Nieuwe poll: Wie moet de groei van de melkveestapel stoppen

Overschrijding van het fosfaatplafond wordt niet getolereerd door de overheid. Laten we het daar op aankomen of gaan we als sector zelf de groei beteugelen. Stem hier..

Deel dit topic

Reacties

matt
Inperking fosfaatreferentie,staat er niet bij.
jorisdriepinter
Dat is niet nodig zolang het plafond nog niet is overschreden.
Maar hoe langer er gewacht wordt, hoe reëler deze optie wordt.
Ik ga er nu nog maar even van uit dat het nog niet zo ver is.
Als dat wel zo is dan heeft het early warning systeem de beleidsmakers in de steek gelaten.
+1
milkman1
We hebben een overheid waarvan we van alles moeten en die van alles wil wat betreft milieu en astbestsanering.
Om dat te kunnen bekostigen zullen we wel hoe dan ook meer moeten verdienen en dat kan alleen met meer melk en meer koeien.
En wat zitten ze te zeiken over te veel mest, er zijn 1 miljoen koeien minder dan in 1984!!!
jorisdriepinter
Zo ervaar jij het misschien, maar de gemiddelde Nederlander zit er toch anders in.
Marco de 1ste
Lto heeft die fosfaatplafond afgsproken, ik niet. Lto moet niet doen alsof ze de hele landbouw vertegenwoordigen.
Tis ook altijd wat met die lto, dan moet structueel-verleasen afgeschaft worden het quotum moest er helemaal af, dan de vetreferentie aangepast. Alles om LOS te gaan, ondertussen wel in al hun naiviteit een fosfaatplafond afspraak maken. Hoe dom.
Ergste is nog om de zuivel voor het karretje te spannen om hun stupiditeit recht te breien. Lachende winnaar is RVO die door handig aan de knoppen te draaien van-fosfaat uitstoot vee- en fosfaat gebruikersruimte grond. Fosfaat overschot kan zo gecreeerd worden. Koerechten gaan er komen kijk maar de varkens en kippen.
+2
BoerBart
LTO heeft mede dankzij het goed lobbyen de derogatie voor ons binnen gehaald!
Zonder plafond afspraken was dit onmogelijk.
LTO mag wat mij betreft de derogatie kapotscheuren. nu is er voortschrijdend inzicht. Blijkbaar wil een Nederlandse boer alleen maar harder werken voor minder geld.
Stop die dierrechtenvoorsorteeronzin.
Stop met zeiken en geef LTO maar is een pluim.
+1
wally
Derogatie hebben we weinig aan
alle regels worden doorgedrukt onder het mom van derogatie
zonder derogatie geen fosfaatplafond maar exportplicht/verwerkingsplicht van gehele overschot
zonder derogatie meer mais en minder gras mogelijk
zonder derogatie makkelijker uitruil met akkerbouw
derogatie heeft weinig zin als je op fosfaat vastloopt
voor zand is het maar 60 kg per ha extra
blijvend graslandplicht kan ook overboard
minder onzinnige regels onder het mom van derogatie
mineralenconcentraat uit drijfmest moet al kunstmest geteld worden das belangrijker
jg
@wally
Staatsecr. Dijksma doet terecht alles om derogatie te behouden. Is van groot belang voor de eiwitteelt , meestal via gras, t.b.v. de grondgebonden melkveehouderij met weidegang.
BoerBart
@jg
grondgebondenheid kan ook door een scherpere AmVb te maken. Weidegang moet nog wat meer beloond worden door NZO, daar is dan geen extra wetgeving voor nodig.
HFfan
Zijn we net v/d productierechten af en dan moet je toch echt niet aan dierrechten denken. Rechten lost niets op, zijn alleen een blok aan de been van alle melkveehouders. Als een ondernemer meer koeien wil melken dan de hectaren grond die aanwezig is, moet zo'n bedrijf maar een gedeelte mest gaan verwerken.
jg
Op die manier gaan we dus door het fosfaatplafond = geen derogatie.
+3
ruud
@ Marco de 1ste:
Als je niet mee wil betalen aan belangenbehartiging, hou je dan stil als het resultaat je niet bevalt.
verbi
Er is iemand op zijn teentjes getrapt. Belangenbehartiging door LTO is alleen voor extensive en de intensive doen ze niks voor, dus terecht wat marco zegt.En je moet het dus met lto eens zijn om mee te mogen te discusieren, beetje vreemd.Maar kritiek op LTO of Kees Romijn dat kan niet op dit prikbord dan wordt je door de bestaande club er wel uitgegooit,daarom is het ook een klein gezelschap wat hier op zit en altijd dezelfde. Graag hetzelfde denken anders oprotten.....
weurding
Niet aan storen, gewoon doorgaan, kop d'r veur 😃
Farmer_
Hoe ziet het profiel eruit van een doorsnee trouwe lto aanhanger eruit, intensief?-extensief met genoeg grond onder de voeten?(ook voor weidegang).

Sommige boeren zijn misschien geen lid maar hebben wel met hun beslissingen te doen, om dan te zeggen mond dicht houden als je geen lid ben........
+2
ruud
@Farmer_ @verbi @ Marco de 1ste
LTO beslist helemaal niks, proberen alleen het belang van de leden te behartigen. Die belangen lopen natuurlijk nooit helemaal gelijk, en soms zelfs enigszins uiteen. In dit geval tussen intensief en extensief.
De beslissingen worden door de politiek genomen, in dit geval Den Haag, binnen de kaders van de EU.
LTO probeert dat te beinvloeden, binnen de mogelijkheden die de organisatie heeft. Geld is een grote beperking in dezen, clubs die andere belangen nastreven hebben vele malen meer geld omhanden om te lobbyen en de media te bewerken. Denk aan de natuur- dieren- en milieulobby, maar ook de industrie (kunstmest!).
Mijn sneer naar critici vanaf de zijlijn (=collega's die niet willen betalen voor een goede lobby) moet je ook in dit verband zien.
Samen sterk, dan kun je wat bereiken!
En ga eens mee besturen, leer je heel wat van.
verbi
@ruud
Jaren in bestuur gezeten en veel geleerd, hoe je moet kronkelen en kruipen om je zetel maar te behouden(en presentiegeld) Veel bestuurders zouden de sector een dienst bewijzen om de eer aan zich zelf te houden. Zit nu nergens meer in, ben er wel klaar mee.Dus ik weet echt wel waar het over gaat. Maar ieder zijn mening en iedereen praat toch voor eigen parochie.
cs-agrar
Quote:
@verbi: Jaren in bestuur gezeten en veel geleerd, hoe je moet kronkelen en kruipen om je zetel maar te behouden(en presentiegeld)

En zo is er dus geen mening betrouwbaar...
josl
LTO krijgt altijd de schuld van de intensivering van de sector, het verwijt dat ze altijd opkomen voor intensieve boeren ( derogatie, minas, kringloopwijzer) en nu verwijt jij ze dat ze alleen voor de extensieve boer opkomen. Raar.
Frans1
Quote:
@verbi: Maar kritiek op LTO of Kees Romijn dat kan niet op dit prikbord dan wordt je door de bestaande club er wel uitgegooit,daarom is het ook een klein gezelschap wat hier op zit en altijd dezelfde. Graag hetzelfde denken anders oprotten.....

Flauwe opmerking.HET probleem voor LTO is het verschil tussen de leden,van extensief tot heel intensief,hoe moet je het voor iedereen goed doen?
Kritiek is altijd goed,als er maar goede argumenten zijn,niet onnozel schoppen onder een nickname.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@josl: LTO krijgt altijd de schuld van de intensivering van de sector

LTO is in feite een ondernemersorganisatie. Belangrijke taak is het krijgen en behouden van ondernemersruimte, in het verleden was dit dus in het voordeel van de intensiever melkende veehouders, terwijl de extensieve er geen echt nadeel van hadden. Nu de groeiruimte echt eindig lijkt te zijn gaat onze ondernemersorganisatie zich ook bemoeien met de verdeling van de overgebleven ruimte over de sector. Dat begint nu in beide kampen, in- en extensief, wrevel op te wekken. De winst is altijd makkelijker te verdelen dan het verlies...
jg
@Jack Rijlaarsdam
Schat jij in dat er een resultaat komt kwa aanpak, en zo ja welk resultaat , of worden de ketenpartijen het niet eens en is Sharon aan zet ?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: worden de ketenpartijen het niet eens

Ketenpartijen worden het zeker eens. Deze hebben meer afstand tot de sector als wij melkveehouders zelf en zien in dat maatregelen onontkoombaar zijn. De aanpak zal ook effect hebben, alleen de tijd is in ons nadeel. Het duurt altijd even voordat ondernemers en vooral hun adviseurs zich ingesteld hebben op nieuwe regels en de effecten, voor- en nadelen daarvan. Het duurt dus enige tijd voor er resultaat zichtbaar is en het lijkt er sterk op dat deze tijd er nauwelijks is. Ik zie het dus niet heel positief in, maar ben van nature ook risicomijdend en een doemdenker. Daar heb jij geen last van... 😉
BoerBart
@Jack Rijlaarsdam
Wat vind jij van een fosfaatheffing op al het ingekochte krachtvoer. Dit kan er mede voor zorgen dat:
1-Je meer grondgebonden krijgt. Kan ook grond(voer van akkerbouwers) in de buurt zijn(kringloopdenken)
2-Je de koeien niet teveel gaat pushen op liters(te duur krachtvoer)
3-De sector binnen de milieu afspraken blijft(overheid kan simpel de fosfaatheffing verhogen bij een te snelle groei)
4-Je meer grasland krijgt(hier hoeft niet zoveel fosfaatrijke brok bij)
+1
jorisdriepinter
@Jack Rijlaarsdam
Prima analyse. Tijdgebrek is zeker een item. De groei is veel sneller gegaan dan was verwacht. Feitelijk is er waarschijnlijk al helemaal geen groeiruimte meer over als de in aanbouw zijnde stallen in gebruik zijn. Alleen weten we de cijfers nog niet.
Nieuwe Oogst meldt dat het early warning systeem aangeeft dat het fosfaatplafond dit jaar overschreden kan worden. Dan zou er dus al bijna geen tijd meer zijn.
Als de sector zelf met maatregelen komt moet er natuurlijk wel een grote kans van slagen aan vast zitten dat het plafond niet overschreden wordt.
Anders heeft het geen zin meer.
Marco de 1ste
In welk land leef jij Ruud?
wally
Ik betaal gewoon lidmaatschap en ik vind dat ze veel te kort doen en te vaak achter de feiten aanlopen.
ik bestook het bestuurd dan ook regelmatig met mijn ideen

daar zijn leden ook voor ! niet alleen om pluche te betalen
+2
3 speen
Gewoon 100% grondgebonden dan ben je overal van af
arjan_kok
Of anders krijgen we langdurig slechte melkprijs
Geitenboer
Wat is 100%?
+1
wally
Dan hou je voer over bij de huidige fosfaat norm
dus dan kan derogatie er ook af en kan je een gedeelte invullen met akkerbouw 20 % gras ipv 20 % mais
3 speen
Dat lost zich zelf dan weer op
Herbert
De Nederlandse melkveesector is zo gedreven dat het niet zonder productierechten kan. Helaas hadden de mensen die zo voor het afschaffen van het melkquotum waren dat niet door. Wat was er nou mooier dan het quotum, in een goed jaar molk je een koe minder of kocht je wat quotum en in een wat minder jaar verleasde je wat. Probeer dat straks maar eens met de rechten die er toch wel gaan komen.
3 speen
Ja handje ophouden is voorbij de meesten zijn vergeten om ook duurzaam te ondernemen
+1
jg
Wat versta jij onder duurzaam ondernemen??
Geitenboer
Voor weinig een bedrijf overnemen, dat is waarschijnlijk duurzaam.????
pussy
Klopt , laten we maar hopen dat die koerechten er niet komen , wat een lulgedoe , gewoon grondgebonden anders niets .
3 speen
Grondgebonden
+3
familie pelle
Het enige wat ik de belangenbehartigers kwalijk neem is dat ze te laat zijn begonnen met deze discussie. Ook nu het vijf over twaalf is moeten we nog tot juli wachten tot er actie komt. Koerechten moeten we niet willen als sector. Dan is de effientiecieslag voor niets geweest. Wat ik overigens ook niet snap is dat sommige boeren tegen de kringloopwijzer zijn met als argument de dure kuilmonsters en administratieve rompslomp. Hoe kun je deze boeren nu uitleggen dat je duizenden euro kunt verdienen met een paar uur werk. Er zijn dagen dat ik een minder uurloon heb.
+1
spotmelker
Omdat de kringloopwijzer niet per definitie zoveel voordeel geeft op alle bedrijfstypes. M.n. op gemengde bedrijven die melkvee en akkerbouw hebben bleek het een tombola en moet er nog wat verspijkerd worden voordat het echt bruikbare gegevens oplevert. Die betreffende bedrijven zijn terecht (nog) niet enthousiast.
+4
puntertje
Er veel situaties waar de kringloopwijzer helemaal geen winst oplevert, maar wel een hoop gedoe en extra kosten. Als het dan ook nog eens verplicht wordt gesteld, heb je ook nog eens extra controles met evt. de gevolgen als dat achter de komma niet klopt.
Ik heb ook zitten rekenen, en er is geen voordeel voor mij te behalen. Niet omdat ik niet efficiënt om ga met mineralen, maar omdat ik extensief ben. En mest van overschotbedrijven zit ik ook niet op te wachten, die risico's zijn veel te groot.
De kringloopwijzer is bovendien helemaal niet 'Brussel proof', er kan en wordt gerommeld met voeraankoop en er wordt ook, zoals algemeen bekend, al gerommeld met mest en ook meststoffen. Dit vergt weer een dusdanig groot controle apparaat dat het op weerstand stuit en in de uitvoering verstikkend zou werken. Dus dit gaat niet helpen bij het behouden van derogatie.
Ik zou eerder willen voorstellen, een ieder die betrapt wordt op mestfraude, fosfaatreferentie op nul stellen. Dan is het fosfaatplafond snel weer ver weg.
Verder zou ik zeggen, trek het derogatieverzoek voor gebieden waar niet aan de nitraatrichtlijn wordt voldaan maar in, die zijn namelijk een gevaar voor de landelijke derogatie. Bovendien zitten daar nou juist de overschotbedrijven, en je moet wel stekelblind zijn om het verband niet te willen zien. Is dat sneu voor bedrijven die dat treft? Jazeker, maar als de totale ontwikkelruimte beperkt is, is het principe 'de vervuiler betaalt' een rechtvaardige optie. Het feit dat iedereen het recht claimt om te mogen groeien is nu eenmaal tegenstrijdig met grondgebondenheid.
+1
pieta
Quote:
@puntertje: Verder zou ik zeggen, trek het derogatieverzoek voor gebieden waar niet aan de nitraatrichtlijn wordt voldaan maar in, die zijn namelijk een gevaar voor de landelijke derogatie.

Dit lijkt mij dus belachelijk. Zet eerst maar eens een goed controlesysteem op tegen mestfraude en ga niet degene die zich netjes aan de regels houdt maar op de verkeerde plek woont straffen.
spotmelker
Dat er ergens een te hoge nitraatconcentratie in het grondwater wordt aangetroffen wil niet zeggen dat het nitraat er ook op die plaats is ingekomen. Onder de grond stroomt meer water dan erboven. Het is hetzelfde als alle Arnhemmers opsluiten als ze daar olie in de Rijn vinden. Het is een summum van regeltechnische kortzichtigheid.
+1
Ouwe Gerrit
Gewoon melken zoveel je wilt en zie maar dat je van de mest af komt.

Leve de vrijheid. Weg met de ambtenaren.
+1
puntertje
En maak van de, in potentie gezonde, sector een zich zelf vernietigende en door de maatschappij uitgekotste sector......
je haalt oogkleppen en vrijheid een beetje door elkaar.
+1
Geitenboer
Door iedereen aardig gevonden worden en reet verdienen.
HFfan
@puntertje
Zijn tegenwoordig toch oplossingen en technieken genoeg om de mest tot waarde te brengen.
-Jan-
@HFfan
Nagenoeg alles lijkt met techniek oplosbaar te zijn of te maken,techniek voor de koe en techniek na de koe,alleen de melk moet nog natuurlijk gekauwd worden
puntertje
@HFfan
nou, ben benieuwd. Oplossingen zijn en komen er wel, maar iedereen gaat voor de goedkoopste mogelijkheid.
puntertje
@Geitenboer
uitgekotst worden en niets verdienen zoals de varkenshouders is zeker een aantrekkelijke optie....
HFfan
Is toch onzin om te zeggen dat we dezelfde kant opgaan als de varkens, 150 koeien melken is toch totaal anders dan 5000 varkens of 100000 kippen.
-1
oubi
Waarom?
+1
cs-agrar
@HFfan
Er komen al luchtwassers...
HFfan
@cs-agrar @oubi
200 koeien is toch nog lang niet zelfde als een stal van 10000 varkens....
cs-agrar
@HFfan
Dat klopt. Maar er zijn ook al grotere stallen, en bijv die luchtwassers gaan ook op kleiner. Zulke dingen moet je helemaal niet willen, dan ga je hard richting intensieve veehouderij. Als een stal dicht is maakt het voor de buitenkant niet meer uit of er 100 of 10000 in zitten, dat is nu net gedonder.
Jack Rijlaarsdam
@cs-agrar
Ik ben geen voorstander van luchtwassers, maar veel dichter als mijn jaren '90 stal is deze toch niet:
dejongursem.nl/stallen/mdv-stallen/…

dejongursem.nl/posts/…
+1
HFfan
@cs-agrar
Als jij zo bang bent, moet je een ander beroep gaan kiezen.
cs-agrar
@HFfan
Tja, je Kon natuurlijk ook met je ogen open in sloot rijden.. Er zijn al voorbeelden genoeg van hoe dat (te) intensieve fout gaat, of fout aan het gaan is, jij Wilt zoveelste voorbeeld worden? De oplossing is ook eigenlijk doodsimpel, wat van bedrijf af gaat kan er ook weer op. En dat rekent dan op akkerbouwgrond net zo. Wordt kunstmest vervangen door geconcentreerde dierlijke mest, mooi, alles beter dan iets creëren wat eigenlijk niet nodig is. Maar nu raakt het steeds meer te ver gezocht. Uiteindelijk kan jij je naam ook wel veranderen van hffan naar jerseyfan, die zijn efficiënter. Zo'n verdeling lijkt me eerlijker voor iedereen.
+1
Geitenboer
@cs-agrar
Geef dan een voorbeeld.
cs-agrar
@Geitenboer
puntertje - 1 dag geleden
@Geitenboer
uitgekotst worden en niets verdienen zoals de varkenshouders is zeker een aantrekkelijke optie....
cs-agrar
@Jack Rijlaarsdam
In de jaren erna werden stallen qua klimaat ook pas echt beter, en zag je koeien in de stal lopen (als zeil open was) Als zeil dicht is kijkt er dan niemand naar om want is het slecht weer.
HFfan
Een hoop wartaal
Geitenboer
@cs-agrar
Dan was buitenvoedering en luifelstallen helemaal geweldig, ook een stuk goedkoper bouwen.????
+1
Geitenboer
@cs-agrar
Wat is er mis met een luchtwasser?
3 speen
Klopt
verbi
Zo snel mogelijk dierrechten zodat LTO niet met onzinnige voorstellen komt. Denk overgens dat dan veel vee na de telling opgeruimt wordt blijven we toch nog misschien onder het plafond.
HFfan
Weer een soort melkquotumsysteem, dat is wel 't alle laatste wat we moeten willen.
cs-agrar
Restrictie kom je niet meer van af, maar zorg dan dat het systeem is wat je zelf besturen kan.
oubi
De zuivelfabrieken dienen zich niet te bemoeien met plafond fosfaat. Dat kan alleen de overheid. De zuivelfabrieken verwerken boerenmelk en proberen dit zo goed mogelijk tot waarde te brengen voor een zo goed mogelijke melkprijs. Je kunt het ook omdraaien: de voerfabrikanten mogen niet zoveel voer meer leveren dan wordt er ook minder fosfaat geproduceerd. HET LAND ZOU TE KLEIN ZIJN.
+1
Cornelis
De zuivelverwerkers bemoeien zich ook niet met het fosfaatplafond. Dit is een gegeven. Ze bemoeien zich met de toekomst van de melkveehouderijsector.
Marco de 1ste
Om hun 20% extra capaciteit vol te krijgen. Of dat de saldo van de boer ten goede komt zal hun een worst zijn. Melkfabrieken moeten geen overheidbeleid gaan handhaven. Dat moet de overheid zelf doen.
+3
Cornelis
@Marco de 1steEn wie leveren die 20% met alle liefde? Juist ja de eigen leden en laat die er nou over gaan! Leden geven zelf aan te willen groeien. Het saldo is voor een zeer belangrijk deel afhankelijk van het weer in de rest van de wereld.
+1
jorisdriepinter
Juist, iedereen die geinvesteerd heeft in productiecapaciteit wil die graag gaan benutten.
Marco doet net alsof de zuivelverwerkers hun eigen probleem maar op moeten lossen, maar dat zijn we zelf!
3 speen
En toch als je de markt zijn werk laat doen komen er vanzelf wel afvallers voer en mest is nou al een probleempje misschien nog eens een droge zomer dan kun je het volgend jaar al raden
Geitenboer
De markt zijn werk laten doen is het eerlijkst! Melken voor wat je waard bent. In of extensief.
Kijken wie het langst volhoud.
Wie denk je? Ik denk degene met de meeste creativeteit en de juiste spirit
koetje 33
MAW we krijgen nog stoppers genoeg, 80% blijven doorgaan.
Todi
Quote:
@koetje 33: MAW we krijgen nog stoppers genoeg, 80% blijven doorgaan.

Maar als aan geschoten wild?
3 speen
Wat is eingelijk aangeschoten wild
Todi
Die bv een periode slechte melk prijzen heeft gehad met hoge kosten.
HFfan
Je kan ook te bang op dak zijn.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's overheid , melkveestapel en fosfaatplafond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
80
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
1