Kostprijs stijgt 1,5 cent per jaar.

Deel dit topic

Reacties

jg
Sinds 2008 is de kostprijs dus met ca 9 cent gestegen. Denk dat de garantieprijs maandag onder de 30 cent zakt waardoor de marge dus nog slechter wordt dan in 2009.
+1
cs-agrar
Dan zal de kostprijs ook wel weer zakken..
jg
Het aandeel vaste kosten is veel groter geworden, dat weet jij ook.
Nick83
@jg
Ja door mestafvoer en huurland vooral. Gevolgen van het mestbeleid. Als je dat zou wegstrepen, zou het wel meevallen met die stijging van de kosten.

Grootste punt is dat boeren die 4 jaar geleden een mooi gesloten bedrijf hadden, alle mest zelf konden plaatsen en lekker zorgeloos low cost zaten te boeren, nu ook moeten afvoeren zonder dat ze 1 koe meer hebben.
pieko
@Nick83
Het rente percentage wat we betalen in nu lager als 5jr terug en rente op eigenvermogen behoeven we ook niet meer te berekenen. Daarnaast zijn de quotumkosten ook voorbij.
Ben alleen bang dat we na de belastinghervormingen wel rendementsheffing op eigen bedrijfsvermogen moeten gaan betalen en dan hebben we een probleem met onze hergewaardeerde gronden.
Nick83
Quote:
@pieko: Het rente percentage wat we betalen in nu lager als 5jr terug en rente op eigenvermogen behoeven we ook niet meer te berekenen

In de kostprijsberekening op boerderij.nl zal dit ongetwijfeld ook meegenomen zijn. En toch is blijkbaar de kostprijs omhoog gegaan.

En wat betreft die lage rente: wij zitten hier 6 % te betalen over een renteswap die we vlak voor de "crisis" hebben afgesloten voor 4.5 % en via opslagen door de bank verhoogd is. Loopt in 2017 af, gok zomaar eens dat we dan wel weer terug rondom de 4.5 % zitten aangezien de rente nu ietwat wil aantrekken. Hou ff in je achterhoofd dat die lage rente niet voor iedereen van toepassing is.
pieko
@Nick83Voor de crisis kwam hier de relatie beheerder of ik alles soms vast wilde zetten voor 4,9%, nou daar moest ik eerst wel een weekje over nadenken. 14dgn later wilde ik zeggen dat ik het maar deed maar helaas, de rente was ondertussen gestegeen naar 5,9% en dat betaalde ik op dat moment ook al dus daar schoot ik niks mee op. Zodoende betaal ik nu 0,586% rente op mijn aflossingsvrije lening. PS ik los wel gewoon af.(zou het ook maar doen JACK)
Nick83
Quote:
@pieko: relatie beheerder

Inmiddels zijn we 5 of 6 mannetjes verder, ze komen en gaan :| sommige zijn maar 1 x geweest voor kennis maken. Er zijn er zelfs die we heel nooit gezien hebben en waar we alleen per post van op de hoogte gesteld zijn dat er een nieuwe was. Op et moment hebben we een ... "interum" geloof ik :?
Coen
@jg , aandeel vaste kosten, dat is een eigen en hopenlijk een strategische keuze geweest.

hoge vaste kosten in je kostprijs bedreigen de continuiteit van het bedrijf het meest.
pieko
@Nick83We hebben waarschijnlijk dezelfde relatiebeheerder.
DeBoerin
Quote:
@Nick83: wij zitten hier 6 % te betalen over een renteswap die we vlak voor de "crisis" hebben afgesloten voor 4.5 % en via opslagen door de bank verhoogd is.

Zou toch maar eens een goed gesprek met je bank aanvragen.
Hier ook een renteswap t.o.v. een deel van lening. Geen crisis opslag vanwege snel "vastklikken" daarom betalen we nu dankzij negatieve rente op euribor minder dan onze individuele opslag over de gehele lening, wel +5 % voor dat deel van swap.
Familielid welke bij andere bank zit krijgt volgende week bezoek i.v.m. afgesloten swap (ze hopen op compensatie)
Coen
@DeBoerin , als zo'n swap is verkocht als vaste rente mogen ze de opslagen gedurende de looptijd van de swap NIET verhogen, doen ze dat wel dan daarvoor claim indienen met zeeeeer grote kans op succes 😄
pieta
Quote:
@Nick83: Ja door mestafvoer en huurland vooral.

Dat zijn geen vaste maar variabele kosten. 😄
pieta
Quote:
@pieko: Zodoende betaal ik nu 0,586% rente op mijn aflossingsvrije lening

Dat is wel heel weinig. Heb je nog een oude vaste opslag?
DeBoerin
@Coen Wij hebben inderdaad geen opslag gehad.
Swap:Berekeningsgrondslag Variabele Rente: Werkelijk/360
FixatieRente: 1 Maands EUR-EURIBOR-REUTERS
Berekeningsgrondslag Vaste Rente: Werkelijk/360
Tarief Vaste Rente: 5,05000%
Als variabele rente boven 6% of onder 4% komt (kwam dus) klikt de swap vast op de vaste rente minus variabel. We hebben een brief gehad waarin aangegeven dat we in de loop van 2015 een gesprek krijgen met de bank over de swap maar dat vooralsnog de swap als "passend" is beoordeeld dus dan kleine kans op claim. Wat ons echter nooit verteld is, is dat bij een negatieve rente Vaste Rente - -Variable Rente dus Vaste rente + Variable Rente wordt (-- is +)
Voordeel is wel dat we nu voor het grootste deel van euribor lening nu individuele opslag betalen + negatieve rente ruim onder 1% dus.
Gemiddelde rente van Euribor + Swap komt nu op 3%, konden we hem bij afsluiten niet voor vast zetten.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieko: Zodoende betaal ik nu 0,586% rente op mijn aflossingsvrije lening. PS ik los wel gewoon af.(zou het ook maar doen JACK)

Hoe zei Louis van Gaal dat ook alweer? 0,586% betalen en het veelvoudige ontvangen, ga jij maar lekker aflossen...
pieta
Quote:
@DeBoerin: Wat ons echter nooit verteld is, is dat bij een negatieve rente Vaste Rente - -Variable Rente dus Vaste rente + Variable Rente wordt (-- is +)

Vind je dit zelf niet klinken als er stond niet in de gebruiksaanwijzing dat de hond/kat niet in de magnetron mocht --> dus ik heb een claim?
+1
pieko
@pieta0,6% opslag. Ik las een aantal jaren terug dat jij euribor op 1 mnds tarief leende, dat was nog een stukje lager maar helaas dat is over. Ik heb nog een klein beetje op 6mnds euribor van de bedrijfsovername 2002. Die 0,6%, mijn grootstelening had ik al voor de officiele overname.{aankopen uit 1999}
pieko
@Jack Rijlaarsdam Ik las een stukje over bufferS.
Nick83
Quote:
@DeBoerin: Zou toch maar eens een goed gesprek met je bank aanvragen.
Hier ook een renteswap t.o.v. een deel van lening. Geen crisis opslag vanwege snel "vastklikken" daarom betalen we nu dankzij negatieve rente op euribor minder dan onze individuele opslag over de gehele lening, wel +5 % voor dat deel van swap.

Goed gesprek haalt niets uit. Snap niet erg wat je met "vastklikken" bedoelt. Opslag is hier afgelopen jaren stilletjes verhoogd, zonder aankondiging voor of achteraf. Als je achteraf uit gaat zitten rekenen wat je betaald elke maand en dat naast de lening zet per maand, komen we hier uit op 6 % momenteel. Opslag word gewoon compleet niet over gecommuniceerd.
pieta
@Nick83
Dan zou ik maar eens rap een gesprek met de bank aanvragen. In mijn vroegere leven als "boekhouder" heb ik ooit bij een klant meegemaakt dat ie een fors bedrag rente terugkreeg omdat ze zijn lening niet hadden verlengd maar wel tegen dezelfde rente elke maand hadden afgerekend.
DeBoerin
Quote:
@Nick83: Snap niet erg wat je met "vastklikken" bedoelt.

Om grote rentestijging te voorkomen zou bij een opwaartse rente de rente bij 6% vastklikken op 5,05% + individuele opslag. Bij een neerwaartse rente, welke toen nog niet verwacht werd, zou deze ook vastklikken zodra deze onder 4 % kwam. Dit gebeurde sneller dan verwacht. Toen rente net onder 4% zat waren we dus relatief duur uit met 5,05 + individuele opslag t.ov. een vaste rente. Nu met een hele lage euribor zijn we beter af dan met een vaste rente omdat een groter deel van de lening nu erg goedkoop is. We hadden bij afsluiten niet voor alleen euribor zonder gedeeltelijke rentedekking durven kiezen.
Nick83
@DeBoerin
Bij ons heeft da altijd vast gestaan, zo als gezegd op 4.5%. Het is nooit los geweest. En het woord "vastklikken" ken ik daarom ook heel niet. Die swap is aan ons aangeboden als een product wat extact hetzelfde is als een gewon lening met een vaste rente, alleen door een iets andere achterliggende constructie was het 0.02 % ofzo aantrekkelijker. Alleen dat er ook nog sprake was van opslag, die de bank zomaar zou kunnen verhogen, dat was er niet bij verteld.

En ik ben er ook van overtuigd dat die account manager die bij ons het eerste contract liet tekenen, dat ook compleet niet wist en van het hele product eigenlijk geen bal verstand had.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Hoe zei Louis van Gaal dat ook alweer? 0,586% betalen en het veelvoudige ontvangen, ga jij maar lekker aflossen...

Je moet niet alles geloven wat hier geschreven wordt 😄
+1
pieta
@Nick83
Ik zou mezelf toch maar eens leren om door te vragen. Vooral vragen stellen die beginnen met een H of een W. Hoe, wie, wat, waarom, hoezo, wanneer, waarvoor enz 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Ik zou mezelf toch maar eens leren om door te vragen. Vooral vragen stellen die beginnen met een H of een W. Hoe, wie, wat, waarom, hoezo, wanneer, waarvoor enz

Is dat ook de reden dat jij overgestapt bent? Houden die mannen trouwens niet van, kritische vragen en afwijkende ideeen.
+1
pieta
@jan is hobbyboer
Nee dat is bij mij niet de reden. Ik kan zelfs niet zeggen dat ik al een keer een bankmannetje gehad heb waar ik een hekel aan had. Bij mij verhoogde de beste man de rente (was beleid zei hij, kon er niks aan doen). Even goede vrienden maar dan bel ik wel eerst even een paar andere banken. En toen zijn we op een goede manier uit elkaar gegaan. 😄
DeBoerin
Quote:
@jan is hobbyboer: Houden die mannen trouwens niet van, kritische vragen en afwijkende ideeen.

Als je een goede relatie hebt kunnen ze het ook waarderen dat je kritisch bent en afwijkende ideeen hebt. Hierbij de nieuwbouw een tijdje een hogere rente op bouwdeposito ontvangen dan we op de hypotheek betaalden. Dit heet rentearbitrage en dit mag officieel niet, maar mijn beste man had er wel een waarschuwing voor over.:-)
+1
George
Quote:
@DeBoerin: heet rentearbitrage en dit mag officieel niet, maar mijn beste man had er wel een waarschuwing voor over.:-)

Kijk dat is toch barsten van geluk met zo'n bankmannetje.
hans1980
Belangenbehartigers maar ook NZO en ministerie LNV zouden oog moeten hebben voor concurentie positie binnen de EU
Kunnen soort van WIR starten of belasting op MKB verminderen rentesubsidies sterterssubsidie etc.
BoerBart
Wanneer de kosten te hoog worden zal de melkprijs weer gaan stijgen. Of niet? Dan is 10 % klaar met boeren.
HFfan
De lage rente, geen melkquotum meer, de kostprijs is voor enkele wel 9 ct gezakt....
+1
pussy
Hier ook een dubbie gezakt , maar voor een kwartje kunnen bitter weinig melken , en als ze beweren van wel , lullen ze uit hun nek
pussy
Hier ook een dubbie gezakt , maar voor een kwartje kunnen bitter weinig melken , en als ze beweren van wel , lullen ze uit hun nek
+4
de hoef
Als je het twee keer post is het al twee kwartjes ,dat moet volgens george kunnen
jan is hobbyboer
Quote:
@pussy: lullen ze uit hun nek

Nee hoor, die hebben gewoon net al ik een bijbaan, neventakje als grond voor bollen verhuren, of een vrouw die de kost verdiend. Zijn er zat van. Die melken gewoon door, daar kom je nooit vanaf.
+3
matt
Die zijn veel taaier.......alleen voor 10€m2 schijn je der vanaf te kunnen komen...
weurding
Quote:
@matt: Die zijn veel taaier

de koeien of de vrouwen? 😄
3 speen
Dan zit je wel in Twente he

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kostprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN