Rijk moet snel met nieuwe regels komen voor de melkveesector - radio

Leuke quote van Dirk:
Quote:
"Als afgekondigd wordt dat wellicht het brood op zal raken, dan rent iedereen naar de winkel en pakt zoveel mogelijk brood."

ASSEN - Melkveehouders breiden volop uit omdat er nog geen nieuwe regels zijn. Staatssecretaris Sharon Dijksma moet daarom zo snel mogelijk met nieuwe grenzen komen voor de melkveesector.

Dat benadrukten hoogleraar plattelandsontwikkeling Dirk Strijker en LTO Noord-bestuurder Dirk Bruins zaterdag in het Radio Drenthe-programma Cassata: rtvdrenthe.nl/nieuws/…

Oppassen
Met het verdwijnen van het melkquotum nemen boeren steeds grotere stallen met veel meer koeien. Volgens Strijker moet de sector oppassen voor imagoschade, zoals dat bij de intensieve varkenshouderij is gebeurd. LTO Noord erkent het gevaar, maar bestuurder en melkveehouder Dirk Bruins uit Dwingeloo heeft wel een verklaring voor de enorme groei: "Als afgekondigd wordt dat wellicht het brood op zal raken, dan rent iedereen naar de winkel en pakt zoveel mogelijk brood."

Koeien in de wei houden
LTO Noord wijst erop dat de sector doelstellingen heeft ten aanzien van milieu, dierenwelzijn en weidegang. "Wij willen die koeien graag in de wei houden en daar gaan we zelf ons best voor doen."

Handen in het haar?
Maar volgens Strijker zit LTO met de handen in het haar. "Je kunt de leden niet dwingen. Ondanks de premies op weidemelk is het lastig om de grens te houden. Je ziet de druk dat het uit de hand kan lopen. LTO kan niet zoveel."

Strijker en LTO zijn het erover eens dat de staatssecretaris van Landbouw zo snel mogelijk een eind moet maken aan de onzekerheid. Er moet nu een peildatum bekend worden, met daarbij de regels voor bijvoorbeeld mest en de hoeveelheid koeien per hectare.

"Dat voorkomt dat er koeien binnen gesleept worden en koeien kunstmatig op stal gehouden worden, om te zorgen dat er maar zoveel mogelijk zijn." zegt Strijker.

Deel dit topic

Reacties

-1
david2
Dijksma gaat eerst lekker paar maanden met vakantie dus keihard doorgroeien die tijd
hans1980
Het brood is al op !!!

fosfaat plafond is medio 2014 geslecht dus wordt
groei na 2014 niet uitbetaald in meer P referentie / koerechten!

Tip : koeien die onvoldoende produceren naar slacht slachtkoeien zijn goed aan de prijs!
+1
Nick83
Quote:
@hans1980: slachtkoeien zijn goed aan de prijs!

Zeker 😃 Is en mooie aanvulling op het magere melkgeld zo af en toe een slachtkoe erbij. Tevens minder mest afvoeren.

En wat betreft die referentie: ik geloof er niks van dat nu extra koeien houden daarvoor nog zin heeft. Referentiedata liggen gewoonlijk in het verleden.
-1
verbi
Referentiedatum kan nog best in het heden liggen bv 2013/14/15 gemiddeld?
Goed onthouden niks is gewoon.En als LTO Noord wat zegt moeten wij in het zuiden op onze hoede zijn, denken alleen aan zichzelf.
+1
diezel
Quote:
@Nick83: Referentiedata liggen gewoonlijk in het verleden

Je zal het maar meemaken. Paar jaren stallen proppie-vol gezet en gehouden en later alsnog moeten bekennen dat je net voor die finish-lijn de handdoek in de ring gegooid had vanwege het woordje " gewoonlijk"! 😄
+1
Nick83
Ik ben benieuwd wa de slachtprijs gaat doen als Dijksma over een paar weken / maanden (???) eindelijk duidelijkheid geeft 😃
arjankok-
Nu eind augustus moet dan bij velen het mes in de veestapel iedereen weer illusie armer of kater erbij, samen met instorten van slachtkoeien prijs gaat wellicht de melkprijs weer wat in de lift omhoog
hans1980
Na zomer reces is toch van den zotte...
weurding
Beetje rare stelling van dirk, brood is nl. maar beperkt houdbaar 😄
hookwood
Gooi het in de vriezer zou ik zeggen. Blijft best lang goed!
Annejoy
Wetgeving toch ook 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , landbouw , lto , stal , koeien , melk , dierenwelzijn , milieu , lto-noord , melkquotum , weidegang , stallen , melkveehouders , melkveehouder , brood , weidemelk , dijksma , regels en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0