Redt poep de koe?

Ook de #boerenhaters staan nu op scherp:

Nijmegen, 9 juni 2015

Nederlandse koeien poepen te veel. Dat weten we al langer. Vooruitlopend op de afschaffing van het melkquotum breidde de Nederlandse melkveehouderij echter zó sterk uit dat de hoeveelheid poep nu de spuigaten uitloopt. Ingrijpen door Europa dreigt en staatssecretaris Dijksma bezint zich op maatregelen.

Die maatregelen zijn onvermijdelijk nu de sector het afgelopen jaar meer fosfaat (een belangrijk en vervuilend bestanddeel van mest) produceerde dan met Europa was afgesproken. Het is immers niet aannemelijk dat een bedrijfstak die zó onverantwoord uitbreidde, en die daar nog steeds mee bezig is, binnen een maand kan garanderen het probleem zelf op te lossen, zoals Dijksma vraagt.

De staatssecretaris denkt nu na over 3 mogelijkheden: het invoeren van dierrechten, van fosfaatrechten of het maximeren van de melkproductie per bedrijf of per dier. Ik hoop van harte dat de regering de durf heeft voor die laatste optie te kiezen.

De hoge melkgift van de moderne koe zorgt immers voor veel gezondheids- en welzijnsproblemen. De immense uiers maken het koeien lastig normaal te lopen en dragen bij aan kreupelheid. Het vaak voorkomen van uierontsteking hangt ook samen met de hoge melkgift en het altijd binnen houden van koeien (omdat krachtvoer meer melk oplevert dan gras) leidt vaak tot pootgebreken.

De huidige situatie biedt de staatssecretaris de mogelijkheid met een moedig besluit twee vliegen in één klap te slaan. Door de melkproductie per dier te beperken kan het mestoverschot worden teruggedrongen en de gezondheid en het welzijn van de koeien worden verbeterd.

Geert Laugs
Directeur Compassion in World Farming Nederland

Deel dit topic

Reacties

arjan_kok
Wat is dat nu weer voor een nutteloze organisatie ,
brabo
Alleen gezonde dieren kunnen een hoge produktie aan, dus volledige kolder
oldhuus
Heette daarvoor "Stichting Lekker Dier" 😃
+1
paul1
Ik ben meer van Stichting Lekker Bier
kaas
Geen aandacht aan schenken
david2
Quote:
@kaas: geen aandacht aan schenken

ze gaan er wel weer voor zorgen dat ze aandacht krijgen bijv in radar bij hertzenberg of andere opruiende media
cs-agrar
Hoeveel onwaarheden staan er nu eigenlijk in het verhaal?
arjan_kok
Co heeft gelijk het zijn boeren haters

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , koeien , melk , koe , krachtvoer , voer , europa , fosfaat , mestoverschot , melkquotum , gezondheid , melkproductie , vliegen , uierontsteking , dierrechten , dijksma , boerenhaters en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
1