De gok op groei is altijd een goede geweest

Melkveehouders zullen massaal de beschikbare fosfaatruimte benutten door hun stallen vol te zetten.

De reflex van de melkveehouders is te begrijpen. In het verleden is bij aangekondigde beperkingen de vlucht naar voren – meer dieren houden – altijd beloond geweest. Dat was bij invoering van de melkquotering en de dierrechten niet anders.

Lees hier de complete column van Leo Tolhuijsen: boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Melkveehouder en LTO-bestuurslid Peter Schrijver uit Epse: 'Ik denk dat het goed is dat het nu verdwijnt. De markten zijn mondialer geworden, Europa staat niet meer alleen. De Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland hebben de afgelopen jaren kunnen profiteren van de stijgende vraag naar zuivel. Daar kunnen de Europese melkveehouders nu ook van profiteren.' LTO heeft berekend dat er 20% meer melk geproduceerd zal worden. Volgens Schrijver hebben veel melkveehouders jongvee aangehouden om snel meer te kunnen produceren mocht dat mogelijk zijn. 'Er is vanuit Azië een grote vraag. Nederlandse babyvoeding is razend populair. Dat er in Borculo een nieuwe zuivelfabriek wordt gebouwd bewijst dat er veel vertrouwen is.'
Mestoverschot

Maar gevaren zijn er ook. 'We moeten uitkijken dat we niet meteen weer in een overproductie schieten. En we moeten de mestvolumes in de gaten houden, dat moet verantwoord gebeuren, net zoals ammoniakuitstoot', aldus Peter Schrijver. Milieuorganisaties maken zich grote zorgen over de hoeveelheid mest. Kees Kooman bracht onlangs het boek, Boerenbloed uit. Hij sprak met agrariërs, milieuorganisaties, wetenschappers en de politiek. 'Uit de verschillende verhalen blijkt dat er echt wel zorgen zijn. Kunnen we wel zoveel melk verkopen en wat doen we met al die negatieve gevolgen? 20 % meer koeien, betekent ook 20 % meer mest'.
Maatregelen

Staatssecretaris Sharon Dijksma maakte afgelopen weekend nog een aantal maatregelen bekend waaraan boeren moeten voldoen. 'Boeren kunnen niet onbeperkt uitbreiden', zegt Schrijver. 'Ze moeten zelf voldoende grond hebben'.

Meer: omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/…
+3
hans1980
Harde groeiers maken het voor rustige (vertrouwelingen beleid lto/nzo)
kapot
Jaap40
Of maakt het beleid van lto/nzo uw bedrijf kapot hans 1980?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's dieren , stallen , melkveehouders , dierrechten en fosfaatruimte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
4