Veefokker mijdt #Landbouwshow Opmeer om ziektes

Jammer dat ze niet meer durven meedoen, Opmeer is nog nooit een IBR vrije keuring geweest maar er word hard aan gewerkt om dat volgend jaar wel te zijn. Maar wat helemaal jammer is dat de Friese bezoekers opeens als een besmettingsbron gezien worden........

TWISK - Rundveefokker Marcel van der Eijk doet niet mee aan de Landbouwshow Opmeer. De veehouder uit Twisk mijdt de keuring uit angst voor de koeiengriep oftewel IBR. Dat is een besmettelijke kwaal bij koeien waardoor de melkproductie stagneert. Van der Eijk geldt als een van de topfokkers die in Opmeer steevast in de prijzen valt in meerdere categorieën.

/

Sinds het quotum op melk is weggevallen, zijn er binnen enkele maanden tijd 23.000 koeien uit het buitenland geïmporteerd. Dat heeft geleid tot IBR-uitbraken onder meer in Friesland. Ook in Opmeer komt veel publiek uit Friesland. Je kunt het zomaar oplopen en dan zit ik hier straks met een lege melktank.’’

Irma de Wit van de Centrale Rundveeadministratie (CRV) die de keuring Opmeer coördineert, betreurt het besluit. ,,Wij zijn ons bewust van de risico’s van dierziektes en intern hebben we erover gediscussieerd. Maar een IBR-vrije keuring is nog niet verplicht en zoiets heeft een lange aanlooptijd. Volgend jaar garandeert ’Opmeer’ wel een IBR-vrije keuring. Voorzitter Nico Vriend van de Stichting Landbouwtentoonstelling vindt dat Van der Eijk ’impulsief’ reageert. ,,Want hier komt uitsluitend gezond vee en het gaat hier ook weer gezond vandaan. Elke inzender wordt door een dierenarts grondig gecontroleerd en zo doen we dat al honderd jaar.’’

Meer: Noordhollands Dagblad

Deel dit topic

Reacties

noordhollander
Jammer dat dit dommerige verhaaltje uit t nhd zo gekopieerd wordt met oa centrale rundvee administratie etc.In ieder geval een afbreuk voor de keuring als plotseling de grootste inzender van zwartbont rundvee afhaakt; dit had wellicht na overleg vooraf met de organisaties voorkomen kunnen worden; vooral bij de fokkkalveren waar betrokkene nogal wat kaarten in t spel had wordt het wedstrijdverband op deze manier gebombardeerd!Dit soort onduidelijkheden ontstaan als je eerst zelf begint te bulderen en een niet ter zake deskundige NHD journalist je moestuintje wil laten opknappen er is wel degelijk iets aan de hand, maar dat kun je in bovenstaand verhaal niet lezen en het is uiteraard niet grappig als er een ibr uitbraak komt bij wie dan ook!!
cs-agrar
Quote:
@noordhollander: de grootste inzender van zwartbont rundvee afhaakt

Moet ie ze op de dag ook wel meenemen..
Zijn wel meer vaste inzenders die vanwege deze reden afgehaakt zijn.
Maar om daar nu de friese bezoeker van te beschuldigen. Dichtbij huis zijn er vast ook wel collega's waar een en ander niet voor elkaar is, de dierenarts, routing-auto bedrijfsbenodigdheden, krachtvoertransport, loonwerker komen ook bij die boer voordat ze bij jou komen. Neem dan ook aan dat de afvallende inzenders in persoon om die reden ook niet op terrein aanwezig zullen zijn.
noordhollander
De opgave is vrij dacht ik en zo te lezen neemt de betrokkene geen vee mee zelf gaat hij waarschijnlijk wallen maaien die dag al dat besmettingsgevaar..........het is waarschijnlijk zeer wenselijk dat het bestuur van opmeer met deskundigen op veterinair gebied de zaken nog eens op korte termijn nauwkeurig onder de loep neemt, vooral gezien t feit dat meerdere inzenders afhaken naar aanleiding van deze affaire.......jammer maar die reageren hier nog niet ach t is pas volgende week maandag zover immers????
+2
verbi
Wordt lachwekkend over gedaan boer heeft groot gelijk als je een uitbraak gehad hebt praat je wel anders.Het is maar een show, zijn toch altijd dezelfde die vooraan lopen.Als jan modaal een keer een goede koe heeft loopt ie toch weer achteraan dus die zie je de volgende keer niet meer. Daarom kom ik er al 15 jaar niet meer naar geeneen show of keuring.
noordhollander
Dit soort verhaaltjes niet naar de keuring als ze je naam niet kennen de koe moet t doen dat kan allemaal heel snel veranderen dat heb je bij wijnker gezien een aantal jaren geleden immers.......
+2
Erco
Ieder z'n eigen keuze maar waarom dan de pers opzoeken. Geef gewoon uitleg aan de organisatie en meer niet....
zuidhollander
Ik denk dat de fokker wel een goede reden heeft waarom hij dit doet. Omdat er in noord Holland en Friesland wel degelijk ibr besmettingen zijn. Alleen jammer dat de rundvee commissie van Opmeer bepaalde informatie niet veder rijkt dan hun eigen voor deur. Overal in Nederland zijn de keuringen ibr vrij alleen in noord Holland niet
jammer dat de vee commissie hier niet eerder op in had gespeeld.
cs-agrar
Betrokkene hoeft niet te komen, dat is zijn eigen keus. Het was een stuk netter geweest als hij dit met de organisatie besproken had, ipv op deze manier naar buiten te brengen in de krant.
Zelfs als het een IBR-vrije keuring geweest was waren de oa genoemde friese bezoekers wel gekomen. Beetje drogreden dus.
Het kan best zo zijn dat gros van andere deelnemers niet de status vrij heeft, dan is keuring ook klaar.
Tis overigens voor de organisatie wel een puntje om aandacht aan te schenken, immers de dieren die er komen, willen de boeren echt geen gedonder mee. Denk dan bijv aan collectief inkopen van controle of enting op de keuringsdieren bij een DAP door de organisatie.
-2
noordhollander
Geweldig die laatste twee berichten zonder dat iemand ze gelezen heeft die kan scholten beter verwijderen die zijn na de discussie geplaatsd...........evenals ejb zn vraag mosterd na de maaltijd..........
ejb
Welk percentage van de deelnemers heeft niet de status IBR vrij Kars?
Want jij weet het blijkbaar zo goed.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , friesland , administratie , dierenarts , melkproductie , topfokkers , fokkers , landbouwshow en landbouwshow opmeer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
2