Toekomst voor de melk?


De pagina van de melkproducenten
De wereldwijde zuivelmarkt is een val voor boeren en een fatale uitdaging voor de Europese Unie
André Pflimlin, 13 juli 2015

In de afgelopen weken ontdekken we dat er te veel melk, niet alleen de Europese markt, maar ook op de wereldmarkt! We kondigde aan het begin van september 2014 (1), maar de melkprijs was nog te hoog om dit bericht hoorde. De beperking quota's en het gewicht sancties in Noord-Europa en een mini droogte in Nieuw-Zeeland had geleid -zeer goed médiatisée- naar de eerste waarschuwing te wissen. Eind 2014, de koelkasten waren vol zuivelfabrieken aan de rand van Brussel, maar er was geen openbare voorraden, geen interventie, dus geen probleem. Dit is Rabobank (Crédit Agricole Nederland), die in het voorjaar 2015 dat de wereld zuivelmarkt zouden worden verzadigd tot de herfst of daarbuiten had aangekondigd. Het zojuist bevestigd eind juni (2) tot uitstel van de waarschijnlijke opleving in 2016. In feite, Nieuw-Zeeland, de prijzen van de melkpoeders stagneert rond 1800 tot 2000 € per ton sinds de zomer van 2014 viel Mei-oktober% op 7 juli, die overeenkomt met de 8ste opeenvolgende daling sinds eind maart, wanneer de nieuwe melk jaar gewoon opnieuw. Maar de productie van grote exporteurs is niet vertraagd. Noch in Nieuw-Zeeland, ondanks melkprijzen op de boerderij op 250 € per ton vorig jaar. Noch de Verenigde Staten waar de prijs van de melk aanzienlijk trager en minder sterk en waar de nieuwe wet op het waarborgen van zuivel marge is opgezet is gedaald. Noch in Europa, ondanks de gemiddelde melkprijs ongeveer € 300 per ton deze maand fondsen, ruim onder de kostprijs van de productie en het verbergen van de meest dramatische situaties. In de Baltische landen, in het bijzonder getroffen door de Russische embargo, de prijs van de melk minder dan 200 € per ton voor maanden; Dit voorjaar was het zelfs 160 -170 € / t in Litouwen voor de verkoop coöperatieve fokkers en 100 € in de open markt (3). Deze keer de Europese en Franse voorspellers niet meer ontkennen van de crisis. Het Europees Parlement is bezorgd over deze, de ministers van Landbouw, ook, maar de Ier Phil Hogan, de Europese commissaris voor Landbouw, blijft de crisis te ontkennen. In de hoop op een wonder, of kan een grote droogte aan de explosie aan het begin van september te vermijden? Serieuzer en ondanks een meer dan Poliss speech Mariann Fisher Boel, de nieuwe commissaris, na het intermezzo Dacian Ciolos, past perfect bij het kiezen van "een markt" van de Commissie, dus de "interne oorlog melk en externe "aangekondigd al in 2009.
Om de echte problemen van deze crisis te begrijpen, niet alleen een eenmalige hulp n gescheurd in Brussel, een stap terug, heroverwegen de strategische keuzes die daar meer dan 10 jaar en waarvan hebben gemaakt zien we de effecten van vandaag, maanden na het einde van de quota. Deze opmerking is dat samen te vatten en het actualiseren van de belangrijkste boodschap van ons boek over de zuivel in Europa gepubliceerd in 2010, na de 2009 staking van melk en opzegging van de dubbele binding van het EU-zuivelbeleid: de liberale marktmodel Industriële productie (4).
De risico's van deze deregulering was al aan de kaak gesteld door vele Europese overheden, maar altijd ontkend door de Commissie. Vandaag is het moment van de waarheid; Dit is ook het moment om uit te leggen wat er gaande is om echte veranderingen nodig voorstellen.

I. Waarom de wereldmarkt is er een lokmiddel voor de Europese boeren?

Onder rechtvaardigingen van de Commissie voor het verwijderen van de quota, de toegenomen mondiale vraag naar zuivelproducten was één van de belangrijkste argumenten, grotendeels overgenomen door grote private of coöperatieve Europese zuivel groepen. Geblokkeerd door quota voor 30 jaar heeft Europa marktaandeel verloren naar Nieuw-Zeeland, waar de export verdrievoudigd. Men moest terugkeren van kracht de Aziatische groeimarkten, vooral de Chinese Eldorado herwinnen. Deze eenvoudige en krachtige toespraak werd zelden gesteund door een vrij solide studie, terwijl hij nog fragiel ... Voor moeten we niet verwarren de ontwikkeling van het wereldverbruik in langdurige zuivelproducten en de wereldmarkt blijft marginaal en nog veel meer chaotische op de korte en middellange termijn.

A. De wereldwijde zuivelmarkt blijft marginaal in volume en vooral in waarde (5)

De productie en wereldwijde consumptie van melk is ongeveer 800 miljoen ton per jaar (780 miljoen ton in 2013) met een gemiddelde groei van 1,5 tot 2% / jaar, of 12 tot 16 ton / jaar.
De wereldwijde zuivelmarkt dekt slechts 7% van de totale productie van melk is 55 miljoen ton melkequivalent in 2013. Op enkele uitzonderingen na, is het een overschot markt, wordt het grootste deel van de productie wordt verbruikt in de landen of de vakbonden van de landen.
Het is een markt met een gemiddelde groei van 3 tot 4% per jaar sinds 2000, of ongeveer + 2 M t / jaar, maar met een hoge variabiliteit tussen producten en tussen jaren.
Gestandaardiseerde industriële producten zeer concurrerend vertegenwoordigen het grootste deel van de volumes (melkpoeders en wei, boter en verschillende ingrediënten). Kaas export echter sneller groeide de afgelopen tien jaar, wat neerkomt op een kwart van de tonnages in 2013 en aanzienlijk meer in waarde. Desondanks hebben de meeste recente Europese investeringen betreffen de droogtorens om het poeder te maken.
Drie exporteurs bieden meer dan 70% van de wereldmarkt. Ze hebben zeer verschillende productiemethoden en meer of minder gevoelig voor het klimaat gevaren of graanprijzen. Een goed of een slecht jaar in een van de drie of gedreven globale prijzen omhoogschieten.
New Zealand gemaakt grazing melk met zeer lage productiekosten, ( 2000 € / ha) (8).
Voor de EU, werd deze melk pakket op heel verschillende manieren vastgesteld volgens de EU-landen maar over het algemeen bedekt minder dan een kwart van de output eind 2014. Daarnaast contractualisering betreft leveringen, maar zonder enige garantie prijs. En als de officiële interventieprijs werd teruggebracht tot € 215 per ton melk-eq, ruim onder de drempel van de overleving, de Europese melkveehouders beseffen dat er geen vangnet!
Maar de Commissie blijft stevig op zijn plaats: (9)
Hoewel alle indicatoren worden overgeschakeld naar rode sinds de zomer van 2014 zal de Europese Commissie niet horen praten over de crisis, laat staan ​​daagde de liberalisering van de Europese zuivelmarkt. Ze zegt dat ze alle instrumenten om de situatie te beheren en dat de melk pakket 'moet het mogelijk maken de boeren om zich te organiseren om deze moeilijke periode voorbij. Nu de boeren zijn zich terdege bewust dat noch de producentenorganisaties of aanbestedende prijzen geconfronteerd met een wereldmarkt geleverd op alle gevaren kunnen brengen; Eerste klimatologische gevaren steeds vaker en ernstiger; financiële speculatie aan de kaak, maar niet onder controle, maar ook de sociale en ecologische dumping, genegeerd door de WTO
Ondanks de oprichting van het observatorium van de zuivelmarkt, de Commissie navigeert inziens voorbij aan de situatie van de bestanden sinds 2014- -considérables end niet doorgegeven door de zuivelfabrieken. Ze "gelooft" in zelfregulering door de prijs, en anticipeert op een lichte groei in 2015 (1,2%) en zelfs een terugkeer naar evenwicht in 2016! Maar verschillende landen hebben hun leveringen van 5 mei gestegen tot 10% ten opzichte van de 2014 opnemen, ondanks een daling van de melkprijs met 30% (10)
De Commissie negeert, dat voor de periode 2014-2018, de Verenigde Staten bieden hun boeren een echte marge van garantie op voedsel kosten van die wordt gedekt door de staat. En in datzelfde zeer liberaal land, kan de Staat zuivelproducten kopen in grote hoeveelheden, indien nodig voor voedselhulp met een budget tweemaal de landbouwbegroting. Net zoals ze lijkt zich niet bewust dat de meeste grote landen beschermen hun zuivelmarkt en producenten, waaronder China, India, Japan, Zuid-Korea, Canada en vele anderen.
De Commissie blijft doof voor de recente kritiek op de leiding en het beheer van het zuivelbeleid, maar ook op het ontbreken van impactstudies op vee regio's in achtergestelde gebieden, perifere en de bergen te zijn, critici in juli 2015 (12) vernieuwd door het Comité van de Regio's in 2013 en 2015 (11) en door het Europees Parlement. Beoordelingen van de Rekenkamer en het Europees Economisch en Sociaal Comité dat de Commissie reeds had geveegd in 2009 ten behoeve van de prioritaire markt.
Dit alles toont aan dat de organen van het Europees Parlement en -RAAD bestuur van betaalbaar maakte een onredelijke inzet, door het onderschrijven van de voorstellen van de Commissie, de liberalisering van de zuivelmarkt. In anticiperen op de WTO stille later omgedoopt since- koste van de producenten en zonder geloofwaardige werkgelegenheid impactstudie, het landelijke leven, milieu en ruimtelijke ordening, maar ook voor de voedselzekerheid van de Europeanen . En dit ondanks de arrestaties en de eerdere beoordelingen!

IK IK. De ontwerp-vrijhandelsakkoord blik nog meer destructieve

Gezien de impasse in de WTO, waar de handel onderhandelingen lijken te transparant en democratisch zo gemakkelijk te blokkeren, de Verenigde Staten nu een beroep doen op meer discrete bilaterale overeenkomsten met een trans-Pacific verdrag om de expansie van China te controleren, en een trans-Atlantisch Verdrag op Euro-Amerikaanse normen op te leggen in de wereldhandel. Deze overeenkomsten trachten ook de verwijdering van alle douanerechten en andere bescherming van niet-tarifaire en toegang tot overheidsopdrachten in alle sectoren.
De lopende onderhandelingen over de vrijhandelsakkoorden EU-VS tonen aan dat de Commissie en de Raad verder in de verkeerde richting, akkoord te gaan met de afschaffing van de tarieven voor landbouw en voeding te bespreken, alsook harmonisatie van de sanitaire regels met een zeer krachtig en veel beter uitgerust landen voor dit soort onderhandelingen die de EU 28. geschiedenis laat duidelijk zien dat dit land altijd in staat om haar activa te beschermen en te extraheren concessies van anderen is geweest. Morgen zal het geval voor GGO's, met hormonen behandeld rundvlees, het einde van de benamingen van oorsprong ten gunste van de merken zijn ...
Dit project omvat ook een geschillenregeling clausule Beleggers VS door private arbitrage (ISDS); clausule onverenigbaar met de soevereiniteit van staten. Echter
De Commissie heeft reeds een Memorandum of Understanding van hetzelfde type met Canada (AACC). Ten aanzien van de discussie met de Verenigde Staten (TTIP) het Europees Parlement heeft duidelijk tegen deze vorm van particuliere arbitrage besproken door de Commissie. Toch zou hij niet de landbouw en voedsel van de ontwerp-overeenkomst met de Verenigde Staten te sluiten.
Europa is ook hetzelfde voor de West-Afrikaanse land door het opleggen van de EPA's (Economic Partnership Agreements) (13), die ook voorzien in de verwijdering van de tarieven, met inbegrip van de melkpoeder en het verbod om te herstellen, het voorkomen van de ontwikkeling van de melkveehouderij in deze grote gebied van de Sahel, het risico van verdere destabilisatie van het voordeel van AQIM en Boko Haram extremisten.
Toch is het voorbeeld van de zes landen in Oost-Afrika, met inbegrip van Kenia en Rwanda toont aan dat de oprichting van een douanerecht van 60% op de invoer van melkpoeder sinds 2004 krabbelde de De melkproductie van zeer kleine kuddes, het mogelijk maakt om de toereikendheid van deze landen binnenkort te overwegen.
Europa zou veel beter geadviseerd door overwegen politieke en economische samenwerkingsovereenkomsten met de mediterrane landen die land en water om zelfvoorzienend in melk te missen, maar hebben gas en olie zijn. Deze overeenkomsten geven meer zicht op onze export om te wedden op de Chinese markt, zodat er meer zekerheid voor onze producenten, als voor de inwoners van deze landen aan de poorten van Europa.
Zal hij winnaars in deze race naar liberalisering?
Naast financiering en multinationals van het internet die alles te winnen in deze gratis-globalisering hebben, agribusiness sector is ook een belangrijke speler.
De zuivelindustrie en LPNs in een meer algemene en handel zijn in het bijzonder gemobiliseerd voor deze gratis handelsoverleg, met name in Brussel. Hun Europese federaties oefenen een zeer sterke lobby van de Commissie en het Europees Parlement. Volgens CEO (14) de agribusiness sector alleen al zou mobiliseren zoveel lobbyisten als alle andere industriële sectoren gecombineerd.
Analyse van de marges in Frankrijk (FranceAgriMer) en Europa blijkt duidelijk dat het delen verandert marges ten koste van de producenten decennia. Het toont ook aan dat de volatiliteit van de prijzen het grootst is voor de producenten, verwerkers en tussenschakel voor laag voor retailers. Want er is slechts een kleine invloed af aan consumenten. Daarom is de volatiliteit van de prijs van de melk veilig is of eerder gunstig voor de distributeurs. Dit is ongeveer dezelfde voor de converters, een tussenniveau. (15)
Het feit dat 60% van de EU-melk wordt opgehaald en verwerkt door de coöperaties niet deze verdeling van de marges en de risico's te veranderen. Zuivelcoöperaties met een groter aandeel van melkpoeder in hun product mix als prive zijn nog kwetsbaarder voor schommelingen in de prijzen op de wereldmarkt.
Verdere consolidatie op Europees niveau van COPA (producentenverenigingen) met COGECA (verwerking coöperaties), voorkomt autonome uiting van duidelijke en producenten. Dus COPA-COGECA was een van de eerste die mede te ondertekenen een pleidooi voor vrijhandelsakkoorden. Kappen van dezelfde verwarring zien we in Frankrijk, de FNSEA.

III. Stel de juiste vragen, mensen en gebieden te ontmoeten

Men kan alleen maar betreuren het gebrek aan uitgebreide studies op de markten en de consumenten van morgen echt rekening houdend met de context en culturen. Belangrijke internationale organisaties zijn tevreden met trends oversteken van de veranderende demografie, verstedelijking en de gemiddelde levensstandaard te breiden, om te concluderen dat de vraag naar dierlijke producten zal doublet 2050 ... En zelfs als de trend werd gecontroleerd in de tijd, kunnen we laten de markt en traideurs beheren van de totale fit tussen productie en consumptie, zonder het risico van rellen en 2008. Noch FAO noch de G7 of G20 n 'nam concrete verbintenissen aan te pakken! Deze instanties veroordelen speculatie op voedingsproducten, moeten ze erkennen dat buffervoorraden publiek voor voedsel nietjes, maar doen niets in te voeren, of om voedselsoevereiniteit van de ontwikkelingslanden te bevorderen.

Het zou voor Europa om het goede voorbeeld. Maar in Brussel beheert, regelt het, je beheersen fel onderhandelen over compromissen tussen nationale egoïsme zoals blijkt Griekse of die van migranten gevallen. En de politieke, economische en sociale denken lijkt vooral onderworpen aan de wetten van de markt en de utopie van perfecte concurrentie, waarbij mensenlevens te negeren en te malen!
Ook voor impactstudies om beleidskeuzes te informeren, research tools conditioneren vaak het antwoord, een veld die ofwel te breed of te smal, zonder schalen naar verschillende niveaus te integreren controleren dat er geen tegenstelling tussen individuele belangen en het algemeen belang.
De macro-economische modellen hebben tot doel de "mondiale welvaart" te optimaliseren, zodat de eerste die van de consumenten die het meest talrijk. Maar de waarneming van feiten gaat vaak tegen de simulatie resultaten. Dus, in Canada, ondanks een quotasysteem in de plaats voor 40 jaar en een melkprijs geïndexeerd aan de kosten van de productie, de prijzen van zuivelproducten voor consumenten waren niet verschillend van die van de Verenigde Staten voor de periode 2000 2008 (16) Naast deze modellen is er een groot aantal veronderstellingen en parameters die een gevoeligheidsanalyse zover aanwezig, vaak moeilijk te interpreteren. Toch is het op dit type van onderzoek dat de strategische keuzes in Brussel en Washington (vooral voor TTIP) zijn.
Omgekeerd op de boerderij niveau, kan de analyse van het inkomen van de Europese melkproducenten door de RICA ons vergrendelen in nauwe economische vergelijking, gedecontextualiseerd, alle dingen gelijk, dat kan verergeren van de concurrentie tussen regio's en landen, tenminste als deze studies niet zijn gebaseerd op een grondige kennis van de boerderijen en hun omgeving. Deze wedstrijd de race om het volume van een standaard melk onvermijdelijk stimuleren zonder rekening te houden van de naburige boeren, het landelijke leven, de verwachtingen van de consum-acteurs burgers en alle gerelateerde publieke goederen. Deze nog steeds niet versleuteld, hebben ze geen wegen in de huidige keuze bij het bedrijf en de sector.

Tussen deze twee soorten studies, is er als een vacuüm ruimte wordt gelaten voor overtuigingen, met inbegrip van de deugden van de interne markt, zoals gepredikt door Mariann Fisher Boel Deense, commissaris voor Landbouw verantwoordelijk voor de aansturing van de output van de melkquota . Vandaag is het voor iedereen duidelijk dat het dubbel verkeerd. Eerst op de zachte landing en zelfregulering van de productie door de markt sinds 2015, de meerderheid van de boeren nog steeds te produceren op een verlies omdat ze niet hebben geen keus, zelfs als ze weten en er zullen altijd meer concurrentie dan ze op deze indicator van partiële en vooringenomen inkomen. Dan op de Europese productie model om de wereldmarkt te veroveren: de Deense melkveehouders zijn geworden wereldkampioenen voor de productiviteit in ton melk per gezin werknemer, maar de laatste van de Europese klasse van inkomen. Erger nog, veel van hen werd de veroordeelden bankiers, die geen andere keuze dan te blijven om meer koeien in een zeer modern bedrijf dat behoort tot hen melken.
Phil Hogan Irish, niet zal vechten tot de Deense model te verdedigen, maar blijft ruim binnen de liberale lijn en in concurrentie logica van de Commissie, denkt stilletjes dat Ierse boeren meer dan anderen zullen weerstaan.

Zoals zo treffend Edgar Morin (17) "Technocracy en het concurrentievermogen zijn de twee pijlers van onze samenlevingen, de eerste onbekende mensen, de tweede manipuleert"

Conclusies en voorstellen

The World Market inzet gemaakt door Brussel en veel van onze zuivelfabrieken is een dwaas spel voor de Europese melkproducenten. 'Unlocking de Europese groei van zuivel tot een onvoorspelbare wereldwijde markt te veroveren, in toenemende mate speculatief en waar alle opnames zijn toegestaan, met inbegrip van de sociale en ecologische dumping (18) is een weddenschap niet alleen verdedigen gezicht kwekers, maar ook te maken met alle Europese burgers en consumenten.
Maar het is ook een grote bedreiging voor de samenhang van de Europese Unie. Door het programmeren van een wilde en suïcidale concurrentie tussen boeren, tussen regio's en tussen de landen in Europa te heterogeen, het bevordert de uitsluiting en de opkomst van anti-Europese extreme. (19)

Waar drie hervormingsvoorstellen die veel verder gaan dan de zuivelsector alleen:
Het moet eerst richten op de Europese markt met producten met een hogere toegevoegde waarde voor de meeste van onze productie. Het moet ook overeenkomsten onderhandelen met vaste plant onze buren in het zuidelijke Middellandse Zeegebied voor de volumes en semi-gegarandeerde prijzen zoals "melk tegen gas + olie" Ze zijn al onze belangrijkste klanten en partners, ook buiten de sector Landbouw.
Hij moet nee zeggen, heel duidelijk, om ons te bevrijden en de EU-Canada handelsovereenkomsten voor de landbouw en voedsel, maar ook nee te zeggen tegen de EPA's naar West-Afrikaanse landen in staat te stellen de ontwikkeling van hun melkproductie en niet verdrinken met onze overtollige en handelsovereenkomsten kortzichtig.
We moeten terug naar de politieke en strategische keuzes die door de Commissie gestart voor twee decennia en blijft ondanks een heel andere mondiale context, in toenemende mate onvoorspelbaar: terrorisme, migranten, werkloosheid, voedselonzekerheid, gekke financiën en schulden van staten, uitputting natuurlijke hulpbronnen en klimaatverandering.

Deel dit topic

Reacties

+1
Campagne
Een artikel op het Franse internet, vertaald door de computer dus soms wat moeilijk. Het geeft weer hoe de politiek opportunistisch z'n dwaze ingeslagen weg inzake liberalisme en wereldmarkt vervolgd, en dat daarin de gewone burger en de kleine producent uitgeleverd worden aan de multinationals.
pieter p
Jongens jongens toch in Nederland, jullie zijn aan het klagen dat de melkprijs te laag is. Maar doe er wat aan dan, als je je niet laat horen denken de fabrieken en verder dat het wel goed gaat.
Hier in Frankrijk is het al weken aan de gang, de eerste melkfabriek(Sodiaal) heeft deze week al toegezegd dat ze er 2,5 cent verhogen in juli en augustus. Het begin is er en in andere landen als Spanje en Duitsland begint het ook te rommelen, dus wat hebben jullie te verliezen. Als iedereen zo denkt als jullie zal er zeker niks veranderen en haalt de politiek hun doel 40% van de boeren failliet te laten gaan, maar goed, de neerlanders zijn graag het braafste jongetje van de klas, bravo!!

Hoe groter de groep des te meer kans van slagen.
+1
diezel
Quote:
@pieter p: Jongens jongens toch in Nederland, jullie zijn aan het klagen dat de melkprijs te laag is

Dan hoop ik toch wel dat het bij een protest bij hun melkfabriek blijft en niet de burger tot last is.
pieter p
Quote:
@diezel: Dan hoop ik toch wel dat het bij een protest bij hun melkfabriek blijft en niet de burger tot last is

Laat de burger het maar merken dat het nodig is, de boeren zijn de voortekens hoe het met de economie zal gaan
diezel
Quote:
@pieter p: Laat de burger het maar merken

Geloof niet dat je de burgers in een land met een jeugdwerkloosheid van 25% teveel lastig moet vallen met jullie economie! 😞
weurding
Quote:
@pieter p: de eerste melkfabriek(Sodiaal) heeft deze week al toegezegd dat ze er 2,5 cent verhogen in juli en augustus.

en waar halen die dat geld weg? inhouding op de nabetaling?
+1
pieter p
Quote:
@weurding: en waar halen die dat geld weg? inhouding op de nabetaling?

Sodiaal heeft geen nabetaling, Bij Sodiaal hebben we prijs A en B en ook nog C
Prijs C is een controle prijs zoals ze dat noemen, dit was dit jaar ongeveer 50€/1000kg.
Deze melk is wel gewoon verwerkt dus daar is een potje van gemaakt en die wordt weer uitbetaald.
Cornelis
@pieter pZeg maar je eigen geld waar je eerst voor moet demonstreren.
pieter p
Quote:
@Cornelis: Zeg maar je eigen geld waar je eerst voor moet demonstreren

Wij melken niet zo ver door dat we een C prijs krijgen
arjan_kok
Blijf lekker thuis, Franse acties zijn wel leuk om over te lachen, Nederlandse boeren durven dat niet, hangt samen met volks temperament, de beste actie is vermoedelijk gewoon massaal koeien slachten, moet er toch een keer van komen dit jaar
weurding
Hopelijk gaan we ons niet laten verleiden tot actie's waar de consument/burger last van heeft, vaste mest met autobanden dumpen is het laatste wat we moeten willen
+1
gezienus
Treinstakingen piloten díe niet vliegen kinderdagverblijven die weken dicht waren we hebben Hier net alles achter de rug ..hoezo consument?
weurding
Net als die melkactie's hier in beilen, riolen vol melk, leidt tot niets gezienus, toen ik jonger was leek het me ook wel wat, maar je bereikt er niks mee, boze gezichten en imagoschade. maar als een ander graag wil, ik houd niemand tegen

en wat hebben die actie's bij jou opgeleverd met treinen en piloten etc?
gezienus
@weurding
vakantie dagen ,hogere salaris minder uren in de week, vrouw of man kann nu 1 jaar doorbetaald thuis blijven ivm geboorte baby
weurding
@gezienus toch zit sociaal gezien daar ook een heel verschil in met nederland, kameraad van me in dld is sinds een paar jaar gescheiden en nu beurt hij daardoor per maand minder loon, had ik nog nooit van gehoord, en de "rente" (65 plus) is ook maar de helft van hier
+1
gezienus
@weurding
samenhoorigheid is hier veel Meer

nederland is Meer. als ik het Maar beter heb als mijn buurman is de wereld oke
weurding
@gezienus
Mijn buurnan kan ik niet tegen aan . Haha
Campagne
Het punt waar het hier om gaat is natuurlijk de wereldmarkt. De industrie heeft hier een veel te rooskleurig beeld van geschapen. Ze wisten dat het quotum zou verdwijnen, en hebben de boeren op dat moment laten geloven dat die wereldmarkt een zeer profitabele afzet zou betekenen voor alle melk die maar geproduceerd zou worden. Nu moet men schoorvoetend toegeven dat dit zeker niet vast staat, sterker nog, de tijden dat de wereldmarkt lucratief zal zijn is slechts bij een beperkt aanbod. Particuliere melkfabrieken hebben door volumebeleid en veel hoogwaardige producten minder last van de zakkende melkprijzen, coop's doen meer in bulkproducten en hebben veel meer moeite de melkprijs voor de boer op pijl te houden. De toename van het aanbod door de productie-uitbreiding in de EU zal vooreerst veel te groot blijken voor een redelijke prijs. De melkindustrie zal geen krimp geven, massa is kassa voor hen, maar willen we als boeren, en als politici door op deze weg, die ook sociaal voor onze bevolking gevaarlijk is, of zal er naar een andere oplossing gezocht worden?
hans1980
34, 5 cent afgesproken voor komende 10 jaar met lto nzo rabo ect

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , zomer , melkveehouderij , landbouw , canada , droogte , frankrijk , koeien , melk , china , melkpoeder , export , melkprijs , kaas , milieu , voer , klimaatverandering , europa , afrika , zuivel , india , voorjaar , ciolos , melkproductie , boerderij , rundvlees , rabobank , burgers , nieuwzeeland , melkveehouders , boter , bank , fokkers , europees , melkproducenten , liberalisering , kenia , liberaal , zuivelmarkt , interventie , klimaat , financiering , coöperaties , europese commissie , voedsel , toekomst , toegevoegde waarde , zuivelindustrie , marge , fao , brussel , kostprijs , marges , wereldmarkt , inkomen , voedselzekerheid , regels , speculatie en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!