#Melkveehouder laat burger meebetalen aan weidegang

Wie betaald, bepaalt:

Het idee is om consumenten mee te laten betalen. „Uit onderzoek blijkt dat de consument bereid is om in de winkel 5 cent extra te betalen voor weidemelk. Maar daarvan komt maar een fractie bij de boer. Wat wij doen is toch veel leuker. Wij willen consumenten betrokken maken, rechtstreeks contact met ze hebben en laten zien waar we mee bezig zijn”, zegt boerin Clara van Ravenhorst uit Woudenberg.

Het principe is simpel: wie koeien een warm hart toe draagt, ”koopt” voor een bepaalde periode weiderechten voor een of meer dieren. Dat kan al vanaf vier dagen, voor 2,50 euro per dier per dag. Ook bedrijven zijn welkom. Die betalen bijvoorbeeld 350 euro om één koe een heel seizoen (minimaal 180 dagen) lekker te laten grazen.

Een deelnemer ontvangt een certificaat met daarop de naam van een koe en de periode dat dit dier dankzij hem of haar in de wei loopt. Vier keer per jaar is er een nieuwsbrief, de zogeheten weikrant, met uitleg over beweiden en leuke wetenswaardigheden over de koeien. „Bijvoorbeeld over Willempje 68, die altijd als laatste de wei uitkomt.” Bovendien zijn de weideambassadeurs welkom op de boerderij: als de koeien voor het eerst na de winter weer naar buiten gaan én op een speciale ”weidag” later in het seizoen.

Het idee heeft wel wat weg van crowdfunding, een populaire manier bij kleinere startende bedrijven om buiten de bank om kapitaal aan te trekken. Met dit verschil dat weideambassadeurs geen investering doen om daar financieel rendement uit te halen. „En ze kopen ook geen rauwe melk, die mogen we niet aan 
consumenten leveren”, zegt Clara.

Meer: refdag.nl/nieuws/economie/…

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's winter , koeien , melk , koe , investering , weidegang , dieren , melkveehouder , boer , bank , boerin , weidemelk , rendement , rauwe melk en taal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0