'Melkprijs stijgt op lange termijn minder hard dan verwacht'

De melkprijs gaat minder hard stijgen dan tot nu toe werd verwacht. Door de afschaffing van het melkquotum stijgt de Nederlandse melkproductie de komende tien jaar met circa 17 procent en van de Europese Unie met 8 procent. Dat verwacht LEI Wageningen UR.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Nog een paar aanscherpingen in NL qua fosfaat / stikstof
huisvesting maar ook extra kosten mestafzet/voer/pacht

zou het zomaar kunnen dat NL over paar jaar minder melkt!
ook in rest van EU gaan ze onder 30 cent echt niet harder melken
dan maar granen verbouwen .
hans1980
Ook wordt rendement op EV in NL veels te laag gem. melkveebedrijf
50ha. x 70.000 euro = 3,5 miljoen + gebouwen vee woning = 5 miljoen
waarmee gaan we akkoord 1% of 10% rendement???

Verdien model melkveehouderij bestaat helaas niet ...
een CAO voor de melkveehouders met elk jaar +2 tot +3% (inflatiecorrectie)
Coen
Dat Eigen Vermogen heb je niet zelf verdient, grotendeels prijsstijgingen/inflatiewinst.
jan is hobbyboer
Quote:
@hans1980: CAO voor de melkveehouders

Ik dacht dat we ondernemer waren? Je kunt altijd nog medewerker worden op een van de nieuwe mega bedrijven, dan val je onder een CAO.
weurding
Was van de week in enkhuizen bij een boer/bollenteler, als je ziet wat daar aan huur betaald wordt voor een ha gemiddeld dan is er in de toekomst meer te verdienen aan creativiteit met je grond dan met melken
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@weurding: als je ziet wat daar aan huur betaald wordt voor een ha gemiddeld

Bollen maar eens in de vijf á zes jaar. Onttrekken daarnaast nogal wat o.s. Rond Enkhuizen, dus daarna paar jaar grove tuinbouw en je hebt al je creativiteit nodig om je grond weer op orde te krijgen...
weurding
@Jack Rijlaarsdamklopt, deze teler was ook al uitgeweken naar de polder, liet de loonwerker daar het land bewerken, maar was het niet in een ander topic dat rond streefkerk al 2200 voor grasland aan pacht betaald werd? reken dat eens om wat koren opbrengt, de stelling dat men liever graan verbouwd als melkt onder de 30 cent kan ik ook niet plaatsen
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@weurding: was het niet in een ander topic dat rond streefkerk al 2200 voor grasland aan pacht betaald werd?

Tja, je hebt maar één gek nodig...
weurding
@Jack Rijlaarsdam er zijn er ook die meer aan rente per ha betalen 😄
Coen
@weurding , als je de volledige financiering met vreemd vermogen toerekend aan de eigendomsgrond, maar het is de vraag of dat wel geheel juist is.
weurding
@Coen als je morgen uitbreidt met 10 ha pacht of koopgrond zit er weinig verschil in volgens mij, hoor bedragen in de polder van 100000/ha en neem aan dat de rente boven de 2 procent zit, en als eigenaar nog wat waterschaplasten, zit je ook zo aan de 2200/2500 excl. aflossing
jan is hobbyboer
Quote:
@Coen: volledige financiering met vreemd vermogen toerekend aan de eigendomsgrond,

Volledige financiering en eigendom vind ik nog steeds 2 verschillende dingen. Juridisch ben je wel eigenaar en krijg je de lusten en lasten van prijsstijgingen en dalingen maar financieel zit er niet veel eigendom in bij volledige financiering.
Coen
@jan is hobbyboer , met de huidige rentes hebben wij veeeel lagere lasten over onze eigendomsgronden dan de allergoedkooopste pacht 😄 😄
oh ja, wij hebben de laatste jaren geen veel te dure gronden gekocht 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@Coen: Met de huidige rentes hebben wij veeeel lagere lasten over onze eigendomsgronden dan de allergoedkooopste pacht

Je hebt het over volledige financiering. Ik betaal ook bijna geen rente (iets van 300 euro in de maand over 16 ha) maar dat heeft niets met deze discussie te maken. Je hebt het over volledige financiering.
3 speen
Velen hebben geinvesteert die moeten wel melken
hans1980
Dan moeten ze ook grond verweven als je dan al tegen hypo-max aanzit laat je dat wel iets minder melken is dan ook optie
+4
storm
Maak je niet druk over voorspellingen want die komen toch niet uit. Zoals geschreven onder de 30 tot 35 cent komt er echt niet veel meer melk bij in Europe en ook niet in de wereld. Het rendement op een melkveebedrijf blijft laag en dat is altijd al zo geweest, een euro geïnvesteerd in de intensieve veehouderijtakken levert veel meer rendement op, dat is zo dat was zo en dat blijft zo. Wij zijn tevreden met een vorm van vaste armoede maar wel redelijk stabiel.
-2
arie.j
Quote:
@storm: , een euro geïnvesteerd in de intensieve veehouderijtakken levert veel meer rendement op, dat is zo dat was zo en dat blijft zo

Hoe kom je aan die rare uitspraak?
Nergens enig bewijs van te vinden.
Wie kijkt naar de varkenshouderij of de kippen komt eerder tot de omgekeerde conclusie
Kijk gewoon ook eens naar het eigen vermogen per bedrijf.
Dat zijn de opgespaarde rendementen die konden overblijven na privé bestedingen.
Uiteraard is waardestijging landbouwgrond ook rendement, zelfs dubbel rendement, omdat het belastingvrij is.
Wie het met hetlaatste niet mee eens, die is verkoopt de boel maar en wordt huurboer.
Dat niet doen is ondernemen, en de winst van ondernemen is bedrijfswinst. (al dan niet belastingvrij)
Geitenboer
Klopt, maar de intensieve sectoren zijn vaak "jonge" bedrijven die zonder veel startkapitaal zijn begonnen. Dat kun je van melkveehouders en veel akkerbouwers niet zeggen.
HFfan
2 of 3 maanden vooruit kijken is al niet eenvoudig, qua exportkoersen zitten we nu nog wel een tijd gunstig tov andere grote exportlanden. Ook hebben die met droogte temaken gehad en dat kan ook nog een hele periode doorwerken wat betreft hun vermogens en voerpositie. Denk daarom dat 't totale aanbod zeker niet groter zal worden het komende jaar en de vraag iets toe gaat nemen omdat de welvaart v/d vraag landen stijgende is.
storm
Ariej, het blijkt dat je niet veel kennis van zaken hebt van de intensieve tak van veeteelt!!!
De ligboxenstallen in de zandgebieden in de jaren 70,80 zijn grotendeels met geld betaald wat in de intensieve veehouderij verdiend is????????.
Als je nu kijkt naar de grote stallen die gebouwd zijn dan zijn die allemaal gebouwd zonder extra grond er direct bij dus ook een vorm van intensivering en gewoon omdat het anders niet te betalen is. Grond kan je pas kopen als je geld verdiend.
arie.j
Intensieve veehouderij is er weinig tot niet in deze streek, en de grond wordt hier door melkveehouders gekocht
Sterke verhalen over 40 jaar geleden ging het niet over ,je had het over het heden. En dat is het al vele jaren niet veel bijzonders met de verdiensten in de intensieve veehouderij.
+1
pieta
Quote:
@arie.j: Sterke verhalen over 40 jaar geleden ging het niet over ,je had het over het heden. En dat is het al vele jaren niet veel bijzonders met de verdiensten in de intensieve veehouderij.

Dat in de intensieve gebieden de ligboxenstallen indertijd zijn gezet van de winsten van de varkens/pluimvee zijn geen sterke verhalen maar bij velen feit. Het is wel lang geleden.
Dat er niets verdiend wordt in de intensieve veehouderij is ook geen feit. Het probleem is de spreiding/schaalgrootte. Een bedrijf van zeg 1.500 zeugen krijgt plm 2 euro per big meer als een van 500 zeugen en dat bij 30 biggen per zeug. Zo ook met het voer. Mijn zwager heeft wat vleesvarkens en zegt dat hem het voer per afgeleverd varken minimaal 1 euro per 100 kg meer kost. Daar zitten de verschillen. De grote varkensboeren kopen gewoon grond en bouwen bij of kopen een locatie bij. Dus daar wordt geld verdiend.
storm
@pietaHelemaal mee eens, of ik blij ben met de verdere schaalvergroting van de intensieve veehouderij dat is een andere zaak maar het is van alle tijden.
De melkveehouderij heeft jaren stabiele inkomens gekend en als je het slechter deed als je collega's of andere omstandigheden dan verkocht men het quotum aan beter presterende ondernemers. Het heeft ook vaak met de factor geluk te maken want niet iedereen kreeg het bedrijf voor een prikkie in handen.
Als je je ouders en broers en zussen op een fatsoenlijke manier uit moest kopen dan lag je gewoon op achterstand met je collega's waar schijnbaar nog altijd het eerstgeborenrecht geldt
+1
George
Quote:
@storm: De melkveehouderij heeft jaren stabiele inkomens gekend en als je het slechter deed als je collega's of andere omstandigheden dan verkocht men het quotum aan beter presterende ondernemers.

Dus de betere ondernemers hebben het quotum gekocht van de losers? 😄
koetje 33
@pieta
Je was snel rijk, maar ook snel arm. Geloof niet dat we met de melkveehouderij die kant op gaan. Veel 65 plus boeren in alle westerse continenten stoppen met melken en de groeiers die over blijven kunnen dat amper bijbenen.
weurding
@George zielige uitspraken, ken z.g.n. "beter presterende ondernemers" die ondertussen ondernemer af zijn, een daarvan heeft zijn doelstelling om tot zijn 55e jaar boer te zijn op een andere manier gehaald dan hij voor ogen had 😞
HFfan
Het gros die de laatste 20 jaar quotum gekocht hebben.
+4
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Dus de betere ondernemers hebben het quotum gekocht van de losers?

Gelukkig wel. Sinds 10 dagen hebben we allemaal weer evenveel quotum
George
Quote:
@HFfan: Het gros die de laatste 20 jaar quotum gekocht hebben

Ik heb de laatste 20 jaar ook nog wel een ton of 4 melk gekocht. 😄
de hoef
Quote:
@George: ton of 4 melk gekocht.

met een ton bedoelen ze 100.000liter melk george
geen olie vaten voor de lekkende deuts
George
@de hoef
I know , 400000 kg gekocht heb ik. Eind 2010 heb ik nog een kleine 3 ton gekocht.
de hoef
@George
wist ik george maar kon het niet laten om iets over die deuts te zeggen
George
@de hoef
Maar die 3 ton quotum ben ik nu ook weer vanaf. 😄
Sterker nog ik heb geen quotum meer.
friesboertje
@George
Zijn er nog boeren die nog wel melkquotum hebben dan?
-1
George
@friesboertje
Ik dacht het niet , maar misschien nog wel wat restschuld.
+4
dorpsrandhoeve
Bij Friesland Campina durven ze op dit moment maar een heel klein stukje vooruit te blikken. Zouden die knakkers van LEI Wageningen UR MEER of MINDER zicht hebben op de markt dan onze grote zuivelreus?
+1
Campagne
Waarom durven ze bij FC maar een heel klein stukje vooruit te blikken? Als wereldspeler in de zuivelmarkt zullen ze, kunnen ze en moeten ze verder vooruit kijken. Alleen delen ze ons hun verwachtingen niet mee. Waarom niet? Belangentegenstellingen tussen de leden en de FC? Voorspellingen van Wageningen zijn vaak als mostert na de maaltijd.
+3
diezel
Quote:
@Campagne: Waarom durven ze bij FC maar een heel klein stukje vooruit te blikken?

Ik ben optimistisch over 2015’, zei ’t Hart een maand geleden.
Hij zal het toch niet over zijn nieuwe salaris gehad hebben zeker? 😄
dorpsrandhoeve
@diezel
Als je optimistisch bent ben je niet pessimistisch. Dat is heel goed. Daarmee geef je aan dat je niet ziet dat het heel slecht zal worden.

Er gebeurt op dit moment veel in de wereld, zoveel dat je het FC niet kwalijk kunt nemen dat ze niet ver vooruit willen zwetsen. Je moet van de andere kant wel begrijpen dat als ze wel wat hadden gezegd, en het zou er ver onder komen ze daar ook flink op afgerekend zouden worden. Wat dat betreft geef ik ze gelijk.
dorpsrandhoeve
Die voorspellingen van Wageningen komen meestal als iedereen dat al aan ziet komen.
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@dorpsrandhoeve: Er gebeurt op dit moment veel in de wereld,

Dit is volgens mij elk jaar zo, alleen worden er nog steeds voorspellingen afgegeven. Complete onzin. Hele uitbreidingsplannen worden op deze onzin gebaseerd, hoe ver kun je jezelf voor de gek houden.
weurding
@jan is hobbyboer paar jaar terug op de ledenvergadering zei men bij fc dat de melkprijs niet meer boven de 34/35 cent uit zou komen, jaar verder hadden we 44, niemand kan in de toekomst kijken
diezel
Quote:
@dorpsrandhoeve: Er gebeurt op dit moment veel in de wereld, zoveel dat je het FC niet kwalijk kunt nemen dat ze niet ver vooruit willen zwetsen.

Al breekt voor 1 juni WO III uit. Het afscheidstournee niet verstoren A.U.B. ! 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: niemand kan in de toekomst kijken

Gelukkig niet, dan werd het ook maar saaie bedoening. En het is al zo ongelooflijk stabiel in NL, meeste landen hebben veel meer spectacel in de aanbieding. We hebben stabiele economie, stabiel weer. Ons enige nadeel is dat we een bevolking hebben die al 50 jaar aan die stabiliteit gewend is en dus steeds meer moeite krijgt met het schakelen in een iets onstabielere wereld. Boeren zijn natuurlijk ook ondernemend lui geworden van 30 jaar quotum, je kon van tevoren uitrekenen of een investering uit kon of niet, melkprijs was bijna altijd zelfde. Paar centen verschil was al een heel spektakel. Je merkt aan alles dat sommigen erg veel moeite hebben om daaruit los te komen.
weurding
@jan is hobbyboer ach, als je geen rare dingen doet gebeuren je ook geen rare dingen, je hebt nog veel zelf in de hand 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , wageningen-ur , melkquotum , melkproductie en lei geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0