Duurzaam boeren: “Alles in het teken van recyclen”

Jan Duijndam (55) runt samen met zijn vrouw Mieke en compagnon Tim van Bregt de biologisch-dynamische melkveehouderij ‘Hoeve Biesland’ in de Delftse polder. Naast de familie Duijndam zijn er ook een aantal ‘hulpboeren’ die meewerken op de boerderij. Dit zijn mensen die door een beperking of om een andere reden niet mee kunnen doen op de arbeidsmarkt. In het vierde deel van ‘Duurzaam boeren’ vragen we Jan Duijndam naar zijn visie op duurzaam boeren, hoe dit terug te zien is op zijn bedrijf en zijn plannen voor de toekomst.

Deel dit topic

Reacties

+1
producent
Verder liggen er 480 zonnecollectoren op ons op het dak, welke gezamenlijk 100 megawatt energie opwekken. Hierdoor is onze boerderij energieneutraal.“

Je vraagt je dan toch af waar hij al die energie voor nodig heeft.
Jannus
Ja mijn gedachten ook,je moet nogal wat wil je 120 000 kWh er doorjagen met duurzaamheidssyn-dromen-
+1
Jack Rijlaarsdam
Als de boerderij echt energieneutraal is, wordt er bewust meer stroom opgewekt dan gebruikt en wordt dit surplus aan stroom weggestreept tegen het eigen gebruik van diesel en de energie-footprint van aangekochte materialen. Of zou ik nu te ver doordenken?
dorpsrandhoeve
Ik denk niet dat heel erg veel te ver doordenkt.
producent
Ja, ze zullen overal wel een berekening voor hebben ( al lijkt FC daar ook naar te neigen ) alleen vraag ik me af hoe ze al die stroom kunnen salderen met het net.
pa
Willen we dat ook doen is er een gebrek aan natuurgras en andere materialen. Verder wordt niet vermeld van de eventuele "sponsors" in de naaste omgeving. Meer vragen dan antwoorden.
+3
DeBoerin
Afgelopen weekend met een vriendengroep vlakbij Fam. Duijndam gelogeerd. Was erg benieuwd naar het bedrijf en dus even gebeld of we een bezoekje mochten brengen. Zeer gastvrij ontvangen door Jan en Mieke Duijndam. Prachtig nieuwe stal en goed doordachte bedrijfsopzet. Als intensieve boeren is Biologisch Dynamische bedrijfsvoering niet "ons ding" maar deze ondernemers hebben het prima voor elkaar. Niks geen "geitenwollen sokken" gedachte maar duidelijk inspelen op hun omgeving en de wensen van hun klanten.
TheMilkStory
Mooi om te horen! Was dit bezoek nav de blog of had je al eerder over ze gehoord? Groet, TMS
+1
DeBoerin
Mijn aandacht was inderdaad gekomen door het bericht van MilkStory, wat een paar dagen voor ons vriendenweekend op deze site stond.
Gisteren weer met een aantal van onze vrienden (zijn nog werkzaam of geweest in de landbouw) gesproken en ze waren allen goed te spreken over het bezoek.
TheMilkStory
@DeBoerin
Leuk om te horen dat wij daar een aandeel in hebben gehad. "Als intensieve boeren is Biologisch Dynamische bedrijfsvoering niet "ons ding" maar deze ondernemers hebben het prima voor elkaar." Zou je het leuk vinden om jouw bezoek en opgedane indrukken in een korte blog te beschrijven?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , duurzaam , boerderij , toekomst en vrouw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0