Nog één kans voor #melkveehouders

Toch nog weer een kans?

DEN HAAG - De melkveehouderij krijgt nog één kans om zelf de onstuimige groei van de te beteugelen. Faalt de sector, dan krijgen de boeren een systeem opgelegd.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Om te laten zien dat het haar menens is, laat ze de drie systemen alvast uitwerken om snel tot invoering over te kunnen gaan: van dierrechten, mestproductierechten of productieplafonds per koe of bedrijf.

Aanleiding voor Dijksma's waarschuwing zijn cijfers over de fors gestegen mestproductie van de melkveehouderij, uitgedrukt in kilo's fosfaat. Die steeg vorig jaar met 5,5 miljoen kilo naar 86,1 miljoen kilo fosfaat.

Kort na Dijksma's brief lanceerde de zuivelketen een akkoord met de veevoerindustrie om per 1 juli het fosforgehalte in krachtvoer te verlagen. Daardoor neemt het fosfaatgehalte in mest af.

Bron: lc.nl/friesland/ecoregio/…

Deel dit topic

Reacties

jg
Dit is geen kans , gewoon een opdracht. Die hetzelfde effect moet hebben als de maatregelen van Sharon.
+1
Frans1
Gaat niet gebeuren,simpelweg omdat de sector op zich geen mandaat heeft om dwingend op te treden
avondrood
Is altijd al zo geweest Ieder voor zich. De buurman moet het maar oplossen.
+6
casev
Ze heeft het over de sector, maar tegen wie heeft ze het dan?
Moet ik me nu aangesproken voelen? ik denk dat de meeste boeren er snel nog een paar bijdoen, nu het nog kan.....
+2
mlkvhoudr
Ik heb er zelf geen behoefte aan om de kostprijs op te drijven met de huidige melkprijzen maar kan me goed voorstellen dat de echte ondernemers er nog even een slok aangeven.

Snapt iemand trouwens de logica van wat een productie per koe te maken heeft met het fosfaatplafond ?

@wiebren mag daar wel dwars voor gaan liggen, en ik zeg het nooit en ben er ook geen voorstander van maar als we dat laten gebeuren moeten we toch echt maar eens ouderwets de boel platleggen met trekkeroptochten
+11
Druk
Vanaf ongeveer 2008 wordt er volop nieuw gebouwd, deels vervanging van bestaande oude stallen maar ook vaak met forse uitbreiding. Wie heeft er nu boter op zijn hoofd gehad, iedereen kon toch zien dat er fors meer rundvee zou worden gehouden.
Er is door de beleidsmakers en de belangenbehartigers niet integraal geacteerd op datgene wat iedereen kon zien aankomen. Nu zijn er straks heel veel verliezers.
MTSTAMMINGA
Een ding wat ik momenteel niet volgen kan dat mest niet te plaatsen is
En dat akkerbouwer ondertussen 10 euro de kub toe krijgen

Zonder regegeefing komen er ook verliezers met deze prijzen
Toen de melkqoutering kwam waren er ook collega's die gewoon door molken !!
+4
jorisdriepinter
Nu het plafond overschreden is zijn er nauwelijks of geen acties die er voor kunnen zorgen dat we er weer onder komen.
Ik vindt het slecht van dijksma om de sector nog weer op te zadelen met deze opdracht.
Dat had vier jaar geleden gemoeten(als je dat wilde) met de mededeling dat de melk geproduceerd boven je quotum, niet opgehaald zou worden als er geen grond onder zou liggen o.i.d.
Ze is gewoon tijd aan het kopen voor haar coalitie.
+1
hans1980
Zie geen kans masaal worden koeien aangehouden tot 7x bij stier gedaan minder p in krachtvoer? kan wel maar er worden veeel meer kilo's gevoerd ook structobrok
en koeien worden over grens naar NL gehaald.
Enigste kan is een zeer lage melkprijs zodat boeren eens eerst rekeken!
HFfan
1. is veroorzakers korten op fosfaat, boeren die meer vee dan grond hebben krijgen daarmee toch te maken. 2. zorgen dat je nu zoveel mogelijk vee op bedrijf hebt staan. 3. knelgevallen zullen hoe dan moeten worden ontzien. Als bedrijven bv nu een stal aan het verbouwen zijn en daarom een tijdje even geen vee kunnen houden.
Geitenboer
Knelgevallen bestaan niet, gewoon verkeerde keuze, heet dat
HFfan
@Geitenboer
Stallen waar al 30 jaar niets aan gedaan is, moet toch een keer wat aan gebeuren. Is vaak lang niet zo eenvoudig als je denkt.
weurding
@HFfanzijn die er nog dan? na 15 jaar waren alle boxen al zo'n beetje aan vervanging toe, luchtkoepel, windbreekgaas, matrassen etc al heel wat veranderd, lijkt me stug dat er nog veel gebouwen in gebruik zijn met de eerste uitrusting van 30 jaar terug, hier tenminste weinig
cs-agrar
@weurding
zal de inrichting het probleem zijn van de stal als koeien zelfs tijdje van bedrijf af zijn? Aldus HFfan.
weurding
@cs-agrar als ze van het bedrijf af zijn niet nee
George
Daar zeg je wat , boeren en rekenen. Bij een lage melkprijs zijn ze zelfs geneigd om nog meer te melken om de lage prijs te compenseren lees ik hier wel eens.
HFfan
In 't verleden wat dat, melkquotum kopen om de belasting voor te blijven.
+1
weurding
Investeren om de belasting voor te blijven, eigenlijk absurd, is investeren om minder te verdienen
hellup
P plafond overschreden. volgens mijn alleen forfaitair. dwz p in voerverlagen helpt niet alleen in de bex/kringloopwijzer. p uitverwerkte mest is niet van de produktie afgehaald, terwijl het toch buiten NL wordt afgezet
+1
jg
HELLUP......!
Tommie1
Denk dat hellup op vakantie is geweest.............een jaar of 2.
-1
Jannus
Er zal wel een regeltje komen waar men in den haag ook nog wat van mee kan plukken indirect,gewoon de markt zijn werk laten doen en vervuiler in overschot aan P zwaar belasten en de schone bedrijven belonen met een premie op hun saldo-P.

Momenteel schijnt er een slepende mestziekte gaande te zijn 😉 😉
Indrukwekkend, sjaron is rijp voor siberie, enkele rijs !!! HET IS NOOIT GOED WAT WIJ ALS SECTOR DOEN, en er is gewoon P tekort om de gewassen goed te laten groeien. dus de knuppel moet in het hoenderhok !!!
+1
paul1
Ja, ze rijst wat af die sharon .. 😄
weurding
Siberie? heeft ze daar familie of mag ze de populatie walrussen gezelschap houden?
+1
gerrie-hul
Beste tukker oet twente Die Sharon komt bij jouw uit de buurt
Nodig haar uit voor een bakkie misschien helpt dat wat als tukkers onder mekaar
+3
3 speen
Niemand zegt dat je moet groeien en we wisten 12 jaar terug dat het qoutum weg viel van alle harde groeiers zijn er maar zeer weinig die langdurige mest afzet geregeld hebben land kopen zat niks geen rendement in zeiden ze grote nb vergunningen waar geen mestafzet voor geregeld is dit kon je toch nagaan dat het mis ging
Druk
Die integrale behandeling is er niet geweest; diverse vergunningen werden door de Overheid verleend zonder te kijken naar de hoeveelheid grond die het betreffende bedrijf structureel beschikbaar had voor mestafzet en ruwvoerproductie.
De problemen zijn door beleidmakers en belangenbehartigers bewust naar de toekomst verschoven met gevolg straks alleen maar verliezers.
Frans1
Quote:
@Druk: integrale behandeling is er niet geweest; diverse vergunningen werden door de Overheid verleend zonder te kijken naar de hoeveelheid grond die het betreffende bedrijf structureel beschikbaar had voor mestafzet en ruwvoerproductie.
De problemen zijn door beleidmakers en belangenbehartigers bewust naar de toekomst verschoven met gevolg straks alleen maar verliezers

Niet naar iemand anders wijzen! Een vergunning is alleen voor het MOGEN houden van een bepaald aantal dieren op een locatie,de ondernemer is zelf verantwoordelijk voor de manier waarop hij dit inricht.
hans1980
LTO kom er maar in...
Waar gaat LTO Nederland voor?????????
3 speen
Met die contributie die je aan het lto geeft kun je net zo goed mee naar hoeren gaan
+2
weurding
Van contributie betalen krijg je geen soa
+1
3 speen
Wel een kater nu
hans1980
Albert jan-maat had een voorbeeld aan Blater moeten nemen!
+10
puntertje
LTO en NZO maken geen keuzes, ze komen met allerlei lapmiddeltjes en noodverbandjes die tot lengte van dagen leiden tot een enorme extra administratieve rompslomp. Accountantskantoren, adviseurs en laboratoria wrijven in hun handen en zullen straks weer wijzen op de mogelijkheden binnen de toegelaten mogelijkheden van het het systeem om de boel op papier in orde te houden. Grove overschotbedrijven zullen alle foefjes bij analyses, schattingen en constructies gebruiken om geld te besparen, hoe groter de nood hoe groter de kans op fraude. Er zullen weer nieuwe Niels Lentjes' opstaan en dat zal weer groot in de media worden belicht.
En als je om je heen kijkt zie je dat het momenteel een enorme ratrace is geworden om maar op één of andere manier een referentie, of in ieder geval een kans op knelgeval te bemachtigen. Individuele ondernemers zien zich voor het prisoners dilemma geplaatst, en bij het uitblijven van keuzes stroopt iedereen de mouwen extra op en zet oogkleppen op, bang om de boot te missen. Dus kan ieder onbenul, behalve bestuurders uit de sector, zien dat we door alle plafonds schieten.
Brussel schiet de kringloopwijzer af als theoretisch correct maar extreem fraudegevoelig instrument. Melkfabrieken zuchten onder investeringen in RVS om de vloedgolf melk weg te zetten. Alle inspanningen voor meer toegevoegde waarde producten wordt een decennia terug gezet. Niet snel expanderende bedrijven zien inkomsten daardoor dalen, bedrijven met enorme opschaling ploeteren voort met het mes op de keel van- en aan het infuus van dezelfde bank.
De melkveehouderij neemt de maatschappelijke plaats in van varkenshouderij. Die zelfde varkenshouderij zullen zij overigens zelf met heel veel geld saneren. Het onderscheidende vermogen van de Nederlandse melkveehouderij in het buitenland zal verdwijnen.

Dan treken de stofwolken langzaam op na gedwongen stoppen en faillissementen en vraagt iedereen zich af waarom toch niemand op tijd hardere standpunten in heeft durven nemen maar tot het einde is blijven hangen in het spel om toch maar vooral de kool en de geit te willen sparen.

En bestuurders krijgen nog jaren op afscheidsrecepties veel lof toegezwaaid omdat ze zich 'zo geweldig'voor de sector hebben ingezet.

Over enige decennia zal er economische lesstof voorhanden zijn over hoe je een kansrijke sector door gebrek aan duidelijke keuzes tot marginale activiteit kun doen verworden.
Tommie1
Mooi uiteengezet,maar zoals bekend moet in Nederland alles kapot.
diezel
Quote:
@puntertje: en vraagt iedereen zich af waarom toch niemand op tijd hardere standpunten in heeft durven nemen maar tot het einde is blijven hangen in het spel om toch maar vooral de kool en de geit te willen sparen

Het is toch echt nog maar amper 2 maanden geleden dat je voor malloot werd uitgemaakt als je een kritische noot durfde te plaatsen.
De totale zuivel-industrie was vele honderden miljoenen aan het investeren in "de gouden toekomst" die voor de deur stond. Banken allen lyrisch over de nabije zuiveltoekomst. Wageningen. Boeren natuurlijk idem.
Dan kun je je belangenbehartiger toch amper verwijten dat zij zich ook enigszins mee hebben laten slepen in dit lemmingen-festijn.
Coen
Het waren allemaal ja-knikkers en papegaaien 😞

maar weinig visionairs met een duurzame outlook op de toekomst van de melkveehouderij; intensieve melkveehouderij was het credo 😞
+9
Wiebren
Er staan wel een stuk of 5 draadjes open over de brief van Dijksma, wordt wat onoverzichtelijk. Heel veel is er al over gezegd en geschreven, ik meng me er maar niet teveel in nu want het is ook wel goed om te lezen hoe verschillend de meningen zijn.

Wat doet LTO en wat mag je van ons verwachten?

Al vanaf 2010 geven we aan dat er balans op de mestmarkt kan komen door:
-efficiëntie verhogen
-plaatsingruimte beter benutten
-het overschot verwerken

In 2013 in het zuivelplan is dit verder uitgewerkt, is er gekeken welke grenzen zijn er aan de groei, dit is een gedeelde mening van alle sectorpartijen:
- fosfaatproductie is begrensd door fosfaatplafond
- ammoniakemissie is begrensd door ammoniakplafond en Natura2000 (PAS)
- behoud grongebondenheid en weidegang zijn cruciaal om draagvlak te houden in maatschappij en politiek.

Ik lees heel veel mensen die onderdelen daarvan ter discussie willen stellen, of doen alsof ze niet van belang zijn. Tot nu toe blijkt nog steeds dat alledrie nog hardstike actueel zijn.

Vandaag kun je stellen dat we alledrie deze grenzen hebben bereikt.
Veel eerder dan in 2020. Dat komt door de enorme drive in de melkveehouderij om meer te melken/koeien te houden.
Dat er nog steeds mensen zijn die denken dat hun eigen plannen daarvan uitgezonderd zijn zegt genoeg.

Er was ruimte voor 10% meer koeien, en dus 10% meer melk.
Als die koeien 10% efficiënter worden is er ruimte voor 20% melk.

We hebben die 10% koeien en melk inmiddels bereikt. Willen we meer dan dat (dus ook de bedrijven met meer stalruimte dan koeien of meer plaatsingsruimte dan koeien), dan moeten we dus met z'n allen efficiënter.
Die boodschap hebben we consequent afgegeven, dus mag voor niemand een verrassing zijn.

Mensen die beweren dat we het niet hebben zien aankomen zeggen meer over zichzelf dan over de sectorpartijen waaronder LTO.
We hebben dit wel degelijk voorzien en wat we nu moeten doen is een keuze maken hoe deze grenzen op ieder melkveebedrijf effect hebben.
Dat is niet onverwacht, wel lastig omdat er zoveel verschillende belangen en meningen zijn. Dat dilemma maakt dat we het er goed over moeten hebben. Voor de één komt er ruimte, de ander beperk je met zo'n keuze. Dat kun je niet lichtzinnig doen.
Een opmerking die ik veel lees, en wel snap, is dat zo'n maatregel wellicht ook eerder had gekund. Probleem is dat je wel absoluut zeker moet zijn dat het nodig is, anders ontneem je mensen de mogelijkheden zonder een directe harde reden.

De fosfaatproductie daalt wel als het ruwvoer minder fosfaat bevat als in 2014 (hoogste in 15 jaar). Er komen alleen wel meer koeien en jongvee (aantal slachtingen van koeien is ook in 15 jaar niet zo laag geweest).
Dus moet de individuele melkveehouder de grenzen krijgen opgelegd op eigen bedrijf. Als collectief kunnen we niet meer genoeg sturen. Resultaat zal 10% efficiënter moeten zijn. Of je dat doet via de BEX of via een grens aan de productie is de keuze die voorligt.
Tommie1
Accepteert eutopa als we en BEX berekening inleveren, en daarmee aangeven dat we onder het plafond zitten?
jg
Dijksma wil garanties, die kun je met BEX niet geven. Stel een duidelijke bedrijfsgebonden grens.
mlkvhoudr
Wiebrem , ben altijd voorstander van begrenzing van groei geweest, ik vind dit land te klein om er in te vliegen met zijn allen.

Maar daar staat tegenover dat de meeste melkveehouders 50 plus zijn dus dat er welk systeem er ook komt er wel verhandelbaarheid moet komen anders komen we in een sterfhuisconstructie
+1
diezel
Quote:
@mlkvhoudr: er wel verhandelbaarheid moet komen

Lijkt me nu geen gepaste tijd om over je pensioen te gaan onderhandelen! 😄
Tommie1
Juist, geen groter belang als eigenbelang.
😃
+1
mlkvhoudr
@diezel

Ik ben pas 38, en als ik nou ergens niet mee bezig ben is het wel mijn pensioen, ik weet wat ik wil bereiken voor mijn 51 e en alles daarna zou me worst wezen, dat zien we dan wel weer
+2
weurding
@mlkvhoudrkijk, laat ik nou net in die fase van 51 zitten, ben al lekker met de worst bezig 😃
+1
George
@weurding
Ik ben 47 en ben al ruim 7 jaar met die worst bezig. Ik plan niks en zou niet weten wat ik op mijn 51 ste bereikt wil hebben. Als je geen plannen maakt kan je plan ook niet mislukken. De Abab had tijdens het bepreken van de jaarrekening ook altijd zo'n vraag toen ik nog molk , bijv. hoeveel quotum wil je over 5 jaar vol melken? Ik zei altijd dat ik dat wel zou zien en dat hij zich daar niet druk om hoefde te maken. Dan wilde hij weer een bedrijfsstrategisch plan maken waarop ik keer op keer bedankte. Ik heb hem toen duidelijk gemaakt dat ik helemaal geen plannen wilde en dat hij zijn kop erover moest houden dat ik anders wel een andere boekhouder zocht en dat heeft geholpen. 😄 Vraagt nooit meer waar ik over 5 jaar met mijn bedrijf wil staan. Dat weet ik zelf nog niet , waarom zouden hun het dan wel weten? 😄
+2
weurding
@Georgelaat ik er nou in grote lijnen net zo over denken, al die zgn voorlichters, dlv gehad, 4 ton melk moest je hebben om een normaal leven te leiden, was in 1994 geloof ik, toen in een paar jaar daar naar toe gewerkt, het jaar daarop moest ik verdubbelen volgens de zelfde voorlichter om het hoofd boven water te kunnen houden, dlv in de ban gedaan, sindsdien is het "waterpeil" alleen maar gezakt, melk overigens nog altijd, mijn eigen kop gevolgd en er naar toe gewerkt dat we bij beeindiging geen schuld meer hebben en geloof me, dat werkt bevrijdender dan 1 april 2015 😃
+2
diezel
Quote:
@weurding: mijn eigen kop gevolgd en er naar toe gewerkt dat we bij beeindiging geen schuld meer hebben

Dat is nogal even wat anders dan dat je zegt dat je géén plan hebt.
Hopelijk heeft toch iedereen een lange termijn plan.(visie)
Het is er tenminste al 30 jaar een geweldig, mooie sector voor geweest.
+1
weurding
@diezeleigenlijk is dat geen plan maar gewoon een gevolg van aan je verplichtingen voldoen 😄
diezel
@weurding
Misschien een brutale vraag, maar heb je in het verleden nooit overwogen om Q en grond los te koppelen voor dubbel rendement en onafhankelijkheid i.p.v uitdrijven met je bedrijf?
weurding
@diezel nee, zou me dood vervelen, wat versta jij onder uitdrijven? je hoeft nl. niet alleen maar op te schalen met koeien om meer omzet te behalen
weurding
Quote:
@diezel: Het is er tenminste al 30 jaar een geweldig, mooie sector voor geweest.

je doelt dus op het tijdperk van het melkquotum en denkt dat het de sector nu minder goed gaat verlopen?
diezel
@weurding
- Nee, daar doelde ik niet op.
- Niets zo erg als jezelf doodvervelen.
- Voor deze keer neem ik de ingeschatte omvang van het bankwezen over betreffende schaalvergroting in de sector in de komende 10-15 jaar. Uitdrijven noem ik het als je met "nee" moet beantwoorden op de vraag of dat gaat lukken.
matt
@diezel
je kunt toch al zien,dat je er al even uit bent dat je denkt dat er
nog uitdrijvers bestaan..
+2
weurding
@diezelhet bankwezen maakt ook de inschatting van bedrijfsgrootte voor een ander om hun eigen hachje veilig te stellen, en voor sommigen is het moeilijk te bevatten; maar je kunt voor jezelf ook een keer de conclusie trekken : ik heb nu genoeg en kan ik kan me prima redden zo 😄 egaal wat een ander daar van denkt
diezel
@matt
Is toch even wennen voor me als anderen me te positief gaan vinden! 😄
@weurding
Begrijp wel wat je bedoeld. Dat is het punt niet. Kijk enkel wat om me heen naar sectoren die al wat eerder het pad van de schaalvergroting / vrije markt ingezet hebben.
hans m
Duidelijk Wiebren, alleen zeg je niets over het standpunt van Dijksma:
Tijdens het debat bleek verder dat Dijksma niet voelt voor een verruiming van de knelgevallenregeling waarin de AMvB voorziet. De regeling geeft alleen lucht aan boeren die vorig jaar al in mestverwerking hebben geïnvesteerd. Wie toen bijvoorbeeld alleen een grotere stal bouwde, valt buiten de boot. Zo’n veehouder zal extra grond moeten kopen of huren als zijn overschot bij uitbreiding te groot wordt. Onder meer SGP-Kamerlid Dijkgraaf vindt dat onderscheid onterecht. „Melkveehouders wisten tot voor kort nog niet op welke manier grondgebondenheid geregeld zou worden”, aldus Dijkgraaf.
Dijksma wilde echter niet van wijken weten: „Ik geef liever helderheid.” De staatssecretaris is beducht voor het ontstaan van een grijs gebied. Ze zei dat ze geen herhaling wil van de situatie na de invoering van de melkquotering in 1984. „Toen kwamen er 20.000 bezwaarschriften. Iedereen die zich gedupeerd voelde, dacht een knelgeval te zijn. Tot op de dag van vandaag lopen er nog zaken”, aldus Dijksma

Dus...............de grote cowboys kunnen (wat LTO betreft) hun gang gaan!!!!!
Wiebren
Het standpunt van Dijksma is bekend, dierrechten, dat moet je inmiddels weten.
jg
Wiebren, jullie zijn bezig , zoals je zelf zegt "ruimte te bieden" die er niet is. Iedere ondernemer weet van het bestaan van het fosfaatplafond. Als je dacht daarvan een groot gedeelte in 2014 voor jezelf te reserveren kom je bedrogen uit. We hebben het fosfaatplafond overschreden en moeten allemaal weer terug naar het nivo van 2013. Dat is sectorbeleid.
Of wil LTO toch wel graag de grote groeiers belonen.
Wiebren
Ik bracht het punt aan de orde: 'als we meer willen'
Ik zeg niet dat het antwoord daarop ja is, kan ook net zo goed nee zijn.
+1
hans1980
@Wiebren
het is Ja geworden de grote groeiers worden beloond
Coen
@hans1980 , Romijn was de marionet van ZLTO
de hoef
@Coen
jou miste ik heel de week al
zat je op het strand ,of bij de onderhandelingen
+1
Coen
@de hoef , vakantie en daar in Dld slechte Wifi 😞
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Coen: @de hoef , vakantie en daar in Dld slechte Wifi

Je hebt niet zoveel gemist hoor, alleen dat de door jouw zo gekoesterde gebalanceerde groei van een bedrijf om zeep geholpen is. En dat je zoon de komende 20 jaar waarschijnlijk weer een quotum heeft. Maar hij kan tegen z'n kleinkinderen in ieder geval vertellen hoe het is om (3 maanden) quotumloos te melken.
pieta
@Coen
Volgens mij dicht jij de ZLTO wel iets te veel macht toe.
Coen
@jan is hobbyboer , yes, kan zelf zeggen dat ik nog 8 jaar quotumloos heb mogen boeren 😄

die fosfaatrechten gaan giga-duur worden, in de vergelijking met leasekosten dus ongeveer jaarkosten 2.500 euro per koe en in de koop minimaal een multiplier van 5 en als dit recht fiscaal mag worden afgeschreven misschien wel een multiplier van 10 = 25.000 euro per koe 😞
melken op basis van dure fosfaatrechten, duur ruwvoer en dure mestverwerking is niet mogelijk, dus is dit nu het failliet van de NL-melkveehouderij ?
Coen
@pieta , die bestuurders van ZLTO heb ik zeker niet hoog, zie maar eens hoeveel vermogen ze bij VION hebben verbrast en op welke afgrond ze de varkenshouderij hebben gebracht.

nu doen ze hetzelfde met de melkveehouderij, de diersector die nog een beetje een goed imago had en nu via grondgebondenheid echt duurzaam en een goed imago had kunnen krijgen bij de politiek en in de maarschappij
hans1980
@Coen
Sommige boeren hebben een Wildcard gekregen t.w.v.
half tot een miljoen aan produktie rechten

Gefeliciteerd !

groet ,

lto bestuur
pieta
@Coen
Ik hoop dat ze zo duur gaan worden. Maar mijn inschatting is hooguit de helft tenzij we continu jaren als 2013/2014 gaan krijgen qua marge.
Coen
@hans1980 , LTO dus niet bedankt, dat is dus het failliet van de melkveehouderij 😞 van enig inzicht in de financierbaarheid van bedrijven heb ik de ZLTO nog niet kunnen betrappen 😞

de leencapaciteit van de melkveehouderij is geen cent verhoogd 😞 de vermogensbehoefte is echter wel toegenomen en dus is het rendementsperspectief nog moeizamer geworden dan die al was ten tijde van de periode van melkquotering 😞 😞
pieta
@Coen
Bij grondprijsstijging stijgt de financieringsbehoefte ook en van stijgende pachtprijzen daalt het rendement ook. Dus eerst afwachten wat het voor de rest doet met de prijzen van productiemiddelen eer je oordeelt. Maar als ZLTO dit voor elkaar heeft gebokst dan hebben ze de belangen voor een groot deel van hun leden goed behartigt. Mijn belangen zelfs misschien ook wel. 😄
christo
Dan mag je me wel eens uitleggen hoe je als individu had moeten anticiperen op een sector overschrijding van het fosfaatplafond? Iedereen probeert nu zijn eigen hachie te redden. Ik blijf er bij dat er door uitbreiders legitieme keuzes gemaakt zijn voordat de term grondgebonden bestond.
Wiebren
CBS maakt de berekening van de fosfaatproductie op basis van specifieke gegevens, het is dus een sectorBEX. Het is een misvatting dat CBS met forfaitaire getallen zou rekenen.

Met @mlkvhoudr eens dat een vaste regel waar je 30 jaar aan vast zit niet handig is. Dierrechten zijn alleen daarom al ongewenst.

@jg, ik heb het niet over een BEX, het gaat dan over een begrenzing per bedrijf.
Fosfaatproductie is het resultaat van

aantal dieren x productie per dier (efficiëntie tussen voer en melk)

Wil je fosfaatproductie garanderen dan heb je dus drie mogelijkheden:
- aantal dieren beperken
- productie per dier beperken (via voer, efficiëntie of productie)
- fosfaatproductie beperken

De keuze is tussen die opties. Vrijblijvend kan het niet meer zijn.
jg
Als LTO het moeilijk vindt om een keuze te maken moet je het teruggeven aan Dijksma. Zij kiest ook uit deze opties. Kies dan voor melkveerechten , verhandelbaar met varkens. Over 5 jaar zijn de melkvee en varkensrechten niets meer waard omdat de markt zijn werk gedaan heeft.
diezel
Quote:
@jg: Kies dan voor melkveerechten , verhandelbaar met varkens

Oh, je wilt die sector van vrije ondernemers ook nog even opofferen voor jullie plafond! 😞
jg
@diezel
Als de rendementen in de varkens hoger zijn zijn zij de kopende partij.
diezel
@jg
En de IV-sectoren altijd maar denken dat die types van Wakker Dier hun grootste vijanden waren! 😞
hans1980
Maar boeren in den lande knallen gewoon door , is er geen sactie boete?
minder p in voer ha, ha..
boeren gooien met kilo's tot 20kg structobrok
geen controle boetes?????
Tommie1
Vanaf 2016, zo is het nu geregeld. 2015 overschot verwerken.
hans1980
Vind dat boeren die geanticipeerd hebben door grond bij te kopen veel minder bevoordeeld dan door instellen van fosfaatplafont/bedrijf 2013 zij hebben soms 30.000-50.000kg/ha.
en groeien nog steeds door klein beetje grond bij te huren (4koeien/ha.)
Waarom moeten zij de markt kapot maken ten koste van boer die geanticipeerd heeft door grond te kopen??????
Frans1
Quote:
@Wiebren: Wil je fosfaatproductie garanderen dan heb je dus drie mogelijkheden:
- aantal dieren beperken
- productie per dier beperken (via voer, efficiëntie of productie)
- fosfaatproductie beperken

De keuze is tussen die opties. Vrijblijvend kan het niet meer zijn

Ik las dat Dijksma via de meststoffenwet de maximale productie gaat regelen,is dit een maximaal overschot per ha? en waarom staat die optie bij jou er niet tussen,of gaat LTO toch voor generiek korten als het zover komt?
Wiebren
De brief van Dijksma staat Online @frans1, kun je zo nalezen. Daarin geeft ze hetzelfde aan, dierrechten, fosfaatrechten of melkproductie als begrenzing. Dierrechten zitten nu voor varkens&pluimvee ook in de meststoffenwet, de grenzen voor melkveefosfaat ook. Dijksma heeft niet gezegd dat het per hectare gaat
hans1980
@wiebren denk het niet dat het gaat werken wel top dat je meeleest/discussieerd
maar boeren zijn zo giftig fanatiek......bang voor dierrechten met als referentie 2015
zolang het niet duidelijk is dat hard groeien geen verhoging fosfaatquotm/dierrechten geeft gaat een ieder voor zich en plank gas!
Dus duidelijkheid niet meer dan 2013
dan door efficientie
en kringloopwijzer
+2
Tommie1
Als men nu aangeeft 2013 is de referentie, vertrekken hier op korte termijn een 10 tal koeien.
wally
Op het moment dat je meer dieren hebt als in 2013 maar netjes voldoet aan de melkveewet, de amvb, omgevingsvergunning en aan het ammoniakplafond (NB vergunning) lijkt het me toch onmogelijk dat ze inkrimpen gaan eisen

vergelijk de nertsen. als ze aan alle regels voldoen en er is geen goede financiele compensatie kunnen ze niet verboden worden !

zou de advocaat van de nertsen houders ook voor de melkveehouders aan het werk willen ?
jg
Het fosfaat plafond bestaat al sinds 2002, dus waarschijnlikk langer rechtsgeldig dan ammoniakplafonds en omgevingsvergunningen
+2
pinokkio
2015 mag nog iedereen los, maar de referentie over 2014 blijft staan, en de AMvB gaat in op 1 jan 2016, er zijn een hoop bedrijven, die er nu nog geen rekening meehouden dat ze volgend jaar verplicht in moeten krimpen, ik denk dat Dijksma alles over 2015 heen wil tillen, zodat ze in Brussel stil blijven, en de regelgeving zoals die er nu ligt lost alles op.
Tommie1
Als er grond aangekocht wordt door melkveehouders die van akkerbouwers afkomt niet.
En in 2014 is de referentie overschreden.
+1
matt
Ik denk eerder dat ze voor 2016 een beperking op wil leggen,zodat de amvb de prullenbak
In kan.
Bewust tussenjaar gecreerd,zodat de sector toch zeker door het plafond schiet.
Frans1
Quote:
@pinokkio: 2015 mag nog iedereen los, maar de referentie over 2014 blijft staan, en de AMvB gaat in op 1 jan 2016, er zijn een hoop bedrijven, die er nu nog geen rekening meehouden dat ze volgend jaar verplicht in moeten krimpen

Ik denk dat je gelijk hebt,er wordt als kippen zonder kop dieren aangehouden,volgend jaar komt de klap wel.
hans1980
Waarom is de lto zo naïef ?
We knallen met z'n allen door het fosfaatplafont en de lto heeft het nog steeds over geen dierrechten fosfaatquotum??

Het is 5 over 12 ! er is geen ruimte meer! Geef je groeiers nog meer ruimte wordt het probleem nog groter .

Sharon vraagt om ingrijpen , terwijl iedereen kan zien dat het zonder belemmering niet werkt

AmvB is een wassen neus .. :shock:
3 speen
Een koude sanering is het beste en daar zijn we al een beetje naar op weg
+4
jorisdriepinter
@Wiebren
We hebben die 10% koeien en melk inmiddels bereikt. Willen we meer dan dat (dus ook de bedrijven met meer stalruimte dan koeien of meer plaatsingsruimte dan koeien), dan moeten we dus met z'n allen efficiënter.
De hamvraag is: wie mogen die ontstane ruimte uit efficientie winst gebruiken.
Zijn dat de bedrijven met plaatsingsruimte of die gene die de efficientie winst realiseren.
Waarschijnlijk het laatste. Dan zijn de boeren die grond gekocht hebben om te kunnen groeien de klos.
hans1980
Nog 27 nachtjes slapen en we hebben weer een nieuw Quotum
hetzij op Fosfaatbasis hetzij melkproduktie

Dan toch 60 dagen een vrij gevoel gehad 😃

Voorsorteerders worden zeeeer goed bevoordeeld :shock:
meelezer10
Zie je wel rekenen is niet het sterkste punt van boeren.
+1
pieta
Zijn vrijheidsgevoel is misschien al verdwenen op 1 juni. Bij elke berekening gaat het om de uitgangspunten. 😄
hans1980
Van 1 mei tot 1 juli = 60 dagen
nu tot 1 juli = 27 dagen
meelezer10
@hans1980
en van 1 april tot 1 mei dan
+1
Wiebren
Net zoiets als de koeiendans, voor het eerst buiten de stal en gekke bokkesprongen maken. De dag erna al een stuk rustiger
weurding
Je doelt op mensen die van het lto contributiegeld naar de wallen gaan? 😃
jan w
Heb het idee dat het "Probleem" zich zelf oplost. Diegene die nu nog mest af moeten voeren, die weten nu het beste hoe de vork in de steel zit.
Erco
Dat kan nog steeds voor n paar euro mits je al eerder afspraken gemaakt had 😉
MTSTAMMINGA
Hoeveel kub kan ik brengen ?
Een buurman heeft nog 750 kub zitten wat weg moet !
Moet anders na de verwerker
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@MTSTAMMINGA: Hoeveel kub kan ik brengen ?

Ik heb nog ruimte om 600 kg fosfaat graasdiermest aan te voeren. Levering eerste week juli. Doe maar pb met de hoogte van de vergoeding. 😃
Erco
Ik moet ook afvoeren 😉 boer-boer zijn er nog steeds mensen die naast t uitrijden geen geld toevragen of slechts 1-2 euro
+3
hofmiddelburg
Het zou niet eerlijk zijn als je niet meer met 20 tot 30 koeien kunt uitbreiden, omdat anderen het met 200 tot 300 en meer koeien hebben gedaan.

En misschien wordt die laatste groep er niet eens beter van qua inkomen
(rente en aflossing, voeraankoop, mest afvoer/verwerken, personeel, misschien grond kopen/huren en een lagere melkprijs door de grote melkvoertoename).
+1
jg
De fosfaat-battle wordt steeds verder uitgebreid. Noordelijke gedeputeerden maken er een soort stammenstrijd van. Lto wil duurzame zuivel items meewegen in de verdeling van de fosfaatruimte. Als we het zo moeilijk gaan maken rest Dijksma maar een keuze en dat is melkveerechten, en daarna gaat de amvb en de melkveewet en de markt zijn werk doen. De zaak wordt veel te complex gemaakt, komt slecht over in Brussel. Lto gaat pleiten voor verruiming van het fosfaatplafond bij de onderhandelingen over derogatie in 2017. Komende 3 jaar zitten we gebonden aan dit plafond.
George
Juist JG ze maken er een veel te complexe zaak van. Is helemaal niks al die fratsen . Kringloopwijzer , BEX , AMVB , Fosfaatreferentie , Derogatie , Melkveewet , Fosfaatplafond , je zou door de bomen het bos niet meer zien. Gewoon een vast aantal liters melkproductie per ha.
Tommie1
Jij snapt het echt niet
+6
Carola
Hij hoeft het ook niet te snappen, alleen roepen dat het allemaal niks is is veel makkelijker.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Carola: alleen roepen dat het allemaal niks is is veel makkelijker.

Vers bloed en nu al zo scherp als een mes!
+1
jg
@Carola
Wat valt er te snappen ??
+3
paul1
weurding
@paul1regelmatig te zien op nostalgienet, haha, net als piet bambergen, rene van voren, maar ook schitterende documentatie's al de voltooing van de afsluitdijk en drooglegging / aanmaak polders en oogstfeesten en fruitfeesten tiel etc uit vervlogen tijden
+1
3 speen
Dit ben ik echt met george eens het is allemaal onzin wat ze er bij verzinnen gewoon 100% grondgebonden dan komt er vanzelf wel een zuivering
Tommie1
Ja, snap jij nou ook al niet dat dat niet kan, troiuwens melkveehouderij is altijd grondgebonden ivm mais enz, dat wil niet zeggen dat je zelf de grond waar het op groeit in beheer moet hebben.
hans1980
Snap nooit dat de lto zwaar intensieve boeren de hand boven het hoofd houd..
verdeling p op basis van duurzaamheid ...hoe moeilijk wil je het maken????#$@@
matt
Die betalen ook lidmaatschapsgeld.
hans1980
Als de lto het dan toch fair en duurzaam wil spelen, zorg dan eerst dat je de zwaar intensieve boeren harder aanpakt dwingen tot grondaankoop/huur in periode van 10jaar anders
afromen van p op die bedrijven die het kapotmaken voor de rest!!
Jannus
Komt omdat de LTO een politieke speelbal is geworden en verwikkeld zit in een soort van tik-tak spelletje waar ze intern nog steeds niet de clou snappen omdat men niet het vingertje op wil steken naar de achterban van 'Waarom moeten wij recht l*llen wat jullie krom fabriceren.'
3 speen
Wanneer ben je nu nog duurzaam bezig ik weet het echt niet meer
Frans1
Als het op papier maar efficient is
-1
hans1980
Ga erdan maar vanuit dat ze de opstallers aanpakken
vuile lto praktijken
jent
@hans1980 je wilt intensieve boeren dwingen tot grondaankoop?????
ff héél kort door de bocht....dit lost NIETS op!! het gaat om de totale productie van P in NL

het gaat sharon (e.a.) niet om wie er hoeveel P produceert alleen dat we in NL gegarandeerd niet meer als 173 mln kg P produceren.

stel alle intensieve boeren gaan land kopen en de extensieve boeren gaan allemaal een paar koeien extra melken, ook dan raken we steeds verder in de problemen
hans1980
Wanneer je als bedrijf zelf geen plaatsingsruimte hebt
moet je maar minder dieren houden simpel.
jent
Ben ik in heel ruime essentie met je eens....maar.....zo eenvoudig is het niet, kijk maar naar de varkenshouderij/pluimveehouderij. stel je bent akkerbouwer en hebt dus plenty plaatsingsruimte dan is het in NL nog steeds zo dat je alleen varkens/plv mag gaan houden wanneer je hiervoor rechten koopt.

Dus ik heb niet de illusie dat het met melkvee zomaar losgelaten zal worden.
HFfan
@hans1980
Melkveehouders moeten toch de kans krijgen om naar een levensvatbaar bedrijf te groeien....??
weurding
Geen probleem toch? wil je meer melken koop of huur je grond of je regelt je mestplaatsing
koetje 33

Waar koop of huur je grond wat betaalbaar is.
weurding
@koetje 33 met een beetje geduld misschien volgend jaar wel

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , koe , krachtvoer , voer , fosfaat , melkveehouders , zuivelketen , mestproductie , dierrechten en dijksma geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
132
DEELNEMERS
41
WEERGAVES
1