Ik mis visie bij de beleidsbepalers in de discussie over het bereiken van het fosfaatplafond.

De laatste dagen struikeld iedereen over elkaar heen als het gaat om de sector te waarschuwen dat het fosfaatplafond snel bereikt zal worden of zelfs al bereikt is. Vorige week was het de Rabo, nu de ABN, Frits roept het al een tijdje en Dijksma heeft het afgelopen half jaar niets anders gedaan. Wat ik al enige tijd mis is de visie van onze belangrijkste belangenbehartigers en coöperaties. Van niemand hoor ik een discussie op gang komen wat te doen als de dierrechten daadwerkelijk komen, laat staan deze dreiging te voorkomen. Ik heb het idee dat door deze besluiteloosheid en discussie-loosheid we constant achter de feiten aanlopen. Vooropgesteld, ik weet op dit moment niet waar we als sector het beste mee af zijn maar we hadden als sector toch al lang een plan B moeten hebben voor het geval de dierrechten dreigen, op z'n minst hadden we hier een discussie over moeten voeren om de politiek voor te zijn. Iedereen leek tevreden met de AMVB maar deze kan in de prullenbak als er dierrechten komen. Gezien het anticipeer-gedrag van de melkveehouderij houdt iedereen rekening met dierrechten. Een plan B zou waarschijnlijk ook een stukje rust brengen.
Waarom ik deze discussie van onze belangenbehartigers had verwacht? Omdat als je al jaren roept dat het melkquotum eraf moet je op z'n minst een antwoord moet hebben op de gevolgen van de uitbreidingsdrang van de melkveehouders.
Waarom ik een discussie bij onze zuivelcooperaties had verwacht? Omdat zij al jaren roepen dat er meer melk gaat komen en ze dus daarom ook in verwerkingscapaciteit investeren. Deze extra capaciteit komt wellicht niet vol bij de invoering van dierrechten. Alle reden voor een discussie met de leden wat te doen om dierrechten te voorkomen lijkt me.
Waarom ik een discussie van de banken had verwacht? Zij hebben grote sommen geld uitgeleend aan de bouw van stallen die misschien wel niet vol komen bij dierrechten.
Het lijkt wel of beleidsbepalers de discussie niet durven voeren, bang om de vingers te branden aan de verschillende belangen, maar geen discussie en achter de feiten aanlopen is misschien wel erger dan een heftige discussie met geen uitkomst.

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
De discussie hoef je niet bij de banken neer te leggen, dan kan je het ook van mechanisatiebedrijven verwachten, zij maken groei immers ook mogelijk.
Bank is gewoon een toeleveracier, in dit geval van kapitaal. Als er handel te doen is, zijn ze erbij.
Dat je het van de belangenbehartigers verwacht, lijkt me zeer logisch. Dit kon je van te voren allemaal verwachten. In de reakties van de organistie zie je tussen de regels ook dat ze zich aardig verkeken hebben, lees niet logisch nagedacht.
De zuivel, tja, zijn verlengstuk van de boer, en meestal eigen aan boeren. Zoniet, dan is het particulier bedrijf en is het pakken wat je pakken kan
+4
hans1980
Het is schaamteloos van de LTO om alles op alles te zetten om het melkquotum te laten verdwijnen en vervolgens geen plannen hebt om de melkveehouderij te beschermen tegen zichzelf! maar ook tegenover andere sectoren (lees mestafzetkosten varkens sector)

Het is gewoon een ieder voor zichzelf en god voor ons allen, de boeren die het meest geïntensiveerd zijn spekkoper , de rustige groeier moet het doen met stijgende pachtprijzen

Anticiperend gedrag wordt beloont!! erg slecht...

Dierrechten komen daar kun je vergif op innemen iedereen wil een zo hoog mogelijk dieraantal omdat dat beloond wordt!!

Melkveehouderij zit straks op slot doordat fosfaat (dierrechten) niet verhandelbaar mag worden (waarom niet?????)

Intussen stijgt de melkplas in de EU en zit NL vast in zijn eigen shit dit was zeker te voorspellen melkquotum kan in bijna alle EU landen eraf behalve in NL waarbij de vaste kosten het hoogst zijn..

LTO moet zijn verantwoordelijkheid tonen en groei moet mogelijk blijven ! dus verhandelbare rechten!! ook tussen varkens/kippen/koeien
+1
jorisdriepinter
Omdat het gezegde geldt: u vraagt, wij draaien.
Jaren geleden tijdens een discussie op een lto avond werd er gevraagd, welke kant moeten we op? Als je dan de enige bent die een vorm van regulering wilt na beeindiging van de quotering weet je welke kant lto op gestuurd is.
De meeste leden zijn of naief of alleen op eigenbelang gericht.
Daarom ben ik benieuwd met welke visie je zelf je belangenbehartiger op pad hebt gestuurd toen duidelijk werd dat de quotering afliep.
Mensen die wel een visie ten toon spreiden, Harm Holman en JC Voogelaar bv., werden regelmatig met hoon overladen.
Maar waar staan we nu?
Gaan met die banaan zeiden we!
Uitgegleden?
Frans1
Jij slaat de spijker precies op de kop denk ik
wally
Sorry hoor maar vogelaar heeft in zijn tijd meegewerkt aan het huidige mestbeleid waarbij de grond stelselmatig "ondervoed" word omdat er meer af komt als er op mag, hoezo visie ?
Wiebren
Is in juli 2013 al gepresenteerd, daarna zeker 4 keer teruggekomen in ledenrondes, communicatie, sites, agrarische bladen en bijvoorbeeld ook hier.
Allemaal gemist? Alweer vergeten? Is nog steeds actueel:
[url]ltonoord.nl/nieuws/uitwerking-beleid-voor-sector[/…]
andre01
Het is makkelijk te zeggen dat verandwoordelijkheid voor een plan B te hebben,
maar wat willen de uitbereiders(groot of heel groot) wat willen de boeren die beheerst de groei of continuiteit ingezet hebben, welke fosfaat ruimte is er, wat wil de politiek en dan heb je nog een groep "burgers"die liever de veestapel halveren die de samenleving goed aan het bespelen is.

conclusie; er is voor iedereen geen goed beleid te maken omdat de boeren zelf geen eenheid vormen.
hans1980
Nou staat nix in over dierrechten wel dit :
Is de verwachting dat de productie te hoog wordt, dan kan er in 2015 gestuurd worden via maatregelen die de sector zelf kan afdwingen, zoals bijvoorbeeld aanscherpen fosfaat (P) in voer/rantsoenen, iedereen verplicht aan de KringloopWijzer of een heffing op aangevoerd fosfaat.
hans1980
Dit wordt hem wiebren:

Melkveehouders moeten dan denken aan een generieke korting op de dierrechten of een korting op de dierrechten bij het aankopen van rechten
MTSTAMMINGA
En wat versta jij ondere een dierrecht ?
Een koe of een x aantal kg fosfaat per dier ?
Wiebren
Zoals ik al schreef, het is nog steeds actueel.

Er staat ook wat anders, 10% groei is mogelijk binnen sectorplafond, de andere 10% alleen met extra efficiëntie, zoals eerder gedaan met Voerspoor. Dat Voerspoor heeft ervoor gezorgd dat deze 10% groei überhaupt mogelijk was. Immers, in 2010 stonden we op hetzelfde punt. Bleker kondigde net zo duidelijk dierrechten aan:

[url]melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/movie/182/…]

Die andere 10% komt er niet via het vrijwillige spoor, dat betekent dat het nu verplicht moet gaan worden. Dat betekent individuele bedrijven aanspreken op hun fosfaatproductie.. Overschotsbedrijven verplicht aan de Kringloopwijzer was de voorbode. Vanaf 1 juli wordt fosfaat in voer aangescherpt, de andere maatregelen volgen daarna.

De visie is er wel degelijk.
Wiebren, is fosfaat daadwerkelijk een probleem of is het een stok om de hond te slaan,spoelt het daadwerkelijk uit of is dat niet waar, en word het alleen tegen ons gebruikt om ons klein te houden/krijgen. In de mais mag ook geen rijenbemesting meer met fosfaat, ook dit gaat een paar jaar goed en dan worden ook daar de tekorten zichtbaar.
Wiebren
Veel fosfaat dat niet wordt opgenomen door planten wordt vastgelegd in de bovenste bodemlaag. Uitspoeling is er amper. Afspoeling wel. Dat is mest die via drainage of langs de slootkanten toch in het water terechtkomt. Deze periode van het jaar zie je die bruingroene algendrab nogal eens in de sloot. Dat had gras kunnen zijn als die mineralen niet waren uitgelopen in de sloot. Bij de één is dat erger dan bij de ander. Ook perssap uit kuilen kan soms de sloot inlopen. Wie een vijver heeft en daar wel eens veel voedingsstoffen in heeft gekregen herkent die algengroei wel, het water is amper schoon te houden.

Rijenbemesting maïsmap is juist een mooie manier om fosfaat goed te benutten. Ik vind het nog steeds waardeloos dat dat juist verboden is voor derogatiebedrijven.
+1
MTSTAMMINGA
@Wiebren
We moeten weer leren te bemesten als de natuur er om vraagt
En niet bemesten om te proberen de [gras]natuur te laten groeien

Vroeger werdt er ook eerst geweidt met de koeien en dan bemest
spotmelker
@Wiebren Dat alg en kroos nutriënten vreters zijn klopt maar onderschat het effect van licht en stroming niet. Hier worden veel sloten vaak gemaaid t.b.v. beregening. Resultaat is dat de taluds mooi kort zijn en de bodems dichtgroeien door de lichtinval en het hekkelen duurder wordt dan het taludmaaien.
M.b.t. drainage, dat verlaagt de grondwaterstand waardoor gewassen dieper wortelen, meer nutriënten opnemen en meer opbrengen. Het is geen afvoerput-systeem. Kun je in droge zomers mooi zien, boven de drains blijft het gras het langste groen.
Het is géén garantie dat het overal zo werkt maar in het overgrote deel wel.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wiebren: andere maatregelen volgen daarna.

Kun je al toelichten hoe de fosfaatheffing er uit gaat zien? Heffing op mestproductie of op aanvoer van voedermiddelen?

En ook: waar gaat de heffing naar toe?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wiebren: visie

Is het een optie om er in Brussel voor te pleiten dat verwerkte en geëxporteerde mest niet onder het fosfaatplafond valt aangezien die hier geen belasting op het milieu geeft en elders de bodemvruchtbaarheid juist bevordert? Of is dit al lang en breed besproken en afgewezen?
Wiebren
Dat is inderdaad inzet geweest voor actieprogramma&derogatie 2014-17
De Europese Commissie vond dat te riskant. Twee redenen: groei melkvee na einde quotum (vandaar de melkveewet) en de mestverwerking ging pas op 1 januari 2014 in en was nog geen bewezen systeem (vandaar behoud dierrechten varkens/pluimvee).
Overigens kregen daarom Ierland, Duitsland en Denemarken ook een koude douche. Vlaanderen zweet nu peentjes, ondanks dat ze verplichte mestverwerking en nutrientemissierechten hebben.

Of de fosfaatheffing letterlijk geheven wordt is nog even de vraag. Per bedrijf de fosfaatproductie vastleggen is stap 1, een heffing kan 2 zijn. Een minimale efficientie zou ook kunnen. Ik kan daar nu nognietteveel over zeggen. Wel dat er al veel huiswerk gedaan is, deels al in 2013 en veel in 2014. Invoeren van zoiets doe je alleen als het echt nodig is.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wiebren: Invoeren van zoiets doe je alleen als het echt nodig is.

Je bent van alles aan het bedenken om de groei van de sector af te remmen, maar zolang er een maximum als 'finish-spandoek' hangt, is de sector ongeremd in de expansiedrift. Geen eer aan te behalen. Denk je nooit: laat de sector z'n neus maar flink stoten, dan zien we wel weer...
+1
ruud

"Fosfaatrechten zijn het meest voor de hand liggende alternatief voor dierrechten in de melkveehouderij. Dat zegt Roel Jongeneel, senior econoom bij het LEI Wageningen UR."

bron: Nieuwe Oogst

Volgens mij wordt het woord dierrechten alleen nog gebruikt omdat het lekker bekt en daadkrachtig overkomt. Fosfaatrechten gaan het dus worden.

Wiebren, hoe zal er omgegaan worden met bedrijven die minder fosfaat produceren dan ze kunnen plaatsen op eigen grond? Die dus ook geen referentie hebben gekregen.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam Tsja, ik snap wel dat velen denken dat ze voor de bel binnen moeten zijn, zo ging het immers altijd. Wat ik zelf wel eens denk doet er niet zo veel toe, ik ben tenslotte aan het werk voor de sector. Sommigen vertalen dat als 'zorg dat wat ik vandaag mag behouden wordt'. Ik zie het meer als de rol van verkenner, ik verken de wereld die niet binnen het bouwblok ligt en geef door wat ik denk dat relevant wordt. Vervolgens ontstaat de discussie over welk beleid er nodig is om ontwikkelruimte te houden.
Het is intussen een gegeven dat aan alle verworvenheden van 50 jaar landbouwlobby wordt geknabbeld. Zie het als 4 stoelpoten, aan alle vier wordt gezaagd. Aan eentje door de boeren zelf.
Ik merk nogal eens dat onze ' tegenstanders ' beter in de gaten hebben hoe goed de boeren (nog) georganiseerd zijn dan de boeren zelf. Zeker de laatste jaren wordt er veel meer gerekend alsof het een kasboek is. Wat betaal ik en wat krijg ik terug, alsof je in de winkel staat.

@ruud iedereen heeft een referentie. Voor circa 40% is die 0. Praten over fosfaatrechten is nu niet aan de orde, laat staan hoe te verdelen. Eerst moeten we als sector laten zien dat we onze eigen boontjes doppen, Zo niet, dan is Dijksma aan zet.
Frans1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Je bent van alles aan het bedenken om de groei van de sector af te remmen, maar zolang er een maximum als 'finish-spandoek' hangt, is de sector ongeremd in de expansiedrift

Die expansiedrift is een paar jaar geleden al op gang gekomen met het uitzicht op de afschaffing van het melkquotum,toen zijn de stallen gebouwd,die ruimte wordt nu benut,plaatsingsruimte of niet.
+2
ruud
@Wiebren
Dat er dierrechten komen, lijkt me vrijwel onafwendbaar. Uitgedrukt in kg P2O5, net als bij varkens en pluimvee overigens.
Het interessantst aan de discussie is, wat er gaat gebeuren met de 40 % boeren, met referentie 0(de extensieven). Volgens mij kan niemand uitleggen dat die ook begrensd worden door dierrechten. Ze mogen de mest immers wel aanvoeren.
Mogelijkheden zouden zijn :
1. Dierrechten alleen voor bedrijven met fosfaatreferentie. De rest wordt begrensd door de aanwendingsnormen op land in gebruik.
2. Als 1, maar met de toevoeging dat de mogelijke uitbreiding op de bedrijven zonder referentie door een kortingspercentage op de bedrijven met een referentie >50kg/ha wordt gerealiseerd.
3. Als 1 , maar nu wordt de uitbreiding op de bedrijven zonder referentie weggehaald bij de varkens en pluimveebedrijven.
4. Als 1 , maar nu komen de vrijvallende fosfaatrechten (bij verkoop buiten familie) aan de bedrijven zonder referentie.
5. Combinatie van 2, 3 en 4.

Onrechtvaardig? Zou kunnen. Maar we moeten ons wel realiseren dat extensieve bedrijven veel moeilijker kunnen sturen op fosfaat. Meer gras in het rantsoen ( wordt gestimuleerd!) en minder voeraankoop, dus minder sturingsmogelijkheden.
Bij invoeren van dierrechten voor iedereen zonder flankerend beleid, worden de extensieve, grondgebonden veehouders het meest gedupeerd.
En wie wil dat????
jorisdriepinter
Sinds 2008(jaar met de meeste nieuwe stallen) is het al duidelijk dat de melkveehouderij koerst op uitbreiding. Niet verwonderlijk ook, want duidelijk was dat de quotering niet verlengd ging worden. De race naar het plafond is toen al ingezet. Met alleen constateren dat het plafond niet overschreden mag worden ben je er niet. Maar pleiten voor alleen grondgebonden groei was natuurlijk niet in het belang van veel leden. Daar betalen we geen contributie voor.
Verstandig?
+1
Wiebren
Jaja, dus als Holman cs pleiten voor eenzijdige melk/ha als grondgebonden groei dan hebben ze visie (zie boven). Doen we het als sectorpartijen (alle 4) dan is dat onverstandig?
Frans1
Denk dat het cynisch bedoelt was Wiebren gezien de eerste reactie van Joris in deze topic.Ik ben het wel met hem eens dat er al veel eerder een harde eis op enige grondgebondenheid had moeten komen,maar daar hebben we nu niks meer aan.De nieuwe AmvB is een goede stap denk ik,dit zet tenminste een rem op de ongeremde expansiedrift van sommige collega's waar we allemaal last van krijgen(of al hebben).
jorisdriepinter
Ik constateer dat de politiek grondgebondenheid min of meer af gaat dwingen terwijl we dat zelf(lto) niet, of pas op het allerlaatst, als optie wilden zien.
Heeft lto geen goed inzicht bij wat de maatschappij wenst gehad, of heeft het zich teveel door de wens van de leden laten leiden.
Toch gebrek aan visie.
+1
Coen
LTO is in dezen ZLTO en ZLTO heeft via de politiek met de VVD willens en wetens de huidige weg ingeslagen van snelle grondloze groei van de melkveehouderij 😞 😞

inperking van alle fosfaatoverschotten > 50 kg per ha, de komende 10 jaar naar een fosfaatoverschot van maximaal 50 kg per ha 😄
+8
jg
Coen , zoals je leest in de reactie van Wiebren wordt er van alles (fosfaatheffing) voorbereid maar kan hij er nog niet teveel over zeggen.
Jammer want als er een moment is waarop duidelijkheid voor de sector gewenst is is het nu wel. Ik denk dat er heel veel weldenkende melkveehouders zijn die veel extra maatregelen willen treffen om binnen het plafond te blijven, MITS ZIJ DE ZEKERHEID KRIJGEN, HEBBEN EN HOUDEN DAT ZE DAARDOOR NIET BENADEELD WORDEN.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Ik denk dat er heel veel weldenkende melkveehouders zijn die veel extra maatregelen willen treffen om binnen het plafond te blijven, MITS ZIJ DE ZEKERHEID KRIJGEN, HEBBEN EN HOUDEN DAT ZE DAARDOOR NIET BENADEELD WORDEN.

Goed opgemerkt!
Wiebren
Zeker, daar reken ik ook op. Er op vooruitlopen is niet verstandig, er wordt al genoeg gespeculeerd. Overigens bestaat er geen systeem dat voor iedereen goed is, dat is grenzeloos.
De hoofdlijn is vaak genoeg herhaald. Wie straks nog zegt "ik wist van niks" heeft een paspoort van een andere planeet
matt
@Wiebren
tot nu toe is volzetten steeds beloont,wie geeft me de garantie
dat het nu anders is..
producent
@Wiebren

Je zou haast gaan denken dat 2015 bewust als tussen jaar gezien wordt, om er maar zeker van te zijn dat het fosfaatplafond doorbroken gaat worden.
mest
@Wiebren
Oke maar lto kwam er al niet uit met Zlto dus pluk men nu nog meer de vruchten van of is dat niet zo wiebren !?
paul1
Alleen uitbreiden als je een stopper erbij koopt,
dan bereik je het fosfaatplafond niet.
hans1980
Hoe eerder duidelijkheid hoe beter , toekomst visies etc. gaan over een langere periode wanneer je extra hypo wilt moet je met een goed plan komen , hoe kun je nu een plan maken ???

Nog ff en het is beter om zelf de stekker er uit te trekken , hier in de buurt ook al weer grond verkocht voor 90.000+

1 ding wil ik de beleidsmakers meegeven ; zorg dat ontwikkelingen mogelijk blijven! wanneer melkprijzen zakken moet je niet vast zitten doordat je aan kostenkant geen kant meer op kunt..

NL kon altijd goed boeren door lage kostprijs dat is te danken aan o.a. goedkope arbeid van familieleden goedkope overname, goedkope rente, en last but not least groei!
Frits vd Schans
De reden om te verwachten dat de sector nu al door het fosfaatplafond gaat heeft met meerdere punten te maken:
- december 2014 was er 150.000 stuks jongvee meer dan 2 jaar eerder, met relatief veel vaarzen ouder dan 2 jaar; ca 30% van dit extra jongvee is na aan de melk, eind vh jaar ruim 50%; eind dit jaar: 5% meer melkkoeien, is 5% meer melk, is 5% meer fosfaat;
- melkproductie is jaren getemperd, waardoor nu een stijging met gemiddeld 400-450 kg per koe per jaar op korte termijn mogelijk is; eind vh jaar ca 5% meer melk per koe, is 5% meer melk, is 5% meer fosfaat;
- binnen Nationale fosfaatplafond is uitbreiding van de fosfaatproductie van de melkveehouderij met ca 8% mogelijk; met de extra koeien en melkproductie per koe, wordt dit jaar al ca 10% groei bereikt;
- vrijwel geen melkkoeien worden nog aangeboden voor de slacht; bijna alle melkkoeien worden aangehouden en daarmee groeit de veestapel extra;
- uit oa Denemarken, Duitsland ea worden melkkoeien geïmporteerd, met extra groei van de veestapel tot gevolg;
- tijdens periode van uitbreiding is het moeilijk om een maximaal (fosfaat) efficiëntie te realiseren; de efficientie zal verslechteren ipv verbeteren;
- verbruik van krachtvoer en bijproducten is fors hoger (hogere prijzen) en de aanvoer van melk was deze maand bij diverse zuivelbedrijven ook fors hoger (lagere zuivelprijzen);
- de vrees voor de komst van dierrechten veroorzaakt een 'rat-race' om snel uit te breiden.

Met dit alles verwacht ik dat CBS binnenkort zal uitrekenen dat de Nederlanse veehouderij door het fosfaatplafond zal gaan.

Eerder ingrijpen was verstandig geweest, evenals een scherpere definitie van grondgebondenheid. Maar in de huidige situatie is overschrijding van het fosffaatplafond (en daarmee introductie van dierrechten) onvermijdelijk.

De huidige 'rat-race' kan worden gestopt door per omgaande dierrechten in te voeren en worden afgeremd door ervoor te zorgen dat er straks voldoende dierrechten voor een redelijke prijs beschikbaar zijn. Dat kan door dierrechten voor melkvee uitwisselbaar te maken met varkens en pluimvee. Want als er voor melkveehouders voldoende (varkens-)rechten tegen een redelijke prijs beschikbaar zijn, zal de neiging om nu gekke dingen te doen sterk verminderen. Overigens zijn er ook tal van redenen om uitwisseling van dierrechten/fosfaatrechten tussen varkens en melkvee niet te willen.
j h p
U zegt in Melkvee magazine dat de productie de laatste 3 jaar met 200 kg per jaar dus 600 kg is gedaald, dat is dus BULL SHIT, en probeer de landelijke gemiddelde productie maar eens met 500 kg in 1 jaar met veel vaarzen te laten stijgen ook BULL SHIT.Nog een beetje extra fosfaat.
Volgens mij heeft u een eigen doel.
Frans1
Quote:
@Frits vd Schans: - melkproductie is jaren getemperd, waardoor nu een stijging met gemiddeld 400-450 kg per koe per jaar op korte termijn mogelijk is

Waar komt deze wijsheid vandaan,uit de dikke duim? Ik streef naar optimale productie en daar past temperen niet bij
Frits vd Schans
@Frans1 en @jhp Als de cijfers van CRV niet juist zijn, dan neem ik mijn woorden terug. Maar tot dat moment baseer ik me daarop.

De daling is 200 kg per koe, in de periode 2011-2013 (cijfers over 2014 heb ik van CRV nog niet gezien). Op basis van de ontwikkelingen van de afgelopen decennia zou in die periode een stijging van ca 200 kg zijn gerealiseerd. Veel melkveehouders hebben 'de rem erop gehad'.

Dit verschil (400 kg per koe) hebben de koeien in zich en kan met een beetje meer voer in 2015 weer worden ingehaald. Dat is wat ik heb gezegd.

En ik had een plaatje toegevoegd, maar dat komt (nog) niet door. Daarom een link... boerenbusiness.nl/artikel/item/…
ejb
@Frits vd Schans
1 jaar terug waren alle Nederlandse koeien volgens CLM Wytze Nauta nog plofkoeien die de huidige productie absoluut niet aan konden. CLM weigerde zelfs een rectificatie daarover te plaatsen en nu gaan ze volgens jou 400 tot 500 kg melk extra geven terwijl de veestapel volgens jou jonger word. Vraag me werkelijk af of CLM zich nog wel serieus neemt verder werk je voor cLm helaas doe je helemaal niets met de L
j h p
@Frits vd Schans
2010 8344 kg
2011 8387 kg
2012 8335 kg
2013 8217 kg
2014 8376 kg

Bron CRV publicaties.

Ik zie geen daling van 200 kg laat staan in 3 jaar 200 kg/jaar.

Het koste nog geen 5 minuten om dit te doen, dan vraag ik me af hoe serieus u uw werk neemt om zo maar iets te verzinnen.

Graag BREED openbaar uw woorden terug nemen.
josl
Wat onze beleidsmakers en belangenbehartigers onderschat hebben is de ambitie van veehouders. Het afgelopen jaar veel te veel tijd in de veewet gestoken om die ambitie te remmen, maar 75% van de veehouders heeft volgens Dijksma geen last van de Amvb dus met dat remmen valt het ook niet mee. Die tijd was beter geïnvesteerd geweest in maatregelen die de fosfaatefficiëncy verbeteren ook toe te passen.
En of Frits nu wel of niet goed kan rekenen is niet zo interessant, hij heeft in principe wel gelijk.Ik zou nu geen nieuwe stal durven te bouwen.
+1
mlkvhoudr
Quote:
@josl: En of Frits nu wel of niet goed kan rekenen is niet zo interessant, hij heeft in principe wel gelijk.Ik zou nu geen nieuwe stal durven te bouwen.

Als zelfs pachters nog wat durven te gaan bouwen dan moeten die
hoogopgeleide superondernemers toch niet bang worden van een beetje tegenwind.

Wij gaan dit jaar wel weer bouwen/verbouwen stelt niet veel voor maar ik zie niet in waarom je nu ineens niet zou moeten investeren.

Kan ik mooi stoer roepen dat wij anti-cyclisch investeren 😉
3 speen
1 april was dus toch geen Bevrijdingsdag voor iedereen
hans1980
Spotmelk is met 10 cent gezakt naar nu 0, 18 euro! !!
misschien moeten er gewoon boeren failliet gaan
voor er een beschermende regel komt
moet dan vooral de intensieve hard groeiers treffen
die het voor de normale boer kapot maken!

LTO je moet met een plan komen!!!!!
+1
diezel
Quote:
@hans1980: spotmelk is met 10 cent gezakt naar nu 0, 18 euro! !!

Zou het niet kunnen dat er gewoon ergens een type-foutje gemaakt is? Dit is toch zo heftig!
Cornelis
Lever jij aan de spotmarkt dan? Wat een herrie!
+1
diezel
Quote:
@Cornelis: Lever jij aan de spotmarkt dan? Wat een herrie

Jullie hebben vast ook wel een plaatje van de afgelopen 10 jaar met de Nederlandse spotprijzen i.c.m. de uitbetalingsprijs van FC.
Die correlatie is, met wat vertraging, zowat 1 op 1.
Cornelis
@diezelDat zou inhouden dat ook FC zo rond de kerst heel weinig zou betalen. En nee ik heb het plaatje nooit gezien.
diezel
@Cornelis
Denk en verwacht dat er hier toch ook verschillende prikkers zijn die in een simpel Excel-bestandje de maandelijkse RFC-voorschotprijzen en de Ned. spotmarkt-noteringen bijhouden voor hun lange-termijn visie.
Kijk nog even een extra weekje Ned. spotmarkt-notering af. Kan het nl. amper geloven.
Cornelis
@diezelDat de spotmarkt hier fors daalt is vrij logisch. Koeien naar buiten, zo hier en daar meer vee (om het netjes te zeggen) en er zijn dan weinig verwerkers die op extra liters zitten te wachten.
+1
diezel
Quote:
@Cornelis: Dat de spotmarkt hier fors daalt is vrij logisch

Mijn enige logica is het patroon van lagere toppen-lagere bodems sinds 1½-jaar in de spot-prijs! 😞
Coen
@diezel , iedereen praat over volatiliteit van de melkprijs, het summum daarin is dus de spotmarktprijs
Cornelis
@diezelJe had het eerst over 10 jaar.. en nu 1.5. Ik zie dat de dalen in de spotmarkt prijs vele malen groter zijn dan de zwarte lijn. Eerste kwartaal 2014 ruim tien cent. Neemt niet weg dat als de spotmarkt snel zakt, gaat de FC prijs niet hard omhoog.
diezel
@Coen
- de Spotmarkt is "leading" op de voorschotprijs. c.q. doe een simpele "lagging" indicator als een moving average (voortschrijdend gemiddelde) over de Spotmarkt-notering en je hebt ongeveer de RFC-voorschotprijs.
- Voor een melkveehouder is de maandelijkse voorschotprijs natuurlijk een belangrijk gegeven. Maar verbaas me weer elke maand over dat zenuwachtige gedoe over een 0,5 centje meer of minder. De wekelijkse spotmarkt-noteringen zijn toch allang bekend. Het patroon ervan is bekend. De trend is bekend. Waar moet dan de verrassing nog vandaan komen? 😞
- Natuurlijk, de volatiliteit in de melkprijs KAN nog komen. Net zoals alles kan. Ik lees ook wel eens wat over "zenuwachtige markten".( bv. FD, 12-02-2015) Dan denk ik: waar heb je het toch over. De beweeglijkheid is, kijkend naar de spotprijs, volgens mij het laatste jaar juist extreem laag! 😄
hans1980
@diezel
Dus in 2009 was de spotmarkt ook ongeveer 16-17 cent
nu dus naar 18 cent .
Snap dat het een reactie is van kopers van zuivel , afschaffing quotum is al 10 jaar bekent dat het Mei 2015 is ...
Hopen op een goede economie (vraag) in Oost Europa en Azië
Dan kan ie weer pieken in 2016!
hans1980
@diezel
Hoe bedoel je "laatste 1 1/2 jaar" deze is zakkende ??
+1
jg
@diezel
Daarom is gebruik van de stelling dat extra Nederlandse melk toch geen invloed op de melkprijs heeft een grote fout.
+1
diezel
@hans1980
Nee, enkel de weeknotering was afgelopen week €18
De maandnotering over geheel april 2015 was nog €28.70
Ben maar een simpele grafiekjes-kijker. Verklaringen krijgen de economen en de media vast wel verzonnen! Zo ook over de sterk aantrekkende economie. 😄

@hans1980: Hoe bedoel je "laatste 1 1/2 jaar" deze is zakkende ??
- je ziet patroon van lagere topjes en lagere bodems in de oranje spotmarkt= kenmerk dalende markt.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@diezel: Zo ook over de sterk aantrekkende economie.

Geloof het of niet, maar hier in de regio wordt er flink wat nieuwbouw opgeleverd. Was eerst ook wat sceptisch, maar ontvang nog weleens wat grond uit tuinen die opleverklaar gemaakt worden en heb dit voorjaar al meer grond gehad dan in de laatste twee jaar bij elkaar.
diezel
Quote:
@Cornelis: Ik zie dat de dalen in de spotmarkt prijs vele malen groter zijn dan de zwarte lijn.

.... Maar waarom benoem je eigenlijk enkel de grotere dalen? Ik zie namelijk eveneens de veel grotere toppen dan de zwarte lijn. Per saldo zal het niet zoveel uitmaken.

p.s. waarom wordt er eigenlijk bij een soortgelijk te maken plaatje over de rente ( variabele of vaste rente) er juist wel vooral de andere kant op geredeneerd! 😄
Cornelis
@diezelOmdat jij over de laatste anderhalf jaar sprak, daar zie ik wat meer dalen. Ik zei niks over de rente, deel wel je mening dat het zo maar weer eens 30 jaar omhoog kan.
+1
diezel
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Geloof het of niet, maar hier in de regio wordt er flink wat nieuwbouw opgeleverd

Hier idem. Wel mooi dat zowat ieder een eigen indicator heeft betreffende de economie. Ik krijg géén grond, maar denk juist de derde recessie-code (Oranje-Alert) van de afgelopen 20 jaar gekregen te hebben. ( op de grote S&P-index)
hans1980
@diezel
WTF hier kan ik ff nix mee ... maar ze denken dus recessie = afnemende groei naar krimp .. waar in NL? EU ?
dacht juist dat NL uit recessie was en in Oost Europa sommige landen ook plussen zoals Polen maar ook ten Zuiden Spanje plust
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@diezel: maar denk juist de derde recessie-code...

Misschien heel egoïstisch, maar in onze flink gefinancierde sector is dit soort berichten eerder een opluchting dan verontrustend: de rente schiet voorlopig nog niet zomaar omhoog. Denk ik maar met m'n boerenverstand. De rest van de wereld moet zichzelf maar redden, ik heb genoeg aan m'n eigen zaken.
meelezer10
Quote:
@diezel: de derde recessie-code

De laatste recessie in nederland gingen vooraf aan lage prijzen in de landbouwsector.
Het geen wat ik nu weer zie gebeuren.
diezel
@hans1980
Het is maar een waarschuwingssignaal voor mezelf. Er zijn misschien wel 17 miljoen Nederlanders die er totaal anders over denken. Op dat gebied zijn we gelukkig nog een democratie.

@Jack Rijlaarsdam Dat is ook mijn insteek. Ieder heeft genoeg aan zichzelf en moet zijn eigen plan maar trekken.

@meelezer10 Het frappante is nu juist dat "de aanjager van de EU-economie", Draghi, in zijn eigen poten ( en de onze) aan het schieten is met zijn nog jarenlange gegarandeerde opkoopprogramma. USA op economisch kantelpunt en zodoende zou de € zomaar 30% sterker gaan worden komend jaar.
+3
George
We zijn amper een maand in het quotumloze tijdperk en de noodkreten stapelen zich al op. Het beloven harde tijden te worden. Die grote stallen en massale groei waren nergens op gebaseerd. Ik heb al eens de vraag gesteld wat er eigenlijk veranderd na 1 april 2015? Zou er dan plotseling meer melk nodig zijn? Het antwoord is al binnen een maand duidelijk. Duidelijker dan de melkveewet. 😄 Bevrijdingsdag was ergens in 1945.
+3
MTSTAMMINGA
De tijd\onrust is nu net zo groot als toen de melkqoutering kwam
En de meeste onrust/paniek momenteel zit bij de ondernemer die gegokte heeft op ongekende groei mogelijkheden
+1
Coen
De piepers zijn enkel de collega's die op de rotonde de doodlopende afrit van intensieve melkveehouderij (volledige mestverwerking en aankoop ruwvoer) hebben ingeslagen omdat die met de rug naar de maatschappij hebben gestaan.
deze collega's zijn veel te afhankelijk geworden, in een vrije markt moet je namelijk onafhankelijk zijn.
MTSTAMMINGA
Quote:
@Coen: (volledige mestverwerking en aankoop ruwvoer)

De slimme intensieve ondernemers hebben hier langdurige afspraken over gemaakt Wat ik hoor en weet
Coen
@MTSTAMMINGA , gebruikelijke afstanden kunnen dan mogelijk nog roet in het eten strooien.

verder veel succes hiermee, de varkenshouderij heeft destijds ook getracht via 'akkerbouw-constructies' het aantal varkens grondgebonden te gaan houden.
we weten allemaal hoe dit is afgelopen 😞
jg
@MTSTAMMINGA
Bekijk de voorwaarden voor dit soort overeenkomsten maar eens, die zijn niet gunstig.
christo
@Coen
Wee je ook hoe de knelgevallenregeling er bij de invoering van de varkensrechten er uit zag? Ik kan dat nog goed herinneren. Dijksma kan dan wel eigenwijzer zijn dan haar voorgangers, maar door er nu wel een invulling aan te geven zou er niet zo veel voorgesorteerd worden.
Coen
@christo , nee, ik weet niet hoe die knelgevallenregeling eruit zag maar vertel ....

alle dierlijke sectoren hebben immer ruimhartig geanticipeerd op toekomstige regelgeving in de verwachting dat er wel weer iets van een knelgevallenregeling zou komen voor zgn. investeerders, dan met name gericht op investeringen in uitbreiding stalcapaciteit.
dit anticiperen kwam veelal voort uit de gelekte informatie uit de netwerken die er waren tussen CDA-politiek met LTO en Rabo.

ik krijg de stellige indruk dat Sharon niet dit paadje van ruimhartige knelgevallen gaat bewandelen 😄
+1
christo
@Coendigibron.nl/search/detail/…
Zo dus. Ook was er ruimte voor mensen die geinvesteerd hadden.
Sharon gaat dit pad niet volgen, tenminste niet vrijwillig. Moet ik haar maar bij gaan helpen.
christo
@Coendigibron.nl/search/detail/…
Zo dus. Ook was er ruimte voor mensen die geinvesteerd hadden.
Sharon gaat dit pad niet volgen, tenminste niet vrijwillig. Moet ik haar maar bij gaan helpen.
George
@MTSTAMMINGA
Het zal allemaal nog moeten blijken wat die afspraken waard zijn.
Langdurige afspraken maken zal niet meevallen. Welke grondbezitter zet zich vast aan een melkveehouder? Dan zullen de voorwaarden toch wel heel gunstig moeten zijn , zoals Matt laatst verkondigde van mest / maiscontract voor €3000 per ha dan zou het misschien wel kunnen. 😄
pieta
@christo
Maar volgens mij was het maximum wel het aantal kg va/ki fosfaat minus 18% gedeeld door 7,4 kg fosfaat. Hoe zie jij het maximum bij melkvee?
christo
@pieta
Das nou net het verschil. Er was niks voor rundvee, behalve je vergunning.
De overeenkomst zouden de gedane investeringen kunnen zijn.
+1
Tommie1
Toen waren er ook al veel gesneuveld voor Bevrijdingsdag zelf........
George
Quote:
@Tommie1: Toen waren er ook al veel gesneuveld voor Bevrijdingsdag zelf........

Niet te vergelijken Tommie , toen sneuvelden ze voor Bevrijdingsdag nu na bevrijdingsdag.
Tommie1
@George
Oja, natuurlijk voor bevrijdingsdag is iedereen van weelde gestopt.
George
@Tommie1
Ik ken er geen die gesneuveld zijn met het verkopen van quotum. 😄
3 speen
Gewoon alles 100% grondgebonden dan komt er zelf wel een regulering
+2
Coen
Maar dan wel grondgebonden op basis van zelfvoorziening ruwvoer 😄
+1
meelezer10
Coen er is geen groter belang dan eigenbelang.
+1
Coen
@meelezer10 , het grootste belang is imago en acceptatie door de samenleving 😄
intensieve melkveehouderij heeft geen acceptatie door de samenleving 😞
jan is hobbyboer
Quote:
@Coen: het grootste belang is imago en acceptatie door de samenleving

Grootste belang is morgen gezond weer opstaan, elke dag weer. Laten we dingen even in perspectief zien. Dit gaat maar om geld en macht al dit geneuzel, zonder een boerderij gaat de wereld ook wel verder.
+1
3 speen
Gewoon zonder mestafvoer je moet die kant van de varkens en kippen niet op willen
+1
Coen
Volledig akkoord, zelfvoorziening ruwvoer = eigen mestplaatsingsruimte.

maar de bemestingsnormen met eigen mest zijn momenteel zodanig strak dat op een hectare vruchtbare grond veel meer ruwvoer kan worden gewonnen dan er aan eigen mestplaatsing mogelijk is.
+3
jan is hobbyboer
Visie is vaak iets wat achteraf blijkt te werken maar vaak gewoon wild opportunisme is op het moment van uitvoering. Toen Columbus richting Amerika ging kun je achteraf wel zeggen dat ie een visie had, maar in die tijd, met de kennis van die tijd, was het gewoon puur opportunisme, eigenlijk gekkenwerk dat toevallig goed uitgepakt is (maar heel anders dan het plan van Columbus, die wilde naar Indie via de andere kant). Zo is het ook met de grote groeiers van dit moment, als het allemaal goed uitpakt over een tijdje zijn ze het mannetje, als het allemaal net zo uitpakt als bij de varkens en kippen zijn ze de pispaal van de samenleving, een in zichzelf gekeerd wereldje met de rug naar de samenleving. We zullen zien waar het over een tijdje eindigt. Bij grote visionairs in de melkveehouderij als de Van Bakeltjes en DOC is het schip inmiddels gestrand.

Gezien het volledig gebrek aan kritische massa binnen de landbouw, groei en intensiever zijn de enige wegen om te gaan is de consensus, is alles wat afwijkt van die weg kansloos als visie. Dat merk je hier ook elke keer als iemand iets anders doet dan 'standaard'. Dat wordt met veel hoongelach ontvangen. Maar de tijd zal het leren. Varkenshouders, huizenkopers, aandelenbeleggers, etc. etc. weten inmiddels dat de waarheid niet met de mond beleden wordt maar in de portemonnee gevoeld wordt.

Volgens mij is het verstandiger om tijd te steken in het verlagen van de kostprijs dan in het ontwikkelen van een visie.
pinokkio
Quote:
@jan is hobbyboer: Visie is vaak iets wat achteraf blijkt te werken maar vaak gewoon wild opportunisme is op het moment van uitvoering. Toen Columbus richting Amerika ging kun je achteraf wel zeggen dat ie een visie had, maar in die tijd, met de kennis van die tijd, was het gewoon puur opportunisme, eigenlijk gekkenwerk dat toevallig goed uitgepakt is (maar heel anders dan het plan van Columbus, die wilde naar Indie via de andere kant). Zo is het ook met de grote groeiers van dit moment, als het allemaal goed uitpakt over een tijdje zijn ze het mannetje, als het allemaal net zo uitpakt als bij de varkens en kippen zijn ze de pispaal van de samenleving, een in zichzelf gekeerd wereldje met de rug naar de samenleving. We zullen zien waar het over een tijdje eindigt. Bij grote visionairs in de melkveehouderij als de Van Bakeltjes en DOC is het schip inmiddels gestrand

Goed stuk Jan!
+2
Campagne
Jan is hobbyboer,
De grote groeiers groeien niet uit hun eigen visie. Men zag en ziet veelal enkel de reportages van die vele uitgekochte boeren die met een zak met geld een nieuw bedrijf op konden zetten. Modern, veel arbeidsgemak, veel geautomatiseerd en een uithangbord voor de aanleverende bouw-, constructie-, installatie-, en inrichtingsbedrijven. En niet te vergeten de banken. Deze boeren echter breidden niet uit vanwege visie, maar vanwege de noodzzak geen kapitaal te vernietigen. Dat werd in de reportages vaak moedwillig niet vermeld. Daarom werd dit voorbeeld door (te) veel gewone boeren als normale, haalbare toekomst gezien. Wie wil nou niet al die luxe? Banken gingen maar al te graag mee in de wildgroei, landbouwgrond als onderpand werd in prijs omhooggestuwd, bijna kunstmatig, en gezien als een groeiactiviteit die tegenwicht kon bieden aan hun missers bij rommelhypotheken en onder water staande vastgoedprojecten.
Inderdaad, Columbus was winnaar, net zoals de boer met geld, maar van al die andere "ontdekkingsreizigers" die niet of met niets terugkwamen, daarover lezen we in de geschiedenisboekjes nooit meer iets.
pieta
Dus volgens jou ligt het aan die uitgekochte boeren met een zak geld die vervolgens de bank nodig hadden om al die mooie bling bling te betalen. Beetje raar vind je ook niet?
Campagne
@pieta,de banken gebruikten die bedrijven natuurlijk als reclame middel om hun producten ( leningen) te verkopen aan boeren die dat geld niet hadden.
Frits vd Schans
@ejb Leg me geen woorden in de mond die ik zelf niet gebruik. Daarmee maak je het jezelf wel erg makkelijk om mij iets te verwijten, wat ik niet heb gezegd.

@jhp Je hebt gelijk dat de CIJFERS van CRV een ander beeld geven dat ik heb geschetst. Ik had me gebaseerd op een grafiek afkomstig van "boerenbusiness" gebaseerd op CRV data. boerenbusiness.nl/artikel/item/… Dat blijkt geen betrouwbare bron in deze. Excuus hiervoor.

Ondertussen heb ik ook even gekeken naar data van CBS. Die nemen alle melkkoeien mee en de totale melkaanvoer. Die gegevens heb ik even in bijgevoegd plaatje gezet (blijkbaar komen plaatjes niet door....). Daarom hierbij ook de cijfers.

Melkaanvoer Koeien Melkproductie
(mld kg) (milj) (kg/koe/jaar)
2001 10,83 1,55 7005
2002 10,36 1,49 6973
2003 10,70 1,48 7239
2004 10,56 1,47 7182
2005 10,48 1,43 7312
2006 10,66 1,42 7506
2007 10,74 1,41 7598
2008 11,29 1,47 7704
2009 11,47 1,49 7702
2010 11,63 1,48 7863
2011 11,64 1,47 7921
2012 11,68 1,48 7868
2013 12,21 1,55 7864
2014 12,47 1,57 7930

Bron: CBS-Statline

Berekende gemiddelde jaarlijkse toename in melkproductie
2001 7000
2002 7100
2003 7200
2004 7300
2005 7400
2006 7500
2007 7600
2008 7700
2009 7800
2010 7900

Gemiddeld was er vanaf 2001 tot 2010 een toename van 100 kg per koe per jaar. Dit betekent dat er in 2014 de melkkoeien in potentie 8300 en 8400 kg per jaar hadden kunnen produceren en in 2015 8400 kg.

2014 8300
2015 8400

En ja, dan blijf ik bij mijn constatering dat melkkoeien op korte termijn gemiddeld ca 400 kg melk per jaar meer kunnen produceren.
+1
j h p
Een vaars geeft gemiddeld ongeveer 1000 kg minder dan de gemiddelde melkkoe (incl vaarzen) dus zal de gemiddelde productie met de extra vaarzen die nu aan de melk komen eerder dalen dan stijgen.

In het bedrijfsleven kunnen aannames dodelijk zijn, u leeft er zo te zien van.
Coen
Johan, dat krijg je als economen en juristen in Den Haag op Landbouw de overhand krijgen 😞
nu heb ik ook geen hoge dunk van lieden die WUR hebben gevolgd, ook daar is de politieke aanhang veelal GL en PvdD 😞
Campagne
J h p maar je hoeft je koeien nu ook niet meer in te houden vanwege de overschrijding van je quotum, dus een productiestijging kan zeker ook.
j h p
@CampagneHeb ik dat gedaan dan?
Campagne
@j h pok,lees aub: de Nederlandse gemiddelde melkveehouder hoeft nu ook geen rekening meer te houden met een mogelijke quotumoverschrijding en kan dus z'n koeien tot op het laatste moment doorvoeren om er per lactatie zoveel mogelijk liters uit te persen en dus kan de productie per koe per lactatie in Nederland mogelijk dit jaar ook wel hoger uitkomen dan in voorgaand jaar waarin vele melkveehouders vanwege plotselinge wending in verwachte regelgeving dus toch weldegelijk superheffing diende te worden betaald en men dientengevolge de laatste maanden de koeien noodgedwongen meer liet aflaten in productie dan anders nodig zou zijn geweest. Kortom, de productie kan ook stijgen.
j h p
@Campagne
Je hoeft nu ook geen gas meer te geven om het dure quotum vol te melken.
Elk voordeel heb z'n nadeel, als je dat goed tegen elkaar afweegt komt het allemaal wel goed, alleen zijn hier de meningen nogal over verdeeld door totaal verschillende belangen.
+1
Campagne
@j h p, men kon in dat geval toch gewoon verleasen? Netto is er immers altijd overgemolken.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Campagne: Netto is er immers altijd overgemolken.

Dan heb je een erg kort geheugen.
ejb
Heb mijn tekst iets aangepast maar conclusie blijft hetzelfde namelijk dat CLM niet voor de Landbouw doet
+1
j h p
@vd schans Beleid willen bepleiten op basis van een media bericht vind ik toch zorgelijk.
+1
cs-agrar
Quote:
@Frits vd Schans: En ja, dan blijf ik bij mijn constatering dat melkkoeien op korte termijn gemiddeld ca 400 kg melk per jaar meer kunnen produceren

Dat kan nog veel gekker, maar je moet het kunnen en vooral willen.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@cs-agrar: Dat kan nog veel gekker, maar je moet het kunnen en vooral willen.

Ik ga nog steeds vanuit dat als ik beetje harder voer en wat fanatieker manage ik zo aan de 10.000 liter per koe zit, is maar 3 litertjes per dag extra, dat moet toch lukken. Heb er voorlopig alleen nog helemaal geen zin in, en twijfel ook sterk of ik dan veel meer verdien.
3 speen
Er zijn nb vergunningen afgegeven terwijl ze de mest niet eens kunnen plaatsen
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@3 speen: er zijn nb vergunningen afgegeven terwijl ze de mest niet eens kunnen plaatsen

Eerst ff je huiswerk doen voor je begint te blaten: NB-vergunning heeft betrekking op de N-depositie op N2000-gebieden, helemaal niets van doen met mestafzet.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Eerst ff je huiswerk doen voor je begint te blaten: NB-vergunning heeft betrekking op de N-depositie op N2000-gebieden, helemaal niets van doen met mestafzet.

Strikt genomen klopt de opmerking van 3speen dan, maar is ie in dezelfde categorie van: Piet is van de fiets gevallen maar heeft ook nog geen vrachtwagen rijbewijs. Maar ja, 3spenen gaan hier ook naar de slager.
jorisdriepinter
Of frits zijn redenering klopt is niet zo intressant. De vraag is: komt er meer melk, en hoeveel.
Meer melk betekent nl. meer fosfaat productie. Mijn gevoel zegt dat de productie best snel kan stijgen. Er is meer vee, het voer is niet duur( zie de tarwe termijnmarkt) en we hoeven niet meer te remmen vanwege quota. Verder is er voldoende stalruimte gebouwd en in 2014 uitzonderlijk veel ruwvoer gewonnen. Gevoegd bij de discussie over dierrechten lijkt mij de trend heel duidelijk.
De hogere kosten van mestafvoer gaat dat echt niet veel veranderen.
3 speen
Als alle nb vergunningen eens opgevuld worden met dieren dan is nl te klein voor al die mest
+1
Ouwe Gerrit
Stel kleine kindertjes zijn jullie. Vraag en aanbod. Ga eens echt boeren!

Groet

Een tuinder
BoerBart
Gerrit?
Jij, als kennelijke kenner, kunt mij misschien uitleggen wat echt boeren is.
Ik kom mede door die alsmaar veranderende en beperkende regelgeving niet verder.
Let ik niet op mijn kansen?
Of is de melkveehouderij gewoon een politiek speeltje, waarin het echte BOEREN kapot gemaakt wordt?
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@BoerBart: het echte BOEREN

Meeste boeren willen graag ondernemertje spelen, daar hebben ze niet voor geleerd en is bijna onmogelijk in de landbouw, daar gaan ze aan kapot. Gewoon boeren is een relaxte bezigheid zonder alle stress van regeltjes.
+2
Ouwe Gerrit
@jan is hobbyboer

Ze stoppen zo veel geld in hun hobby dat er geen weg meer terug is. Enorme luxe/te dure stallen en maar land kopen. Het moet maar allemaal goed gaan. Een plan B hebben ze niet.
De bank schopt je er zo van af hoor. Zo zijn er ook genoeg tuinders gegaan. Ik waarschuw maar, gaat met veehouders ook gebeuren.

Mooi weertje. 😉
George
@Ouwe Gerrit
Dat vind ik dan weer wel een heel goede reactie , helemaal waar Gerrit.
Plan B hebben ze inderdaad niet , ze hebben gekozen voor plan A en daar zitten ze zo aan vast dat er geen andere weg meer is dan doorgaan.
George
Volgens mij is er van een tuinder ook niet veel te leren.
Wat is echt boeren? Veel produceren tegen elke prijs , en moeten produceren omdat je slaaf bent van de kredietverstrekker?
+1
Ouwe Gerrit
Gewoon de markt zijn gang laten gaan en we zien wel wie er over twee jaar nog over zijn. Er komt vanzelf een evenwicht.
+3
Ouwe Gerrit
De boel verschrikkelijk duur verkopen is ook ondernemen.
meelezer10
Mais al gezaaid @george? en hoe heb je de vergroening ingevuld?
+1
George
@meelezer10
Mais zijn ze momenteel aan het zaaien en ook de aardappelen zijn ze aan het poten. Meitelling nog niet ingevuld. Adviseur komt komende week en dan zullen we eens kijken. Aardappelen worden vroeg gerooid zodat we groenbemester kunnen zaaien die meetelt als vergroening.
weurding
@Ouwe Gerrithaha, ja,en achteruitboeren is zeker ook boeren? 😃
+1
BoerBart
Quote:
@Ouwe Gerrit: Gewoon de markt zijn gang laten gaan en we zien wel wie er over twee jaar nog over zijn. Er komt vanzelf een evenwicht.

Zo werkt het niet in de melkveehouderij. Dierrechten hangen in de lucht. Iedereen moet en zal groeien om daarna weer zwaar beperkt te worden(door wetgeving).
Wanneer er bijvoorbeeld paprika of tomaatrechten gekomen waren, dan zag de glastuinbouw er ook heel anders uit. De grote groeiers(nu in meerderheid failliet)lachten de rest van de tuinbouw sector dan uit.
Ze zouden dan namelijk heel veel rechten verworven hebben en de niet groeiers werden op slot gezet.
Deal daar maar is mee Ouwe Gerrit. i.p.v. gezever over marktwerking. De politiek en maatschappij gunnen de marktwerking in de melkveesector geen enkele kans. Dit is (mijn) probleem.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@BoerBart: Dit is (mijn) probleem.

Goed omschreven. Gelukkig is het niet alleen jouw probleem, maar een sectoraal probleem. Dit maakt dat iedereen in NL in principe dezelfde beperkingen heeft. Omgaan met deze beperkingen is ook ondernemen.
christo
@Jack Rijlaarsdam
Dat is makkelijker als je nog niet geinvesteerd hebt in huisvesting. Anders ben je wel wat meer beperkt in je mogelijkheden.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@christo: Dat is makkelijker als je nog niet geinvesteerd hebt in huisvesting. Anders ben je wel wat meer beperkt in je mogelijkheden.

Dat lijkt maar zo. Jij hebt een deel van je groeiplan voor elkaar en moet nog ff werken aan op dit moment extra grond of straks wellicht dierrechten. Groeiers van morgen moeten beiden nog realiseren.

Stel jezelf niet op als Calimero, maar ga koeien melken en regel gewoon extra grond voor volgend jaar. Zit geen afstandsbeperking op (voorlopig) dus je hebt een flink zoekgebied. 😃
Campagne
@BoerBart
enige verschil is natuurlijk wel dat de overproductie in de glastuinbouw, door het voor nederlandse tuinders goedkope gas, een specifiek landelijk probleem is. Dierrechten wel of niet in Nederland maakt voor de Nederlandse melkveehouder zelf natuurlijk wel een groot verschil. Maar qua melkproductiegroei in de EU, dus de druk op de melkprijs, blijft men toch afhankelijk van de kostprijs van melk in andere landen. Dus marktwerking in de melkveebranche zal welzeker een rol spelen, en ondanks de mogelijke dierrechten kunnen de grote groeiers er, met hun momentele hoge kostprijs en veel melk, er nog wel eens niet als winnaar uitkomen.
christo
@Jack Rijlaarsdam
Ik klaag niet over mijn huidige situatie. De afnemende meeropbrengst wordt op dit moment iets anders berekend dan een paar jaar terug. Kun je nu mooi meenemen in het aantal plekken dat je intekent. Had ik iets minder papier nodig gehad om hetzelfde te kunnen verdienen. Ook weer goed voor het milieu.
jan is hobbyboer
Quote:
@christo: Ik klaag niet over mijn huidige situatie.

Nou.......Erg positief klink je ook niet.
christo
@jan is hobbyboer
Ben ik ook niet.
MTSTAMMINGA
Quote:
@christo: De afnemende meeropbrengst wordt op dit moment iets anders berekend dan een paar jaar terug. Kun je nu mooi meenemen in het aantal plekken dat je intekent.

Reken me dat is voor ! @christo wat je daar mee bedoelt
+1
christo
@MTSTAMMINGA
Als de huisvesting op is en je gaat bouwen, dan zul aan de laatste koeien meer onkosten hebben dan aan de eersten als je uitgaat dat je voor een deel mest af moet zetten, of duurdere grond nodig hebt. Als je rekent zal het bij velen verstandiger zijn om de groeiplannen bij te stellen.
+1
Coen
@christo , aan de geproduceerde kg melk boven de eigen zelfvoorziening ruwvoer en eigen mestplaatsing is en zal nooit veel verdiend worden 😄
de recente quotumkosten hebben inmiddels een substituut gevonden in aankoopkosten ruwvoer en mestverwerkingskosten 😞
pinokkio
Quote:
@Coen: aankoopkosten ruwvoer en mestverwerkingskosten

kortom 'grondkosten'.
Heb altijd tegen afschaffen quotum aangeschopt, omdat melken nog net zo duur is als 20 jaar geleden.
toen 20000 kg a 4 gulden en 30000 voor de grond is zeg maar een 50000 euro.
Zijn we 20 jaar verder en er is niks veranderd, we betalen ook 50 tot 60000 voor de grond.
Coen
@pinokkio , toen duidelijk werd dat het melkquotum zou worden afgeschaft werd reeds aangegeven dat de investeringsbedragen in melkquotum hun substituut zou krijgen in de grondprijs dus qua investeringsbedragen is er weinig tot geen verschil.

een geluk is wel dat momenteel de rente extreem laag is waardoor per saldo de kosten momenteel wel veeel lager liggen, het gaat uiteindelijk echter over het aandeel in de kostprijs 😄
christo
@Coen
Dat komt omdat er continu regelgeving bedacht wordt om uitbreiding duur te houden. Als je het alleen over mestverwerking hebt, die kosten zijn beperkt als je het vergelijkt met quotumkosten of met extra grondkosten. Ik had wel op mestverwerking kunnen melken.
pinokkio
@Coen1 verschil, grond is netto, met landbouwvrijstelling, quotum kon je afschrijven. Scheelt nog wel een blauwe enveloppe, alleen bij beëindiging is grond leuker.
Maar ik denk dat de jonge/startende boer het er moeilijker door krijgt.
Quotum ging altijd voor boekwaarde over, grond niet.
3 speen
Je moet je mest plaatsen kunnen en dat hoort gekoppeld te zijn aan een nb vergunning en dat verdiend maatschappelijk draagvlak,en dat gelul met dierrechten en fosfaat rechten is het probleem voor je uitschuiven boeren investeren liever in beton en ijzer meer rendement zeggen ze

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melk , investeren , melkquotum , stallen , politiek , melkveehouders , cooperaties , dierrechten , coöperaties , dijksma en fosfaatplafond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
142
DEELNEMERS
37
WEERGAVES
5