Melk kan wel eens heel duur gaan worden

Waarom zou de melkveehouderij sector niet kunnen functioneren als elke andere sector??:

NMV-voorzitter Wiegersma heeft zijn hoop gevestigd op de Europese Landbouwraad, begin september in Brussel. "Ik hoop dat zij wijze besluiten nemen, want dit gaat echt niet goed komen. Als ze niet ingrijpen, riskeren ze dat de helft van de sector failliet gaat. Dan kan de melk nog wel eens heel duur worden."

Europa moet de melkveehouders helpen om een hogere melkprijs te krijgen, zegt Wiegersma. Als het aan Europarlementariër Annie Schrijer-Pierik ligt, gaat dat ook gebeuren. Wat haar betreft moet de regeling die bepaalt dat een boer slechts een beperkte hoeveelheid fosfaat op zijn land kan uitrijden, versoepeld worden. Daardoor kan namelijk de kostprijs dalen.

Meer: nos.nl/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

Todi
Hebben hier de varkens boeren ook niet om gevraagd en werd er naar hun geluisterd? Media geilziekte hebben ze wel last van maar het medicijn hebben ze nog niet gevonden.
+2
gezienus
Bij het lezen van het kopstuk dacht ik Co je hebt te lang aan de Verkeerde kant van de bar gestaan

Maar Wees met elkaar reeel welke maatregelen Kunnen ze in Europees verband nu op de rij krijgen ..zelf denk ik niks
kleitokkers
Er wordt niks meer duur. Op andere plekken in de wereld produceren ze het er zo weer bij. Maakt niks uit wat Kijk naar andere producten. Alles is en blijft goedkoop.
Er is heel veel belang in de wereld (bestuurstechnisch) Bij goedkoop eten.
-1
wally
Helemaal mee eens kleitokkers als eten schaars word, komen er snel ongeregeldheden en oorlogen. kunnen wij ons misschien in Nederland niet voorstellen maar is in veel landen aan de orde van de dag
gezienus
Quote:
@kleitokkers: Alles is en blijft goedkoop

een tv kost ook niks Meer
Albert
Heel duur om te produceren ?
+3
Noorderling
Een half jaar geleden zou de melkprijs nooit meer onder de 40cent komen, nu wordt moord en brand geschreeuwd dat de melkprijs nooit meer boven de 30cent komt?

Het spelletje van de vrije markt is nog maar net begonnen en weet bijna niemand wat de gevolgen zijn van een vrije markt. Ondernemers die momenteel geen geld problemen hebben, hebben er maar mooi last van dat iedereen voor de val opgevangen wordt...
koetje 33
Melkvee is toch wel wat anders als tuinbouw of varkens, de melkprijs kan vanaf dit punt alleen nog maar omhoog gaan, kan zomaar weer 50ct zijn in 2016
meelezer10
Quote:
@koetje 33: de melkprijs kan vanaf dit punt alleen nog maar omhoog

Lees dit over een paar maanden nog eens terug. Ik hoop voor je dat je gelijk hebt maar ik vrees van niet.
Frans1
@meelezer10
Ik denk ook dat jij gelijk hebt 😞
dorpsrandhoeve
Het probleem zit hem ook gedeeltelijk in het feit dat het quotum niet is afgebouwd met een zachte landing. Als de teugels 5 of 6 jaar geleden wat losser waren gelaten en niet met een schamele procent per jaar, dan waren de boeren misschien niet die dikke prijzen gewend en dan was de markt langzaam leider geworden. Nu is de sector in zee gegooid, en men moet maar kijken waar het aan land komt.
+1
producent
Quote:
@dorpsrandhoeve: Nu is de sector in zee gegooid, en men moet maar kijken waar het aan land komt.

En de een had al een schip gekocht en vaart daar mee naar de haven en een ander ligt nog te wachten op de kustwacht.
paul1
Met te veel vermogen is ook niet echt rendabel vrachtvervoer..
HFfan
@dorpsrandhoeve
Hoe meer de prijs zakt hoe sneller/harder ook weer omhoog....
Coen
Quote:
@dorpsrandhoeve: Het probleem zit hem ook gedeeltelijk in het feit dat het quotum niet is afgebouwd met een zachte landing. Als de teugels 5 of 6 jaar geleden wat losser waren gelaten en niet met een schamele procent per jaar, dan waren de boeren misschien niet die dikke prijzen gewend en dan was de markt langzaam leider geworden. Nu is de sector in zee gegooid, en men moet maar kijken waar het aan land komt.

het probleem is de huidige wereldwijde overproductie, wees blij dat je financiële reserves hebt kunnen opbouwen uit de dikke melkprijzen uit 2013 en 2014.
matt
Wil jij ze de kost geven die dat niet hebben gedaan Coen?
meelezer
Markt is markt. In iedere sector hetzelfde. hogere prijs leidt tot hogere produktie. Alleen gaat dat in de melkveehouderij met enige vertraging omdat je nieuwmelkte koeien en vaarzen niet kunt conserveren totdat de markt het nodig is en aankan. Dus met enige vertraging.

Alles komt wel weer goed als er producenten wegvallen die het TE zwaar voor de kiezen krijgen.
spotmelker
Ik denk dat er niet in grote getale stoppers komen door "gebitsproblemen" maar juist omdat ze er goed uit kunnen springen en/of de leeftijd er voor hebben. Het kan voor velen wel de beste 'ondernemersbeslissing' zijn (gew€€st).
+1
oldhuus
Europa kan ons wel helpen door al die Hollandse regeltjes te verbieden, 1 Europa, 1 beleid scheelt ons een hoop kosten. MDV, mestinjectie, hebben ons al genoeg gekost en straks nog fosfaatrechten, en wat minder Natura2000 gebieden, we hebben er meer als Frankrijk.
Coen
Quote:
@oldhuus: Europa kan ons wel helpen door al die Hollandse regeltjes te verbieden, 1 Europa, 1 beleid scheelt ons een hoop kosten. MDV, mestinjectie, hebben ons al genoeg gekost en straks nog fosfaatrechten, en wat minder Natura2000 gebieden, we

de mestdruk is hier op sommige plaatsen nogal wat groter dan elders in EU, dus die milieuregels voor alle veehouders worden vast niet minder
dorpsrandhoeve
Dat zou inderdaad naïef zijn om dat te denken.
+3
cs-agrar
@dorpsrandhoeve
Net ex-varkenshouder gesproken, hij zegt de varkenshouders hopen dat P-recht verhandelbaar tussen sectoren wordt, dan valt er nog beetje geld te verdienen. Deze sector is gewoon voorbeeld voor melkveehouderij. Zachte landing of niet, dit kon je aan zien komen vanaf moment dat men bekend maakte het quotum vrij te geven.
Als ik als zzp'er geen centen weet binnen te halen, is het jammer dan, bedrijf failliet, dat is vrije markt, zo werkt dat. Jullie hebben het ook zelf gewild, je had destijds ook met DDB-reizen mee kunnen gaan naar bijv Brussel, zij hadden een mooi systeem uigedacht, maar nee, "de ondernemers" deden dat niet. En nu steen en been gaan klagen?
+1
Cornelis
@cs-agrarNu hoorde ik laatst dat jij bent gestart met melken Cees, met dank aan het eind van de quotering. Wat mij betreft prima, maar goed dat niet iedereen naar de DDB luisterde dan....
+1
cs-agrar
@Cornelis
Zo is het Cornelis, alles biedt kansen. Ik klaag nu ook niet, komt wel goed. Je moet zo zien, de rest heeft het over zich afgeroepen dat ik begonnen ben.
+1
de hoef
Quote:
@cs-agrar: rest heeft het over zich afgeroepen dat ik begonnen ben.

straks is het onze schuld nog dat jij fosfaat rechten mag verkopen
pieta
@cs-agrar
Succes ermee, wat voor bedrijf heb je dan nu?
MTSTAMMINGA
@cs-agrar
De grote uitbreiders in mijn omgeving zijn/waren DDB LID
jorisdriepinter
@MTSTAMMINGA
Hier precies zo. Groot bord op de deur en een paar jaar later een paar honderd boxen bij bouwen.
cs-agrar
@de hoef
dat zou toch helemaal geweldig zijn hoef, dus hop boven die 600e!
+1
cs-agrar
@pieta
melkvee erbij, loonwerk/verhuur gaat evengoed door
cs-agrar
@MTSTAMMINGA
tuurlijk, geef ze es ongelijk, die andere zeikerds wilden trekken nog duwen, dus helpen we ze gewoon over de rand 😉
meelezer10
Quote:
@cs-agrar: melkvee erbij, loonwerk/verhuur gaat evengoed door

Nu nog een delaval robot en we hebben de hoef 2
+1
cs-agrar
@meelezer10
verwacht eerdaags nog wel een gebruikte set voor weinig in de handel.. 😄
+1
George
Melk kan wel eens heel duur gaan worden

Met de nadruk op kan. 😄
diezel
Quote:
@George: Melk kan wel eens heel duur gaan worden

Denk dat ze refereren aan het bekende spreekwoord:
" De vis wordt duur betaald" 😞
Jannus
Quote:
@diezel: " De vis wordt duur betaald"

Raar dat de visserij nog wel een (vangst)quotum heeft en (bepaalde) tandartsen bijna vogelsvrij zijn 😉 😃
diezel
Quote:
@Jannus: en (bepaalde) tandartsen bijna vogelsvrij zijn

Bepaalde beroepsgroepen roepen het ook over zich af. Vroeger zeiden wij elk half jaar al dat we weer naar die "dierenbeul" moesten! 😞
Vind het wel iets komisch hebben: Een wereldwijde kloppartij op een Amerikaanse dentist! 😄
Dre van Helmond
Het probleem is , ze hoeven niet meer te betalen en daar sluit onze coöperatie ook fijn bij aan dan kunnen ze weer goede cijfers laten zien.
Wat doen ze het weer geweldig!
sorry
+1
George
Quote:
@Dre van Helmond: en daar sluit onze coöperatie ook fijn bij aan dan kunnen ze weer goede cijfers laten zien.
Wat doen ze het weer geweldig!

En dan zelf samen met LTO berichten de wereld inslingeren dat ze recordmelkprijzen uit betalen. De kranten stonden er tot een paar maanden terug vol van. Termen als Top- en recordmelkprijzen werden veelvuldig gebruikt. Vergaten erbij te vermelden dat deze prijs ook eind jaren 80 werd uitbetaald , en dat de kosten van alles gruwelijk zijn gestegen en dat die melkprijs daarbij eigenlijk nog steeds in het niets viel!
HFfan
Wat wil jij dan? Is de laatste 100 jaar toch nooit anders geweest! Met BV met aardappelen is dat toch ook altijd zo geweest, ene jaar alles/ ander jaar niks. Je moet toch alles in een periode van 10 jaar zien. De beste melkveehouders/mais/aardappel telers hebben een prima belegde boterham 😄
+1
arie.j
Dat in 2014 beste zuivelprijzen werden gemaakt vond ook het gros van de melkveehouders.
Alleen een zuurpruim van een George met misschien ook nog een zekere Sieta niet.
Boeren zouden massaal, en vrijwel zonder uitzondering, graag willen tekenen voor langjarig een melkprijs van boven de 40cent .
Maar helaas zal het wel aardig minder zijn.
spotmelker
@arie.j Neem aan dat je 2014 bedoelt?
arie.j
@spotmelker
Klopt, typfoutje is zo gemaakt (en nu verbeterd) 😄
George is vroeger maar 2 jaar boer geweest als je hem hoort, hij zal het nooit over de melkprijs van 10 of 20 jaar geleden hebben
+3
matt
@arie.j
Word weer een ellenlange discussie uitgelokt ..
+3
arie.j
@matt
Nou of boeren voor volgend jaar met een gemiddelde melkprijs gelijk aan 2014 tevreden zouden zijn, daar hoeven ze denk ik geen lange discussie over te houden.
Overigens wordt wel vergeten dat de garantieprijs vorig jaar december ook al op goed 30 cent zat en toen hadden we toch nog echt steeds quotering.
De productie toename maakt het allemaal wat erger, maar wie doet alsof mét quotering de garantieprijs nu 40 cent zou zijn, die kletst ook maar wat raakt
HFfan
Zogauw melkprijzen een tijdje onder de 25ct zitten, gaan ze ook snel weer richting de 50ct.
+1
arie.j
@HFfan
Dat is wel erg optimistisch HFfan, en naar mijn idee totaal onrealistisch.
Zo gaat het met China veel minder, dat verbeterd echt niet ineens met een melkprijs van 25 cent.
Ook met Rusland, dat was in 2013 en eerste helft 2014 een leuke groeimarkt.
Maar afzet en export naar Rusland is altijd al risicovol en onbetrouwbaar geweest.
En nu gaat het helemaal slecht in Rusland, met o.m. de lage olie en gasprijs.
De roebel is vorig jaar 40% minder waard geworden, de rente is er nu 11% en de inflatie was vorig jaar 16%
De economie kromp in Rusland het 2e kwartaal met 4,4% werd zojuist bekend gemaakt.
Dus ook zonder boyot hadden ze wel alles uit de kast gehaald om zo min mogelijk zuivel te importeren.
En dat is allemaal zomaar niet beter.
Diezel doet hier wel net of Rusland door weinig staatsschuld best af is, de werkelijkheid is anders, er is in een economie meer dan staatsschuld.
koetje 33
De kosten per liter melk zijn in de rest van de wereld of in China ook torenhoog.
+1
diezel
Quote:
@arie.j: Diezel doet hier wel net of Rusland door weinig staatsschuld best af is, de werkelijkheid is anders, er is in een economie meer dan staatsschuld

De Roebel is intussen voor 45% gedekt door fysiek goud en dit percentage wordt zowat maandelijks hoger door hun giga aankopen. Net als in China.
Daarmee zijn ze hun financiële machtsposities aan het vergroten in de wereld.
In de US durven ze de rente nog geen 0,5% te verhogen, bang dat ze zijn dat alles in elkaar klapt.
Rusland verhoogde haar rente even naar 17%. Geen centje pijn.
Dit soort zaken moet je niet enkel door de Westerse bril bekijken! 😄
arie.j
@koetje 33
China blijkt een black box in de zuivelprognoses wordt nu vertelt.
Uit Nieuwe Oogst:

arie.j
@diezel
Goud is de laatste paar jaar flink in prijs gedaald en brengt verder niets op. Hadden ze beter niet zoveel kunnen hebben
+1
koetje 33
Alles is altijd nog op een of andere manier goed gekomen.
+1
gezienus
@arie.j
als die melkprijs in 2014 zo goed was waarom hebben nu 1 derde van de boeren Problemen
Jaap40
@gezienus
Zo goed was de prijs misschien wel, alleen jammer dat de inflatie correctie steeds wordt vergeten te betalen, maar aan de kosten kant zetten we ons in Nederland buitenspel.
HFfan
@Jaap40
In buitenland hebben ze weer hun eigen problemen of zijn andere kosten hoger.
diezel
Quote:
@arie.j: Goud is de laatste paar jaar flink in prijs gedaald en brengt verder niets op

In Amerikaanse dollars wel ja.
En hoe staat het ermee in roebels, yuans, yen, swiss francs en euro? Oeps, die verdomde valuta-oorlogen toch! 😄
+2
cs-agrar
@arie.j
arie, je weet nog al es wat van vroegah, althans zo lijkt het, dan weet je ook vast wel hoe de marges op een liter melk toen en nu waren. Laten we het daar dan eens over hebben.
Want dat is uiteindelijk, denk ik, wat George bedoeld
Frans1
Quote:
@HFfan: gaan ze ook snel weer richting de 50ct

Door uitval.Alleen zorgen dat je daar niet bij zit!
Frans1
Quote:
@gezienus: waarom hebben nu 1 derde van de boeren Problemen

Slecht op hun centjes passen?
+1
arie.j
@cs-agrar
Marge per liter melk vroeger en nu?
Dat is geen vergelijking. En daarmee hou je boer en burger voor de gek.
Nu levert het gemiddelde melkbedrijf ongeveer 4 keer zoveel liters af dan toen de superheffing in 1984 begon.
Dat bij ongeveer hetzelfde aantal werkzame personen per bedrijf.
Een 4 dubbel inkomen lijkt me echter niet nodig.
Ook is het een gegeven dat er een aantal kosten zijn die boeren zichzelf voor een gedeelte aandoen.
Dat waren de quotum en leaskosten, en daarnaast de hoge grond en huur kosten.
Maar als je cijfers wil zien, zie de link onderaan
Kun je zien dat van de laatste 10 jaar de laatste jaren verhoudingsgewijs bij de beste jaren horen.
Dat alle kosten, óók de berekende,voor het gemiddelde bedrijf worden vergoed door de opbrengsten, dat gebeurd overigens zeer zelden .
Dat was vroeger, 30 -40 jaar geleden ook zo, en dat is nu zo.
En dat zal ook in de toekomst beslist zo blijven.
Boeren zijn nu eenmaal met minder tevreden, en al bij een vergoeding van 100% van de berekende kosten doen ze al letterlijk alles om meer te produceren.
Misschien zeggen ze dan wel niet tevreden te zijn, maar hun daden laten anders zien.

agrimatie.nl/ThemaResultaat.aspx/…
George
Quote:
@arie.j: waren de quotum en leaskosten, en daarnaast de hoge grond en huur kosten.
Maar als je cijfers wil zien, zie de link onderaan
Kun je zien dat van de laatste 10 jaar de laatste jaren verhoudingsgewijs bij de beste jaren horen.

Dit linkje gaat over akkerbouw en dat de rentabiliteit erg laag is. 😄
arie.j
@George
George even iets meer moeite doen.
Bij, 'Kies een sector", het juiste vinkje plaatsen en alles gaat naar wens.
Via "kies een indicator" kun je bovendien nog meer gegeven zien.
Bij een dergelijke site kun je nu eenmaal alleen op 1 bepaalde manier binnenkomen. En moet je verder je keuzes maken.
Maar ook voor George is het echt niet zo moeilijk.

Als toegift kun je ook nog de inkomens van de laatste 4 jaar van melkveebedrijven krijgen
agrimatie.nl/binternet.aspx/?ID=4&bedrijfstype=2
+1
cs-agrar
@arie.j
Arie, je hebt een heel epistel als antwoord geschreven, maar het slaat nergens op. Het draait allemaal om de marge, toen, en nu. Dat bedrijven nu groter zijn doet daar niets aan af.
Zonder marge verdien je niets.
Als die melkprijzen echt zo goed zijn/waren zoals jij meent te moeten schrijven in reakties, betekent dat simpelweg dat marges groter zijn. Zoniet, dan was melkprijs niet goed.
Een melkprijs van 40ct kan lagere marge hebben dan prijs van 10ct, tis maar net wat voor kosten je er tegenover zet.
Marge bepaald of de gegeven prijs goed is voor de boer, voor de rest niets.
Er worden niet voor niets kostprijs-berekeningen gemaakt, of alle kosten er daadwerkelijk in meegenomen worden, is weer ander verhaal.
De marge bovenop die kostprijs bepaald wat er verdiend wordt. Zo simpel ligt het.
Vandaar de mijn vraag aan jou, hoe lag de marge in historische jaren.
pieta
Quote:
@arie.j: Nu levert het gemiddelde melkbedrijf ongeveer 4 keer zoveel liters af dan toen de superheffing in 1984 begon.
Dat bij ongeveer hetzelfde aantal werkzame personen per bedrijf.
Een 4 dubbel inkomen lijkt me echter niet nodig.
Ook is het een gegeven dat er een aantal kosten zijn die boeren zichzelf voor een gedeelte aandoen.
Dat waren de quotum en leaskosten

Zoek de fout. 😄 Tip: je spreekt jezelf tegen.
+1
weurding
Quote:
@arie.j: Nu levert het gemiddelde melkbedrijf ongeveer 4 keer zoveel liters af dan toen de superheffing in 1984 begon.
Dat bij ongeveer hetzelfde aantal werkzame personen per bedrijf.
Een 4 dubbel inkomen lijkt me echter niet nodig.

dus als je productiever wordt mag je naar ratio niet meer verdienen? verkondig dat eens aan topambtenaren die de reet wel kunnen afvegen met 100 euro biljetten 😄
Farmer_
[quote]@HFfan: In buitenland hebben ze weer hun eigen problemen of zijn andere kosten hoger

bimmerboost.com/attachment.php/…
+3
diezel
Quote:
@cs-agrar: De marge bovenop die kostprijs bepaald wat er verdiend wordt. Zo simpel ligt het.
Vandaar de mijn vraag aan jou, hoe lag de marge in historische jaren

Als we ooit nog eens oude bedrijfsovername-papieren inzien, zijn we nu nog steeds verbaasd hoe er destijds (jaren 80) tijdens de maatschap-periode zoveel vermogen op te bouwen was. Dus na aftrek belasting en privé. En dat met maar een gemiddeld gemengd bedrijf met vaak een parttime baantje ernaast.
Hoe groot in die jaren de marges waren, en vanuit welke tak het kwam weet ik niet, maar het was een hele, beste periode. Ook al waren het toen nog florijntjes! 😄
+1
MTSTAMMINGA
@diezel
Nou de superheffing was anders wel een redding voor sommigen
De mais was duurder toen als nu in 1983
Rente boven de 11%
Boeren werden opgeruimdte bij ons in de buurt door de bank !!!

Maar gua vermogen opbouw supper periode ,vooral kwam dat door dat de rente zakte
+1
diezel
Quote:
@MTSTAMMINGA: Maar gua vermogen opbouw supper periode ,vooral kwam dat door dat de rente zakte

Hier waren het destijds veelal gemengde bedrijven en meest zelfvoorzienend. Was de ene tak wat slechter dan werd het bijna altijd opgevangen door de andere tak.
Ze staan je tegenwoordig aan te kijken of je uit de prehistorie komt als je zegt dat je op de top van de varkenscycli biggen af ging leveren van 120 gulden/stuk! Bij een kostprijs van misschien 30 gulden! 😄
p.s. mooi om eens terug te kijken om alles van nu een beetje in perspectief te kunnen plaatsen, maar we moeten natuurlijk vooruit...
Coen
@diezel , maar de laatste jaren 2013 en 2014 waren financieel ook top 😄
diezel
@Coen
Daar hoef ik de achterkant van een sigarendoosje nog niet voor te gebruiken om dat te snappen! 😄
- die melkprijzen, - een gemiddeld bedrijfsquotum dat drie keer zo groot is als destijds, - rente al laag en sterk dalend, - ruwvoerprijzen laag.
Mogen de andere kosten al best wat gestegen zijn.
+1
arie.j
@cs-agrar
Quote:
@cs-agrar: Arie, je hebt een heel epistel als antwoord geschreven, maar het slaat nergens op. Het draait allemaal om de marge, toen, en nu. Dat bedrijven nu groter zijn doet daar niets aan af.

Beste @cs-agrar, Verkoop de helft van je land en koeien toch,
Ga de helft minder melken en laat je marge per liter toch wat toenemen.
Toch allemaal winst? Want het gaat toch alleen maar om de marge per kg? 😄
de hoef
@arie.j
niet meer zo vroeg opstaan arie ,want je droomt nog
arie.j
@de hoef
Nou,ik ben er ook weer in gegaan.
Maar cs-agrar had zulke mooie dromen, zo las ik.
Alleen marge per kg bepaalde zijn inkomen, daar moest ik hem toch eerst een tip over geven.
Zijn schuld kan hij dan (grotendees) aflossen. En hij heeft nog veel minder werk ook.
Dus inplaats van verdubbelen gaat cs-agrar halveren om zijn inkomen veilig te stellen 😄
cs-agrar
@arie.j
Diudelijk Arie, je weet dus niet hoe de verhoudingen destijds lagen. Schrijf dat dan.
Tis ook een tip van helemaal niets, want je kent situatie niet.
Begrijp uit je opmerkingen wel, jij hebt dus alleen aan je grond en verkoop van quota verdiend.
arie.j
@cs-agrar
Als je dom zwammen wilt,dan kun je het beter elders doen.
Het gaat nog steeds om het bedrijfsresultaat.
En dat is geen marge per kg, maar de marge máál kgs.
+1
BoerBart
@arie.j
Maar oppassen omdat negatieve marge x Kgs ook kan.
cs-agrar
@arie.j
Moet je wel marge hebben Arie. Je zegt dus gewoon hetzelfde, maar dan anders. Maar dat is nog steeds geen antwoord op m'n vraag.
Dat domme zwammen komt dus niet van mijn kant.
arie.j
@cs-agrar
marge wordt niet bijgehouden door LEI ed. zover ik weet.
Gewoon omdat het daar niet over gaat.
Wel over inkomen en het bedrijfsresultaat.
Daar gaat het over en niet over de marge vroeger en nu.
Na de 2e wereldoorlog had een bedrijf amper 100.000kg, nu velen richting 10 keer zoveel
En een link naar inkomen sinds 2000 had ik al gegeven.
Hier heb je nog een keer die link naar ook de nodige andere kengetallen, komt echt geen marge per kg bij voor.
Wel de rentabiliteit per 100kg kosten, zegt heel wat meer
agrimatie.nl/binternet.aspx/?ID=4&bedrijfstype=2

Vink even 'kengetallen' aan, en het aantal jaren
weurding
Boeren blijft modderen in de marge 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melk , melkprijs , europa , fosfaat , melkveehouders , boer , failliet , brussel , kostprijs en uitrijden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
81
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
1