Weidepremie: liever deel koeien langer buiten

Weidepremie: liever deel koeien langer buiten
donderdag 16 april 2015, 12.19 uur Nieuwe Oogst.nu

Een deel van de koeien langer buitenhouden om in aanmerking te komen voor weidepremie. Dat zou volgens melkveehouder Henk van der Stok uit Haastrecht een prima optie zijn voor robotbedrijven.

Van der Stok merkt dat het voor een aantal robotbedrijven lastig is om alle koeien weidegang te geven. Met name voor hoogproductieve koeien vormt dit een belemmering, omdat zij relatief vaak de melkrobot moeten bezoeken.

Zelf werkt de melkveehouder met twee productiegroepen. De hoogproductieve koeien blijven jaarrond binnen, terwijl de laagproductieven, die minder afhankelijk zijn van de melkrobot, veelvuldig weidegang krijgen.

Gemiddeld per koe is dit meer dan volgens de eisen van de zuivelfabrikant gelden.

Weideganguren
Daarmee voldoet hij op bedrijfsniveau aan het aantal voor weidegang vereiste weideganguren: 'Stel dat je alle honderd koeien gedurende 120 dagen zes uur buiten doet. Dan voldoe je aan de eisen van de weidepremie en kom je op 72.000 uur weidegang.'

Hij wil graag de laagproductieve helft van zijn koeien gedurende 10 uur en 160 dagen beweiden. 'Dan kom je op 80.000 weide-uren met vijftig koeien. Dat is meer dan de eisen voor de hele veestapel.'

Voor de burger heeft dit ook voordelen, vindt Van der Stok: 'Mensen zien niet alleen gedurende een langere periode per dag, maar ook meer dagen koeien buiten lopen

Auteur: Pieter Stokkermans

nieuwsgrazer.nl/1170J/14snr/

Deel dit topic

Reacties

+1
Noorderling
Waar gaat het naar toe?
Koe een GPS zender om met track & trace om exact het aantal uren te bepalen dat een koe buiten is geweest en bij 72001 uren de koeien weer naar binnen?
Het slaat compleet door.
jan w
Dat willen ze wel graag.
+1
jan w
Inzicht hebben ze blijkbaar niet. Ze zouden toch moeten zien dat 72000 uur niet klopt.
Ik snap eigenlijk het probleem niet zo, Als ze koeien het naar de zin hebben, dan kunnen ook de nieuwmelkte koeien rustig naar buiten . In principe hoeft het aantal melkingen niet te dalen.
Maar het weiden en robotmelken is wel een leerproces en vraagt veel van het managment. Je zult continu moeten sturen.
+1
Jaap40
Heb je eindelijk een robot om werk uit handen te nemen, kun je de hele dag koeien gaan 'sturen' omdat ze zo nodig in de weide moeten...... wat een werk weer.....
+2
brabo
Quote:
@jan w: Maar het weiden en robotmelken is wel een leerproces en vraagt veel van het managment. Je zult continu moeten sturen.

Je moet het nu niet moeilijker maken dan het is. Gewoon in het voorjaar de deur open en in het najaar pas dicht doen. Hoe moeilijk kan het zijn.
Het is voor een robotboer zelfs veel makkelijk dan een melkstalboer, want die wil zijn koeien graag thuis hebben rond melkenstijd.
+1
Haijtink
Robotmelken en weiden gaat juist prima samen. Koeien gaan hier 2x per dag naar buiten. In plaats van haalkoeien naar de robot halen, haal ik ze nu 2x per dag op uit de wei, veel leuker werk.
Haijtink
Robotmelken en weiden gaat juist prima samen. Koeien gaan hier 2x per dag naar buiten. In plaats van haalkoeien naar de robot halen, haal ik ze nu 2x per dag op uit de wei, veel leuker werk.
jan is hobbyboer
Die Peter Stokkermans is waarschijnlijk een moderne HAS boer. Er wordt een regeltje bedacht en de kunst is dan om binnen dat regeltje met zo min mogelijk gedoe er voor jezelf zoveel mogelijk uit te halen. Daarom is de landbouw zo'n met regeltjes dichtgetimmerde sector. Niemand wil vanuit de intentie van zo'n regel werken, maar iedereen zoekt altijd de grenzen van die regel op. Meestal hoe brutaler (boerenslimheid heet dat) hoe meer succes.

De intentie van weiden is dat wanneer het weer en de grasgroei het toelaat je de koeien gaat weiden. Tegenwoordig wil bijna niemand meer weiden en alleen omdat ze dreigen cent melkgeld te verliezen bedenken ze van allerlei bochten om toch die cent melkgeld binnen te harken. Eerst was dat gewoon invullen dat je weide, en ze lekker binnen laten, maar omdat teveel boeren dat deden begon het beetje op te vallen en kwam er controle. Nu is het wat strenger en beginnen meteen de eersten te piepen. En nu blijkt meteen dat hier in de achterhoek niet 70% z'n koeien nog weidt, maar ik denk maximaal 40%, die in totaal 20% van de koeien hebben. D'r loopt hier nog bijna niets buiten, alleen vlak voor Delden loopt een mooi koppel koeien sinds deze week weer in de wei.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Niemand wil vanuit de intentie van zo'n regel werken, maar iedereen zoekt altijd de grenzen van die regel op.

Ik krijg er kippenvel van, maar ben het volledig met je eens! Die 120 dagen zes uur is echt het absolute minimum, maar als je je bedrijf daar naar in gaat richten, heb je het toch echt niet begrepen. Rekensommen maken met het minimum aantal weideganguren getuigt van geestelijke armoede. Direct afstraffen dit soort geneuzel, verhoog de eis naar 150 dagen veertien uur. Dat redt ook vrijwel iedereen, zelfs op de minst draagkrachtige gronden en evengoed ruim tijd om aan het voerhek nog wat bij te voeren.
+2
arie.j
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: die 120 dagen zes uur is echt het absolute minimum

Helemaal mee eens, het is maar 1/4 dagdeel en dat ook nog eens 2 maanden korter dan een normaal weideseizoen.
720 uur per jaar zijn er dat, mijn koeien liepen in een gemiddeld jaar er 180 maal 24 buiten , dat is 6 keer zoveel.
Eigenlijk ben je dan al zo ongeveer een opstaller, waar de koeien in de zomer ook nog een enkel uur om de hoek van de deur mogen kijken.
En er dan er ook nog eens met kunst en vliegwerk op gaan beknotten? Dat is dan geen weidegang meer. Je kunt een uitloop achter de schuur dan ook wel gaan meetellen.
Hoewel procent van het ruwvoer eet zo'n 120 uren koe in de zomer eigenlijk buiten? Niet veel denk ik .
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Ik krijg er kippenvel van, maar ben het volledig met je eens!

Ik ben diep ontroerd........... 😄
puddingbroodje
150 dagen 14 uur haal je iig de 80 % van Dijksma niet!
cs-agrar
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Direct afstraffen dit soort geneuzel, verhoog de eis naar 150 dagen veertien uur. Dat redt ook vrijwel iedereen, zelfs op de minst draagkrachtige gronden en evengoed ruim tijd om aan het voerhek nog wat bij te voeren

Wat een geneuzel, gewoon 100% buiten, red ook iedereen. Sommigen zijn dan niet meer zolang boer, maar dat scheelt ook weer werk...
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: Daarom is de landbouw zo'n met regeltjes dichtgetimmerde sector. Niemand wil vanuit de intentie van zo'n regel werken, maar iedereen zoekt altijd de grenzen van die regel op. Meestal hoe brutaler (boerenslimheid heet dat) hoe meer succes

Spijker op zijn kop Jan,daarom hier ook de nieuwe AmvB hier even gepost,kan iedereen zijn creativiteit even kwijt,even aftimmeren en klaar is Kees 😃
arjankok-
Quote:
@jan is hobbyboer: Tegenwoordig wil bijna niemand meer weiden
dat lijkt me wat teveel gezegd verder wel raak geprikt
arjankok-
Quote:
@jan is hobbyboer: Peter Stokkermans
???je bedoel vast henk van der stok
jan 1
Zal de stok maar ff in het hoenderhok gooien:)

Het zal de burger een worst wezen of alle koeien van Henk gelijk buiten lopen,maar nog erger vind ik bovenstaande reakties die getuigen van oncollegialiteit ten top.Tis algemeen bekend dat met robots het weiden minder makkelijker gaat(ook uit eigen ervaring,10 jr geweid met robots ).Nu komt er een boer die wat mogelijkheden zoekt om toch z,n weidepremie veilig te stellen,mijns inziens terecht.Kom op mannen denk ff mee met Henk..,want de volgende x heeft u een probleem.
Frans1
Quote:
@jan 1: oncollegialiteit

Dat is ook een term die gebruikt wordt wanneer het past Jan
jan is hobbyboer
Quote:
@jan 1: oncollegialiteit ten top

haha, heerlijk die selectieve verontwaardiging 😄. Als de grupstal afgeschaft dreigt te worden moet ik ook zelf voor een oplossing zorgen, dan gaat de rest van agrarisch NL ook niet solidair zijn. Hoeft trouwens ook niet. Een robot is een keuze die veel gemakkelijk maakt in het leven, maar ook een paar dingen wat minder makkelijk, o.a. weiden en de kostprijs in de hand houden. Het is een keuze om een melkrobot te nemen, er is geen enkele dwang (behalve misschien van je vrouw 😄. Je kunt gewoon weer 2x daags gaan melken, als je er niet zoveel koeien hebt is dat nog een onmeundig mooie hobby ook.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan 1: Zal de stok maar ff in het hoenderhok gooien

Gooi ik 'm ff terug, pak aan: we willen ons als melkveehouderijsector profileren als producent van een puur natuurlijk, diervriendelijk en gezond product die wars is van industrieel vee houden. Kunnen we allerlei reclame- en managementvolk voor in zetten, maar we kunnen dit imago ook zeer eenvoudig zelf creëren en in stand houden door te zorgen dat het gehele weideseizoen vee in de wei loopt. Dat is de insteek, moet toch voor vrijwel elke melkveehouder te begrijpen zijn. Nee, koeien op stal hebben het niet slecht, maar het levert wel een ander perspectief op de wijze van produceren van melk, wij zijn niet gebaat bij de uitstraling die daarbij hoort.

Het gaat dus eigenlijk niet om de weidepremie, maar om de insteek dat we er allemaal baat bij hebben dat er melkvee buiten loopt. Ik heb niet het idee dat die gedachte bij Henk enige rol speelt in z'n overwegingen.
+2
cs-agrar
Je kan ook een probleem creëren wat er eigenlijk niet is door iets van de daken gaan lopen schreeuwen..
consument dit en dat, ja zal wel, maar consument betaald niet, dus zo principieel zijn ze niet.
Ben niet tegen weiden, maar zoals de "regeltjes" nu in de etalage gezet worden is gewoon de boer met de rug tegen de muur zetten. En volgens mij niet eens om het imago, maar indirect omdat men veel extra melk niet verwerken/vermarkten kan voor knappe prijs.
Zou melk 80ct opleveren hoor je niemand meer over zulke grappen en kunnen ze elke druppel goed gebruiken
jan 1
Jack schrijft,

Het gaat dus eigenlijk niet om de weidepremie, maar om de insteek dat we er allemaal baat bij hebben dat er melkvee buiten loopt. Ik heb niet het idee dat die gedachte bij Henk enige rol speelt in z'n overwegingen.[/quote]

Precies daar gaat het om(vinden jullie),nu probeert Henk een gedeelte van z.n melkvee buiten te weiden,daar kan je toch wel iets op verzinnen.Bv alle koeien buiten 4 punten, halve koppel 2 punten.Gebeurd met jongvee toch ook,(bij vreugdenhil).
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan 1: Precies daar gaat het om(vinden jullie),nu probeert Henk een gedeelte van z.n melkvee buiten te weiden,daar kan je toch wel iets op verzinnen

Henk is dus goed bezig! Hij voldoet alleen niet aan de criteria voor het bonusje. Dus kan hij kiezen, op deze manier zijn steentje bijdragen aan een goed imago of al het melkvee weiden en die paar tientjes weidepremie pakken voor z'n inzet. Het hele leven is een kwestie van keuzes maken...
Jannus
In het vrije veld bestaat geen collegialiteit,de politiek weet dat en speelt de bal rond en spint garen,zo werkt dat nu eenmaal en zolang men nog een dikke buik van het goedkope voedsel heeft zal er geen mens bezorgd zijn om die zg subsidie verslindende agrosector.

We zijn allemaal concurrenten van elkaar en de slimste en creatiefste en goedkoopste melker blijft bestaan of je nu groot of klein bent,het draait om je eigen plan met je maximale marge onderaan de streep
weurding
Jannus waarom zie jij collega's als concurrenten?, we beuren eigenlijk allemaal dezelfde melkprijs, met een kleine plus of min voor weidepremie en/of quantumkorting, en als buurman zijn saldo per liter hoger is, vindt ik dat ook prima, zolang we er allemaal maar van rondkomen
arjan_kok
Ik kan me voorstellen dat het voor sommige teer gebouwde hfjes met postnatale depressie beter is om 14 dgn aan te sterken voor ze met de koppel mee de weide in gaan, maar dat moeten toch uitzonderingen blijven op medisch advies van arts ????,maar verder oké als de zuivel vind de alle initiatieven van weidegang beloond moeten met deelpremie, maar laat dat dan zijn als overgangsperiode om het op de rit te krijgen, en lukt het niet dan alles terug storten
+6
jorisdriepinter
Heb het hier al vaker betoogd. Weidegang gaat om beeldvorming. Dus een ieder die een afgesproken minimum bijdrage levert verdiend in mijn ogen de premie.
Het ophogen van de met veel pijn en moeite afgesproken grens die nu is overeengekomen met 65 partijen lijkt me erg onverstandig.
Iedereen die veel meer realiseert, hulde.
Maar probeer dat niet als het eigen gelijk te profileren naar die gene die met deze grens net mee kan doen.
Daardoor komt de sector alleen maar meer onder druk te staan.
Zie maar de uitspraak van dijksma waarin ze pleit voor 80%, maar niet voor meer uren of dagen.
We winnen deze discussie alleen maar als voldoende bedrijven weidegang blijven aanbieden.
+1
Farmer_
Gek dat die hele weidegang onzin in DLD helemaal niet leeft,terwijl de Duitse burger zo voor natuur is, Duitse melk wordt ook verkocht in China zonder weidegang promotie, maar ja de Duitse boerenverband heeft die motor ook nooit in gang gezet.
jan 1

En jullie denken dat een chinees zich druk maakt over weidegang:)

agriland.ie/farming-news/…
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan 1: En jullie denken dat een chinees zich druk maakt over weidegang

Er zitten vrij weinig Chinezen in de Tweede Kamer, maar toch stelde die een motie voor om weidegang af te dwingen...
weurding
Zolang ze honden levend in de frituur gooien en geen wd hebben is daar de term weidegang nog ver te zoeken, overigens heeft rfc een aandeel in dat bedrijf?
jorisdriepinter
Het zou natuurlijk ook de fractie discipline geweest kunnen zijn binnen de PvdA Jack

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , koe , melkrobot , weidegang , robot en melkveehouder geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
11