Betalen voor andermans shit

Ik vind het complete onzin dat de extensieve weideboeren, die eigenlijk precies zo boeren zoals het grootste deel van de bevolking dat wil, mee moeten gaan betalen aan de bende die de grote groeiers, zonder grond en hun koeien altijd binnen, veroorzaakt hebben. Da's toch de wereld op z'n kop.

Het begint nu al met die Kringloopwijzer, die uitgevonden is voor intensieve boeren, die wij ook door onze strot gedrukt krijgen terwijl de uitkomsten mogelijk slechter zijn voor extensieve bedrijven. Volgende stap zal dierrechten wel zijn, de opportunisten winnen weer.

Dus.... volgens mij is het enige systeem dat recht doet aan de wens van de maatschappij is een vaste hoeveelheid melk of koeien per ha. Niet de wens van de LTO/RFC bestuurders (vaak zelf ook intensieve boeren) en de RABO maar wel de wens van de bevolking.

Deel dit topic

Reacties

+7
meelezer10
Helemaal mee eens jan
+3
George
Ook helemaal eens Jan. Al het andere is onzin.
3 speen
Ben het er ook mee eens maar een groot deel ook niet, gewoon 100% grondgebonden
Farmer_
Je krijg toch weidepremie.
Carola
Beste Jan. Kunt u aangeven hoeveel koeien en melk de LTO bestuurders hebben? Als u hiermee klaar bent is mijn volgende vraag of u dat ook van de FC bestuurders kunt weergeven. Bij voorbaat dank.
diezel
Beste Jan.
Mijn verzoeknummer zou dan zijn om ook alle onderlinge draadjes tussen LTO-/RFC bestuurders en de grote financiële coöperatie uit Utrecht erbij te vermelden. Zeg maar om het plaatje compleet te hebben! 😄
Ook bij voorbaat dank!
DJ-D
Weet alleen LTO bestuurslid jeanet brandsma in Giethoorn 2 jaar geleden gebouwd voor 280 koeien en haar broer een eindje verderop heeft vorig jaar voor 700 koeien gebouwd.
+1
spotmelker
Bijna mee eens maar zie liever forfaitaire kg's fosfaat/ha i.p.v. koeien of kg melk voor extensievere bedrijven die dan verder niets hoeven te doen. Een intensieve kan via bex/klw aantonen hoe die binnen die hectarelimiet blijft of aan berekende evenwichtsbemesting doen.
3 speen
In bijna iedere cooperatie zitten vaak grote boeren in het bestuur en is vaak ook nog eens vriendjes politiek doc is een goed voorbeeld
+3
hofmiddelburg
Ook ik ben het met je eens, Jan.
Degene die te veel fosfaat leveren moeten gecorrigeerd worden, hoe hard het ook is.

De boeren die hun bedrijf in evenwicht hebben mogen absoluut niet de dupe
worden van de grote groeiers.
+5
kaas
Wie bepaalt dat het bedrijf in evenwicht is.is een heel ruim begrip
er zijn bedrijven met 10ooo kg melk per ha die zijn nog niet eens zelf voorziendend en er zijn bedrijven met 20000 liter per ha die nog wel zelf voorziendend zijn en dus zoveel voor van een ha halen dat ze veel meer fosfaat en stiksstof uit de grond halen dan dat ze er op brengen.
producent
Ja Jan, het wordt steeds moeilijker om een melkveebedrijf alleen als hobby te zien.
Straks gaan ze de aanbindstal ook nog verbieden.
aukevd
Vast aantal koeien of melk per ha geeft nog steeds mogelijkheden voor toename van fosfaatproduktie en dat is wat "men"niet meer wil.
Waarom moet je de grond waar jou mest op komt in eigendom hebben? als je afzet hebt in de buurt bij akkerbouwers is er toch niks mis mee? Anders zou het zo zijn dat iemand geen koeien extra mag houden maar buurman akkerbouwer wel met koeien kan beginnen ?
en de wens van de maatschappij? 16 miljoen mensen en 16 miljoen wensen.
Ouwe Gerrit
Quote:
@aukevd: Waarom moet je de grond waar jou mest op komt in eigendom hebben? als je afzet hebt in de buurt bij akkerbouwers is er toch niks mis mee

Goeie vraag. Waarom in eigendom??
pussy
Gewoon plaatsingsruimte op je bedrijf , anders niets , of afzet op papier.
wat een grote klerebende langzamerhand hier in nl, dit kan nog wel een de derogatie kosten
+4
brabo
Volgens mij is Jan de enige in NL die in een paar maanden tijd verdubbeld is, dus is zelf ook mede schuldig aan het verhogen van de fosfaatproduktie.
Beetje vreemd om dan nu te wijzen naar degene die dit verdubbelen al een aantal jaren eerder hebben gedaan.
+3
Frans1
Quote:
@brabo: volgens mij is Jan de enige in NL die in een paar maanden tijd verdubbeld is, dus is zelf ook mede schuldig aan het verhogen van de fosfaatproduktie.
Beetje vreemd om dan nu te wijzen naar degene die dit verdubbelen al een aantal jaren eerder hebben gedaan.

Met als verschil dat Jan zijn eigen mest kan plaatsen,dit kunnen de meeste anderen niet zeggen
+2
matt
Je was me net voor..
+1
matt
Als iedere boer in nederland niet meer mest produceert dan hij zelf kan plaatsen,zouden we dan over het fosfaatplafond gaan?
jg
De fosfaat productie uit de melkveehouderij was vorig jaar 86,1 mln kilo op ca 800000 hectare in gebruik. De huidige fosfaatproduktie zal op jaarbasis inmiddels 90 mln kilo bedragen. ( Veel meer vee en melk en misschien wel lagere efficiëntie). Er wordt momenteel veel mest geproduceerd waarvoor geen plaatsingsruimte of verwerkingscapaciteit is.
Jannus
De zogenaamde gratis groei door je grotere grondruimte wordt hier gewoon niet getolereerd en daarom wordt er iets verzonnen.Wel ben ik het met Jan de hobbyman eens dat nu de nette oppassende bedrijven gepakt worden ten koste van de fosfaat-cowboys.

Vind gewoon dat als je ruimte hebt en dat mineraaltechnisch ook goed benut je binnen je eigen ruimte moet kunnen groeien,daarboven zwaar belasten
+1
Frans1
Helemaal mee eens Jan!
+1
buitenveld
He lto geef eens een reactie jan heeft het toch bij het rechte eind
+1
3 speen
Lto leest de playboy
+1
jg
boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…

Intensieve melkveehouderij dodelijke coctail.
Coen
De melkveehouderij was en is 'horende doof en ziende blind' 😄

de belangenbehartigers gaven op de rotonde geen richting aan en durfden de sector niet te waarschuwen dat de doodlopende weg van intensieve melkveehouderij in NL niet geaccepteerd zou worden
+2
jorisdriepinter
En zo heeft iedereen zijn eigen waarheid. Maar goed, de boel is vol, en er zal wat moeten gebeuren. Ondanks alle mooie bespiegelingen hierboven, we leven wel in een rechtsstaat.
Daarom zie ik het nog niet gebeuren dat de overschotbedrijven ruimte in moeten leveren voor bedrijven met eigen plaatsingsruimte die willen groeien. We krijgen een soort van stand-still waarna er weer een manier komt om tussen bedrijven ruimte over te dragen.
Doordat de juridische houdbaarheid erg belangrijk is om het probleem op te lossen, voorzie ik een belangrijke rol weggelegd voor de al uitgedeelde melkveefosfaatreferentie.
Ook de grondgebondenheid zal zal een plaats moeten krijgen. Voor de knelgevallen zou een oplossing vanuit de varkensrechten nog wel eens tot de mogelijkheid kunnen gaan behoren.
Maar ook dit is een glazen bol!
+1
MTSTAMMINGA
Zoals het nu gaat Los de markt de knelgevallen misschien wel op
Als je kijkt wat mestafzet en voer aankoop kost en melkopbrengt

En als ik hier in de omvgeving kijk ,kunnen mestkalveren nog wel eens omgeruildt worden voor koeien

Ik wens de bestuurders die met dit probleem te maken hebben veel strekt En hoop als mens dat ze niet afbranden op dit probleem
Wat er ook beslist wordt voor iedereeen een goede oplossing bedenken lukt niet ! denk ik
Coen
Karst, je gelooft toch niet dat de Hooyer-dynastie zijn vleeskalveren zal omzetten naar grondloze / intensieve melkveehouderij ?
+2
jorisdriepinter
Ben benieuwd hoe jij dat ziet Karst, de markt het laten oplossen.
Als knelgevallen geen mogelijkheid krijgen om hun lege stalruimte te vullen vanuit stoppers(al dan niet vanuit de varkenshouderij) volgt een taaie juridische strijd.
Nu kun je zeggen, die komt er toch wel, maar ik denk dat het voor alle partijen beter is om een nieuw model te bouwen waarbij de sectoren zich kunnen blijven aanpassen aan de veranderende omstandigheden.
puntertje
Lto bestuurder heeft vorig jaar nog geïnvesteerd in kalvermesterij.......................
melkkoe
Ja of was ie Campina bestuurder, AB oost, CRV, Waterschap, Rabobank, CDA, binnenkort ook nog bij Agrifirm in het bestuur.
Cornelis
@melkkoeOver wie heb je het? Maakt de discussie wat makkelijker.
producent
@puntertje

En dat mag niet????
MTSTAMMINGA
Quote:
@Coen: Karst, je gelooft toch niet dat de Hooyer-dynastie zijn vleeskalveren zal omzetten naar grondloze / intensieve melkveehouderij ?

Wat ik er van weet hebben ze welaardige land in [eenjarige]pacht en eigendom
En zijn ze ook alniet aan het melken ergens in Friesland

En mijn acherbuurman de kalvermester die weer begonnen is te melken
+2
MTSTAMMINGA
@jorisdriepinter

Grondloos melken met vlinder dunne marge is zeer riskant
Met dikkemarges lonkt het na stal bij bouwen
Wat vooral de laaste tijd gebreurd is denk ik

Hebben oa onze collega's in buitenland laten zien
Een uitspraak van zo'n collega Grond heb ik nodige om cires te overleven

Maar wat ik niet begrijp dat mestafzet nu [zeer]moeilijk gaat in mijn omgeving En 10 euro toe voor een akkerbouwer is wel genoeg toch?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@MTSTAMMINGA: En als ik hier in de omvgeving kijk ,kunnen mestkalveren nog wel eens omgeruildt worden voor koeien

Dat begrijp ik dan weer niet, wanneer ik een ander padje in zou slaan, koos ik voor geiten: beste melkprijs en (nog) totaal niet in beeld wat betreft mestproblematiek.
Druk
@MTSTAMMINGA
Sterke afhankelijkheid is funest in crisisperiodes, dan wordt iedereen zenuwachtig
puntertje
@producent
Vanzelfsprekend, maar het is goed om op te letten wat beleidsbepalers doen. Tussen voorkennis en visie loopt geen strakke scheidslijn en het geeft aan hoe er gedacht wordt.
3 speen
De laatste 5 jaar was de regelgeving toch al een glazenbol
BoerBart
Fosfaatreferentie is EEN GROTE FOUT geweest.
Hoe minder grond je had/Hoe hoger de referentie.
Je reinste BULLSHIT.
-1
hans1980
Helemaal mee eens
de vervuiler ..betaald nie..
+2
Jack Rijlaarsdam
@ jan is hobbyboer Wat denk je er van iedere melkveehouder z'n quotum van 30 maart terug te geven en wanneer er dan fosfaatruimte over is een paar procent te verruimen? Worden de superheffingsmelkers, door sommigen aangeduid met cowboys, niet bevoordeeld ten opzichte van degenen die normaal de bedrijfseconomie leidend liet zijn in de bedrijfsvoering.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: @ jan is hobbyboer Wat denk je er van iedere melkveehouder z'n quotum van 30 maart terug te geven en wanneer er dan fosfaatruimte over is een paar procent te verruimen? Worden de superheffingsmelkers, door sommigen aangeduid met cowboys, niet bevoordeeld ten opzichte van degenen die normaal de bedrijfseconomie leidend liet zijn in de bedrijfsvoering.

Is ook een keuze, eigenlijk beetje hetzelfde als historische dierrechten, maar dan nog wat extremer. Alleen dat laaste zinnetje over 'normale bedrijfseconomie' moet je volgens mij wel even weglaten.
MTSTAMMINGA



@ jan is hobbyboer Wat denk je er van iedere melkveehouder z'n quotum van 30 maart terug te geven en wanneer er dan fosfaatruimte over is een paar procent te verruimen[/quote]

Is Jan boer af want die had geen quotem 😞
+1
Jack Rijlaarsdam
😉 Weet ik toch.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Weet ik toch.

Alleen als het niet verhandelbaar is natuurlijk. Als ik wil zijn er hier financieel nog wel wat mogelijkheden. Anders gaan we maar wat anders doen, zou jammer zijn, maar daar komen we ook wel weer over heen.
+1
Todi
Jack de ik meen 135 miljoen superheffing verdelen onder de normale melkers vind ik goed plan. smily.
aukevd
Denk dat het die lto bestuurder eerder om de 6 ? grond ging die naast zijn eigen huiskavel lag en dat de gebouwen eraan vast zaten
DeBoerin
Als we het er allemaal over eens zijn dat we moeten minderen t.o.v. huidige aantallen dan hoop ik dat de quotumverkopers van de laatste jaren hun opbrengst terug willen storten aan kopende partij. We hebben immers op een eerlijke manier (gewoon afgerekend bij een stopper) de rechten van 2013-2014 verworven.
spotmelker
Bedoel je hier een handvol doormelkende quotumverkopers die over 2014 een berg superheffing betalen?
DeBoerin
Quote:
@spotmelker: Bedoel je hier

Bedoel hier niemand in speciaal mee. Wilde slechts de oneerlijkheid aangeven om tot einde van quotumtijdperk te mogen investeren om daarna een datum terug in de tijd te pakken om toekomstige rechten op te baseren. Meer voor de beleidsmakers en de amateuradviseurs op prikbord.

Iedereen heeft gelijke kansen gehad en dat hierbij verschillende "sporen" gevolgd zijn binnen de toen geldende wetten en regels mag nu niet extra gestraft worden voor hen die daarbij niet voor grond gekozen hebben. Extensieve bedrijven hebben een keuze gemaakt net zoals intensieve en moeten daarom vanaf eind datum quotumtijdperk gelijke rechten / beperkingen krijgen anders had men maar eerder regels op moeten leggen. "Regeren is vooruit zien" en niet "de put dempen als het kalf verdronken is"
BoerBart
@DeBoerin
We hebben niet teveel melk. Dus dat melkquotum gebazel is achterhaald.
We hebben nu teveel fosfaat(mest) en dan is bedrijfseigenplaatsingsruimte wel degelijk relevant.
Regeren is vooruitzien en niet altijd maar zeuren over her recente verleden. Das war einmal..
jan is hobbyboer
Quote:
@BoerBart: We hebben niet teveel melk.

Deze week komt er weer een melkgeldafrekening, ik denk dus dat we wel teveel melk hebben. Da's 1 van de problemen op het moment, naast dit gedoe van mevrouw Dijksma en daarnaast hebben we ook nog te weinig regen. Dat gaat ook knellen aan het eind van het jaar. Dus echte boeren zijn helemaal gelukkig, er is van alles om over te klagen.
+3
BoerBart
Rechten verworven om tot 1 april 2015 melk te leveren.
1 april is al geweest, die rechten zijn dus nu nul.
Het waren niet allemaal stoppers die melk verkochten. Ze konden gewoon beter rekenen.
Discussie moet gaan over bedrijfsplaatsingsruimte en dito koeien. Dit heeft echt helemaal niks te maken met melkquotum uit het verleden.
DeBoerin
Quote:
@BoerBart: Discussie moet gaan over bedrijfsplaatsingsruimte en dito koeien. Dit heeft echt helemaal niks te maken met melkquotum uit het verleden.

Met het verwerven van extra melkquotum mocht je automatisch meer mest produceren, weliswaar zelf voor afzet zorgen, dus dat het niets met elkaar te maken heeft slaat natuurlijk nergens op. Indirect opgebouwde nieuwe quotum volgens mij.
DeBoerin
Quote:
@BoerBart: Het waren niet allemaal stoppers die melk verkochten. Ze konden gewoon beter rekenen.
Discussie moet gaan over bedrijfsplaatsingsruimte en dito koeien. Dit heeft echt helemaal niks te maken met melkquotum uit het verleden.

Dat is jouw interpretatie maar voor ieder bedrijf geldt .... rechten uit het verleden bieden geen zekerheid voor de toekomst. We zullen zien hoe het loopt, 3 juli weten we meer.
+1
matt
Quote:
@DeBoerin: Met het verwerven van extra melkquotum mocht je automatisch meer mest produceren,

Onzin.
strobaal
@mattof bullshit
DeBoerin
Quote:
@matt: Onzin.

Als al het verworven melkquotum enkel door efficienter produceren was ingevuld zaten we nu niet over het fosfaatplafond heen.
+2
pinokkio
@boer bart , uit je reakties maak ik op dat je aardig gefrustreerd bent, ondanks dat jullie veel grond hebben. Ik vind ook dat je weinig respect hebt voor de keuzes die individuele ondernemers gemaakt hebben in het verleden (quotum of grond). Dat jullie voor grond hebben gekozen wil niet zeggen dat degene die tot voor kort quotum kocht nu maar de stal leeg moet zetten om jouw plaatsingsruimte veilig te stellen. Wees blij met de diverse ondernemersstijlen en kraak niet alles af.
matt
@DeBoerin
Als het quotum er nog was ook niet,maar je kocht quotum,met als gevolg dat je meer mest
Produceerde.
Volgens jouw mocht je dit automatisch,maar dit heb ik nooit opeen quotumtransactie
Zien staan.

In de beginjaren,was het quotum nog aan grond gekoppeld,dat hebben ze op een
Gegeven moment losgelaten,waardoor we die scheefgroei van bedrijven hebben
Gekregen.

Nu is het quotum weg en menen sommige het recht te hebben,om meer mest te produceren,dan ze grond hebben,tot in lengte van dagen omdat ze dit altijd al gedaan hebben.
Of omdat ze geinvesteerd hebben,in een grote stal.
Met als gevolg dat een ander,zijn eigen plaatsingsruimte niet eens in mag vullen.
George
Quote:
@DeBoerin: ik dat de quotumverkopers van de laatste jaren hun opbrengst terug willen storten aan kopende partij. We hebben immers op een eerlijke man

Zelden een onzinnigere bijdrage gelezen.
Jack Rijlaarsdam
@George De frustratie bij een intensief melkende boerin die elk jaar verantwoord de mest afzet in de eigen omgeving zit diep...
DeBoerin
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: De frustratie bij een intensief melkende boerin die elk jaar verantwoord de mest afzet in de eigen omgeving zit diep...

Valt reuze mee ........... komt tijd komt raad. De eerste oplossingen worden hieral weer voorbereid....
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@DeBoerin: komt tijd komt raad.

Goed zo, voor elk probleem is een oplossing, het is alleen vaak de kunst deze te vinden.
+5
jorisdriepinter
Zoals eerder gezegd, ieder heeft zijn eigen waarheid.
We weten al jaren dat er een fosfaatplafond is. Daar zijn we uitgebreid voor gewaarschuwd. Dat is waarschijnlijk ook de reden voor de snelle groei v.d. veestapel.
We wisten dat er ook weer een einde aan de groei zou komen.
Het is de beleidsmakers dus ook zeer te verwijten dat ze het zover laten komen dat er terug gekort moet gaan worden.
Alle drukte over de amvb, die de groei meer grondgebonden moest maken, is voor niks geweest.
Er is helemaal geen groei meer mogelijk, tenzij we varkensrechten over mogen nemen.
Al met al een blamage voor alle betrokkenen
wally
Men roept dat de maatschappij extensieve melkvee bedrijven wil

de maatschappij wil er echter niet voor betalen.

grond is in Nederland nou eenmaal 2 tot drie keer zo duur als het agrarisch opbrengend vermogen.

twee keuzes - intensief gebruiken
of een hele grote erfenis krijgen en voor 0 euro werken

elke krimp terug naar een historische datum geeft juridische trijd

hetzij van veehouders met veel land die vinden dat ze recht hebben om hun Eigen gebruiksnorm te produceren

anders van intensieve veehouders die al Jaren alle vergunningen hebben en aan alle regels voldoen, die daarnaast een geode bex effiecientie hebben en de overige mest verantwoord afzetten

op het moment dat er een investering in of grond of gebouwen gedaan is die niet benut of terugverdient kan worden zijn er juridisch mogelijkheden (zie nertsenhouderij)
Nick83
Als het liter melk per ha worden, dan denk ik dat er veel boeren MRIJ-achtige koeien gaan melken. Koeien die niet superveel melk geven, maar bij slacht wat meer opbrengen. En zo komen er dan toch meer koeien in NL en dus gaat de P productie niet naar beneden.
arie.j
Kg melk per ha is in ieder geval geen optie, want dat staat voor een groot gedeelte los van de hoeveel mest.
+1
Farmer_
Meer melk/ koe = meer mest/koe:
mark77
Quote:
@Farmer_: Meer melk/ koe = meer mest/koe:

Meer melk per koe=minder koeien per hectare (bij kg melk per ha)
BoerBart
Leg is uit Arie. Groot gedeelte zeg je. Volgens mij is er wel degelijk eengroot verband.
+1
arie.j
Leg uit? Nou dat is toch niet zo moeilijk?
Wie met HF veel melk per koe melkt zit dan snel aan de grens.
Maar wie een dubbeldoel ras heeft, kan dan meer koeien de ha houden
En wie zoals in Belgie sommige boeren doen, van die BB koeien gaat melken, die heeft zo ongeveer helemaal geen grens aan het aantal koeien de ha meer.
Daarnaast is er nog het jongvee en ook mestvee, die mag je dan onbeperkt houden?
Lijkt me niet al te logisch.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , grond , rfc , dierrechten en kringloopwijzer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
74
DEELNEMERS
39
WEERGAVES
0