan in andere. Deze regio’s verliezen niet alleen hun melkveebedrijven maar ook hun zuivelindustrie en de aanverwante werkgelegenheid. Met sociale onrust en armoede ten gevolg. Deze afbraakpolitiek moet gestopt worden want het levert niets op.

Tijdens de MMO en in een persbericht werden door de vertegenwoordigers van Copa Cogeca, de gebruikelijke eisen op tafel gelegd: het verhogen van de interventieprijs, superheffinggeld naar de zuivelindustrie en het eerder uitbetalen van de toeslagrechten. De interventie of hogere interventieprijzen zullen geen oplossing bieden op de huidige markt: nu Nieuw Zeeland de melkpoeder zelfs beneden de 15 euro per 100 kilo aanbiedt, zal opslag in interventie slechts zorgen voor immense voorraden die nog jaren boven de markt kunnen hangen met een prijsdrukkend effect als gevolg. En het zal geen prijsstabiliserend effect hebben. Bovendien is er afgelopen week Goudse kaas verhandeld beneden de 2 euro per kg (€1,86).

Tevens moeten alle partijen willen leren van het verleden: hogere interventieprijzen in een ongereguleerde markt leidden eerder al tot boter- en poederbergen met de quotering als gevolg. Een herhaling van zetten is geen intelligente strategie. Een ander voorstel van de Copa: de superheffing ter beschikking stellen aan de zuivelindustrie biedt voor melkveehouders ook geen oplossing aangezien dit ook geen verbetering van de vraag oplevert om het hogere aanbod op te vangen. Achter het eerder uitbetalen van de toeslagrechten kunnen wij ook wel staan maar deze regeling zal slechts zeer kortstondig de stress van de superheffing iets verlichten. Meer niet.

De Nederlandse overheid heeft het tot nu toe gigantisch af laten weten. Niet alleen ten aanzien van de fosfaatmisère maar ook wat betreft de mogelijkheid van de Europese Commissie om melkveehouders in drie jaar de superheffing te laten betalen. Nederland wenst dit bedrag niet voor te schieten en komt met allerlei flutargumenten, nota bene gesteund door de zuivelindustrie. Natuurlijk is iedereen zelf verantwoordelijk voor de boete die ze moeten betalen, maar als er een mogelijkheid wordt geboden om gespreid de boete te betalen, zou de Nederlandse overheid daar ook voor moeten gaan. Zodat Nederlandse melkveehouders geen nadeel hebben ten opzichte van hun Europese collega’s waar de overheid zich wel interesseert voor de sector. Ze moesten zich schamen: op feestjes en partijen immer hoog opgeven van die “fantastische sector die zoveel betekent voor de Nederlandse economie …” maar het al jaren af laten weten in crisissituaties. Waardeloos.

Op 7 september vindt er een buitengewone vergadering van de Europese Raad door de Europese Commissie plaats. En u raadt het al. Daar zullen we van ons laten horen.
We rekenen op u. U hoort t.z.t. nog van ons.

Sieta van Keimpema, voorzitter
Sieta
Ja
+6
huub
Quote:
@: maar ook wat betreft de mogelijkheid van de Europese Commissie om melkveehouders in drie jaar de superheffing te laten betalen. Nederland wenst dit bedrag niet voor te schieten en komt met allerlei flutargumenten, nota bene gesteund door de zuivelindustrie. Natuurlijk is iedereen zelf verantwoordelijk voor de boete die ze moeten betalen, maar als er een mogelijkheid wordt geboden om gespreid de boete te betalen, zou de Nederlandse overheid daar ook voor moeten gaan. Zodat Nederlandse melkveehouders geen nadeel hebben ten opzichte van hun Europese collega’s waar de overheid zich wel interesseert voor de sector. Ze moesten zich schamen: op feestjes en partijen immer hoog opgeven van die “fantastische sector die zoveel betekent voor de Nederlandse economie …” maar het al jaren af laten weten in crisissituaties. Waardeloos.

Pleiten voor een vraaggestuurd quotumsysteem (dat wil de ddb toch?)

En vervolgens lopen jammeren als achteraf de spelregels niet veranderd worden ten gunste van melkveehouders die het quotumsysteem aan hun laars lappen.

'Voeren in veel EU-landen melkveehouders actie'
Volgens mij alleen in Belgie, Frankrijk telt niet, daar hoort hwt er gewoon bij.

De DDB publiceert stelselmatig rapporteb waarin kostprijs en opbrengstprijs anders aangemerkt worden (andere gehalte's om het te dramatiseren.

Tot slot;
Kostprijs volgt opbrengstprijs, geef melkveehouders gegarandeerd een 10 cent hogere prijs en de gemiddelde kostprijs gaat ook 10 cent omhoog.
+3
Campagne
DDB is in mijn ogen één van de weinige belangenbehartigers die opkomt voor een leefbaar inkomen voor de melkveehouders. Dat er vervolgens melkveehouders zijn die moeten laten zien dat ze het voor veel minder kunnen doen en zich daarmee denken te kunnen onderscheiden als de ECHTE ondernemer ten opzichte van hun collega's waar dat moeilijker bij LIJKT, hebben volgens mij meer last van hun ego dan van realiteitszin.
Ik blijf het vreemd vinden dat er melkveehouders zijn die het BOERENBELANG en de DDB zo met één veeg van tafel schuiven.
Wat wil je dan? Een "vrije" markt waarbij de meest en langst gefinancierde in de benen wordt gehouden door de banken en de rest het daardoor vervolgens moet afleggen? Zal ook eenzaam worden. Gezien de grote LTO aanhang is dat blijkbaar het toekomstige scenario. Jammer, lijkt verleden tijd te worden die vrije boer(in).
Noorderling
Als exporterend land kun je gewoon moeilijk eisen stellen aan prijs. 35cent vragen voor de melk kan wel, maar je krijgt het momenteel gewoon niet.

Of alle melkveehouders moeten 2/3 inkrimpen en Nederland moet een gesloten markt worden a la canada, lijkt me ook geen reële optie.

Afgelopen 2jaar zijn de vruchten geplukt van het exporteren van zuivelproducten naar het oosten en toen hoorde je niemand. Het gaat even minder en DDB laat het bandje weer afdraaien.

In 2009 hadden we de lasten en de kosten van het quotum. Dat is de aller minst mogelijke combinatie. Geen bescherming en wel kosten maken. Dat het de jaren daarna redelijk voor de wind is gegaan is geluk geweest. Met quotum en zonder marktbescherming zou het momenteel weinig anders zijn gegaan. Prijsdaling is een jaar geleden al ingezet.
+1
cs-agrar
@Noorderling
"Als exporterend land kun je gewoon moeilijk eisen stellen aan prijs. 35cent vragen voor de melk kan wel, maar je krijgt het momenteel gewoon niet.

Of alle melkveehouders moeten 2/3 inkrimpen en Nederland moet een gesloten markt worden a la canada, lijkt me ook geen reële optie. "

Waar schrijven ze van alleen Nederland? Hebben ze in al die jaren nog nooit gedaan..
huub
@cs-agrar

Wel een hek om Europa maar niet om Nederland want dan raken wij onze melk niet kwijt? Klinkt ook niet echt collegiaal..
cs-agrar
@huub
wat is daar niet collegiaal aan?
Harry K
Beste Sieta,
Hier in Nederland stellen we qua stemgerechtigden geen ene f#ck voor. Tellen politiek uiteindelijk daarom niet echt mee. Gelukkig liggen die kaarten Europees, en mondiaal volledig anders. Daarom moet je de goodwill juist dáár zoeken.
Daarom in Nederland geen indrukwekkende acties voeren. Versterkt de mening van onze Europese collega's dat we in Nederland hun markt verzieken. En van hún mening zullen we het dus moeten hebben.

Het wachten is op wereldleiders welke in deze mondiaal rechtvaardige besluiten durven te nemen. Zou tevens de wereldwijde economische crisis kunnen keren. Landbouw is mondiaal immers nog steeds de economische motor.

Ik begrijp dat je dit in een lastig pakket brengt, maar je kunt dat ook als uitdaging zien, terwijl dat bestuurlijk uiteindelijk ook weer mogelijkheden geeft..
huub
@cs-agrar
Wij wel onze melk in Europa verkopen maar niet-europese melk mag er niet in?

Dat klinkt als een heel selectieve vorm van marktwerking en marktregulering.
cs-agrar
@huub
Je dacht wel dat collega's van buiten EU met ons rekening houden?
huub
@cs-agrar
Nee, waarom zouden ze?
jan w
@huub
'Voeren in veel EU-landen melkveehouders actie'
Volgens mij alleen in Belgie, Frankrijk telt niet, daar hoort hwt er gewoon bij.

Frankrijk is een heel ander verhaal, tenminste dat vind ik.
In Frankrijk bepalen de afnemers van melk een prijs ( contract ) en dan is het voor de boer slikken of stikken. Maar nu betalen daar de afnemers de afgesproken contractprijs al niet meer.
Dus wordt het echt slikken of stikken.
+1
huub
@jan w
't is of was ook een raar systeem daar.
+1
DJ-D
Goede brief Sieta helemaal mee eens. Overheid doet maar niets. Ligt aan het huidige kabinet. Pvda voert emotiepolitiek en is doodsbang om nog meer stemmen te verliezen. De doorsnee burger legt bij het woord landbouw of boer direct de link met mest en denkt bij mest niet aan mineralen maar aan stank en bodemvervuiling. Een boer heeft nog slechter imago dan allochtoon. Oplossingen voor de korte termijn zijn er helaas niet. Alleen op de lange termijn. Ik wil wel mee om te pleiten voor afschaffing fosfaatplafond en evenwichtige bemestingsnormen. Helpt in betere tijden voor concurrerende kostprijs.
We hebben meer baat bij duidelijke en vooruitziende regelgeving dan aan brandjes blussen met noodoplossingen.
cs-agrar
@huub
Maar wij dus wel collegiaal gaan doen?
+8
van der Leeuw
Wat kunnen we toch klagen. Als je als boer niet een jaar lang een melkprijs van rond de 28 cent aankan heb je of een te hoge kostprijs of geen goed buffer. (los van enkele pechgevallen (muizenschade))
jan w
In principe heb je gelijk.
Maar het moet niet zo gaan als in de varkens en pluimveesector, want daar is al jaren niks verdient.
+3
meerboer
Heren dit hoort er bij als de remmen los gaan. we wilde dit toch. ik hoop dat de prijzen nog een tijdje zakken. dan lost het probleem, lagen prijzen zich zelf op. er moeten gewoon een deel van ons om vallen. een boer wil nauw eenmaal voor weinig werken.
jan 1
Wat Sieta wil zal nooit bereikt worden,maar dat wil niet zeggen dat ze ongelijk heeft.Wat betreft interventies en opkopen,was voor de quotering ook aan de orde,gevolg was enorme hoge kosten aan opslag van boter en poeder.Als dat weer gaat gebeuren komend half jaar en vervolgens nog een jaar of 2,zal er weer ingegrepen moeten worden..
3 speen
Word nodig tijd dat Erik back komt met extreem goeie adviezen
T`Jonge, t`Jonge , wat word er weer wat afgeklaagd over de lagere melkpries, inderdaad het is krapper dan vorig jaar. Ik heb het de voorgaande jaren meermalen gezegd , zorg dat je FINACIERING op orde is, en het gaat anders lopen dan wat wij verwachtten/voorspellen, en zie wat ernu gebeurd, het loopt anders. Maar prikkers hoeveel is bij jullie de winst het eerste halfjaar nu lager dan vorig jaar, dat horen jullie te weten.
weurding
Of hoe groot is het verlies? 😄
mlkvhoudr
Nou vertel tukker hoeveel lager is die bij jou .......
Coen
De meesten komen niet verder dan even spieken op de melkafrekening tot en met juni hoeveel minder melkgeld er is ontvangen 😞
mlkvhoudr
Nou vertel tukker hoeveel lager is die bij jou .......
+1
cs-agrar
Quote:
@de tukker oet twente: en het gaat anders lopen dan wat wij verwachtten/voorspellen, en zie wat ernu gebeurd, het loopt anders.

Welnee, het loopt precies zoals ik voorspeld had.
MTSTAMMINGA
Dus je bent begonnen te melken om verlies te maken ? 😃
Met wat voor cijfers heb je gerekent in de begroting de komende jaren Cees?
+1
gezienus
@MTSTAMMINGAde rechten a 15000 heeft hij mischien in idere geval
+1
cs-agrar
@MTSTAMMINGA
jep, ben solidair met jullie, allemaal extra koeien alleen voor het werk. Zie mijn voorgaande reaktie Karst, komt wel goed. Ik heb met stuk minder gerekend dan de banken.
Todi
Is niet zo moeilijk TOT. Wat je levert per maand maal een duppie maal 6 mnd. Als je dat aan belasting betaald hebt dan zit je nog wel goed.
MTSTAMMINGA
Lever jij niet meer melk dan vorigejaar ? 😃
+3
kalverhouderij
Vorig jaar nog groots in het nieuws :

rijksoverheid.nl/nieuws/2014/…

daar staat deze tekst:

Wereldspeler Nederland helpt China met zuivel

Nieuwsbericht | 22-03-2014

Nederlandse bedrijven gaan kennis leveren om de Chinese melkproductie te vernieuwen en te verhogen. Tijdens het staatsbezoek van de president van China, Xi Jinping, sluiten beide landen een overeenkomst over investeringen in productiekwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Ook Wageningen UR werkt in dit kader nauw samen met de Chinese Academy of Agricultural Sciences, bijvoorbeeld op het gebied van voedselkwaliteit en voedselzekerheid. De waarde van de afspraken bedraagt naar verwachting minimaal 20 miljoen euro.

Staatssecretaris Dijksma over de samenwerking: 'Nederland behoort tot de absolute wereldtop als het gaat om export van agrarische kennis. Deze samenwerking bevestigt dat. Nederlandse bedrijven gaan hun kennis en kunde inzetten om 1,3 miljard mensen van kwalitatief goede melkproducten te voorzien. Daar kunnen wij trots op zijn.'
Agrarische technologie

Dijksma ontvangt de president van China en zijn vrouw zondagochtend 23 maart 2014 op Kasteel Keukenhof samen met Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Maxima. Op verzoek van China worden presentaties gegeven over hoogwaardige agrarische technologie, zoals LED-verlichting om tomaten sneller te laten groeien en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van melkrobots.

Met de inbreng van Nederlandse kennis wil China in komende jaren de melkproductie laten groeien naar 40 miljard kilo. China heeft de Nederlandse overheid om kennisinvesteringen gevraagd omdat ons land een wereldspeler is in melkproductie, verwerking en logistiek. In komende jaren zal de Nederlandse productie groeien naar 13 miljard kilo. Daarvan is een groot deel bestemd voor de export.
Belangstelling Nederlandse agrarische sector

De buitenlandse belangstelling voor de Nederlandse agrarische sector is groot. Zo brengt premier Abe van Japan komende dinsdag 25 maart 2014 een bezoek aan paprikateler Valstar in het Westland na afloop van de Nuclear Security Summit. De premier wil tijdens dit bezoek kennis opdoen over nieuwe technologie in de glastuinbouw. Ook vinden er in komende dagen ontmoetingen plaats met vertegenwoordigers uit Vietnam en Kazachstan over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van landbouw.



mooi hè wat een feest! was op het journaal en alles, hun hebben 20 miljoen binnen !! maar slachten daar mee wel hun kip met de gouden eieren !!
DJ-D
Ja zelfde verhaal met de tanks van het leger.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ddb geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN