Column Sjakie - Geen beleid, geen winnaars

Door Jack Rijlaarsdam,

Verlenging van de melkquotering was door het streven naar liberale wereldhandel geen optie. Als overgangsregeling werd er ingezet op een zachte landing, een evenwicht in de markt na het wegvallen van de quotering. Jaarlijks een procent verruiming was niet afdoende, maar de EU politiek was te stroperig om het beleid bij te stellen. De gevolgen zien we nu aan de fors stijgende aanvoer van melk.

In Nederland wordt het wegvallen van de quotering gevoeld als bevrijding. Bedrijven ontwikkelen zich op allerlei manieren met maar één doel: meer melk produceren. De hieraan gekoppelde productie van extra fosfaat zorgt dat we tegen de volgende beperking aan lopen, het fosfaatplafond. Een verrassing kan dit niet zijn geweest. Jaren geleden bouwden melkveehouders al flink grotere stallen vooruit lopend op het einde van het quotum. Al twee jaar wordt er voorgesorteerd door massaal extra jongvee op te fokken en menigeen nam inhouding van superheffing voor lief door fors boven het quotum te melken.

Men hoefde dan ook geen helderziende te zijn om deze fosfaatproblematiek aan te zien komen. De coalitie is echter sterk verdeeld, PvdA wil geen extra vee, terwijl de VVD elke vorm van regulering af wijst. Bij gebrek aan beleid wordt de hete aardappel daarom bij de sector op het bord geschoven. De opdracht aan LTO en de zuivelindustrie om de fosfaatproductie onder het plafond te houden is natuurlijk een onmogelijke wanneer men nauwelijks middelen heeft om iets af te dwingen. Het besef dat er een nieuwe begrenzing aan komt is duidelijk tot de sector doorgedrongen met averechts effect. Elke vrije ligbox wordt gevuld, desnoods met peperduur buitenlands vee en er worden nauwelijks dieren afgevoerd.

Binnen de sector wordt er met scheve ogen naar elkaar gekeken. De groeier wordt gezien als winnaar, maar heeft nog jaren nodig om de superheffingskosten terug te verdienen. De huidige opschalers hopen op een gunstige referentiedatum. Anderen leggen de verantwoordelijkheid voor extra regels en een dalende melkprijs bij groeiende collega’s. Ondertussen schuift staatssecretaris Dijksma de problemen een maand op en de ravage wordt alleen maar groter. Het gebrek aan daadkrachtig beleid levert vooralsnog slechts verliezers op, zeker geen winnaars.

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

+3
arjankok-
Of het waar is dat de groeier nog jaren werk heeft om de superheffings kosten terug te verdienen lijkt me wat gechargeerd, de grote groeiers zullen harder kreunen als de rekening van de mesttransporteur binnen komt, verder mooie samenvatting
jg
Heb het idee dat de varkenssector niet onwelwillend tegen over uitwisseling van fosfaatrechten met de melkveesector staat. Gewoon melkveerechten invoeren 2013 voor bedrijven met een fosfaatreferentie > 0, en de markt zijn werk laten doen. De melkveehouderij zal dan per direct ca 5 miljoen kilo fosfaatrechten (op basis van de melkveefosfaatproduktie op dit moment) moeten kopen. Dit zijn ca 830000 varkensrechten. Bij de huidige notering is dit ca 58 miljoen euro. De huidige 18000 melkveebedrijven hebben dan voor gemiddeld 3200 euro deze groeisprong kunnen maken, spotgoedkoop dus. Melkveehouders kennende willen vast wel wat meer voor de varkensrechten betalen.......
Coen
Even voor mijn duidelijkheid: een varkenseenheid is toch 7,4 kg fosfaat en kost 70 euro ?
jg
Als je daar vanuit gaat wordt het nog goedkoper. Telde zelf voor het gemak met 7 kg en ca 80 euro per recht.
verbi
@jg
Het is maar hoe je het bekijkt nog niet zolang geleden betaalde men 2 euro/kg melkquotum, dus gemakhalve 8000 kg melk /koe is dan 16000 euro/koe het werdt toen betaald dus waarom nu niet en dan saneert de melkveehouderij zichzelf wel.
Coen
@verbi , wie midden op zee heeft een vooruitziende blik ?

Doetinchem - Melkveehouders zijn sinds enkele weken actief op de markt voor varkensrechten. Zij kopen deze in omdat de melkveehouders hopen de varkensrechten om te kunnen zetten in fosfaat- of melkveerechten.

De gemiddelde prijs van varkensrechten is sinds eind mei opgelopen naar ruim €70 per eenheid, een prijsstijging van 40 procent.

De vraag naar varkensrechten is flink toegenomen sinds mei waardoor de prijs per varkensrecht is gestegen. Dat blijkt uit navraag bij diverse bemiddelaars van varkensrechten. De melkveehouders zijn een nieuwe groep kopers op de markt van varkensrechten. De melkveehouders speculeren met een investering in varkensrechten op mogelijk nieuwe regelgeving voor de melkveehouderij. De koeienboeren willen voorsorteren op een mogelijk besluit van EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma na de zomer een stelsel van koe- of fosfaatrechten in te voeren.

Drie opties

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) werkt drie opties uit: dierrechten, fosfaatrechten per bedrijf of een begrenzing via melkproductie per dier of per bedrijf. LTO zegt te werken aan een voorstel voor een fosfaatrechtenstelsel. De fosfaatrechten zouden verhandeld kunnen worden tussen sectoren.

Ook varkenshouders met uitbreidingsplannen investeren momenteel in dierrechten om een mogelijke verdere prijsstijging voor te zijn. De categorie varkenshouders die niet meer boert of wil stoppen, spint garen bij deze prijsontwikkeling. Zij kunnen hun dierrechten voor een relatief goede prijs verkopen.

Prijs maakt sprong

In de derde week van mei maakte de prijs van varkensrechten een sprong van gemiddeld €53 per eenheid naar €70. Vanaf ongeveer 25 mei schommelt de gemiddelde prijs per varkensrecht binnen een bandbreedte van €70 en €73. Tot eind mei kostten de varkensrechten het afgelopen jaar tussen de €44 en €55.

In de regio Zuid worden de varkensrechten momenteel aangeboden tussen €66 en €77,50 In de regio Oost schommelt de prijs per eenheid rond €66, in regio Overig gelden prijzen tussen €60,50 en €70.

Pluimveerechten

Ook de prijs van pluimveerechten maakt een sprong sinds begin juni. Dit komt veelal door de ontwikkelingen in de sector zelf. Meer pluimveehouders dan varkenshouders hebben uitbreidingsplannen en kopen daarom pluimveerechten aan. De gemiddelde prijs per pluimvee-eenheid is €11,50 in de regio Zuid. Dat is twee euro per eenheid meer dan gemiddeld in de afgelopen periode.

Sinds 1999 geldt een stelsel van pluimveerechten. Een leghen komt overeen met 1 pluimvee-eenheid en een vleeskuiken met 0,48 pluimvee-eenheid. Uitgedrukt in fosfaat komt een pluimvee-eenheid overeen met 0,5 kilo fosfaat.

Varkensrechten sinds 1998

In 1998 zijn varkensrechten ingevoerd. Een vleesvarken komt overeen met 1 varkenseenheid; een fokzeug, waarvan de biggen op 25 kilo worden afgeleverd, komt overeen met 2,74 varkenseenheid. Het varkensrecht voor biggen is opgenomen in de varkenseenheid per fokzeug. Uitgedrukt in fosfaat komt 1 varkenseenheid overeen met 7,4 kilo fosfaat.
+1
Todi
JG de bier heeft gisteren goed gesmaakt volgens mij .
jg
Wat zou jouw oplossing zijn ?
jg
Daarna kan de politiek/keten sturing geven aan de gewenste ontwikkelingsrichting. Er wordt veel te moeilijk gedaan over de kosten van dierrechten. Kappen met de mestverwerking en meer bemesten per hectare om onze dure landbouwgrond op (produktie)waarde te houden. Hiermee kom je in Brussel nooit voor verrassingen te staan. Alleen op deze wijze kun je een goed verhaal over efficientie en verruiming van het fosfaatplafond maken.
BertK
In 2013 was er nog fosfaatruimte, dus waarom 2013 als referentie? Dat is jezelf extra beperking opleggen!
jg
De bedrijven die nog ruimte op eigen grond hebben .......
Wiebren
Het is aan de melkveehouderij om de fosfaatproductie onder 84,9 te brengen.
Varkens etc hebben een eigen plafond.
jg
En dan wil je extensief ook nog hun ruimte per hectare laten benutten ?
pieta
Die hebben hun kans gehad??? 😄 Ik vind het overigens allemaal totaal absurd. Dit hadden ze toch gemakkelijk aan kunnen zien komen en geef dan iedereen op basis van 2012/ of 2013 wat extra ruimte.
Wiebren
@pieta
Dus als je iets ziet aankomen is dat de reden om alvast een beperking in te voeren als sector, en een reden als boer om gas te geven.....
Ik zie ook een reductie van broeikasgassen aankomen, met name methaan. Toch richten we ons op het uitstellen van die regelgeving. Een verplichte opvang van perssappen en erfafspoeling zagen we ook aankomen, toch is het niet wettelijk verplicht voor 2027.
Ik snap dat je het nu zegt, realiteit is wel dat de bestuurders bij ons en bij de vakbonden van leden vooral meekrijgen: Zorg dat het weggaat. Niet meer regels etc.

Het signaal, regel de begrenzing voor de melkveehouderij nu maar vast, heb ik amper gehoord de afgelopen 4 jaar!! Ik ben persoonlijk meer mensen het begrip bevrijdingsdag uit het hoofd aan het praten geweest dan andersom....
+1
hans1980
@Wiebren
klopt de meesten (zo niet allemaal) gaan voor eigen gewin , dat is dan ook massaal gebeurt bank medewerker zij mij 5 jaar geleden al wanneer er in elke ligbox een koe moet liggen er heel erg veel koeien bijkomen.
Er zijn gewoon genoeg boeren die nog willen uitbreiden maar omdat melkquotering nog niet was afgelopen ze niet eerder zijn begonnen , soms ook omdat opvolger nog op school zat of nb vergunning niet eerder verleent was etc.

Moeten deze boeren die dan nog genoeg fosfaat ruimte hebben bloeden voor de voorsorteerders?

Dijksma heeft belangenbehartigers gevraagd deze zeer moeilijke materie op te lossen (bijna onmogelijk)
het zou erg fair zijn om extensieve bedrijven een kans te geven ook hebben de noordelijke provincies daar hun zorg al over geuit!

Kringloopwijzer is fair en geeft speelruimte .
Wiebren
@hans1980 Die argumenten spelen ook wel degelijk een rol in de huidige overleggen Hans.

Veelvan de snelle conclusies zijn te gemakkelijk, zoiets als vanaf de weg een oordeel vellen over iemands bedrijf waar je nog nooit op het erf geweest bent. De meningen zijn enorm verdeeld, als het zo simpel was als ik soms lees of hoor was het allang geregeld.
pieta
@Wiebren
Het maakt mij niet zoveel uit maar volgens mij heb jij hier zelf een keer gepost dat het fosfaatplafond nu nog niet vol zou kunnen komen omdat daar simpelweg de aantallen niet voor aanwezig waren in NL. Ik ben niet goed in zoeken hier maar wellicht dat iemand het wel kan vinden.
Maar vind jij het dan niet absurd dat het fosfaatplafond al is overschreden (in theorie) voordat het quotum al afgeschaft was.
+1
Wiebren
@pieta de definitieve cijfers komen in september. Aantal dieren x forfait in 2014 is nog geen overschrijding. In 2015 met huidige dieren wel. Die extra fosfor is echt een uitschieter en betekent sneller door de grens maar ook duidelijk effect van aanscherpingen. Dat we nu terechtkomen op maatregelen voor individuele bedrijven is misschien wat sneller dan eerder nodig leek. Dat is al langer zo.
We moeten nu remmen in de bocht ipv ervoor en bijsturen om er goed door te komen
HFfan
@Wiebren
Ja eenvoudig is wat anders, maar als persoon of grote partij, LTO, FC heb je ook wat durf nodig. Vrijwel alle voorstellen die bijdragen aan fosfaatreductie zijn kansen, de tegen reacties die hier steeds geplaatst worden, hebben vaak zelf geen oplossing voorhanden. fosfaat rechten is voor 90% van de melkveehouders geen goede zaak, dus ook indirect voor de zuivel niet. Hoor dat jij nu ook met FC aan de slag gaat?
jg
@Wiebren
Door het uitstel en afstel beleid worden nu de fosfaat efficiënte bedrijven de dupe ( streven naar minder fosfaat input of minder dieren ) de dupe van de grote groeiers. Of jullie stellen voor de fosfaat productie per bedrijf over de afgelopen 2,5 jaar vast te leggen en te middelen. En dat als maximale produktie grens. De extra fosfor via voer wordt structureel Door meer gras ipv maïs. Ga nou niet weer de uitstel afstel afzwak ontken richting op.
Wiebren
@HFfan ga ik met FC aan de slag? Snap je niet helemaal, wat bedoel je

@jg, de bestuurders maken de keuzes hè. We zijn overschrijdingsmoment al gepasseerd dus wat er nu bijkomt zal er ook weer af moeten (fosfaat). De urgentie is wel doorgedrongen hoor
HFfan
@Wiebren
Hoorde wel dat FC ook mee aan de tafel zit!
Dat fosfaat kan gelukkig wel op veel manieren eraf....
+5
frank post
@Wiebren dat LTO het tijdstip van overschrijden van het plafond verkeerd heeft ingeschat is inmiddels wel duidelijk. Vier jaar terug zeiden waarschijnlijk niet veel leden dat. Twee jaar terug wel. Dat de bestuurders de keuzes maken is me iets te makkelijk afgeschoven want bestuurders zeggen op hun beurt dat ze zich laten informeren door de deskundigen... en ik neem aan dat jij dat dan bent. Maar goed waar gewerkt word worden fouten gemaakt, balen maar het zei zo. Kwalijker is dat LTO het niet in wil zien dat ze de afgelopen twee jaar fout zaten en dat daardoor het plafond alleen maar sneller is overschreden. Ik hou nu meer koeien aan stom weg omdat ik verwacht referentie voor koe/fosfaat rechten (deels?) historisch zal zijn. Wanneer eerder aangegeven was wat referentie datum was zou er nu wsl minder koeien zijn. Maar dat is allemaal terug kijkend. Nu ff vooruit. Ik mag toch hopen dat LTO al wel heeft nagedacht over invoering van wat voor soort rechten dan ook?? Hoe langer je er mee wacht hoe meer koeien er komen en hoe pijnlijker de krimp word. LTO wil toch niet wachten op voorstel van Dijksma? Wat ik ga er toch nog vanuit dat wanneer standsorganisatie (vooraf) voorstellen doet dit meer ruimte geeft dan achteraf reageren op voorstel van Dijksma..
HFfan
@frank post
Helemaal mee eens, maar zie wel in dat elke vorm van rechten net zo nadelig is dan op 't lot wachten. Goede nieuws is dat voldoende andere oplossingen voorhanden zijn, dus LTO vooruit met de geit.
+1
jg
@HFfan
Stoppers behouden hun grond en hun rechten, wat voor oplossingen zijn er wel ??
diezel
@jg
Denk dat @HFfan vergeten is hoe hoog de generieke korting destijds bij invoering van het vorige quotum was? 😞
+1
koetje 33
@diezel
Dat was wel rechtstreeks uit de hoed van Brussel 😄
De stal goed volhouden JG
koetje 33
@jg
Dan ook iedereen terug naar 1983
diezel
@jg
Wordt een moeilijke saak om ooit de sector weer op één lijn te krijgen! 😞
+1
hans1980
@diezel
Wil niet inleveren , ons bedrijf is namelijk niet gegroeid dat zou wel heel erg ZOT zijn!!
+3
Coen
@diezel , de strategie van de politiek en Sharon is: verdeel en heers 😞
jammer dat LTO-NL geen keuze durft te maken tussen visies van ZLTO en LTO-Noord
jg
@Wiebren
Zoek maar even op fosfaat, dan zie je dat 4 a 5 jaar geleden de eerste discussies over het fosfaatplafond gevoerd werden. Ook dat Bleker al tot maatregelen heeft aangestuurd. Iedereen wist dit. Geen gezanik over knelgevallen.
jg
@HFfan
Hoeveel extra fosfaatoverschot verwacht je te realiseren in 2015 tov je referentie 2013 ???
HFfan

Huur grond genoeg JG.
Knelgevallen heb je altijd, is wel belangrijk dat LTO daar zorgvuldig samen met de overheid mee omgaat.
In 1984 lag dat punt complexer, superheffing ging vanuit de EU, is ook niet zo mooi gegaan toen en dat moet een goede les zijn geweest.
+4
jg
@HFfan
Knelgevallen komen er niet omdat het fosfaatplafond al sinds 2002 bestaat en Bleker en Dijksma altijd de consequenties helder hebben aangegeven.
Ondernemers die zichzelf een knelgeval vinden hebben zichzelf in de maling genomen. Slap gelul om maar zoveel mogelijk ruimte voor zichzelf vast te leggen.
HFfan
@jg Dat is veel te kortzichtig of egoistisch, je kan toen net veel bouwactiviteiten hebben gehad. Jij weet ook niet wel jaar dat ze nog gaan nemen enz....
jg
@HFfan
We hadden gewoon niet boven het plafond mogen komen.Bij bouwactiviteiten moet je hopen dat er ruimte te koop komt om de stal te vullen.
Coen
@jg , grondloze groei was en is een doodlopende weg.
HFfan
Dan hebben in NL toch veel boeren 't mis.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Coen: grondloze groei was en is een doodlopende weg.

Op dit moment heeft het er veel van weg dat grondgebonden groei ook in de knel komt, jammer dan, krijg je nog niet je gelijk.
de hoef
Quote:
@HFfan: Dan hebben in NL toch veel boeren 't mis.

dat moet nog blijken
HFfan
@Wiebren
Fosfaatoverschot in de melkveehouderij is een tijdelijk probleem, laat vanaf nu alle stoppers hun fosfaat inleveren. Met wat minder of ander soort krachtvoer aan de koeien voeren zijn de problemen op
korte termijn, 2015/16 ook zo opgelost.
jg
Hf fan , jij mag als eerste inleveren.
diezel
Quote:
@HFfan: laat vanaf nu alle stoppers hun fosfaat inleveren

Dan zal je niet veel bij elkaar gesprokkeld krijgen vanuit een sector zonder stoppers! 😄
koetje 33
@diezel
Stoppers uit de intensieve veehouderij kunnen toch ook inleveren, is dat dan geen fosfaat??
diezel
@koetje 33
Gaat niet gebeuren = anders...einde LTO.
KOC1981
@diezel
Ben bang dat je gelijk hebt diezel, maar zou wel de beste oplossing zijn. (misschien ook wel politiek gezien de meest gewenste) dus waarom niet vanuit de sector melkveefosfaatrechten invoeren, en dan de politiek de beslissing om verhandelbaar te maken laten nemen??? iedereen gelukkig, niemand gezichtsverlies!
jg
@KOC1981
Wel raar dat alle partijen die bij het ontstaan van dit probleem betrokken waren en niets deden, nu weer rustig aan tafel schuiven en de duurzame zuivel keten erbij pakken om tot een bevooroordeelde verdeling van het fosfaatplafond te komen.
HFfan
Waarom? De overheid kan dat toch ook opleggen, fosfaat inleveren van alle stoppers, ga enkel om verminderen van mest. De fosfaat die op grond zit telt niet mee, problemen wel opgelost en gaat niet ten koste van de rest of komen daardoor ook geen extra minder boeren.
jg
@HFfan
In het stand houden en stimuleren van intensieve groei dus.
HFfan
@jg
Kan toch niet mooier, problemen lossen zo toch vanzelf op en ook vooral in de intensieve gebieden, 10 punten.
producent
@HFfan

De fosfaatreferentie zoals die nu bestaat mag alleen in rechte lijn met het bedrijf overgedragen worden.
HFfan
@producent
Banken en zuivelfabrieken kunnen de overheid toch met gemak zo dwingen dat anders te doen. Kleine bedrijven houden toch met bosjes op en worden toch niet meer verkocht.
Coen
@HFfan , het gaat om de fosfaatreferenties > 100 kg per hectare (> 50 kg was nog beter maar daar zal nog wel geen draagvlak voor zijn), die hoge fosfaatreferenties binnen zeg maar 10 jaar inperken.
de kleinere bedrijven, die binnenkort stoppen, zijn vaak de extensievere bedrijven dus de grondgebonden referentie wordt vanzelf herverkaveld.
producent
@Coen
Een melkveehouderijbedrijf moet binnen de familie ongewijzigd kunnen worden voortgezet.

De melkveefosfaatreferentie is daarom alleen over te dragen aan een landbouwer waarmee bloed- of aanverwantschap in de eerste, tweede of derde graad bestaat voor het bedrijf waarvoor de melkveefosfaatreferentie is afgegeven.

Marktwaarde
Als een bedrijf wordt voortgezet door een derde, dus buiten de familie, vervalt de melkveefosfaatreferentie.

De overheid wil hiermee voorkomen dat de melkveefosfaatreferentie verhandelbaar wordt en daardoor marktwaarde krijgt.

nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Alleen zal met de nieuwe regelgeving de fosfaatreferentie 2013 waarschijnlijk komen te vervallen.
+1
weurding
Quote:
@HFfan: Kleine bedrijven houden toch met bosjes op en worden toch niet meer verkocht.

is dat zo? zie bedrijven zonder opvolger wel stoppen hier maar dat zijn niet louter "kleintjes"
vette piet
@HFfanWat heb je toch een rare mening over stoppers en kleine boeren die stoppen. Kleine boeren kunnen vaak stoppen i.p.v. moeten, omdat hun financiele positie dat toelaat. Dat is bij de groeiboeren vaak wel anders. Als een kleine boer dan stopt met melken, gaat het vee weg, en blijft de boer zelf zijn grond beheren. Vervolgens kan de groeiboer er naar toe om het voer en mest verhaal te regelen.
+1
hans1980
@producent
niet verhandelbaar ook al zo'n enorme misvatting van de lto......

willen extensieve bedrijven nog groeien hebben ze fosfaatrechten nodig dus deze MOET verhandelbaar worden!
jorisdriepinter
@hans1980
En daarmee verschuift er mest van intensief naar extensief conform de wens van ......
producent
@hans1980

Het gaat niet over fosfaatrechten die bestaan nog niet voor melkvee.

Verantwoorde groei melkveehouderij | MijnRVO.nl

mijn.rvo.nl/verantwoorde-groei-melkveehouderij/

Er is hier geen sprake van een overdracht in de eerste, tweede of derde graad of erfopvolging. Het maakt hierbij niet uit dat de BV en de maatschap dezelfde ...

Door een storing is mijn.rvo.nl nu niet beschikbaar. We werken aan een oplossing
HFfan
@vette piet
Daarom is dat ook dubbele fosfaat winst en lossen zo de problemen vanzelf op.
weurding
@HFfandenk dat de zgn kleintjes hun problemen beter de baas kunnen dan menig grotere
HFfan
Stoppen doen kleine bedrijven meestal omdat hokken oud zijn of ivm de leeftijd van de boer.
pieta
@weurding
In het verleden waren het relatief vaak de kleinere bedrijven in omvang die stopten. De reden daarvoor is simpel. Wie wil stoppen op termijn stopt vaak al in een eerder stadium met uitbreiden.
+3
diezel
@pieta
In het verleden wel ja! 😄
George
Quote:
@vette piet: omdat hun financiele positie dat toelaat. Dat is bij de groeiboeren vaak wel anders. Als een kleine boer

Ho was dat ook al weer met dat bootje? 😄
HFfan
@pieta Volgen ook nog genoeg kleine stallen die stoppen, maar zogauw de grote koe/varkensbedrijven ook niet meer verkocht worden dan gaat fosfaat overschot wel heel snel zakken.
weurding
@pieta toch staan er ook geregeld grotere bedrijven te koop
vette piet
@GeorgeAls je bootje te zwaar wordt, is het pompen of verzuipen.
hans1980
@vette piet
boeren stoppen niet met boeren!!!
boeren stoppen alleen als het financieel gunstig is !
kijk naar vb. george
nooit uit vrije wil , eer is bij boeren erg hoog!
dan moet de bank het doen en weet niet of dat wel gebeurt ..
George
@vette piet
Midden op zee , kant noch wal in zicht zul je door moeten. Geen andere uitweg
vette piet
@hans1980 Mee eens hans, een deel heeft de regie zelf in handen,of ze stoppen en hoe, maar een deel van de boeren niet meer.
meelezer10
@George
En als je dan in zwaar weer terrecht komt. Het regend harder dan dat je het water uit het bootje krijgt.
-1
weurding
@meelezer10 dan trek je de stop eruit, doen banken ook in dat geval 😄
weurding
@hans1980 george is niet gestopt met boeren, melkt alleen niet meer
+3
melktkoeien
Je kan toch niet een plafond vol rekenen die afhankelijk is van de grasgroei in een jaar, dus als t dit jaar droog zou blijven en dus 4 miljoen kilo minder fosfaat ofzo . dan zitten we nu toch echt gebakken lucht problemen op te lossen
+1
cs-agrar
Over meerdere jaren middelen, daarbij, hogere gewasproduktie, hogere bemesting Dat het probleem bij de groeiers neergelegd word is niet meer dan logisch, degene die niets deed mag daar niet op afgerekend worden
producent
Quote:
@cs-agrar: degene die niets deed mag daar niet op afgerekend worden

Niets deed vanaf wanneer????????.
cs-agrar
@producent
Maakt dat uit dan?
+2
jorisdriepinter
Of zonder een groeizaam 2014 het plafond niet vol gekomen zou zijn.
Misschien is het wel een voordeel, wrang gezegd.
Als de beperking nog langer op zich zou laten wachten was de schade nog groter dan ie nu al is.
jg
Melktkoeien, dan was er meer eiwitrijk krachtvoer geimporteerd. Het grote aantal extra koeien en jongvee zal toch ca 15 % re per kilo ds nodig hebben.
hans1980
Helaas
hans1980
LTO heeft het altijd gehad over mestverwerken mestfabrieken kunstmestvervangers ...wat is daar van over??

Een fosfaat quotum instellen zonder dat het verhandelbaar wordt of bij inschrijving zou ook een doodsteek zijn voor velen .
Toekenning aan duurzame stallen??? word een wirwar aan extra regels/eisen = kosten
Neem nu boer Vroege in Drenthe , bouwt stal bij voor 700 koeien heeft er nu 500 . Boer heeft grond genoeg en zit in akkerbouw gebied.
Bij fosfaatquotum zit hij direct in de problemen ook financieel , neem aan dat de bank de stal heeft gefinancierd op basis van meer melk!

Dus bij genoeg grond moet er gemolken kunnen worden! dat geld ook voor extensieve bedrijven.
jorisdriepinter
Als ik terug kijk naar de invoering van de superheffing is er veel mogelijk.
Alle commentaren in de trend van: dat kan toch niet waar zijn, vertegenwoordigen weinig historisch besef.
puntertje
Met dit verschil dat het voorheen de politiek was die met maatregelen kwam, en nu de sector zelf koerst naar maatregelen waarbij ze trachten de grootste schreeuwers rustig te houden.
arjan_kok
Verwacht weinig daadkracht van de sector, ze hebben geen tanden om te bijten, hooguit blaffen als een hondje tegen de eigen baas, maatregelen zullen van ministerie moeten komen, die zogenaamde voerspoor maatregelen zullen de storm effe doen luwen, maar binnen half jaar zitten we weer aan het plafond, ik stel me voor dat er veel oplossingen zijn die stuk voor stuk maar eventjes soelaas bieden,
meelezer10
@arjan_kok
het amvb dat volgend jaar ingevoerd wordt zorgt ook nauwlijks voor krimp als je naar de poll kijkt.

melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/poll/77/
jg
Politiek neemt tijd tot na de zomer, zie boerderij
+1
Deutzrijder
Het wordt tijd dat er duidelijkheid komt !!!!
Iedereen houd vee vast. ivm met de mogelijk te kiezen referentiedatum.
Er moet meer mest afgevoerd worden.
Er moet meer voer aangekocht worden.
Het probleem wordt alleen maar groter.
Fosfaatrechten is de minst slechte oplossing.
Niet weer een melkquotum , laat ons die speelruimte nu behouden.
Er zal toch een keer door de zure appel heen gebeten moeten worden.
Todi
Tja wie heeft er een probleem als er wel een probleem is? Waarom moet een minister een beslissing nemen ?
vofjagtenberg
Het wordt onderhand verstandiger om de derogatie te laten varen, als ik alle verschillende reacties zo lees. Volgens mij is het fosfaatplafond dan ook van de baan. Dit probleem is dan opgelost. Kunnen we weer ergens anders over discussiëren.
+1
paul1
Zonder derogatie wordt de mestmarkt overspoeld, daar zijn de problemen van nu niets bij.
BoerBart
Degene die problemen krijgt door het overspoelen van de mestmarkt is ook de veroorzaker!
Derogatie weg veroorzakers rustig.
Iedereen tevree en de melktsunami/fosfaat stijging zwakken af.
Resultaat is dat de nette boer door kan met een goede melkprijs.
paul1
@BoerBart
Misschien hebben varkensboeren wel de meeste baat bij derogatie,
maar veel melkveehouders ook.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melk , melkprijs , voer , jongvee , fosfaat , vvd , pvda , dieren , stallen , politiek , melkveehouders , ligbox , superheffing , lei , sjakie , zuivelindustrie , aanvoer , verdienen , dijksma , fosfaatplafond , regels , fosfaatproductie en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
96
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
1