Elke melkveehouder heeft recht op houden van minimaal 100 koeien.

Welke jonge melkveehouder kan met 50 melkkoeien tegenwoordig nog zijn kost verdienen? Stel daarom voor dat ieder melkveebedrijf op zijn minst standaard 100 koeien incl jongvee mag gaan houden. Wel mits de overschot aan mest op een juiste manier afgezet of verwerkt gaat worden.

Deel dit topic

Reacties

jan 1
Weet niet of je dat af kan dwingen,maar zou zeggen koop grond en stallen met koeien en ga aan de slag...
HFfan
Bij jou in de buurt zijn alleen maar bedrijven van 50 ha of meer tekoop, met een grondprijs van 15,- tot 20,- euro m2 dat zal wel vlot gaan dan.
gezienus
Ja... broers zusen mischien zelfs de buurman wordt weer veel te ingewikeld en papier is gewilig
weurding
Jonge melkveehouder kan met 50 de kost niet verdienen.. die stelling had hf-fan gisteren ook al, zijn jullie buren of familie?
+4
diezel
Bedrijfsopvolgers moeten ook in de spiegel durven kijken en zich de vraag durven stellen of ze op wat langere termijn hier melkveehouders denken te kunnen blijven. Of je gaat iets anders doen of, als je niet zonder koeien kunt, ga je (zeker met deze grondprijzen) toch een kijkje over de grens nemen.
Frans1
Quote:
@diezel: ga je (zeker met deze grondprijzen) toch een kijkje over de grens nemen.

Tot een paar jaar geleden was Duitsland een hele mooie mogelijkheid,grond en pachtprijzen een stuk lager dan hier,maar dat is daar ook snel veranderd. Speelt ook nog mee hoe de ouders er tegenaan kijken als je met een stuk schenking met de Noorderzon vertrekt
diezel
@Frans1
.... als de potentiële bedrijfsopvolgers in ieder geval maar maken dat ze een eigen plan B hebben.
ijssel
1 ding is wel zeker,dat als elke boer in nederland niet meer dan 50 koeien molk we een fantastiche melkprijs hadden.GEK HE, WE DOENT NIE.
j h p
Je weet maar nooit waar Dijksma mee komt. 😉
+1
producent
Staat er bij jou een molen in de buurt?
George
Je bedoelt dat iemand is geraakt door een wiek? 😄
Jaap40
Vergeet niet IJssel dat wereldwijd de melkaanvoer ruim is.

Maar ijssel, je kannjou stelling ook schrijven als:
Iedereen heeft recht op een inkomen van 4000 euro per maand? Gaat natuurlijk ook nooit gebeuren, maar goed ook trouwens.
+1
ijssel
Met 200 niks verdienen das wat.
weurding
Maar dan lijkt het wel wat 😉
johndeere6230
Vind het een rare stelling, dat verschilt natuurlijk per bedrijf of het wel of niet lukt...

Ga je voor de meeste liters per koe of hanteer je een lage kosten systeem enz.

stond laatst op de boerderij site, als je met 90 koeien de kost niet kan verdienen dan met 180 ook niet... en daar ben ik het wel mee eens...
hans1980
Er zijn bedrijven met 2 - 2,5 euro/kg schuld met deze bedrijven kun je de concurrentie strijd met 50 koeien en geen of beetje schuld wel aan!
Deze bedrijven betalen zo € 0,15 /kg aan Rente + Aflossing
tukker12
Vijftien cent rente plus aflossing, 4 cent mestafvoerkosten, vier cent ruwvoeraankoop en vijf cent krachtvoer, dat is dan negenentwintig cent per liter! Blijft er niet veel over op dit moment!
Noorderling
Mag toch hopen dat je met zon financiering genoeg ruwvoer hebt en de mest zelf kunt plaatsen. Anders was het wel een hele dure stal.
weurding
Of 8 cent of meer kv
pieko
28CT volgens mijn berekening. (scheelt niet zoveel)
+3
polderkoe
Ik heb bijna geen grond 15 ha, koop alles aan en mijn voerkosten liggen nu op 15,5 centkg.melk 150 koeien en kan de mest kwijt voor 6 tot 9 euro.bank kosten 1000 euro per maand.Voer hooi mais perspulp soja koeien geven lekker.Heb niets gekregen van mijn ouders alles zelf met eigen handen.Wat ik hiermee wil zeggen is dat grond voor mij alleen maar ballast is.Ik zou meer moeten lenen meer moeten mechaniseren en meer op het land moeten zijn.
+1
de hoef
Voer je geen gras
en waar zit je ergens dat je de mest zo goedkoop kwijt kunt
verder vind ik het knap van je
Frans1
Respect! Ik vind het knap als je met niks begonnen bent en dan zo'n bedrijf opbouwen!
+4
robotboertje
Wij hebben ook maar 13 ha eigen grond, daarnaast 25 ha losse huur van buren. melken ruim 180 koeien, hebben halve euro financiering per kg. melk. Zijn in 8 jaar van 4 ton melk naar 1,8 miljoen nu gegroeid. Voeren ook veel aangekocht voer, jongvee stro+brok. Benodigde opbrengst voor melk is 26 cent, dan lossen we ook af (staat op 16 jaar). De grond die we niet hebben, kost ook geen arbeid. Natuurlijk zijn we geen bedrijf waar de consument op zit te wachten...
Maar dit leek ons wel de weg om snel vooruit te komen en mij als opvolger een kans te geven. Mocht de kans zich voordoen zou wat aankoop van grond bij deze omzet wel passen. Alleen gaat de cashflow er eerst niet op vooruit.

Wat ik hiermee wil zeggen: het maakt nogal wat uit hoe je geboren bent (arm/rijk, groot/klein) of wie je treft (rijke partner/ lieve partner)
Cornelis
En anderen maar roepen dat extensief helemaal geweldig is....
Frans1
Domme opmerking.Zorgen dat je zelfvoorziend bent qua mestplaatsing is een manier van bedrijfsvoering,hier kies je voor.dat melken op mestafvoer en voeraankoop bedrijfseconomisch interessanter is (of inmiddels was!)is wel bekend,alleen als steeds meer bedrijven dit paadje op gaan loopt het spaak! of door duur voer of door het niet meer kunnen plaatsen van mest,en nu dus het fosfaatplafond.
+1
pieta
@Frans1
Je wilt toch niet gaan vertellen dat de keuze om zoveel vee te houden als dat je ruwvoer hebt niet legitiem is. Hier was pas iemand die kon tot voor kort mest aanvoeren maar moest wel voer aankopen. Wij hebben ruwvoer genoeg maar kunnen niet al onze mest op eigen land plaatsen. Wie moet dan wat doen? 😄
+3
Cornelis
@Frans1Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. En we moeten het vooral niet allemaal hetzelfde gaan doen, veel te saai.
+1
Frans1
Quote:
@pieta: Je wilt toch niet gaan vertellen dat de keuze om zoveel vee te houden als dat je ruwvoer hebt niet legitiem is.

Volgens mij schrijf ik dat ook niet.Verder is zelfvoorziend zijn in ruwvoer een rekbaar begrip als ik alle bijproducten bij sommigen in de mengwagen zie gaan
+1
Frans1
Quote:
@pieta: Hier was pas iemand die kon tot voor kort mest aanvoeren maar moest wel voer aankopen. Wij hebben ruwvoer genoeg maar kunnen niet al onze mest op eigen land plaatsen. Wie moet dan wat doen?

Ideale match zou ik zeggen 😄
pieta
@Frans1
Niet helemaal natuurlijk. Zodra hij voer van mij koopt heb ik tekort. Zou ik minder vee moeten gaan houden en geen mest meer af hoeven te zetten bijv.
puntertje
Quote:
@robotboertje: Wat ik hiermee wil zeggen: het maakt nogal wat uit hoe je geboren bent (arm/rijk, groot/klein) of wie je treft (rijke partner/ lieve partner)

knap hoor, daar niet van. Maar voor de rest is het net als met socialisten, hebben ze minder dan het gemiddelde dan kunnen ze heel goed verwoorden en eisen dat ze recht hebben op wat anderen veelal bij elkaar hebben gewroet. Hebben ze eenmaal meer dan het gemiddelde dan hebben ze er zelf recht op want ze hebben er hard voor gewerkt. Dat gezanik dat iedereen die voldoende grond heeft het voor niets heeft gekregen is natuurlijk een grote misvatting, Calimero gedrag!
verbi
Oei oei er is iemand op zijn teentjes getrapt.
weurding
@verbikrijg je met deze temperaturen, dan gaan de stalen neuzen uit 😄
Cornelis
Wat heb jij betaalt bij de overname Puntertje?
puntertje
@verbi
Het lijkt wel Bingo, en we hebben weer een Calimero.
puntertje
@Cornelis
Ik zat (en zit) tot ver over mijn oren in de schuld, net iets onder de marktprijs (forse familie) met anti-speculatiebeding en hoge rente. Nieuwe stal bouwen en fors quotum kopen was absoluut niet im frage. Dus je hebt wel bezit maar je kunt er niet van eten. Maar goed, met het oog op de toekomst......
+1
jorisdriepinter
@puntertje
Wat jij schetst is veelal praktijk. Sommigen doen net of een hoge kostprijs je eigen schuld is. Maar dat geldt alleen voor de bofkonten die vervolgens te gek gedaan hebben.
Geitenboer
@puntertje
Is toch een bewuste keuze, en tot nog toe niet de meest rendabele keuze. (Ik zie het vergelijk niet met socialisten.)
Cornelis
@puntertjeDan is dat jouw manier, een ander volgt een ander padje en jullie komen er allebei.
puntertje
@Cornelis
Dat is het punt, als ik niet mag uitbreiden tot het niveau van eigen mestaanwending omdat er velen ongebreideld hebben opgeschaald dan kom ik klem.
En bij een overname is gebruikmaking van alle fiscale mogelijkheden noodzakelijk, maar het geeft natuurlijk ook beperkingen. Anders legt de fiscus claims. Als je grond bijvoorbeeld doorverkoopt dan moet je afrekenen met fiscus en/of familie.
Jij zit wellicht in een wat luxere positie, en het is je gegund, maar lui die zeggen dat ze geen grond kopen omdat dat niet uit kan hebben natuurlijk een veel gemakkelijker keuze. Maar laat daar nou juist wel de huidige problematiek vandaan komen.
Er zijn hier in de buurt ook wel opschalers die wel voer willen kopen, maar dan niet 'officieel' want dat komt ze slecht uit voor de KLW. En die mest hoef ik ook niet want die hebben overal vandaan koeien aangekocht.
+3
matt
Quote:
@robotboertje: wij hebben ook maar 13 ha eigen grond, daarnaast 25 ha losse huur van buren. melken ruim 180 koeien, hebben halve euro financiering per kg. melk. Zijn in 8 jaar van 4 ton melk naar 1,8 miljoen nu gegroeid. Voeren ook veel aangekocht voer, jongvee stro+brok. Benodigde opbrengst voor melk is 26 cent, dan lossen we ook af (staat op 16 jaar).

Als ik uitga van 2% rente kom ik op 4 cent rente +aflossing
2 cent voor prive
heb je nog 20 cent over,komt nog uitstoot vee bij,en klein beetje BTR

En daar kun jij alles van betalen? krachtvoer,grotendeels ruwvoeraankoop landhuur,mestafzetkosten
veekosten,energiekosten loonwerk
plus nog een hoop dat ik vergeten ben..

lijkt me een onwaarschijnlijk verhaal dit,hier in de buurt zou dit
niet mogelijk zijn.
waar woon je ergens?

Of komen er nog meer inkomsten binnen,via een andere tak?
jan is hobbyboer
Quote:
@matt: En daar kun jij alles van betalen?

Je moet niet alles geloven wat hier verkondigd wordt. Deze man heeft de afgelopen 2 jaar ongeveer half miljoen verdiend (2 jaar x 15 cent marge x 1.6 miljoen liter). Daarom heeft ie ook 1.4 miljoen liter melk kunnen kopen. Die is ons gewone mensjes allang ontstegen. Maar ja, nu zit ie met 180 koeien op een postzegel en begint Sharon lastig te doen. Je kunt niet alles hebben.
Richard1
18000 boeren 100 koeien zijn 1.800.000 koeien, vandaag zijn er 1.600.000 en het fosfaat plafond zit al vol. Of bedoel je dat alle boeren onder de 100 koeien moeten verdwijnen? 😉
+1
BoerBart
Hij bedoelt misschien dat alle boeren boven de 100 koeien terug moeten, zodat hij verder kan.
paul1
Wij als boeren hebben meer verplichtingen dan rechten in dit land,
hoewel het recht om 100 koeien of meer te mogen melken, zou ik ook teveel als een verplichting zien.
HFfan
De groep van echte groeiers is toch maar zo'n 30% De andere 70% gaan de komende 10 jaar toch niet meer koeien houden dan ze nu hebben.
+2
de hoef
Quote:
@HFfan: echte groeiers

doe maar stoer jo
het familie bedrijf groeit ook ,al is het dan in jou ogen niet veel
daar zitten de echte sterke bedrijven
en niet de gene die groeisprongen maken die niet te over zien zijn
+1
jan is hobbyboer
Nog een klein detail toevoegen: ik wil helemaal geen 100 koeien 😄. 50 zou een mooi aantal zijn om gemoedelijk van te leven, maar daar zou ik dan 30 ha grond onder moeten hebben en dat is financieel gekkenwerk dus gaan we niet doen. Als Sharon eind van de week de extensieve boeren beetje gaat ontzien gaan we er volgend jaar rond de 25 melken.
weurding
Alles staat in verhouding jan, of je nou 50 koeien op 30 ha, 100 op 60 hebt of 25 op 15 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , koeien , jongvee , melkveehouder en melkveebedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0