Melkveewet drama voor klein gezinsbedrijf

Afgelopen dagen is hier al veel gesproken over de melkveewet en met name het 'belonen van cowboygedrag' en zeer negatief over de bedrijven die de afgelopen jaren /maanden gebouwd hebben en nu in de knel komen. En vaak wordt dan gerefereerd aan bedrijven 200mk en nog veel meer.
Maar pak de rekenmodule van boerderij er maar eens bij en vul een gemiddeld bedrijf op zand in van 70 koeien met jongvee op een 35 ha die wil doorgroeien naar 120 koeien. Toch heel normaal zou ik zeggen. Die moet dan wel 15 ( gras) tot 22 ha ( bouwland)zien te verwerven om die stap te kunnen zetten. En áls die stap al gezet is dat dus een VET probleem.
Praktisch gesproken is zo'n bedrijf zelfs zelfvoorzienend in ruwvoerproductie.

Deel dit topic

Reacties

+1
josl
Het is zelfs nog erger: bedrijf op zandgrond, slecht verkaveld, half gras half mais (derogatie geen optie vanwege afstanden) heeft plaatsingsruimte van 50+80:2= 65 kg gemiddeld. Mag 20 kg uitbreiden zonder grond= 85 kg fosfaat per ha. Dit is 2 koeien per ha zonder jongvee! Hij wil nu uitbreiden boven die20 kg = 25% fosfaat op extra grond. Wordt verplicht akkerbouwer want krijgt zijn voer niet op!
+2
arie.j
Derogatie geen optie wegens afstanden? Dat is een nieuw probleem voor me, hoe zit dat?
josl
Arie, als je veel kavels op afstand hebt op zandgrond dat is gras niet echt een optie. veel te bewerkelijk duur transport en beregenen om opbrengst te halen.. Mais brengt ook nog minstens 30% meer ruwvoer op dan gras, zeker op zand. Daarbij bex nadeel bij veel gras voeren. Maar ja wat moet dat moet.
Nick83
Quote:
@josl: Daarbij bex nadeel bij veel gras voeren. Maar ja wat moet dat moet.

Als jij toch door wilt groeien naar 120 koeien, zal je nooit al je ruwvoer wat je nodig hebt van je eigen land af kunnen halen. Wat je dan bijkoopt is mais lijkt me. Als je dan op je eigen land allemaal gras zet en mais bijkoopt, kun je echt wel een gunstig BEX resultaat behalen... En dan heb je derogatie. Tevens geen gezeik met vergroening bij GLB.
+1
arie.j
@josl
Hoe moeten wij op het veen dan ons wel niet benadeeld voelen. Hier is mais nauwelijks tot geen optie, ook niet op land naast de deur.
Land op grote afstand kopen of huren moet ieder zelf weten.
Maar de nadelen zijn uiteraard voor eigen rekening.
Frans1
Quote:
@Nick83: Als jij toch door wilt groeien naar 120 koeien, zal je nooit al je ruwvoer wat je nodig hebt van je eigen land af kunnen halen. Wat je dan bijkoopt is mais lijkt me. Als je dan op je eigen land allemaal gras zet en mais bijkoopt, kun je echt wel een gunstig BEX resultaat behalen... En dan heb je derogatie. Tevens geen gezeik met vergroening bij GLB

het is niet zo moeilijk om er een positieve draai aan te geven,je moet het wel willen zien
+1
Coen
Veel te grote ogen en wat creatiever omgaan met de mogelijkheden.
+1
producent
Wacht maar tot die zuidelijke boeren bij jullie grond gaan kopen.
+1
de hoef
@producent
ze komen al korter bij ,
en zijn niet te remmen
+1
arie.j
Helemaal geen drama, zo vind ik
Jij vind 120 koeien op 35 ha(met jongvee neem ik aan) op zand heel normaal , Maar ik niet.
En al helemaal niet op zand. Dat zal het verschil zijn.
Doorgroeien? Mij best, maar zorg dan dat er land bij is.
De quotering was ook een drama, want toen moest je quotum kopen en dat dat ben je ook door gekomen.
Doe niet zo zielig, ik heb helemaal geen medelijden.
HFfan
Nog discrimineren met alle grondsoorten erbij ook Arie? Dat is helemaal tezot. Zo gemak is het allemaal niet en hoe moet volgens jou de onderkant de concurrentie aangaan met de cowboys?? Elk veebedrijf met grond de kans geven tot levensvatbaar bedrijf met
200 koeien te groeien is de enige eerlijke oplossing en ook voor de toekomst van gezinsbedrijven.
+4
jvt
Sinds wanneer is bedrijf pas bij 200 koeien levensvatbaar? Denk daarnaast dat je je erg verkijkt op de hoeveelheid werk die e.e.a. met zich meebrengt. Als je als familiebedrijf mooi een 120 koeien melkt met veel eigen ruwvoer, je kunt ook nog wat taken zelf doen ipv overal loonwerker of monteur/schilder/electricien te vragen, denk ik dat je zeker zoveel verdient als voor die 80 koeien meer alles kopen en afzetten.
+2
Nick83
Quote:
@HFfan: hoe moet volgens jou de onderkant de concurrentie aangaan met de cowboys??

Die moet je niet aangaan. Gewoon zelf zorgen dat je een boterham met beleg verdient en je eigen niet gek laten maken door een ander.
de hoef
Quote:
@HFfan: allemaal niet en hoe moet volgens jou de onderkant de concurrentie aangaan met de cowboys?? Elk veebedrijf met grond de kans geven tot levensvatbaar bedrijf met
200 koeien te groeien is de enige eerlijke oplossing en ook voor de toekomst van gezinsbedrijven.

door af te geven op een ander .
en zielig doen
is nog nooit iemand vooruit gekomen
schouders er onder en gas erop .
+2
josl
Ja, het quotum is die ondernemer doorgekomen en is van 250.000 kgmelk op 20 ha in 30 jaar gegroeid naar 6 ton en 35ha . knappe prestatie vind ik. Nu heeft hij een opvolger.... tenminste als die nu nog wil met het huidige perspectief. Jij vindt het zielig Arie, ik vind het triest.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@josl: is van 250.000 kgmelk op 20 ha in 30 jaar gegroeid naar 6 ton en 35ha .

Da's toch beetje gemiddelde groei? M'n vader had in '84 164.000 kg quotum op 16 ha eigendom, op 30 maart hadden we 672.000 kg quotum op 40 ha eigendom en staat het ondertussen op mijn naam (lees geld uit bedrijf gehaald voor vrijstaand huis en lijfrente).

Snap niet wat er triest is aan zo'n mooie uitgangspositie.
HFfan
@Jack Rijlaarsdam
Dat is waar want vele hebben geen 40 ha en dan ook nog in eigendom.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@HFfan: vele hebben geen 40 ha en dan ook nog in eigendom.

De sneue boer van @josl met z'n afhakende opvolger melkt 600.000 kg op 35 ha. Toch bepaald geen hopeloos bedrijf. Als de opvolger alleen wil wanneer hij in een gespreid bedje komt (lees nieuwe stal voor 120 koeien) dan verdient hij een schop onder z'n hol in plaats van medelijden.
christo
@Jack RijlaarsdamVolgens mij zegt hij dat de opvolger er nog eens goed over wil nadenken. er staat toch niet dat ie niet wil.Ik denk dat dat niet verkeerd is. De risico's worden steeds groter. En willen is een, kunnen een tweede. Verwacht toch wel wat minder investeringsdrang in de melkveehouderij als de geldkraan gesmoord wordt. Want dat zal deze amvb ook tot gevolg hebben. Banken zie de risico's van niet-eigendom grond ook.
+3
MTSTAMMINGA
@Jack Rijlaarsdam
In mijn omgeving huurt een jonge jongen een stal en is begonnen met 15 koeien te melken !!!

Die probeert gewoon zijn droom te laten uitkomen !!!
+1
de hoef
@MTSTAMMINGA
help jij hem dan ook is een beetje
pieta
Aan wie verkoopt ie al dat voer dat ie over heeft van zijn 35 ha? Hij kon er vlgs jou ook 120 koeien met jongvee op houden en zelfvoorzienend voor ruwvoer zijn. Je praat dan met fatsoenlijk vee over een melkproductie van ongeveer 35.000 kg per ha.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: ieta - 1 uur geleden

Aan wie verkoopt ie al dat voer dat ie over heeft van zijn 35 ha? Hij kon er vlgs jou ook 120 koeien met jongvee op houden en zelfvoorzienend voor ruwvoer zijn. Je praat dan met fatsoenlijk vee over een melkproductie van ongeveer 35.000 kg per ha.

Ik ben niet de enige die onzin verkoopt op deze site. Deze wonderboer uit Brabant kan er ook wat van.
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: k ben niet de enige die onzin verkoopt op deze site.

Mooi dat je zoveel zelfkennis hebt dat je weet dat je onzin verkoopt. 😄
@MTSTAMMINGA Das machtig mooi karst, en gaat het hem lukken denk je ??? Geef hem een aantal vaarskalveren.
mlkvhoudr
Ik weet niet of het een drama is, ietsje minder koeien houden en het ruwvoer (de mais) goed kunnen verkopen.
+1
spotmelker
Het probleem zit niet zozeer in die melkveewet maar in de hoogte van die forfaitaire normen. Beetje boer die serieus met gras en maïsteelt omspringt zit op een 50% hogere onttrekking/ha. Op basis van die getallen krijg je een heel ander perspectief. Misschien wil de Stas wel dat de sector de Melkveewet torpedeert, kan ze mooi dierrechten invoeren.
christo
Het zal mij ook niet verbazen. Als je ziet hoeveel energie er in evenwichtsbemesting en kunstmestvervangers gestoken wordt door de landbouw en de periferie, en je ziet het beleid stoicijns de andere kant op gaan dan trek je je eigen conclusies redelijk makkelijk.
Wiebren
@spotmelker zo ken ik je niet Herman, niet zo argwanend. Bovendien hebben we geen staatssecretaris nodig die de Melkveewet torpedeert, dat doen we zelf wel toch? Efficientie levert geld op maar er wordt superheffing betaald om maar vooraan in de rij te komen
Overigens een beetje boer die 50% hogere opbrengst haalt als de gebruiksnormen, in de resultaten bij "jouw" VVB Flevoland lagen die verhoudingen toch duidelijk anders en dat is dan nog een regio met hele beste opbrengsten. Gemiddeld is de grasopbrengst in de afgelopen 30 jaar maar amper gestegen. Vorig jaar lag landelijke fosfaatopbrengst per hectare op grasland voor het eerst in vele jaren eens boven de gemiddelde gebruiksnormen.
christo
Als je goed op fosfaat stuurt is er geen evenwicht in onttrekking en bemesting. Misschien dat ooit evenwichtsbemesting mogelijk is. Sturen op fosfaat kan nu wel eens kortetermijnpolitiek zijn. Als ik zie wat de ruimte in het BEP -pilot project is, en dat is nog maar een project.
+1
Frans1
Quote:
@josl: Praktisch gesproken is zo'n bedrijf zelfs zelfvoorzienend in ruwvoerproductie

120 koeien op 35 HA zelfvoorzienend in ruwvoer?Knap.
Maar draai het nu eens om,jij wilt groeien maar wie moet jouw mestproductie dan plaatsen en hoe wil jij borgen dat die mest ook geplaatst kan worden?
+4
friesboertje
120 koeien op 35 hectare is teveel. Als dit zomaar zou kunnen zijn we zo door het fosfaatplafond heen. Vervolgens krijgen we dan koerechten en zit vervolgens de boel echt op slot.
+2
Jack Rijlaarsdam
Zie het drama niet zo. Ondernemen is inspelen op de mogelijkheden die je hebt. Zeuren over gebrek aan plaatsingsruimte en dan 50% mais telen is natuurlijk onzinnig, dat is plaatsingsruimte weggooien. Verder is een bedrijf met 120 mk met jv op 35 ha echt niet zelfvoorzienend voor ruwvoer. Ik vind dat deze ondernemer erg goed weg komt met deze AMvB. Als hij recent al heeft gebouwd, neem ik aan dat hij over grondgebondenheid heeft nagedacht of zelfs zaken heeft vast gelegd. Heeft hij dit niet, is het gewoon een gokker. Alleen degenen die de mestafzet geregeld heeft via voer-mestcontracten in de regio zouden wat mij betreft wel coulance verdienen, zij handelen in ieder geval in de geest van de wet en hebben de afgelopen anderhalf jaar afgegeven signalen wèl opgepikt.
christo
Als je veel geregeld hebt, maar weinig via contracten, heb je dan ook verkeerd gegokt?
Jack Rijlaarsdam
@christo Daar ben ik wel bang voor...
christo
@Jack RijlaarsdamDatums zijn geduldig..Zo zullen velen zich er wel mee redden. Maar wetgeving waarbij een goed contract beter is dan een goede landbouwpraktijk, daar veeg ik mijn ... mee af.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@christo: Maar wetgeving waarbij een goed contract beter is dan een goede landbouwpraktijk, daar veeg ik mijn ... mee af.

Dan heb je de afgelopen jaren geen toiletpapier hoeven kopen...
josl
Natuurlijk is een bedrijf met 35 ha en 120 koeien niet zelfvoorzienend. De 2e situatie die ik noemde is niet dezelfde als de 1e.Die 1e is nl ook in de huidige situatie al een fosfaatoverschrijder, de 2e heeft nog plaatsingsruimte over.
josl
Als de boer in het 1e voorbeeld wil groeien binnen de amvb en grond koopt is hij zelfvoorzienend.
de hoef
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Ondernemen is inspelen op de mogelijkheden die je hebt. Zeuren over gebrek aan plaatsingsruimte en dan 50% mais telen is natuurlijk onzinnig,

is de plaatsings ruimte bij tijdelijk grasland net zo hoog als bij blijvend grasland jack
en hier zijn ze bang dat goed bouwland voor altijd gras moet blijven [als je zes jaar gras hebt gehad]
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@de hoef: is de plaatsings ruimte bij tijdelijk grasland net zo hoog als bij blijvend grasland

Ja.

Bij een bouwplan met 1 op 6 bouwland is dat ondervangen en kom je niet helemaal aan de 50%.
de hoef
@Jack Rijlaarsdam
oke bedankt ,ik kon het nergens precies vinden
maar hier speelt ook mee dat van mais veel meer voer afkomt dan van gras
HFfan
Niet iedereen is al zover als jij nu bent met jou gezinsbedrijf Jack.
Frans1
Niet zo afgunstig Calimero 😃
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@HFfan: Niet iedereen is al zover als jij nu bent met jou gezinsbedrijf Jack.

Ik melk 75 koeien op 40 ha eigendom in een stal met 54 ligboxen en jongvee op een aanbindstal. Wat heb ik het toch voor elkaar...

Deze AMvB is een heel net compromis tussen groeimogelijkheden en grondgebondenheid, dat had stukken beroerder gekund. Tel je zegeningen, ga ondernemen en loop vooral niet te zeiken.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: aanbindstal.

Hebben we toch nog iets gezamenlijk, haha. En nog iets natuurlijk, ik vind ook dat die josl zit te zeuren. Ondernemers denken in oplossingen niet in gejammer. Natuurlijk gaat in NL 120 koeien op 35 ha niet vanzelf, da's meer dan 30.000 liter per ha, dus hardstikke intensief. Daar houdt deze regering niet van. Dan moet je beetje moeite doen om het voor elkaar te krijgen. En ook daar weet Jack inmiddels alles van.
HFfan
@jan is hobbyboer
Heb niets tegen bedrijven die 500 koeien melken, maar niet dat de een 500 koeien melkt en een boer van 75 melkkoeien nieteens 200 stuks mag melken.
jan is hobbyboer
Quote:
@HFfan: @jan is hobbyboer
Heb niets tegen bedrijven die 500 koeien melken, maar niet dat de een 500 koeien melkt en een boer van 75 melkkoeien nieteens 200 stuks mag melken.

Niet zeuren, ik melk er maar 15 en mag er niet eens 50 gaan melken.
arie.j
@HFfan
Zeur niet man, er is niemand die een boer van 75 koeien verbied er 200 te gaan houden.
Er is geen verbod op groei, alleen op niet grondgebonden groei.
koetje 33
@arie.j
Jij begrijpt 't niet of wil niet begrijpen, je snapt toch ook wel dat kleine geen schijn van kans hebben tegen die met meer dan 200 koeien.
arie.j
@koetje 33
Wat ik begrijp dat is, dat jij geen grondgebonden groei wil en dat ik het daar niet mee eens ben.
brabo
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: 75 koeien op 40 ha eigendom in een stal met 54 ligboxe

dat zou eigenlijk ook niet mogen
friesboertje
@jan is hobbyboer
Quote:
Niet zeuren, ik melk er maar 15 en mag er niet eens 50 gaan melken.
Je hebt ze toch op een grupstal? Zolang er stro onder ligt mag jij er volgens mij gewoon 50 melken.
+1
jan is hobbyboer
@friesboertje
Wordt de grupstal wel beetje erg vol, Jack toestanden, ik heb maar 32 standen. En stro gebruik ik ook niet, drijfmestgrup, het moet allemaal niet teveel werk zijn. En trouwens, sinds afgelopen woensdag gaan ze 's nachts ook weer naar buiten, dus veel staan ze niet meer op stal tm december
3 speen
Denk dat grond kopen nu ook optie meer is
arjan_kok
Dealtje sluiten met buurman en verkassen, of jongvee de deur uit. 70 mk +jongvee op 35 ha is gewoon intensief genoeg, dat je nu niet meer kan uitbreiden is geen nieuws en ook geen vet probleem,nu toch uitbreiden geeft pas vet probleem, zie nu eindelijk de realiteit is in,maak van een bedreiging juist een kans om het goed en duurzamer te doen en ga serieus nadenken over andere weg bv semi of emigratie, collega's die dat gedaan hebben kijken daar doorgaans met genoegen op terug, als je daarin voorloper ben heb je nu de beste grondprijzen, wens je veel succes
josl
Dat ga jij hem dan maar zeggen. ik niet. Er zijn er in brabant zat die 70 koeien en 35 ha extensief vinden. Hij kan wellicht beter geiten gaan melken, paar duizend of zo. Maakt niemand een probleem van.
Cornelis
Quote:
@josl: Hij kan wellicht beter geiten gaan melken, paar duizend of zo. Maakt niemand een probleem van.

Het geheugen is kort.
arjan_kok
Vervelend dat je zo'n slechte relatie hebt met je buurman, wat de ideeën van Brabantse veehouders zijn over veebezetting is dus het probleem dat tussen de oren zit, realiteit is anders, zal helaas nog wel ff duren voordat de Brabantse oogkleppen verdwijnen denk ik
+2
brabo
Quote:
@arjan_kok: nog wel ff duren voordat de Brabantse oogkleppen verdwijnen denk ik

ik ben blij dat ze hier in het Brabantse die oogkleppen hebben.
Diegene die nu het hardste piepen zijn juist diegene die vergeten zijn om op de goede manier voor te sorteren op de huidige wetgeving
weurding
Ken genoeg die het met 70 koeien langer uitzingen dan verscheidene met 150 of meer
+1
jorisdriepinter
Klopt helemaal.
Er zijn er teveel die denken dat groot beter is.
Maar als de rente 2 procent stijgt zijn de boeren die al jaren 70 koeien melken beter af dan de groeiers met 150 koeien.
Ondernemen is risico lopen.
De echte risico's zijn de dingen die je niet in de macht hebt.
+4
George
Het is ook slecht gesteld met de melkveehouderij als je met 70 koeien niet de kost kunt verdienen.
DeBoerin
We zaten hier ca. 25 jaar geleden met 20 melkveehouders nu nog 5. Voormalige collega's willen niet afrekenen met belasting dus zijn allemaal nog ondernemer net als @George. Hebben zelf geen mest en met mais en aardappelen kunnen zo ook niet veel meer dan verkopen.
Binnen 10 jaar komt hier veel grond te koop omdat ze anders hun eigen vermogen in het verzorginghuis op moeten snoepen.
weurding
Dat is hier bij ons precies zo, alleen is er geen ha meer te koop, en er komt ook niet veel meer te koop, zal mede te maken hebben met de grondhonger van het natura2000 gebied hier waardoor er veel geruild is
diezel
Quote:
@DeBoerin: Binnen 10 jaar komt hier veel grond te koop omdat ze anders hun eigen vermogen in het verzorginghuis op moeten snoepen.

Wat maak je toch een denkfouten. En dat in één zin! 😄
DeBoerin
Quote:
@diezel: Wat maak je toch een denkfouten

Ik ben gelukkig nog niet zo thuis in de materie van wat je wel en niet mag hebben als je naar verzorgingshuis gaat. maar veel ouderen laten huis op naam kinderen zetten. Dit doorschuiven met grond zal volgens mij niet zo soepel gaan zonder met belasting af te rekenen en de kinderen in de stad zitten niet op grond te wachten. hier redeljk wat AOW-ers met grond, dus zal toch een keer te koop komen.
George
@DeBoerin
Denk je een woonhuis zomaar op naam van de kinderen kunt zetten en grond niet? Je bent zoals je zelf zegt duidelijk niet thuis in die materie. Ik denk trouwens niet dat melkveehouders de laatste jaren de grote grondkopers zijn geweest.Die hebben hun geld in veel stenen en bling bling gestopt.
DeBoerin
Quote:
@George: en grond niet?

Kun jij grond tegen agrarische waarde doorschuiven naar kinderen die geen landbouwonderneming hebben, volgens mij is KVK redelijk kritisch bij verlenen van inschrijving als landbouwbedrijf.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Ik denk trouwens niet dat melkveehouders de laatste jaren de grote grondkopers zijn geweest

Denken beter aan een paard overlaten. Alle melkveehouders in deze regio hebben de laatste tien jaar één of meerdere malen grond gekocht.
diezel
Quote:
@DeBoerin: Ik ben gelukkignog niet zo thuis in de materie van wat je wel en niet mag hebben als je naar verzorgingshuis gaat.

Hoezo gelukkig? Neem aan dat je met een opvolger in het bedrijf toch ook wel van middelbare leeftijd zal zijn.
Om na 1 januari 2015 nog een indicatie ( Wet Langdurige Zorg) te kunnen krijgen, voor plaatsing in een verzorgingshuis, moet je al wel erg hulpbehoevend zijn.
+1
Frans1
Quote:
@George: Die hebben hun geld in veel stenen en bling bling gestopt

Zet die oogkleppen eens af,ik melk ook in een stalletje van dezelfde grootte als Jack,paar boxen meer,paar koeien minder,weinig bling bling.Voor de continuiteit van je bedrijf is het gewoon noodzakelijk dat je doorontwikkelt anders is het einde verhaal na verloop van tijd.Alleen de snelheid van ontwikkeling is een puntje van discussie 😃 Jack wil opschalen naar 200 , ik neem eerst genoegen met 20 koeien meer en veranderen en uitbreiden van jongveestalling,de dekrijpe pinken lopen nu bij een veehouder in de buurt met een stier erbij wegens ruimtegebrek en die wil ik ook thuis hebben op den duur.
arie.j
@George
En wie hebben dan wel gekocht George?
Kun je nagaan op deze site, en als je een paar penningen neertelt krijg je verkoop acte per mail toegestuurd.
Nou hier in de buurt is er 1 belegger die wel eens wat koop nl. die Dekker bekend van zijn vleesvee, en rest zijn zonder uitzondering melkveehouders
boerderij.nl/Opmaat/Dashboard/…
+1
George
@arie.j
Ik ben vergeten te melden dat ik hier in de regio bedoel. Hier zijn het vooral akkerbouwers in combinatie met varkens die de grond kochten de laatste jaren. Vleeskalverenhouders zijn enkele dorpen verder actief en Schippers Bladel koopt nogal wat grond op .Veel aanbod is er overigens niet.
George
Quote:
@DeBoerin: Kun jij grond tegen agrarische waarde doorschuiven naar kinderen die geen landbouwonderneming hebben, volgens mij is KVK redelijk kritisch bij verlenen van inschrijving als landbouwbedrijf.

Ik zou niet weten waarom niet. Doorschuiven vind ik wel een raar woord.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Frans1: ik neem eerst genoegen met 20 koeien meer en veranderen en uitbreiden van jongveestalling,

Dat is de meest gezonde manier van bedrijfsontwikkeling. Ik zou willen dat dat hier ook zo kon.
jan is hobbyboer
Quote:
@DeBoerin: Binnen 10 jaar komt hier veel grond te koop omdat ze anders hun eigen vermogen in het verzorginghuis op moeten snoepen.

Ik hoop niet dat George binnen 10 jaar naar het verzorgingstehuis moet, hij is net zo oud als ik dacht ik, goede kant van de 40 😄.
+1
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: goede kant van de 40

Dat zeggen alle ouwelui Jan
George
Die aardappelen en maïs kunnen ze niet zoveel mee als verkopen. Wat kun jij met je melk boerin?
DeBoerin
Quote:
@George: Wat kun jij met je melk boerin?

Ook alleen maar leveren, maar weet wel dat het iedere 3 dagen opgehaald wordt.
Verder gun ik iedereen een goede boterham.
Maar zoals jullie grondbezitters denken dat wij ons als intensief bedrijf zorgen moeten maken over mestafzet en voeraankoop en de prijzen daarvan valt ook reuze mee.
Kunnen ieder jaar weer alle mest op korte afstand kwijt en voldoende voer voor redelijke prijzen aankopen.
+2
George
@DeBoerin
Ik maak me als grondbezitter totaal geen zorgen of jij je mest kwijt kunt of niet en ook niet of je voer genoeg hebt.
DeBoerin
Quote:
@George: Ik maak me als grondbezitter totaal geen zorgen of jij je mest kwijt kunt of niet en ook niet of je voer genoeg hebt.

Dat heb ik toch ook niet gezegd, ik heb alleen gezegd dat wij ons ook geen zorgen maken.
jan is hobbyboer
Quote:
@DeBoerin: ik heb alleen gezegd dat wij ons ook geen zorgen maken.

Zorgen maken helpt ook niet, een fatsoenlijk plan waarschijnlijk wel. Niets doen is ook maar naief richting einde bedrijf. Als intensief bedrijf ga je het in NL niet makkelijk krijgen, je moet een hoop regelen en bent vrij kwetsbaar. En verwacht inderdaad geen coulance van de grondbezitters. De mais gaat duur worden dit en komende jaren.
cs-agrar
Quote:
@DeBoerin: maar weet wel dat het iedere 3 dagen opgehaald wordt.

Of je er iets voor krijgt waar je mee uit de voeten kunt, is weer ander verhaal.
HFfan
@cs-agrar
Ga je vanzelf minder melken en net wat boerin aangeeft, we krijgen nog genoeg stoppers, ook onder melkveehouders ivm leeftijd. Ben daarom ook grote voorstander om het aantal melkkoeien dat een boer mag houden vrij te laten en die keuze kan de ondernemer zelf wel maken. Wat moeten we anders over een paar jaar allemaal met die natte weilanden doen in nederland??
diezel
@HFfan
Krijg wel het idee dat we hier in Nederland door dat nieuwe wetje behoorlijk op een eilandje komen zitten.
Hier pal over de B-grens zie je zowat Amerikaanse toestanden ontstaan en hier gaat er voor groot gedeelte het slot op.
Is niet goed!! 😞
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@diezel: Hier pal over de B-grens zie je zowat Amerikaanse toestanden ontstaan en hier gaat er voor groot gedeelte het slot op.
Is niet goed!!

Je bedoelt die Amerikaanse toestanden?

Vraag me wel af of Belgenland ook een fosfaatplafond heeft afgesproken met Brussel. Zo dom zullen ze wel niet zijn?
HFfan
@diezelWeet niet wat in BE het maximale aantal is, maar hoor wel dat sommige ruim over de 1000 stuks gaan incl jongvee. Zoveel is nou ook weer niet nodig.
diezel
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Je bedoelt die Amerikaanse toestanden?

Ik bedoel die enorme schaalvergroting.
Gisteren een klein fietstochtje gemaakt. In het eerste het beste kleine dorpje over de meet is de een aan het opschalen naar 750 mk en de ander voor 500 mk erbij.
En dan lees ik hier: de extra melkleveranties gaan meevallen! 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@diezel: opschalen naar 750 mk en de ander voor 500 mk erbij.

Da's pittig. Ik meende dat Wallonië toch al jaren een strak mestregime had, dat is dan toch snel voor heel België nodig? Of zijn dit projecten vooruitlopend op dergelijke beperkingen?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@diezel: Gisteren een klein fietstochtje gemaakt.

Heb je zulke goedkope brandstof over de grens en dan nog fietsen? 😃
DeBoerin
Quote:
@jan is hobbyboer: De mais gaat duur worden dit en komende jaren.

We hebben al jaren geinvesteerd in goede verhouding met sommige ex-collega's en leveranciers van ruwvoer dus ook nu weer het grootste deel van het benodigde voer besproken. Wordt t.z.t. marktprijs afgerekend en dit is ook in verleden steeds naar ieders tevredenheid gebeurd. We hebben ieder jaar meer voer nodig maar er zijn ook ieder jaar minder kopers en dat lijken jullie niet te willen zien.
George
@DeBoerin
Nog nooit geen jaar gehad dat er zoveel mensen naar mijn maïs heeft gevraagd dan afgelopen jaar. Er zijn dus nog genoeg kopers.
+1
DeBoerin
@George
Het is vandaag te mooi weer om hier te blijven prikken en mijn administratie is weer helemaal bij gewerkt tot 10-04-2015. Er zullen zeker genoeg kopers blijven maar gelukkig voor ons is er ook ieder jaar genoeg te koop. Ieder jaar als wij de silo's vol hebben krijgen we nog extra aanbod (collega's die ruwvoer overschot hebben en mensen die moeilijk afscheid kunnen nemen) en volgens mij is er dan nog geen sprake van tekort. Geniet van het mooie weer het kan zo weer anders zijn 😄
HFfan
@George
Hangt wel van heel veel factoren af, dus er is nog hoop voor de maisteler.
weurding
@DeBoerin vorig voorjaar was er ook al paniek, en einde seizoen ging het de heel andere kant op, het aantal bellers zegt ook niks over de vraag, was met melkquotum net zo, als 10% van de bellers daadwerkelijk eens zaken deed... 😄
HFfan
@weurding
Ging dan wel op aan superheffing 😄 😄
George
@weurding
Het ging niet om bellers , 7 personen zijn bij ons geweest om maïs te kopen zonder adverteren. En de koper was een varkensboer. Die zijn ook in de markt.
weurding
@George vorig herfst waren er ook al enkelen die mij niet geloofden over mais voor 1400 maar echt, heb niet geadverteerd of gebeld, ben wel benaderd door zeker 4 die de mais aanboden, en wederom naar jou toe was het niet persoonlijk bedoeld
George
Quote:
@HFfan: Hangt wel van heel veel factoren af, dus er is nog hoop voor de maisteler

Wat een geruststellende gedachte dat er nog hoop is voor een maisteler. 😄
George
Quote:
@jan is hobbyboer: En verwacht inderdaad geen coulance van de grondbezitters. De mais gaat duur worden dit en komende jaren.

Jan straks wordt jij ook nog veroordeeld om het omhoog lullen van de maisprijzen. 😄
+1
weurding
@George van mij mag de mais duur worden, teken dat het ook betaald kan worden, dus de melkprijs zal stijgen 😄
George
@DeBoerin
Je had de boekhouding beter vandaag kunnen doen en gisteren wat langer van het mooie weer kunnen genieten. Tis niet zo geweldig vandaag hier in het warme zuidoosten wat niet zo warm is vandaag.
Kunstmest ligt erop en is meteen wat ingeregend. Kan het gaan groeien!
meelezer10
@George
nog veranderingen in het bouwplan? en hoe ga je de vergroening invullen?
de hoef
@meelezer10
daar zijn ze toch al verplicht om een vang gewas te zaaien
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam
De Walen en de Vlamingen zijn qua beleid strikt gescheiden. In Vlaanderen hebben ze verplichte mestverwerking, maar de Walen willen de geexporteerde mest niet dus die gaat naar Duitsland en Frankrijk. Daarnaast hebben ze dierrechten (nutrientemmissierechten).
O ja, vorig jaar hebben ze enorme aanscherpingen gedaan in de stikstofnormen en ze wachten ook nog steeds op derogatie.
In Wallonie hebben ze dan weer een gve-norm zoals ook de Duitsers en de Denen.

Als het daar allemaal in een groeispurt schiet @diezel, waren die trekkers tijdens de Ronde van Vlaanderen dan niet van melkveehouders?
meelezer10
@de hoef
daarom juist op de klei kun je na de mais een groenbemester zaaien dat telt als vergroening. Op zand is het een andere verhaal. Als je minder dan 75 % gras hebt moet je wat anders verzinnen. Misschien kan @george na de aardappelen groenbemester zaaien. alleen is dit niet genoeg denk ik.
de hoef
@meelezer10
heb je gelijk in ,ik zat al te twijfelen toen ik het typte
3 speen
Ben ook in de 40 wist niet dat je zo snel al kon snoepen
+1
weurding
Snoep mijn hele leven al, maar rook niet 😃
George
Quote:
@3 speen: ook in de 40 wist niet dat je zo snel al kon snoepen

Ik ben al op de tweede helft van de 40 en zuig nog steeds graag aan een speentje. 😃
+2
3 speen
Ja dat wist ik wel het scheelt dat je er zelf trots op bent

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zand , koeien , jongvee , boerderij , melkveewet en veewet geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
112
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
2