Jonge boeren de dupe van fosfaatrechten

Jonge boeren aan het begin van hun carriére die het bedrijf nog moeten overnemen en uitbouwen zijn de dupe geworden van dit beleid, niet iedereen komt in een "gespreid bedje" terecht. Deze groep is LTO, de bestuurders hebben hun bedrijf al lang en breed overgenomen en uitgebreid, totaal vergeten.

Zij moeten niet alleen dure grond overnemen, maar straks ook nog dure fosfaatrechten. Nu mag je van geluk spreken als er genoeg grond bij is, maar vaak genoeg komen zij op uitgeboerde bedrijven terecht, respect voor hun voorgangers die hebben al genoeg werk verricht en veranderingen meegemaakt en zijn ook geen energieke 40-er meer.
Dus niet alleen een dure overname maar ook een boel nieuwbouw en renovatie, perceelsverbetering, erfverharding noem maar op.
En dan nog de NB-vergunning, jarenlange procedures en bij nieuwbouw worden ze opgezadelt met allerlei "duurzame" onzin, een torenhoge kostprijs en zij moeten nog 30-40 jaar.
De jeugd heeft de toekomst, maar wie worden er beloont, de grote groeiers en de stoppers! Lui die vanaf dit jaar/komend jaar geen dieren meer hebben, haal daar dan de rechten weg.

Deel dit topic

Reacties

3 speen
Jonge boeren krijgen het er niet makkelijker op vraag het maar aan george
weurding
Kon wel eens op vakantie zijn, hoor er weinig van de laatste dagen
pa
Zal nog druk worden in DE MEERN volgende week.
ejb
Het was in Markelo wel druk.
+2
milkman1
Toen ik in 1983 van de RMLS uit Leeuwarden kwam zou het ook wezen, Stal bouwen, meer koeien melken met heit maar toen.... Superheffing dikke streep door de plannen. Dan begin je met 2,5 ton melk.
jan 1
Quote:
@milkman1: Toen ik in 1983 van de RMLS uit Leeuwarden kwam zou het ook wezen, Stal bouwen, meer koeien melken met heit maar toen.... Superheffing dikke streep door de plannen. Dan begin je met 2,5 ton melk.

Nog steeds 2.5 ton melk?
+1
milkman1
Nee, door de jaren heen gegroeid tot een dikke 6 ton, proberen dit jaar 8 ton te leveren.
hans1980
Ken er genoeg die elk jaar beetje quotum kochten toch flink bedrijf hadden binnen quotumstelsel .
Het foute van toen was de heffing van in totaal bijna 20% bij de boeren die niet of nauwelijks aan de boterberg hadden bijgedragen, boeren die toen pas nieuwe stal hadden of konden aantonen dat ze met de bouw wouden beginnen konden zo 5000kg quotum/box bijkrijgen ......oneerlijk net als nu...
+1
milkman1
Quote:
@hans1980: .oneerlijk net als nu...

Net als bedrijfsverplaatsers in ruilverkavelingen kregen er 17500kg melk bij terwijl wij het moesten kopen.
HFfan
Kiezen voor fosfaat/rechten is de grootste vergissing van de toekomst, past anno 2015 totaal niet meer bij de sector. Steek de euro's maar in mestverwerking/innovatie/en export van mest enz.
Als die rechten doorgaan verliest LTO 60% van hun leden.
ejb
Quote:
@HFfan: Als die rechten doorgaan

Misschien is het goed als jij je eens iets meer verdiept in de materie want dat heb jij nog niet gedaan gezien je reactie.

Zal je op weg helpen.
Fosfaatrechten gaan over de productie ervan en niet over de afzet ervan daarvoor is de AmvB al aangenomen. overigens zijn de NZO, NMV en NAJK ook voor fosfaatrechten en ga je dus ook geen melk meer leveren?

en als je nog iets verder kijkt zie je ook dat in pluimveesector bij alle mest van de markt verdwijnt en ook zij hebben te maken met rechten
HFfan
Denk dat beter is voor jou 😄 Is nu zo krom als wat voor veel extensieve bedrijven en jonge ondernemers die zo totaal geen toekomst meer hebben. Ze hebben alleen nog de keuze, of stoppen/verkopen of in totale armoede verder boeren.
gerrie-hul
@ejbMet de opmerking dat nmv grote kanttekeningen heeft geplaatst bij de de fosfaatrechten zoals nu naar buiten komt Dat word er niet bij gezegd
Todi
Quote:
@HFfan: Als die rechten doorgaan verliest LTO 60% van hun leden.

Hebben we de lto misschien ook niet meer nodig.
ejb
@gerrie-hul
wat hadden ze dan liever?
dierrechten of melkrechten?
dat zeggen ze ook niet dus eigenlijk zeggen ze niets.
+2
storm
@HFfan
Dat lijkt me stug, de hele week waren er hier dreigende prikkers die met hun lidmaatschapskaart liepen te zwaaien!! Ik heb er gisteravond in Markelo geeneen gehoord en ik zag mensen die anders nooit komen!!!
Nee dat stoere praat hier verkopen daar kom je verder mee????
ejb
@storm
ik moest gisteravond wel een keer aan DOC denken.
Toen waren er ook veel prikkers tegen de fusie met DMK en bleek de uiteindelijke stemming toch bijna unaniem voor te zijn. Nu is er dan geen sprake van stemmen maar men was wel vrij unaniem over de te volgen koers.
pieta
@ejb
Wat was dan de unanieme koers? Anticipeerders belonen, de niet-groeiers ontzien of ruimte voor de extensieve?
+1
ejb
@pieta
niet afromen op alle boeren.

hooguit op transacties en de minister heeft al ruimte gecreëerd om evt. boeren die van 2014 tot 2-7-2015 extra af te romen en dubbeltellen van koeien voorkomen

verder er komen nogal wat avonden dus de leden zijn welkom om 1 van die avonden.
oldhuus
Quote:
@ejb: Nu is er dan geen sprake van stemmen maar men was wel vrij unaniem over de te volgen koers.

Twente/Salland/Achterhoek is toch een vrij intensief gebied, had je in Heerenveen moeten wezen, was de stemming heel anders, vooral in Drenthe is men behoorlijk extensief.
In Brabant worden zelfs helemaal geen avonden georganiseerd, zo tevreden zijn ze met het beleid.
arjankok-
@milkman1heb goede kennis die toen ook net verplaatst was melk bleef op oude bedrijf{ in ruilverkaveling}ging ander gratis mee verder, op het nieuwe bedrijf 5000 per box maar ook20% eraf bijna failliet gegaan, bank trok stekker eruit , andere bank kwam met reddingsplan melkqouta kopen! koste toen nog weinig en bracht balans terug
de hoef
Quote:
@hans1980: ......oneerlijk net als nu...

zijn altijd de zelfde die alles on eerlijk vinden ,geef ook is gewoon gas en zeur niet heel de dag over de andere
puntertje
Quote:
@ejb: en de minister heeft al ruimte gecreëerd om evt. boeren die van 2014 tot 2-7-2015 extra af te romen en dubbeltellen van koeien voorkomen

Bron?????
ejb
@puntertje
rijksoverheid.nl/nieuws/2015/…

Was iets te voorbarig want bij nazoeken staat dat ze het aan het onderzoeken is en dan is het er nog niet.

je hebt dus gelijk

en dubbeltellen koeien voorkomen heeft LTO als opdracht mee gekregen
jan 1
Denk dat jonge boeren zich snel aanpassen aan nieuwe regels,ze staan er meestal veel anders in als pa die alles zo.n beetje beu is.Met de opleidingen van tegenwoordig kunnen ze een stootje hebben,ga daar niet over in zitten.
+2
oldhuus
Maar echt economisch boeren leren ze dat ook op school?? Ik denk dat daar in het gemiddelde bedrijf nog veel aan te doen is, veel dingen zijn toch maar "gewoon", "wij doen dat altijd al zo" terwijl er wel grote bedragen in omgaan, coöperaties gaan je daar ook niet bij helpen. Ga maar eens in het buitenland kijken Ierland Engeland Oost Duitsland bijv. op heel verschillende bedrijven dan zie je toch een groot contrast met die dure stallen in NL, hier alles gericht op hoge producties vraag je af of dat ook de meest economische manier is, de melkprijs in EU is globaal hetzelfde. Al denk ik dat ook die daar ook nog veel van ons kunnen leren bijv. inkuilmanagement.
weurding
Quote:
@oldhuus: Al denk ik dat ook die daar ook nog veel van ons kunnen leren bijv. inkuilmanagement.

kom regelmatig in duitsland en als je ziet dat daar op plekken bijna nooit een distel of brandnetel bestreden wordt is er idd nog veel voordeel te halen kwa ruwvoer, net in frankrijk geweest daar is het weinig beter, en die stukken die eruit zien als hier zijn dan ook in gebruik bij een nederlander 😄
akkerbouw noord-fr ziet er wel puik uit, maar die gebouwen en stallen en erf...
+1
hookwood
Melkprijzen globaal gelijk in Europa? Nou daar zit toch wel aanzienlijk verschil in.



Milcobel en FrieslandCampina, daar zit even 5 ct tussen...
oldhuus
@hookwood
DOC en Campina net zo, alleen ik zie nog niet zoveel verschil in de bedrijven. En zo heb je in UK ook grote verschillen, maar aan de bedrijven zie je dat niet.
-1
-Jan-
Denk zelf ook dat de jeugd tegenwoordig erg flexibel is en zeer snel nieuwe dingen zich machtig gemaakt hebben en dan laat die ouwe zich maar weer instrueren
+2
Herbert
De opleidingen van tegenwoordig hebben bijgedragen aan deze hele ellende, het enigste antwoord\oplossing op alle vragen bij mijn opleiding kwam er op neer dat je maar groter groter groter moest worden... Daarna nog even een verplichte buitenlandstage bij een gemiddeld 500 koeien boer en voila, een normaal 80 koeien bedrijf "kan echt niet meer hoor"
oldhuus
De adviseurs zeggen ook allemaal, eenmansbedrijf 120 koeien anders kan je niet "rondkomen", ik ken geen enkel eenmansbedrijf dat 120 koeien + jongvee en grond aankan. Allemaal familie en personeel er bij.
weurding
@oldhuusneem aan dat jij en je boekhouder precies weten hoe je draait en of je daar mee uit de voeten kunt of niet, laat die adviseur zelf maar meer dan 100 uur per week maken 😄
+1
oldhuus
@weurding
Heb al een nieuwe boekhouder, en die komt vandaag niet met die achterlijke vergelijkingen over 2013 ofzo 😃 Nu meer zo van roeien met de riemen, oude stal goedkoper kun je niet produceren.
Cornelis
@oldhuusMisschien wat beter opletten onderweg....
oldhuus
@Cornelis
Ja waarop, ik kan ook wel naar mijn buren kijken maar daar zit wel een paar miljoen gemeenschapsgeld in, zulke bedrijven heb je hier in elk dorp wel een aantal wat moet ik daar van leren?
Cornelis
@oldhuus120-130 koetjes alleen is prima te doen met wat automatisering, zie hier in de polder. Als je het niet gelooft, je bent welkom.
puntertje
@Cornelis
Doe je dan ook aan weidegang? Want dat kost een hoop extra tijd, juist als je veel automatiseert.
brabo
@puntertje
juist niet, ik heb er minder werk mee met de koeien in de zomer.
puntertje
@brabo
Met robots? Dan heb je waarschijnlijk uitloop, en geen echte weidegang.
Cornelis
@puntertjeNee geen weidegang tot nu toe. Maar ook daar zijn oplossingen voor.
brabo
@puntertje
standweide, maar het woord weigang zegt toch al genoeg, hier maken ze elke dag als ze dat willen de gang naar de weide.
Maar met dit weer staat nergens meer gras, dus hoe zou ik ze nu een verse snede gras moeten kunnen aanbieden?
puntertje
@Cornelis
Kost wel een hoop extra tijd, niet voor niets geven ze zoveel cursussen om juist robotboeren tot weidegang over te halen.
Cornelis
@puntertjeDit systeem past mij nu het beste en als het anders moet ga ik wel weer schakelen. Er zit wel een deur in de stal 😄
paul1
@brabo
Heb je teveel gemaaid , moet altijd in dienst van de beweiding maaien leerde ik al op de mas
+1
brabo
@paul1
planning was wel goed, maar het weer werkt effen niet mee.
Op de mas probeerden ze ons te leren hoe je een graslandgebruikskalender een jaar vooruit kon invullen. Nou, dat valt hier op het klapzand niet mee.
paul1
@brabo
Ja een week vooruit is al lastig soms
+5
diezel
Heb zo'n vermoeden dat een (grote) meerderheid van dit forum zelf, op termijn, de laatste melkkoe op de veewagen zal moeten gaan jagen.
Verwacht dat veel potentiële bedrijfsopvolgers het komende jaren voor gezien gaan houden in deze sector.
Gewoon door de lijn van andere agr. sectoren in de vrije markt door te trekken! Of zou het "This Time It Is Different" gaan worden? 😞
+2
sil
Wat een geklaag over die fosfaatrechten, met deze melkprijs zijn ze niet veel waard hoor.
Geen rendement in sector is geen financiering is geen overname, en dit ligt niet alleen aan die fosfaatrechten hoor.
+1
jvt
Laten we eerlijk zijn, meeste bedrijfsovernames de laatste 15 jaar, ook toen er duur melkquotum was en pa ook een oude stal achterliet, zijn gedaan door middel van overname vd schuld en nog een bedrag voor huis in t dorp voor pa en nog wat speelgeld, of senior kon leven van rente en aflossing van een onderhandse lening.
Nu met fosfaatrechten zal t niet anders zijn, gewoon geruisloos doorschuiven binnen de maatschap..
hofmiddelburg
Zo is het.
Ik hoop wel dat het gegund word door broers/zussen.
Familieruzie over geld heb je sneller dan je denkt.
Jaap40
Kortom er komt een golf aan stoppers.
Todi
@Jaap40
Niet te negatief denken Jaap.
gerrie-hul
Maar wat bracht het najk er toe om zo n voorstander te zijn van fosfaatrechten NU ze er zijn gaan zitten klagen Dat begrijp ik niet
Greidboer
Dit wordt het einde van het familiebedrijf.
jorisdriepinter
Niet zo negatief. werd ook gezegd bij invoering melkquotum. Weinig van uitgekomen.
Wie zijn bedrijf op orde heeft hoeft geen P rechten te kopen. Dus, wat is het probleem.
Die blinde groeiambitie, daar zit het meer op vast
HFfan
Dat zeg jij.... veel extensieve melkveehouders zitten straks met fosfaatrechten gigantisch in de klem.
Cornelis
Leg dat eens uit.
diezel
Quote:
@jorisdriepinter: Die blinde groeiambitie, daar zit het meer op vast

Die groei-ambitie is niet te stoppen en al gewoon zichtbaar.
Als ze 10 jaar geleden tegen mij verteld hadden dat er hier akkerbouwbedrijven zijn die > 1000 ha bewerken, dat er nieuwe varkensbedrijven gebouwd werden voor > 10.000 mv, etc. had ik ook gezegd dat het wel los zou lopen!! En wat zie je als je nu wat om je heen kijkt?
Nu zitten er in een straal van 15 km toch al minimaal drie bedrijven met +1000 mk, +750 mk en +500 mk.
HFfan
Geef hen dan een flinke korting, hebben ze nog volop ruimte indien ze gunstig met fosfaat omgaan. Niet dat de een nog geen 70 koeien mag melken, tegenover bedrijven met nu 350 koeien ruimte over schiet voor nog 70 stuks erbij. Zo giga krom is't op dit moment.
vofjagtenberg
Ludiek: De eerste vragende partijen voor fosfaatrechten staan al op de RFC-advertentiesite.
Eentje zegt zelfs: Matige betaling, correcte afhandeling. 😃
Jaap40
Misschien is het wat dat RFC de fosfaatrechten financiert voor de leden om zo de melkaanvoer gegarandeerd te hebben.
Er waren immers ook lieden die vonden dat de superheffing ook wel door rfc gefinancierd kon worden, kan dit er ook nog wel bij....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , grond , dieren , lei , overname , jonge boeren , toekomst , kostprijs , taal en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
62
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0