CBS: Koeien vaker in de wei leidt tot lagere ammoniakuitstoot

Een hele bijzondere berekening, ben benieuwd wie de opdrachtgever van deze som is:

Als melkveehouders hun koeien permanent op stal houden, leidt dat tot een hogere uitstoot van het giftige ammoniak. In 2013 was de uitstoot door de landbouw 120 miljoen kilogram. Als de koeien hetzelfde aantal weide-uren hadden gehad als in de jaren negentig zou de ammoniakemissie 3 procent lager zijn uitgevallen, een verschil van bijna 4 miljoen kilo. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Per koe 8 kg ammoniak meer
Bij vermenging van mest in de stal zorgen chemische processen voor een hoge ammoniakuitstoot. In de wei treedt die vermenging niet op. Bij het uitrijden van de mest uit de stal komt opnieuw ammoniak vrij. Het gebruik van een ligboxenstal zonder beweiding levert daardoor ruwweg 8 kg ammoniak per melkkoe meer dan wanneer de koeien ’s winters op stal staan en in de zomer dag en nacht worden geweid.

Voor de vorming van lachgas uit mest is zuurstof nodig, maar in de mestkelder onder de stal is nauwelijks zuurstof aanwezig. De emissie in de stal is daardoor lager dan in de wei. Bij methaan is het precies omgekeerd. Lachgas en methaan zijn broeikasgassen met een sterk opwarmend effect.

Meer ammoniak als opstallen doorgaat
In 2013 bedroeg de ammoniakuitstoot uit de landbouw 120 miljoen kg. Als de koeien in 2013 hetzelfde aantal weide-uren hadden gehad als in de jaren negentig zou de ammoniakuitstoot 3,7 miljoen kg (3 procent) lager uitgevallen zijn. Als de weidegang toeneemt tot 80 procent, zoals onlangs als beleidsvoornemen is geformuleerd, zou de ammoniakemissie met 0,5 miljoen kg verminderen ten opzichte van 2013. Als het opstallen doorgaat en in 2025 twee derde van de melkkoeien het hele jaar op stal staat, neemt de ammoniakemissie vergeleken met 2013 met 2,6 miljoen kg toe.

Bronnen: cbs.nl/nl-NL/menu/… en telegraaf.nl/binnenland/24032037/…

Deel dit topic

Reacties

spotmelker
Oud nieuws, maar wat doen we er aan?
oldhuus
Dat mest en urine bij mekaar voor een reactie zorgt is al bekent, maar dit hangt wel van de hoogte van het ureum en urease ofzoiets, bij een lager ureum komt er minder ammoniak vrij.
Maar dan dan zie je hier bij die weidende bedrijven ook nog van flapjesroosters in hun nieuwe stal, gassen kun je niet opsluiten met wat kunstof flappen en bij het uitrijden komt de ammoniak alsnog vrij.
+1
marcel r
Ok het komt vrij en wat dan nog.

Al jaren wordt de kritische depositiewaarde van bepaalde plantjes op papier overschreden, maar de plantjes doen het nog steeds.

RaRa.......

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , zomer , landbouw , emissie , stal , koeien , koe , ligboxenstal , melkkoe , ammoniak , ammoniakemissie , weidegang , methaan , stallen , uitstoot , mestkelder , melkveehouders , 2025 , ammoniakuitstoot en uitrijden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
1