De snelle veekoper is de spekkoper

Is de keuze voor fosfaatrechten boven melk- of dierrechten nu wel of niet een pluspunt?.

De staatssecretaris had meer kunnen doen. Ze neemt nu 2014 als referentiejaar en rekent ook de veestapelgroei van het afgelopen half jaar mee bij het toekennen van fosfaatrechten. Fijn voor boeren die de laatste tijd koeien hebben gekocht: die hebben de buit binnen. Maar voor boeren die dat nog willen doen is de appel zuur. Zeker ook in Fryslân zijn er genoeg melkveehouders die al wel grond hebben gekocht en hun stalruimte hebben vergroot, maar die hebben gewacht met de aankoop van vee. Dat deden ze juist om netjes te werken: rekening houdend met natuur en milieu, en met wat wij burgers graag zien, namelijk met genoeg grond om er het benodigde voer van te kunnen halen en er alle mest op kwijt kunnen). Deze boeren wachtten behoedzaam af tot Dijksma haar fosfaatbeleid bekend zou maken Hun voorzichtigheid wordt nu afgestraft. Daarmee gaat de staatssecretaris in tegen de strekking van de door de Tweede Kamer aangenomen motie-Dik-Faber: 'Het is onwenselijk als de groeimogelijkheden van deze pure grondgebonden melkveebedrijven binnen afzienbare tijd beperkt zullen worden door het overschrijven van het nationale fosfaatproductie-plafond als gevolg van de groeispurt van grote intensieve bedrijven'.

Meer: frieschdagblad.nl/index.asp/?artID=69792

Deel dit topic

Reacties

vanloon
Het is inderdaad niet netjes, de brutaalste hebben de halve wereld!
Deze club wordt nu extra beloond.
Geitenboer
En andere helft laat het gebeuren. Als je een beetje oplet, kun je gewoon aanhaken ipv een beetje lopen janken en zeuren als een klein kind.
+3
hans1980
Wiebren lto heeft altijd gezegd dat als er rechten komen referentie ver in het verleden komt te liggen anticiperen zou niet beloond worden...kiezersbedrog
matt
Lto is geen politieke partij...
+2
christo
Toch hebben ze er wel trekjes van: weinig visie en als het lastig wordt dan moet het volk maar beslissen. Het lijkt hier wel Griekenland. Land word door wanbestuur afgebroken en de boer is de lul.
+1
3 speen
Vind maar een club voor reete likkers

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , koeien , milieu , voer , natuur , grond , burgers , melkveehouders , dierrechten , grondgebonden , dijksma , tweede kamer , fosfaatrechten , fosfaatbeleid en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0