LTO: Fosfaatreferentie melkvee op basis van verleden bespreekbaar

Jammer dat LTO blijft hangen op de kringloopwijzer:

Dat meldt Kees Romijn, voorzitter van LTO melkveehouderij, via het ledenblad Nieuwe Oogst. Verder ziet hij een belangrijk rol weggelegd voor een aanpak rond fosfaatefficiency. 'Niet vrijblijvend zoals vandaag, maar met een duidelijk taakstelling in de Kringloopwijzer.'

De efficiency-aanpak moet er toe leiden dat de melkveehouderij begin 2017 weer onder het fosfaatplafond (van 84,9 miljoen kilo) zit. Gebeurt dat niet, dan krijgt de melkveehouderij wat LTO betreft een fosfaatrechtenstelsel gebaseerd op de fosfaatruimte die nu wordt vastgezet. Hoe dat precies uitgewerkt wordt, is nu nog niet duidelijk.

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

+5
jg
Als Lto nou eerst eens lef toont om een uitspraak te doen of ze 2013 of 2014 als fosfaatreferentiejaar kiezen. Slap gelul over efficientie en KLW terwijl iedereen weet dat dit jaar geen gunstig BEX jaar wordt en dat er extreem veel extra vee loopt tov 2014. Maak eens een werkelijke keuze , dan is binnen een maand al 1% van het extra vee er niet meer, 4000 extra slachtingen per week tikt veel harder aan dan KLW geneuzel. Bedrijven die nu dezelfde fosfaatproduktie realiseren als in 2013 en 2014 worden verplicht aan de KLW mee te doen met door LTO te bepalen dwingende eisen. Een bedrijf dat bijv. 25 % meer fosfaat produceert tov 2014, maar wel met een hoge efficientie , wordt als gewenst gezien. Intensieve bedrijven scoren altijd hoog in de KLW .
Kom eerst met duidelijke grenzen en motiveer DAARNA alle melkveehouders om een verdere efficientie-slag te maken. Deelname aan BEX ligt al op ca 70 %, dus van extreem voordeel van de KLW in de totale fosfaaproduktie hoef je echt geen hoge verwachtingen te hebben. Dijksma zal daar niet van onder de indruk zijn omdat op basis hiervan absoluut geen garantie uitgaat dat de sector weer onder de 84,9 komt.
Nick83
Quote:
@jg: en dat er extreem veel extra vee loopt tov 2014

Dat is iets wat een boer zichzelf aandoet...
jg
Lto denkt dat Nederland het zich kan veroorloven om twee jaar achtereen over het fosfaatplafond van 172,9 te gaan zonder dat dat consequenties heeft voor de derogatie. Dit in het licht dat nu, halverwege 2015 er een forse bijsturing plaats kan vinden waardoor we in 2015 en 2016 weer onder het plafond zitten.
Reken maar dat bijv. Frankrijk de Nederlandse derogatie al op het oog heeft door de hoge Nederlandse melkaanvoer.
josl
Jg, 2014 of 2013, het is in ieder geval een datum uit het verleden, dus wat houdt mensen tegen om koeien te ruimen?
friesboertje
Trap er nou niet in.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@josl: dus wat houdt mensen tegen om koeien te ruimen?

De onzekerheid. Waarom worden er varkensrechten gekocht?
josl
Onzekerheid zal nog wel even voortduren, los van een referentie bepalen.
Varkensrechten kopen met de hoop ze te kunnen inwisselen terwijl EZ dit niet wil en LTO ook niet!? of nog niet.
Cornelis
Heb je nog wat vragen gesteld.....
hans1980
LTO is behoorlijk hardleers ..we zijn al door plafond ..

geef referentie jaar voor duidelijkheid!

daarna kun je speeltje KLW nog wel uitleggen
ejb
Beste Grasbaal: je kunt het wel jammer vinden dat LTO blijft hangen op de kringloopwijzer maar was vanavond op een ledenavond van lto en daar werd dit beleid door de aanwezige leden massaal ondersteund.

en de referentiedatum komt wel voor de zomer in de brief van Dijksma is de verwachting.
Grasbaal
Mijn stelling is dankzij de kringloopwijzer krijgen in de toekomst veel melkveehouders een strafblad wegens het plegen van een economisch delict. En dat moet toch echt voorkomen worden vind ik.

Hier een veelzeggende reactie op Boerderij.nl:

Quote:
Mozes 15 jun
Dit is dus het compromis wat binnen LTO gesloten is: ZLTO kan naar buiten brengen dat de fosfaatproductie wordt beperkt met de kringloopwijzer terwijl tegelijk fosfaatrechten worden vastgesteld op basis van het verleden. Productiebeperking op basis van deze vastgestelde fosfaatrechten wordt echter pas van kracht in 2017 wanneer duidelijk is dat de kringloopwijzer niets heeft opgeleverd.
We krijgen dus gewoon fosfaatrechten die pas over twee jaar van kracht worden zodat ze zichzelf bij ZLTO nog twee jaar voor de gek kunnen houden.
-1
jg
Grasbaal, dan zijn we de derogatie ook kwijt. In die twee jaar zijn de mestafzetkosten naar 50 euro per kub rundveemest gestegen en gaan er veel bedrijven over de kop. Veel betere optie voor Lto leden is nu fors doorpakken en de derogatie veiligstellen. Nu gaat overproduktie van eindprodukt en reststromen voor forse saneringen zorgen. Alleen omdat in een belangenclub de juiste keuzes niet gemaakt durven te worden.

Dus gaat Dijksma harde maatregelen treffen in de vorm van melkveerechten omdat ze in Brussel derogatie veilig wil stellen. Het enige wat je als Lto bereikt hebt is dat je niet ZELF voor melkveerechten gekozen hebt en hoopt dat leden daar tevreden mee zijn.
hans1980
Mag toch hopen dat het niet gaat om Peildatum ...
Je hebt toch een jaar gemiddelde nodig !!
ejb
Met de Kringloopwijzer worden boeren die het goed doen beloond met extra ruimte en zonder KLW is er voor de boeren geen enkele prikkel.

Overigens was overschrijding van melkquota ook een economisch delict wat met een boete afgekocht werd en daarvoor kregen ze ook geen strafblad en als je bij de KLW de boete dusdanig maakt dat fosfaasplatfond niet overschreden wordt is het een succes, dus jou stelling slaat nergens op.
Tommie1
Nou dan laat mij maar niet meedoen aan de KLW en mij dieren houden op basis van 2013 of 2014.
+10
meelezer10
Als ik al mijn mest forfatair op mijn eigen land kwijt kan. wat doe ik dan mis? maar nee ik moet aan kringloopwijzer meedoen. Zodat diegene met een stal van 200 koeien op 30 hectare grond toch zijn stal vol kan zette. Laat hem maar een hoop koeien op ruimen dat komt mijn melkprijs tengoede en ik krijg geen extra kosten van KLW
+1
Coen
@meelezer10 , altijd zorgen voor voldoende vaste grond onder het bedrijf en daardoor balans in het bedrijf.
hans1980
@meelezer10
Zou altijd met BEX meedoen misschien kun je nog mest aanvoeren ,wordt goed betaald!!
KLW is dan met paar vragen zo te maken.

Kuilmonsters nemen doe je toch wel neem ik aan , een paar monsters meer en je weet ook van de rest ..
+7
vette piet
@meelezer10We hebben een gemengd bedrijf, akkerbouw en melkvee. We doen niet mee aan derogatie i.v.m. grasland eis, maar zijn wel overtuigd dat derogatie heel belangrijk is voor de melksector i.v.m. mestplaatsing/afzet. We hebben absoluut geen fosfaat of mestprobleem, maar worden wel verplicht tot de kringloopwijzer. Belachelijk.
puntertje
@hans1980
Met mestaanvoer van veehouders die overal vandaan koeien hebben gekocht om de stal snel vol te zetten is vragen om problemen. Als je IBR, salmonella, PARA of dat soort zaken wilt voorkomen is mestaanvoer uit den boze. (Z)LTO zal zich straks wel weer inzetten voor verplichte afname van mest uit intensieve gebieden omdat dat anders weer spaak loopt.
jg
Milieu-delict heeft zwaardere sanctie tot gevolg ??
+1
Grasbaal
Quote:
@ejb: Overigens was overschrijding van melkquota ook een economisch delict wat met een boete afgekocht werd en daarvoor kregen ze ook geen strafblad

De superheffing was geen economisch delict maar zoals de naam al zegt alleen een vastgestelde heffing als er door individuele melkveehouders teveel werd gemolken
+1
spotmelker
De politiek zal naar mijn verwachting wel kiezen voor een forfaitair fosfaatquotum waarbinnen je middels de KLW kunt uitleven. Die verplichting lijkt me dan ook zinloos.
jg
Benieuwd of Wiebren hier enthousiast van wordt....
BoerBart
Ik ben ook erg benieuwd naar Wiebren. Dat is toch die jongen die zei dat anticiperen geen nut had. Nu praat Wiebrens clubje over een referentie datum en dat is nou juist gunstig voor de anticiperende (niet naar LTO luisterende) boeren.

Verzin nou gewoon iets dat ook daadwerkelijk helpt om de sector duurzamer/grondgebondener te maken. Dan pas heb je een eerlijk evenwichtige sector.

Nu lijkt het erop dat de snelle jongens de brave LTO volgers uit gaan lachen. Dit kan niet de bedoeling zijn.
-1
jg
Ik denk dat Wiebren zijn positie bij LTO aan het overwegen is. Vraag me af of je als beleidsmedewerker wat bereiken kunt bij zo'n besluiteloze organisatie.
puntertje
@jg
Hij zal in ieder geval niet blij zijn met die twijfelende draaikonten die zijn baas zijn.
+2
Wiebren
@puntertje
Het is niet elke dag even fijn, maar dat hebben jullie vast ook wel eens.
Ik houd even radiostilte over fosfaatplafond zolang uitwerking/bespreking loopt.
jg
@Wiebren
Gezien de ontwikkeling van de dag-melkaanvoer bij RFC zijn we ons als sector gigantisch naar de kloten aan het helpen. Het probleem wordt steeds groter en snelheid is zeer wenselijk.
+1
mlkvhoudr
Quote:
@Wiebren: radiostilte

Prima mail me maar even 😉
+1
Wiebren
@jg
Er is niks veranderd aan 'voor het zomerreces', zo snel zal er wel zijn wat nodig is.
Dat is dus begin juli a.s.
Deutzrijder
Het is beter om nu door de zure appel heen te bijten.
Dit geeft voor iedereen duidelijkheid.
Laat de veehouders zelf kiezen tussen referentie jaar 2013 of 2014.
Voorstel van LTO is ingewikkeld , en is uitstel van executie.
Veehouders houden massaal vee vast,bang voor fosfaat of dierrechten.
Onduidelijkheid geeft onrust.
familie pelle
Ik denk dat lto zichzelf buitenspel heeft gezet. Waarom gaan de andere partijen niet zonder lto verder. Laat de nzo de regie gaan nemen. Ik ben groot voorstander van klw en het biedt voor alle boeren mogelijkheden maar het is geen oplossing voor de korte termijn. Iedereen wil duidelijkheid maar het gezever gaat maar door!
Zoeiton
Iedereen is blij en tevreden met hoe LTO dus niet alleen zlto, de zaken probeert op te lossen. Misschien komt er nog een maximale melkproduktie per koe van 10.000 kg of zo om dier en welzijn te garanderen. Dit ook al ivm de uitzending van Zembla en om de linkse politici tevreden te stellen. En om te voorkomen dat koeien helemaal leeggemolken worden. Laten we toch vooral voorkomen dat we niet weer in de val lopen van rechten kopen/leasen of het onnodig luchtpompen in de grondprijs en de pachtprijzen. Er wordt op dit moment al verlies gedraaid en iedere kostprijs verhoging is niet welkom!. Een andere methodiek is natuurlijk een bouwstop, maar dat meestal ook meer schade dan dat het opbrengt omdat je die stop toch weer opheft. Of het slim is weet ik niet maar voor mij persoonlijk zou een maximaal aantal dieren een stap kunnen zijn. Hoewel dit door meerdere lokaties ook weer makkelijk omzeilt kan worden.
sorry
Je snapt het bijna maar nog niet helemaal,jammer...
Cornelis
Quote:
@Zoeiton: Iedereen is blij en tevreden met hoe LTO dus niet alleen zlto, de zaken probeert op te lossen.

Nou nou...... dat zijn ook weer grote woorden. Laat ik het zo zeggen: ik ben blij dat NZO ook aan tafel zit.
-2
Zoeiton
Nee gelukkig niet. Heel veel regeerders op allerlei sites doen zich voor als boeren maar zijn in werkelijkheid leden van natuur/milieu/dierenrechten organisaties en genieten een uitkering en reageren de hele dag op allerlei sites. Verder zijn er een aantal gestopte melkveehouders en een aantal die zeer jaloers van aard zijn. Die cocktail van mensen kraken alles af in de veehouderij en daardoor zou het idee kunnen ontstaan dat melkveehouders helemaal niet blij zijn met de huidige plannen van LTO. En dat de meeste veehouders, net als de reageerders hier, graag hun stallen halfleeg laten staan. Maar dat is een misverstand. NIEMAND wil zijn stal half leeg zetten. Door middel van de KLW komen de 'echte' cijfers boven water ipv de huidige, die alleen gebasseerd zijn op oude aannames. Wie wil er nou een referentie op basis van 2013 of 2014 terwijl toen het plafond niet eens bereikt was ook niet op basis van aannames/fantasie? Niemand. Ja luierikken. NMV heeft nog maar een paar honderd leden en geen voorzitter. Ze kunnen zich beter de Nederlandse Natuur Vereniging noemen op basis van hun mening.
-5
Zoeiton
Zelfde geld voor NAJK. Reuze schattig dat deze jongens en een enkele meid ook meepraten maar het zijn mensen die geen bedrijf hebben dus geen belanghebbende zijn als zodanig. Ervaring hebben ze ook al niet. Blijkt ook wel uit de plannen waarmee ze komen. Die zijn slecht. Als ze zelf in de toekomst ook een boerderij hebben met een hypotheek, laat ze het dan op hun manier doen.
Todi
Zoeiton geloof je echt dat de echte cijfers boven komen met de klw?
Zoeiton
Wat ik geloof is niet zo intressant. FEIT is dat met de klw veel meer inzicht en dus AANZIENLIJK dichter bij de werkelijke fosfaat stromen dan met de huidige natte vinger methodiek
+9
sorry
Blgg heeft hier een partijberekening gemaakt van vierkante balen die over de weegbrug zijn geweest,een afwijking van niet minder dan 25%
Hoe zou dat gaan bij broodkuilen met ronde hoeken?

Weggegooid geld vindt je ook niet?Droom lekker verder met je natte vinger werk
De klw is een melkkoe voor blgg en allerlei andere adviesbureau's
Todi
Zoeiton mag een koe nog wel voldoende voer hebben? Mieren neukerij doe maar bij je zelf. Het loopt tegen /wordt gewoon dieren verwaarlozing zo je bezig bent.
+4
Grasbaal
Quote:
@Zoeiton: AANZIENLIJK dichter bij de werkelijke fosfaat stromen

Maar mocht onverhoopt blijken dat de werkelijke cijfers negatief uitpakken en dus grote boetes dreigen dan worden er creactieve maatregelen genomen om dit recht te trekken...
Het referentie jaar word gewoon 2015, anders komen er onnoemelijk veel rechtzaken, die de overheid gaat verliezen
jg
Het voorkomen van het verlies van de derogatie is de overheid wel een paar rechtszaakjes waard. Kansloze zaken Gait gezien het grote algemene belang.
Wat is van groter belang : de gehele melkveesector die 30 % moet krimpen of een individuele ondernemer die niet kan groeien omdat die al een fosfaatoverschot veroorzaakt ??
de Thijs
Pas je iets niet probeert is iets kansloos, denk maar eens aan de slom boeren die kregen ieder nog een ton mee terwijl ze in het referentiejaar de meesten geen druppel leverden.
BoerBart
30% krimpen? Hoe kom je daarbij?
Bij verlies van derogatie hoeft niemand te krimpen. Het fosfaatplafond vervalt dan en er is juist nog groei mogelijk.
Natuurlijk zal er een flinke meststroom naar de verwerkindustrie moeten, maar daar heb je op termijn voordeel van.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@BoerBart: Bij verlies van derogatie hoeft niemand te krimpen. Het fosfaatplafond vervalt dan

Geloof je dat echt?
BoerBart
@Jack Rijlaarsdam
Waarom niet? Geloof me de derogatie gaat er vroeg of laat toch aan. Wedden dat we dan niet opeens 30% krimpen!
Nee, dan blijkt dat we gewoon doorboeren met minimaal hetzelfde aantal koeien.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@BoerBart: dan blijkt dat we gewoon doorboeren met minimaal hetzelfde aantal koeien.

Dat denk ik ook. Jij beweert iets anders: onbeperkte groei omdat het fosfaatplafond van tafel is, zolang de mest wordt verwerkt en geëxporteerd.
jg
@BoerBart
Hoeveel heb je al in mestverwerking met exportwaardig eindprodukt geinvesteerd ?
Nick83
Quote:
@BoerBart: Waarom niet? Geloof me de derogatie gaat er vroeg of laat toch aan. Wedden dat we dan niet opeens 30% krimpen!

Voor de fosfaat hoef ik maar iets meer dan 200 kuub af te voeren, door lage PAL waarden in de grondmonsters. Voor de stikstof moet ik ruim 700 kuub af voeren. Vervalt derogatie, dan mag ik op 1 ha nog maar 180 kg N plaatsen ipv de 250 nu. Dus moet dan veeel meer af voeren. Graag derogatie erop houden ...
Wiebren
Derogatie eraf, dat zou in 2018 zo kunnen zijn als dan het nitraatgehalte nog steeds onvoldoende is onder zuidelijk zand. Eraf omdat we 'm niet krijgen van Brussel bedoel ik dan. Nederland die geen derogatie aanvraagt is alleen een theoretische mogelijkheid. Als dat zou gebeuren is er ook een kamermeerderheid geweest die de veestapel met meer dan 40% wil krimpen.

Overigens, zonder derogatie is het fosfaatplafond dan wellicht weg, het ammoniakplafond is er wel degelijk. @Boer art die denkt te kunnen uitbreiden, als er geen vergunningen worden afgegeven gaat dat wat lastig....
BoerBart
@Wiebren
Het gaat niet over een grote uitbreiding. Gewoon mijn fosfaatplaatsingsruimte benutten. Vergunning en stal zijn aanwezig. By the way, we zijn t.o.v. 2002 met 35 koeien gekrompen. Ik toon dan ook weinig medelijden met boeren die alleen maar meer willen.
Overigens gun ik eenieder een bedrijf met500 koeien, maar ik wil/eis hier niet door beperkt te worden.
Wiebren , wanneer je dit leest is het geen idee om met fosfaatheffingen te werken voor degene die meer mest produceert dan hij kan plaatsen?
Hier kun je mee sturen en je valt mij en mijn extensieve collegas niet lastig.
hans1980
@BoerBart
BEX heeft ons goed geholpen in minderen van mestafvoer!!

Hoop dat de KLW dit ook gaat doen..?
Zoeiton
Jullie zitten iedereen hier van alles wijs te maken en ondertussen maar wat rechtdoor te fantaseren. Afschaffen derogatie is geen sprake van. Onzin. En veel regeerders hier zijn toch, zogenaamd, allemaal extensief. Dus wat maakt het uit? Als je grond genoeg hebt heb je geen mest/fosfaat/derogatie probleem of wat voor probleem dan ook. En als je graag minder koeien wilt houden mag dat gewoon ook. Als je het kunt betalen.
matt
En als je een paar meer koeien wilt?
+1
brabo
Quote:
@matt: En als je een paar meer koeien wilt

een extensieve boer die die wil had dit al veel eerder kunnen/moeten doen
matt
@brabo
Als meer koeien het doel was wel,wil maar een klein beetje groeien
hooguit 10 15%,had eerlijk gezegd verwacht,dat dit via efficiëntie
wel mogelijk was.
brabo
@matt
hoe bedoel je efficiëntie?
per koe meer melk, of efficiënter om gaan met je fosfaatkringloop.

maar als iedere veehouder maar een klein beetje wil groeien, dus die 10 - 15 % die je noemt, dan gaan we toch ook door het plafond
matt
@brabo
Krap 30 centen voor de melk,een hoop regeltjes en nog wil iedereen groeien.

en ja ik doe er zelf ook aan mee,hou je zelf even een koetje minder wordt de ruimte,direct aan een ander gegeven.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@brabo: een extensieve boer die die wil had dit al veel eerder kunnen/moeten doen

Wat nu als die extensieve boer een betere rekenmachine had dan z'n collega's en dus wel eerder kon, maar niet eerder op wilde schalen dan na afloop van de quotering?
+1
hans m
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: een betere rekenmachine had dan z'n collega's
; soms is een sigarendoos al beter, hoeft ook geen batterij in!
matt
@Jack Rijlaarsdam
Je weet nu nog steeds niet welke getallen je in moest voeren,had ik quotum gekocht
Was het nu nog niet terugverdiend.

Maar misschien dat het restwaarde krijgt,via dierrechten en kan het alsnogterugverdiend worden.
+1
brabo
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Wat nu als die extensieve boer een betere rekenmachine had dan z'n collega's en dus wel eerder kon, maar niet eerder op wilde schalen dan na afloop van de quotering?

melkquotum is nooit de beperkende faktor geweest om niet op te schalen. Je hielt er misschien niet veel aan over om er hoefde ook zeker geen geld bij. En als je dan het land al hebt en ook de ambitie om op te schalen, dan had je dit al (vele) jaren eerder moeten doen. Het motto: je kunt ze alvast maar hebben, is hier in de omgeving veel gebruik van gemaakt. En deze worden nu hier op het forum vaak afgeschilderd als cowboys, maar ik denk niet dat ze dat erg vinden.
Ik zelf hoor hier overigens niet bij. Ik melk eigenlijk nog net zo veel koeien als ten tijde van de invoering van de superheffing. Dus ik persoonlijk vind dat ik vrij gesteld moet worden van elke harde maatregel die ze willen gaan nemen 😃
jorisdriepinter
@brabo
Dat is dus wat alle uitbreiders wel zagen en lto bestuurders misschien ook wel maar niets mee deden.
BoerBart
@brabo
vrijstelling kun je vergeten. Jij moet krimpen anders kunnen de cowboys hun stallen niet vol zetten.
Zoals Jack vaak zegt; Je moet je wat in een ander verdiepen. Nu die andere wil groeien en dat betekent dat jij in moet leveren.
brabo
@BoerBart
tja lezen is ook een vak Bartje.
Ik schreef toch dat die cowboys zoals jullie ze graag noemen al gegroeid zijn, en dus de stallen al vol hebben.
friesboertje
Quote:
Als je grond genoeg hebt heb je geen mest/fosfaat/derogatie probleem of wat voor probleem dan ook

Keep on dreaming..
-5
Zoeiton
Dat is een beetje de sfeer hier opt forum heb ik het idee. Blijven rekenen niks ondernemen en jezelf dan duurzaam en slim en berekend noemen. Prima uitstekend. Geen risico's dan waai je ook niet om in slechte tijden. Andere veehouders zijn bang en onzeker en hebben WEL een nieuwe stal gebouwd. En nu zijn jullie daar jaloers op want zij hebben/krijgen wat meer koeien. Hun melk komt gewoon op de wereldmarkt dus meer of minder melk doet weinig aan de prijs. DMK brengt binnen kort honderden miljoenen liters duitse melk naar Nederland om te verwerken bij hun eigen doc. Kortom julie WIILEN NIET uitbreiden MAAR STEL dat jullie MISSCHIEN in de toekomst ooit verweg wel ooit eens iets zouden willen dan moet dat mogelijk blijven en DAAROM mogen anderen nou niks meer doen!
friesboertje
Dus we moeten niet rekenen en gewoon risico's nemen? Wat een lulkoek allemaal. Je moet juist rekenen en je indekken tegen risico's. En als je jaloers ingesteld bent, dan zul je dit ook blijven want er is verderop altijd wel iemand te vinden die beter boert of groter is.
+4
Cornelis
Zoeiton, bent u eigenlijk ook boer of bent u hier alleen bezig tweespalt te zaaien?
hans1980
Nog 14 dagen en dan ligt de oplossing op het matje!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , melkvee , fosfaatreferentie , fosfaatplafond en fosfaatruimte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
75
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
2