De melkveehouderij is in de ban van speculatie

Het is duidelijk: de melkveehouderij is in de ban van speculatie. Boeren breiden als gekken uit, voorsorterend op een beperking die er in hun ogen hoe dan ook zal komen. Ze hopen zodoende de beste uitgangspositie te creëren als Den Haag ingrijpt. ,,Die spectaculaire groei heeft ons verrast”, zegt Kees Romijn, voorzitter van de vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland. ,,Boeren zijn ambitieuzer dan we hadden verwacht.”

Alles wijst op een stelsel van fosfaatrechten in combinatie met de Kringloopwijzer. Die belonen boeren die zuinig omspringen met deze meststof. En een maximum aan het aantal koeien wijst men af: dat leidt tot een ratrace naar alsmaar meer melk producerende dieren die het jaar rond op stal staan.

Het zijn zeer complexe, juridisch getinte onderhandelingen met grote belangen tussen groepen boeren. Als de snel groeiende melkveebedrijven worden ontzien, worden bedrijven met nog volop fosfaatruimte gedupeerd. Een dergelijke tegenstelling is ook te maken tussen de extensieve grondgebonden melkveehouderij in Noord-Nederland en de intensieve melkveebedrijven in Noord-Brabant. LTO ziet daarnaast het liefst een systeem waarbij de productierechten een zo laag mogelijk waarde krijgen. ,,Want dure rechten benadelen onze concurrentiepositie”, zegt Romijn.

Door DIRK VAN DER MEULEN

Lees hier het complete artikel: lc.nl/plus/…

Deel dit topic

Reacties

friese koemelker
Watwordt er over ons als melkveehouders wat afgezeurdt.
+5
WAt een lul zak die Romijn als je weet dat alle vaarskalveren die in 2013 geboren zijn nu afkalven, en je vermenigvuldigd dat met 8000 kg/koe, dan weet je hoeveel melk erbij zou komen, hoe simpel kan zijn. O ja dan zijn inderdaad meer factoren die meespelen, LTO heeft zich een oor laten aannaaien met het bedachtte fofaat probleem wat niet bestaat, en LTO moet dit zelf weer oplossen, door de normen met 75% op te rekken, en daar moet men zich voor inzetten.
Coen
Hoeveel voeling heeft die Kees Romijn en zijn secondanten met de praktijk 😞

iedereen zag deze ontwikkeling toch al een paar jaar geleden aankomen (veel grote stallenbouw, extra veel jongvee en weinig slachtdieren), met een versnelling van die uitbreiding sinds vorig jaar met al die importdieren.
de huidige fosfaatproductie mag dan toch geen verrassing zijn, het fosfaatplafond voor de rundveehouderij was toch de ultieme EU-eis bij de laatst verleende derogatie.

de politiek zal nu de noodzakelijke beslissing gaan nemen, en die is nu niet bepaald boerengezind meer 😞
hellup
Een geit bleert met het voer in z'n bek!
+1
George
Vanmorgen stond dit artikel in het Eindhovens Dagblad. Tobben in de melkstal ondanks recordprijs melk.
Dat niemand uit legt dat het helemaal geen recordprijs is. Dat van die recordprijzen is door de zuivel en LTO de wereld ingebracht. Dit mag niet gebeuren. Nu lijkt het of ze na enkele maanden een lagere prijs al bijna failliet gaan terwijl de prijs eigenlijk nooit record hoog is geweest in verhouding tot alle fors gestegen kosten. Ja de kniesoren zullen me wijzen op de lagere rente , maar dat is ook geen gezonde ontwikkeling.
+1
Coen
De melkprijs in 2013 en 2014 was 8 cent hoger dan de algemeen aangehouden begrotingsuitgangspunten, op een gemiddeld melkveebedrijf dus een extra buffer van 60k per jaar 😄

als de rest van het bedrijf in balans is kan hieruit voldoende financiele reserve worden aangelegd voor de huidige melkprijsdip.

maar als elke financiele buffer, gecombineerd met de extreem lage rente, direct wordt geinvesteerd in een extreme kostprijsverhoging is dat 'eigen schuld, dikke bult'
ijssel
Echte toppers die LTO mannen daar kom je verder mee.en dan ook nog een PVDA minister aan het roer,tjonge wat een armoe.
koetje 33
Als ze de dieren die je nu hebt af gaan nemen lijkt me toch sterk, aan de groei zal na de zomer wel snel een eind komen, gaat anders helemaal mis.
3 speen
Bij te veel gaat het vaak met terugwerkende kracht
koetje 33
Ja, is altijd al zo geweest, hoe meer dieren op bedrijf aanwezig, des te meer vee hou je over.
En de boeren die nog aan het bouwen zijn , of willen. aanvraag naar bouwen duurt zo twee jaar, hoe gaat men dit oplossen ????
HFfan
@Gait oet klooster
Zorgen dat je nu zoveel dieren in de wei hebt lopen als kan.
Cornelis
@HFfanZou je denken? Lees de bijdrage van Wiebren eens van een paar weken terug.
@CornelisDus ehh , alles voor zoete koek slikken ???
Cornelis
@Gait oet kloosterWaar schrijf ik dat?
+1
HFfan
@Cornelis
Wacht 4 Juli van Dijksma even af....
-1
puntertje
Quote:
@HFfan: Zorgen dat je nu zoveel dieren in de wei hebt lopen als kan.

Jij kon zomaar van de PvdD zijn, zo van; 'hoe breng ik de sector zo snel mogelijk in diskrediet'.
En je bent goed op weg al betwijfel ik dat je koeien in de wei hebt.
Cornelis
@HFfanDus om concreet te zijn: jij denkt dat de peildatum, of hoe je het wilt noemen, vandaag of later ligt?
de hoef
Quote:
@Cornelis: vandaag of later ligt?

en ik denk twee jaar geleden
Cornelis
Ja achteraf weten we precies dat het nu gaat zoals het gaat. Hoeveel van ons riepen dat de extra melk echt nooit zou komen? Waanzin van de dag!
HFfan
Geloof europees gegezien niet dat we teveel melk gaan krijgen.
matt
Weet niet wat jij allemaal gelooft,maar waarom denk je dat we nou
maar 30 cent voor de melk beuren..
Coen
Kijk maar eens naar de extra melkvolumes vanaf begin 2014 in de diverse EU-landen, dan weet je ook waar de lage melkprijs van heden ten dage door veroorzaakt wordt.
kijk dan niet alleen naar de melkvolumes in de EU-landen maar ook eens naar de VS.
HFfan
@matt
Komt vanzelf ook weer goed, in de VS is de kostprijs en de lage euro een flink probleem.
matt
@HFfan
Gelukkig hebben we hier in nederland geen enkel probleem :))!
HFfan
@matt
Ja, dat we op houden van vee gekort worden

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , stal , koeien , melk , dieren , meststof , grondgebonden , kringloopwijzer , fosfaatruimte , fosfaatrechten en speculatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0