Groot of klein: wie voedt de planeet?

Met de opening van de 34e Wereldtentoonstelling vorige week in Milaan, die volledig gewijd is aan de vraag 'hoe voeden we de wereld in de toekomst?' is de discussie over de toekomst van voedsel internationaal weer opgelaaid. De discussie vindt traditioneel plaats tussen twee kampen: aan de ene kant de (voornamelijk) maatschappelijke organisaties die het opnemen voor de kleinschalige boer, aan de andere kant de (voornamelijk) bedrijven en overheden, die inzetten op schaalvergroting in de landbouw. .




Schaalgrootte in voedselproductie is een non-issue. Het verschil definiëren tussen grootschalig en kleinschalig is arbitrair

De stellingen zijn voorspelbaar en bekend, het is als links tegen rechts, progressief tegenover conservatief. Schaalgrootte in voedselproductie is een non-issue. Het verschil definiëren tussen grootschalig en kleinschalig is arbitrair. Wat klein is in een land, kan groot zijn in een ander. Wat wij in Nederland 'megastallen' noemen, daar lachen ze om in Rusland of Brazilië.

Toch blijft de kleinschalig versus grootschalig discussie de gemoederen bezighouden. Voorstanders van de industriële vorm van landbouw, grootschalig, ofwel intensief, stellen dat om een groeiende wereldbevolking te voeden, meer voedsel geproduceerd moet worden. Uit veel onderzoeken blijkt dat intensieve, op industriële leest geschoeide landbouw per hectare meer opbrengt dan kleinschalige, arbeidsintensieve landbouw . Voorstanders van 'grootschalig' beschuldigen de beschermers van 'kleinschalig' van naïviteit, zij zouden een romantisch wereldbeeld hebben en terug naar vroeger willen.

De kleinschalig-adepten stellen grootschalig op hun beurt gelijk met het verlies van de menselijke maat: de grote schaal zou onhoudbaar zijn, en alle problemen, zoals dierenleed en vervuiling wordt op het conto van de grote landbouwbedrijven geschreven.

Voordelen
Schaalgrootte van een bedrijf biedt overduidelijk voordelen in het huidige economische model. Het is ook niet vreemd dat grote(re) bedrijven vaak efficiënter gaan werken, en hogere opbrengsten noteren dan bedrijven van kleinere schaal, zeker als er met moderne hulpmiddelen wordt gewerkt.

Toch kan je deze gedachte (een groot bedrijf produceert meer, er komen meer mensen, dus meer grote bedrijven) niet zomaar toepassen op het voeden van de wereld, zoals de Amerikaanse minister van landbouw onlangs deed. Wanneer we ons westerse perspectief-brilletje afzetten, komt de grootschalige en industriële landbouw er heel wat minder vanaf.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rusland , landbouw , Brazilië , schaalvergroting , boer , voedsel en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
1