DDB: Ook in 2014 kosten hoger dan baten voor melkveehouders

Het blijft sappelen in de melkveehouderij volgens de DDB:

Tijdens de algemene ledenvergadering van de Dutch Dairymen Board (DDB) op 30 juni j.l. te Heerde, werden de kosten voor de melkproductie voor geheel 2014 gepubliceerd. Na aftrek van 3,03 cent toeslagen zijn de kosten per kilogram melk 42,24 cent. Met de publicatie van deze cijfers levert de DDB samen met het Büro für Agrarsoziologie und Landwirtschaft (BAL), dat de wetenschappelijke studie samenstelt, een belangrijke bijdrage aan transparantie in de zuivelsector.

Ondanks een daling van de melkproductiekosten bij een gelijktijdig stijgende melkprijs, was het ook in 2014 niet mogelijk om kostendekkend te produceren. Het dekkingstekort is in 2014 uitgekomen op 8%. Vorig jaar lagen de kosten voor de productie van een kilo melk nog 5% hoger en de melkprijs 1,5 cent lager. Maar zelfs in een jaar met relatief hoge melkprijzen, konden de kosten niet gedekt worden met de uitbetaalde melkprijs. Ook in Nederland raken steeds meer melkveehouders financieel in zwaar weer, door de aanhoudende zeer lage melkprijzen.

Momenteel variëren de melkprijzen in Nederland (verrekend naar 3,7% vet) tussen de 25 tot 27 cent. Ook in andere EU lidstaten worden zeer lage melkprijzen uitbetaald: België tussen de 25 en 26 cent, Frankrijk 29 tot 30 cent, Denemarken rond de 29 cent. In Duitsland – 26 tot 30 cent - en Ierland 28 cent, ziet het er tevens niet veel beter uit. Nog steeds negeert de Europese Commissie van Landbouw de dramatische situatie op de melkmarkt en weigert om een noodzakelijk marktinstrument zoals het Markt Verantwoordelijkheid Programma, te implementeren, “het negeren van de huidige situatie kost veel melkveebedrijven in de EU het voortbestaan en is gevaarlijk voor de continuïteit van de EU zuivelsector. De Europese Commissie van Landbouw zou het MVP direct moeten implementeren om de sector uit het dal te helpen”, stelt DDB-voorzitter Sieta van Keimpema.

Meer informatie over de melkproductiekosten 2014 en de Indexering Melkproductie Kosten (IMK) kunt u vinden in de bijlage en op onze site ddb.nu/

Deel dit topic

Reacties

+1
Coen
Huidige melkprijs maar liefst 13 cent lager, en de vooruitzichten zijn niet dat er snel een herstel van de melkprijs komt.
dus nu gaan in de visie van DDB alle melkveebedrijven echt failliet, maar de realiteit zal toch anders zijn 😄
+3
jg
De schulden worden groter, de afschrijvingen worden niet afgelost. Eigen vermogen wordt steeds minder. Geen realiteit om trots op te zijn Coen.
Coen
2013 en 2014 waren bij ons de beste jaren uit de laatste 5 jaren 😄

marges waren zeer goed met gevolg grote besparingen (toename Eigen Vermogen) en opbouw goede liquiditeitspositie om een melkprijsdip op te kunnen vangen 😄
KOC1981
@Coen
Bij ons ook, als ik de gemiddelde winst voor 13/14 mag halen de komende 10 jaar, dan wil ik tekenen onderaan bij het kruisje
oubi
@Coenen ook veel belasting betaald????
Coen
@oubi , van winst wordt je nooit armer 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Coen: van winst wordt je nooit armer

Precies, en vooral blijven lachen.
+1
milkman1
Er zullen inderdaad een aantal boeren helaas moeten stoppen die het financieel niet voor elkaar kunnen houden.
Hoorde gister nog van de veekoopman dat een flink aantal van zn klanten nu al superheffing aan het betalen zijn, kun je wel zeggen eigen schuld dikke bult, maar bliksem als je nu aan het melken bent voor 15 cent dan valt het niet mee.
HFfan
Denk wel dat veel landen snel minder melk gaan produceren, zeker als soja/graan/grondstoffen duur worden.
+2
huub
Die kostprijs van 42,24 cent, is dat ook met 3,7% vet? Of hanteren ze dan wel gewone gehalte's om het nog iets dramatischer te laten lijken?
Coen
Ze hebben toch geen appels met peren vergeleken?

in ieder geval een forse arbeidsvergoeding 😄
DDB rekent in 2014 met een gemiddeld arbeidsvergoeding van € 10,13 per 100 kilo melk.
+3
Jaap40
Wat is het nut van een heel rooskleurig beeld dan als dat het niet is? Ook bij 42 centen opbrengst is het voor velen nog geen vetpot. Ook is er een grote groep die het wel stoer lijktt te vinden om op verjaardagen etc te kunnen zeggen voor deze prijzen nog best te kunnen melken. Hoe dom kan je zijn.
DDB zit niet ver van de waarheid.

Feitelijk produceren we voor extreem lage marges.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Coen: gemiddeld arbeidsvergoeding van € 10,13 per 100 kilo melk.

Wat is daar nu zo raar aan? Bij een veehouder die 6 ton melkt, wat toch wel aardig druk eenmansbedrijf is zou dat iets van 60 mille per jaar zijn. Moet ie daar 3000 uur voor werken is het een bruto vergoeding van 20 euro per uur. Da's toch niet zo hoog? De gemiddelde loodgieter lacht je hartelijk uit met zo'n vergoeding.
arie.j
@jan is hobbyboer
Er zit bij een loodgieter een heel gat voor wat betreft wat die bij de klant in rekening brengt en wat die netto tot zijn inkomsten mag rekenen.
Die vergelijking is appels met peren vergelijken.
Hier heb je en link naar wat een loodgieter netto per maand verdient
Dat is 1500 euro, dus 18000 in het jaar.
Naar mijn idee niet de helft van wat er van die 50.000 van een boer netto overblijft.
Nou werkt die boer natuurlijk meer uren (overigens heeft een boer geen reisuren) maar dan nog is het belangrijk minder dan dat berekende uurloon van DDB
jobat.be/nl/artikels/…
George
Quote:
@arie.j: Er zit bij een loodgieter een heel gat voor wat betreft wat die bij de klant in rekening brengt en wat die netto tot zijn inkomsten mag rekenen.
Die vergelijking is appels met peren vergelijken.

Onlangs hebben we het hier al eens over loodgieters gehad en de installatiebedrijven die ik hier ken zijn allen miljonair en willen absoluut niet met de inkomsten van de moderne melkveehouder ruilen.
Ze kunnen een goed uurloon berekenen en pakken een ruime marge op de geleverde materialen zoals sanitair. Dus Jan zijn verhaal klopt heel aardig.
arie.j
@George
loodgieter heet 1500 netto in de maand George, sprookjes van jou geloof ik niet.
En boeren die miljonair zijn , die zijn er toch ook meer dan genoeg?
jobat.be/nl/artikels/…
sorry
@arie.jEen loodgieter in loondienst
diezel
Quote:
@George: zijn allen miljonair

Maar is ze dat ook in één dag gelukt?
2 juli 2015 ..... 17.000 miljonairs erbij in Nederland! 😄
arie.j
@sorry
Ja natuurlijk in loondienst, hoe zou je anders ooit met een berekend uurloon kunnen komen?
Dat is iets wat DDB ook doet, lees hun rapport.
Anders zou je ook vermogensveranderingen door waardestijging grond enz. moeten meenemen.
Dan hadden boeren vorig jaar wellicht helemaal geen uurloon hoeven rekenen wanneer ik de waardestijging vorig jaar hier in de buurt zo zag
Maar bij dat berekende loon neemt DDB niet helemaal mee dat het verschil tussen netto en bruto bij werknemers veel groter is.(door zelfstandigen aftrek, investeringsaftrek enz.)
George
@arie.j
Arie neemt het loon van een Belgische loodgieter. 😄 Ik heb het over een zelfstandige loodgieter. En die kunnen naast een goed uurloon een ruime marge maken op hun geleverde materialen.
schoonboer
@arie.j
De vergelijking met een loodgieter in loondienst gaat natuurlijk niet op, die heeft netto inderdaad een stuk minder maar zijn werkgever draagt wel bij aan pensioenopbouw en hij is verzekerd voor de werknemersverzekeringen (arbeidsongeschiktheid/ziekte).

De zelfstandige (zzp) loodgieter die 45 weken van 40 uur per week werkt heeft bij 30 euro per uur een omzet van 54.000 euro uit enkel uren. Zijn bus zal vorig jaar niet zo hard in waarde gestegen zijn dan de landbouwgrond maar hij heeft ook vrij weinig hoeven te investeren.

Een arbeidsvergoeding van 60/70.000 euro voor een melkveehouder lijkt me absoluut niets bijzonders gezien de kennis en verantwoordelijkheden die hierbij horen (en de uren dat je beschikbaar moet zijn). Een bovengemiddeld bedrijf (met dito risico) mag hier nog wel een flink stukje boven zitten.
arie.j
@schoonboer
Wat jij of ik bijzonder vind ging het over.
Wel dat je geen uurloon op de faktuur van een loodgieter als norm moet nemen, dan kun je beter boer af gaan.
Dat slaat ook nergens op, voor uurloon moet je nemen wat je iemand moet betalen die werknemer is voor hetzelfde werk.
En dan zijn er nog de nodige verschillen.
Ook al zou je aan pensioenopbouw doen enz. zoals een werknemer dan is het verschil tussen bruto en netto bij een zelfstandige toch behoorlijk minder groot.
sorry
@arie.j
er zijn ook nog boeren die volledig pachter zijn van de boerderij
George
Quote:
@arie.j: dan is het verschil tussen bruto en netto bij een zelfstandige toch behoorlijk minder groot.

Arie ik heb het ook over een zelfstandige loodgieter. Die kan een beter uurloon realiseren dan een melkveehouder en hoeft daarvoor minder te investeren. Bovendien een ruime marge op de geleverde materialen. Ik heb het niet over een eventuele werknemer. Hier zijn installatie bedrijven met nauwelijks personeel of heel weinig personeel ZZP en als ik zie wat die de laatste 20 jaar hebben opgebouwd val je bijna om van verbazing.
de hoef
@diezel
toch snel verdient
1 april bijna failliet .en drie maanden later weer het manneke
+1
cs-agrar
Quote:
@arie.j: Hier heb je en link naar wat een loodgieter netto per maand verdient
Dat is 1500 euro, dus 18000 in het jaar.

Eh Arie, dat is een belgische loodgieter in loondienst.. Zijn baas stuurt andere rekeningen dan dat hij krijgt.
Een loodgieter komt onder de 30euro/u ex voorrijkosten niet bij jou aan voor een ditje of datje
cs-agrar
@diezel
op 1 april waren het er opeens heel wat minder
George
@diezel
Ik weet niet wat zo'n rechten per kg waard zullen worden. En ik neem aan dat je ook grond moet bij zorgen als je deze rechten wilt aanschaffen. Wat is anders die grondgebondenheid waard? Het lijkt wel een wet gemaakt door een Brabantse CDA minister uit de jaren 80 - 90 , moet toch een hele eer zijn voor een linkse overmaatse PVDA staatssecretaris om daar mee vergeleken te worden. 😄
weurding
@arie.jlijkt me stug dat gezien de vraag naar installateurs een loodgieter maar netto 1500 p/m heeft te besteden
jan is hobbyboer
Quote:
@arie.j: Er zit bij een loodgieter een heel gat voor wat betreft wat die bij de klant in rekening brengt en wat die netto tot zijn inkomsten mag rekenen.

Niet dom lullen arie, ik heb het over een zelfstandige loodgieter, gewoon een simpele ZZP-er net als ik in de computers ben. 40 eurootjes per uur, 1500 uur per jaar + alle marge op materiaal minus wat kosten. Dan ben je al snel aan de 60 mille in een jaar. Een boer moet heel wat meer investeren, heeft heel wat meer zorgen en moet dat voor marges van 4 cent per liter doen, hardstikke gek zijn ze. Ik ben ook ZZP-er, in de bewoonde wereld wordt het echt veel makkelijker verdiend dan in de landbouw. Die zijn al blij als ze in een goed jaar een keertje een ton overhouden.
gerrie-hul
@arie.jJe hebt het over nettoloon van € 15000 tot € 18000 Je hebt zeker nog nooit een loonstrookje gezien Want je moet het bruto loon hebben en dat is heel wat anders Het grootste gedeelte van de lasten word ook door die arbeider betaald Dan krijg je een heel ander verhaal
arie.j
Quote:
@huub: Die kostprijs van 42,24 cent, is dat ook met 3,7% vet? Of hanteren ze dan wel gewone gehalte's om het nog iets dramatischer te laten lijken?

Dat is geen vraag, wie het rapport doorneemt ziet dat bij de kostprijsberekening op geen enkele manier naar gehaltes wordt gekeken.
Dat was trouwens ook voorgaande jaren zo.
Aangezien het een fout is die ze zelf heel goed weten, en al jaren dus bestaat, kan aangenomen worden dat ze het doen om de politiek met een zo zielig mogelijk verhaal te beinvloeden
+3
gezienus
Zijn vast normale gehalten waar in de eu met gerekend wordt nederland wil altijd Buiten beentje zijn en anders doen
arie.j
@gezienus
Nee gezienus, nou klets je onzin.
Het gaat over een rapport voor de Nederlandse omstandigheden, met de kostprijs voor in Nederland geproduceerde en afgeleverde melk.
En niet de omstandigheden of de kostprijs in andere landen.

De kostprijs is dus per kg afgeleverde melk.
Terwijl van de opbrengstprijs per kg melk enkele centen wordt afgetrokken
gezienus
Quote:
@arie.j: Nederlandse omstandigheden

iderer weet dan welke eiwit en vetgehalte in nederland gehanteerd wordt of je moet al een oud wijf en blond wezen
cs-agrar
Wat is er fout aan berekening? Ze zetten er een melkprijs met bepaalde gehalten naast, je kan zelf de melkprijs naar je eigen gehalten omrekenen. Tis toch bij niemand hetzelfde.
Coen
@cs-agrar , vervolgberekeningen worden gemaakt op basis van kostprijs vergeleken met melkprijs met 3,7% vet, dus je mag verwachten dat de kostprijs gebaseerd is op meetmelk met 3,7% vet.

als ik (stel) 3% rente reken over over het actueel geïnvesteerde kapitaal en normale afschrijvingspercentages over de vervangingswaarde kom ik ook op een kostprijs > 40 cent per kg melk, maar een groot gedeelte van de actuele waarde is inflatiewinst over de afgelopen 40 jaar dus niet reëel 😄
het is pas echt zorgelijk als de kritische melkprijs gelijk is aan de kostprijs nl. 42,24 cent per kg meetmelk met 3,7% vet
Jaap40
@Coen
Inflatiewinst is zeker wel reëel coen. Zeker als jonge startende ondernemer moet je van actuele waarden uitgaan bij kostprijsberekening. Dat jij kan teren op stille reserves daar heeft een jonge boer niks aan.

Zo ook bij de opbrengst berekening. Een prehistorische melkprijs van nu amper 30 centen past daar niet bij. Deze melkprijs heeft de afgelopen 40 jaren nog nooit een inflatiecorrectie gehad. Dit wordt heel erg hoog tijd. Pas dan kan een realistische rendementsberekening gemaakt worden.

Dat je zelf zo blij bent met je resultaat van 2013 en 2014 vindt ik prima, maar je vergeet jezelf ECHT te belonen. Ook bij een melkprijs van 40 centen doen we ons als sector tekort.
Coen
@Jaap40 , als jonge boer krijg je bij een bedrijfsovername het vastgoed voor minder dan de helft van de actuele waarde 😄

als jij dan toch wilt gaan rekenen voor actuele waarde zul je noooooit rendement kunnen maken, dus zul je het bedrijf niet overnemen.

op de opbrengstprijzen hebben we geen enkele invloed, je hebt wel invloed op je kostprijs en dat is waar het nu om draait.
als de opbrengstprijs van de melk > 40 cent zou blijven worden de meest schaarse productiemiddelen nog duurder, want in elk grondgebonden bedrijf gaat elke extra marge naar een prijsverhoging van het meest schaarse productiemiddel 😞
Jaap40
@Coen
Eigenlijk omschrijf je precies het failliet van de grond gebonden sector. Dat is dan ook de reden waarom jonge boeren zich niet meer aandienen. Kan ze geen ongelijk geven.
Coen
@Jaap40 dat is in NL en DLD (naar ik weet) al generaties lang usance; bedrijfsovername kan alleen tegen verpachte waarde van het vastgoed + (tot voor kort) melkquotum voor boekwaarde en de rest van de bezittingen tegen een (zeer) schappelijke prijs.

over het vermogen wat je krijgt van de vorige generatie behoef je dus geen rentevergoeding te rekenen in je kostprijs.

maar je kunt ook zeggen dat de grondgebonden sectoren zichzelf in de loop van de jaren hebben kapot gefinancierd namelijk de prijs van de meest schaarse productiemiddelen staat in geen enkele verhouding met het opbrengend vermogen 😞
hans1980
@Coen
Klopt , wanneer er veel beter werd betaald voor onze melk konden we heb bedrijf ook wel overnemen zonder bevoorrechte situatie
+1
cs-agrar
@Coen
moet gewoon zorgen dat je rente niet hoeft mee te tellen 😄
+1
Coen
@hans1980 , als de toekomstige melkprijs 40 cent zou bedragen werd overal eerst de grond dubbel zo duur 😞
Coen
@cs-agrar , zonder schuld is het inderdaad makkelijk boeren 😄
Jaap40
@Coen
Maar denk wel aan de rentelasten/ stijgingen die maar zo kunnen aandienen. Een procentje kan al veel zijn.
+6
DJ-D
DDB heeft gewoon gelijk als je alles rekent. Voorzieningen voor je pensioen nieuwe machines en gebouwen, overname. Dan is 2014 een mooi jaar. Maar een aannemer of een ander bedrijf was al gestopt. Rendement is veel te laag.
+7
hans1980
Kostprijs volgens Countus bij beste 25% over 2014
€ 0,40 !

Dus die hele DDB zit er niet eens ver naast ! hoor dat veel boeren nu al in liquiditeits problemen zitten maar ook dat loonwerkers niet betaald worden ....

Kostprijsberekeningen worden niet serieus genomen..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , duitsland , landbouw , frankrijk , melk , melkprijs , ierland , ddb , melkproductie , denemarken , melkveehouders , sieta , melkmarkt , europese commissie en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
292