Dijksma streng voor groeiende melkveehouders

Dijksma streng voor groeiende melkveehouders
nu.nl/politiek/4021086/…

Persbericht RVO:

Groei melkveehouderij wordt grondgebonden.


Melkveebedrijven moeten hun grondgebonden karakter behouden en versterken. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer waarmee ze de algemene maatregel van bestuur (amvb) grondgebondenheid aanbiedt. Dat betekent dat melkveebedrijven die uitbreiden dat voor een deel moeten baseren op meer grond.

Staatssecretaris Dijksma: “Grondgebondenheid van de melkveehouderij verhoogt het maatschappelijk draagvlak en draagt bij aan een duurzame ontwikkeling van de sector. Het beschikken over voldoende grond is daarbij ook een basisvoorwaarde voor de weidegang.”

Melkveehouders die hun bedrijf uitbreiden en daardoor meer fosfaat (als bestanddeel van mest) produceren dan zij in 2014 deden, moeten jaarlijks aantonen dat zij over voldoende grond beschikken. Voor bedrijven die meer grond hebben dan nodig is om alle fosfaat die wordt geproduceerd te kunnen gebruiken, geldt de verplichting om over extra grond te moeten beschikken niet, evenmin als voor extensieve bedrijven met een fosfaatoverschot van minder dan 20 kilo per hectare. Bedrijven met een fosfaatoverschot van tussen de 20 en 50 kilo per hectare moeten bij uitbreiding een kwart van de extra fosfaatproductie op extra grond binnen het eigen bedrijf kunnen gebruiken. Dit betreft zo’n 15% van de melkveebedrijven. De rest van de fosfaatgroei moet op grond van de Wet verantwoorde groei melkveehouderij volledig worden verwerkt. Voor intensieve melkveebedrijven met een fosfaatoverschot dat groter is dan 50 kilo per hectare geldt dat zij de extra fosfaat bij uitbreiding voor de helft op extra grond binnen het eigen bedrijf moeten kunnen plaatsen. Dit gaat om ruim 10% van de melkveebedrijven.

Ingangsdatum
De amvb waarmee de grondgebonden groei wordt geregeld, treedt op 1 januari 2016 in werking. Maar de reikwijdte van de amvb ziet ook op 2015. Toename van de fosfaatproductie door uitbreiding van de melkveestapel in 2015 moet vanaf 2016 dus ook worden verantwoord volgens de verplichtingen van de amvb.

Meer koeien in de wei
In 2020 zou 80% van alle koeien in Nederland in de wei moeten lopen. Die ambitie spreekt staatssecretaris Dijksma uit in haar Kamerbrief. Na een jarenlange afname van de weidegang is die in 2013 gestabiliseerd op 70%.

Dijksma: “De koe in de wei is een onmisbaar onderdeel van het Nederlandse cultuurlandschap. Voor het maatschappelijk draagvlak van een toekomstbestendige melkveehouderij is dit ook onontbeerlijk. De sector is hier ook van doordrongen en werkt hier dan ook al hard aan.”

Extra inspanning
De uitbreiding van de weidegang zal een extra inspanning vragen van alle betrokkenen. Om de benodigde extra inzet te ondersteunen, stelt de staatssecretaris voor de periode tot 2020 een bedrag van €1 miljoen beschikbaar voor bijvoorbeeld kennisontwikkeling voor melkveehouders die over willen gaan op weidegang. Ook wil de staatssecretaris maatregelen nemen om de bestaande stimuleringsregelingen beter toegankelijk te maken voor melkveebedrijven met weidegang.

Deel dit topic

Reacties

de hoef
Streng 90% heeft geen probleem zegt ze
zou de eerste zijn die je kunt vertrouwen
Druk
Aantal bedrijven met fosfaatoverschot > 20 kg volgens Sharon 25%.
Aantal melkkoeien op deze bedrijven circa 50%?
Coen
Wellicht nog ter aanvulling, toelichting

rijksoverheid.nl/bestanden/…
Coen
Reken je niet vast rijk, dit is vast niet de laatste aanvulling cq correctie want behandeling in de beide Kamers moet ook nog plaatsvinden 😞

boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
jorisdriepinter
Ze probeert in ieder geval een stortvloed aan knelgevallen/bezwaren te voorkomen door voor de eerste 20 kg overschot geen extra grond te eisen.
Maar de race naar het fosfaatplafond is hier niet mee gestopt.
Een echt compromis tussen de regeringspartijen.
jg
Bij alle intensieve groeiers komt een contract van voor november 2014 boven tafel waarin geregeld is dat voor de gehele periode dat de onderneming bestaat al een verwerkingsovereenkomst is afgesloten. Dag beperking........ nergens meer last van.
matt
Quote:
@jg: komt een contract van voor november 2014 boven tafel

zou het ? moeten wel financiele verplichtingen,voor 7 nov 2014
aangegaan zijn.

diegene die zijn verantwoording genomen heeft middels mestverwerking
wordt hier nu voor beloond.
jg
Lachwekkende regelgeving. Fosfaatplafond ???
+4
Jack Rijlaarsdam
@jg Tja, dit krijg je met zo'n coalitie: slappe hap en weer veel reken werk voor adviseurs. Vroeger maakte je met de Kerst de Veeteeltpuzzel, tegenwoordig is de mestwetgeving met al z'n uitwassen een nog grotere uitdaging.
+2
hookwood
Ze hadden beter direct dierrechten kunnen invoeren, veel simpeler.
jg
Jack Rijlaarsdam, iedereen tevreden , van links tot rechts in de kamer , LTO NMV NZO etc etc. Als je dat constateert als staatssecretaris heb je nietszeggende , loze wetgeving gemaakt. Hoe zouden de intensieve sectoren hier tegen aan kijken ??
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Hoe zouden de intensieve sectoren hier tegen aan kijken ??

Is dat van belang dan?
jg
@Jack Rijlaarsdam
Koop je als varkenshouder een hectare grond, mag je niet een meer biggetjes houden, moet je eerst nog varkensrechten kopen.....
pieta
@jg
Ho ho ho JG dat heb je toch finaal mis. Die zeugen hebben elk jaar meer biggen en die mogen ze gewoon houden zonder er ook maar een extra varkensrecht voor nodig te hebben.
+1
jg
@pieta
Vleesvarkentjes dan....?
pieta
@jg
Een big kan een vleesvarken worden. Goed gezien. Maar biggen tellen niet per se mee.
+1
jg
@pieta
Heb wel het idee dat je snapt wat ik bedoel..........
producent
Het nationaalfosfaatplafond blijft gewoon boven de markt hangen.
Druk
Maar wordt razendsnel opgevuld, dat is logisch.
+1
diezel
Quote:
@Druk: Maar wordt razendsnel opgevuld, dat is logisch

Een flinke generieke korting eroverheen bij het bereiken van dat plafond en de beelden van begin jaren 80 doemen weer op! 😞
demelkboer
Kan iemand mij nu nog uit leggen wat je aan de fosfaatrefentie 2013? behoudens de verwerking plicht dan.
producent
Het gaat gelden voor de groeiers dus fosfaatreferentie 2013 blijft dan toch de basis.
Of gaat nu de fosfaatproductie van 2014 gelden.
RBD49
Het wordt nog beter
hookwood
Want?
+1
RBD49
Het is een doekje voor het bloeden. Zie de berekening hieronder.

Grofweg is een koe 40 kg fosfaat, een ha grond 80 kg afzetruimte. (ja, onder bex is een koe minder, de afzetruimte ook. Maar dit rekent zo makkelijk en de foutmarge bij de productie valt zo ongeveer weg tegen die in de afzetruimte).

Dat betekent dat je per ha 0,5 koe mag groeien boven je melkveefosfaatreferentie als je maar een VVO er onder schuift.

Tussen 20 en 50 kg fosfaat uitbreiding per ha moet je 25 procent afdekken via grond.

Een rekenvoorbeeld: bedrijf 50 ha heeft 200 melkkoeien fosfaatreferentie. Het breidt uit met 25 koeien.
Die 25 koeien is 25 x 40 = 1000 kg fosfaat. Dat is 1000/50 = 20 kg per ha. Het bedrijf hoeft alleen maar voor 1000 kg fosfaat VVO’s af te sluiten (t.o.v. de uitgangssituatie). Kosten: circa 1000 euro per jaar.

Het zelfde bedrijf, 200 koeien op 50 ha, groeit met 60 koeien.
Uitbreiding 60x40 = 2400 kg fosfaat. Dat is 48 kg per ha.
Eerste 20 kg kan via VVO.
Resteert (48-20) = 28 kg fosfaat per ha. 75 procent daarvan afdekken via VVO = 21 kg. Af te dekken via extra grond (25% x 28) = 7 kg fosfaat.
Eindsituatie:
Af te dekken via VVO: 20 + 21 = 41 kg / ha x 50 ha = 2050 kg.
Af te dekken via grond = 7 x 50 kg = 350 kg. Dat is ongeveer 350/80 = 3,5 ha.

Kosten vroeger:
60 koeien quotumaankoop op de top 2 euro/kg melk: 60 x 8500 x 2 = 1.020.000
Kosten nu: huur 3,5 ha x 2000 + voor 2050kg VVO’s (x 1) = circa 9000 euro totaal.
+1
hookwood
Quote:
@RBD49: Tussen 20 en 50 kg fosfaat uitbreiding per ha moet je 25 procent afdekken via grond.

Zo staat het in de brief van Dijksma:

Bedrijven met een fosfaatoverschot van tussen de 20 en 50 kilo per hectare moeten bij uitbreiding een kwart van de extra fosfaatproductie op extra grond binnen het eigen bedrijf kunnen gebruiken.

Als je dus al een overschot hebt van tussen de 20 en 50 kg fosfaat zul je bij uitbreiding met 1000 kg fosfaat dus gewoon ruim 6 ha grond zelf moeten regelen en de rest kan via verwerking.
vofjagtenberg
Zo begrijp ik het eigenlijk ook. Meen ergens gelezen te hebben dat 18% van de bedrijven een aardig probleem hebben op deze manier.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@hookwood: Als je dus al een overschot hebt van tussen de 20 en 50 kg fosfaat zul je bij uitbreiding met 1000 kg fosfaat dus gewoon ruim 6 ha grond zelf moeten regelen en de rest kan via verwerkin

Ik zie het zo: eerste bedrijf heeft nu overschot van 40 kg/ha. Eerste 10 kg/ha (500 kg totaal) 25% afdekken met grond, volgende 10 kg/ha (500 kg totaal) komt boven de 50 kg overschot/ha dus 50% afdekken met grond.

Aanvulling: na lezing van de door @RBD geplaatste tekst zit het anders. Eerst kijken in welke categorie bedrijf valt, 0-20, 20-50 of 50< kg fosfaat/ha. Daarna de extra kg fosfaat boven het referentiejaar 2014 volledig afzetten volgens de regels van de betreffende categorie, waarbij:
0-20 max 100% mag verwerken (en dus 0% verplicht op eigen grond)
20-50 max 75% mag verwerken (en dus minimaal 25% verplicht op eigen grond)
50< max 50% verwerken (en dus minimaal 50% verplicht op eigen grond)
BoerBart
Gewoon dit jaar maar 1 ha opgeven.
VOLGEND jaar de ha opgeven die je voor eigen groei nodig mocht hebben.
Rest van grond uit huren voor groeibedrijven die zo dom zijn om dit jaar wel alle ha op te geven. Slapend rijk worden.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@BoerBart: Slapend rijk worden.

Ben je wel uitgeslapen? Referentiejaar is 2014 en hier staat al een tijdje 2015 bovenaan de kalender...
BoerBart
@Jack Rijlaarsdam
Referentiejaar 2014 geldt voor je fosfaarproduktie. Ik lees nergens dat je gebruiksruimte (opgegeven ha's) in 2014 als referentiejaar telt. Extra grond staat er. Extra grond in 2016 (als amvb in werking treedt) tov 2015. Ze communiceerde zelf dat de amvb ook uitwerking hab over 2015. Bewijs/overtuig me dat 2014 je refentiejaar gebruiksruimte is. Zo niet dan volg mijn advies, en je wordt slapend rijk.
producent
@BoerBart
Hoeveel huur verwacht je voor je 69 ha. heb wel interesse.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@BoerBart: Bewijs/overtuig me dat 2014 je refentiejaar gebruiksruimte is.

Jij bent erg moeilijk te overtuigen, dus ga ik dat niet proberen. Er wordt inderdaad gesproken over extra grond en er wordt niet vermeld tov welk referentiemoment. Wat doet de huur in jouw regio en hoe ga je nu met terugwerkende kracht je mestboekhouding rond zetten? Slaap lekker!
Coen
@RBD49, in de laatste alinea worden investeringsbedragen en jaarkosten onjuist toegepast 😞
RBD49
Ik ken het verschil tussen investering en jaarkosten echt wel. Bij afschrijving quotum in 8 jaar is dat zo'n 125.000 jaarkosten (plus wat rente). Daarbij valt die 10 mille in het niet....
Of wou je m op 20 jaar annuiteit zetten, die quotumaankoop? Mag om mij ook, is niet handig want dan betaal je na afloop quotering nog steeds voor die aankoop. Maar zelfs dan red je het met 20 mille per jaar ook niet.
Coen
@RBD49 , als je het zo goed weet doe dan een vergelijking van 'jaarkosten met jaarkosten' OF 'investeringsbedrag met investeringsbedrag.'
wellicht was ook enige extra studie goed geweest want er zitten nogal wat fouten in je becijferingen, van een terzake deskundige had ik dat niet verwacht 😞
Nick83
Voor een bedrijf van 200 koeien is 25 erbij niet echt groei natuurlijk hé ... da is meer een schommeling in dier aantallen tussen het ene jaar en het andere jaar. Het loopt het ene jaar nou eenmaal soms wel eens wa beter dan het andere jaar.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@RBD49: Het is een doekje voor het bloeden. Zie de berekening hieronder.

Grofweg is een koe 40 kg fosfaat, een ha grond 80 kg afzetruimte. (ja, onder bex is een koe minder, de afzetruimte ook. Maar dit rekent zo makkelijk en de foutmarge bij de productie valt zo ongeveer weg tegen die in de afzetruimte).

Dat betekent dat je per ha 0,5 koe mag groeien boven je melkveefosfaatreferentie als je maar een VVO er onder schuift.

Tussen 20 en 50 kg fosfaat uitbreiding per ha moet je 25 procent afdekken via grond.

Een rekenvoorbeeld: bedrijf 50 ha heeft 200 melkkoeien fosfaatreferentie. Het breidt uit met 25 koeien.
Die 25 koeien is 25 x 40 = 1000 kg fosfaat. Dat is 1000/50 = 20 kg per ha. Het bedrijf hoeft alleen maar voor 1000 kg fosfaat VVO’s af te sluiten (t.o.v. de uitgangssituatie). Kosten: circa 1000 euro per jaar.

Het zelfde bedrijf, 200 koeien op 50 ha, groeit met 60 koeien.
Uitbreiding 60x40 = 2400 kg fosfaat. Dat is 48 kg per ha.
Eerste 20 kg kan via VVO.
Resteert (48-20) = 28 kg fosfaat per ha. 75 procent daarvan afdekken via VVO = 21 kg. Af te dekken via extra grond (25% x 28) = 7 kg fosfaat.
Eindsituatie:
Af te dekken via VVO: 20 + 21 = 41 kg / ha x 50 ha = 2050 kg.
Af te dekken via grond = 7 x 50 kg = 350 kg. Dat is ongeveer 350/80 = 3,5 ha.

Kosten vroeger:
60 koeien quotumaankoop op de top 2 euro/kg melk: 60 x 8500 x 2 = 1.020.000
Kosten nu: huur 3,5 ha x 2000 + voor 2050kg VVO’s (x 1) = circa 9000 euro totaal.

Robert, volledig foute interpretatie van de door jezelf een paar reacties hieronder geposte wetstekst.

Elk jaar eerst kijken in welke categorie bedrijf valt wat betreft totale fosfaatproductie per ha, 0-20, 20-50 of 50< kg fosfaat/ha. Daarna de extra kg fosfaat boven het referentiejaar 2014 volledig afzetten volgens de regels van de betreffende categorie, waarbij:
categorie 1: 0-20 max 100% mag verwerken (en dus 0% verplicht op eigen grond)
cat 2:20-50 max 75% mag verwerken (en dus minimaal 25% verplicht op eigen grond)
cat 3: 50< max 50% verwerken (en dus minimaal 50% verplicht op eigen grond)

Jouw eerste bedrijf 225 koeien op 50 ha heeft overschot van 180 kg/ha, dus cat 3. Additionele toename tov 2014 is 1000 kg dus 500 kg VVO en 500 kg op eigen grond.

Tweede bedrijf 260 koeien op 50 ha is 208 kg overschot, dus cat 3. Additionele toename tov 2014 is 2400 kg dus 1200 kg VVO en 1200 kg op eigen grond.

Maak nu de rekensom nog eens: huur 15 ha x 2000 + voor 1200 kg VVO's = 31.200 Nog in geen verhouding met oude quotumkosten, maar wel iets andere bedragen.
Druk
Qua kosten: vergeet je nog niet de fysieke kosten mestafzet circa 1.800 m3?
Oude quotumkosten 510.000 kg melk was circa 100.000 euro 😞
friesboertje
Klopt @Jack

Alleen die 180 kg overschot = 100 kg overschot
En 208 moet 128 zijn. 😄
Jack Rijlaarsdam
@friesboertje
Samen komen we eruit!
RBD49
Het fosfaatplafond zal dus snel vol komen. Dat betekent maar een ding: wil je groeien, moet je dat direct doen. Anders moet je straks (2018? 2019?) melkveerechten kopen.
RBD49
En voor de groten wordt het maken van fikse stappen makkelijker dan voor grondarme bedrijven. What else is new?
RBD49
@Hookwood,

nee zo staat het er niet.
Bedrijven die uitbreiden boven de productie in 2014, moeten voor die uitbreiding x procent...

en verstaan:
Artikel I
In het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet wordt na artikel 70 een hoofdstuk ingevoegd, luidende
Hoofdstuk Xa. Verantwoorde groei melkveehouderij
Artikel 70a
1. Het melkveefosfaatoverschot dat in enig jaar voor mestverwerking als bedoeld in artikel 21,
tweede lid, onderdeel d, van de wet in aanmerking komt is:
a. ten hoogste 100% van het aantal additionele kilogrammen fosfaat dat in dat jaar ten opzichte
van het jaar 2014 met melkvee wordt geproduceerd
indien de productie van dierlijke meststoffen door
melkvee op een bedrijf in kilogrammen fosfaat gedeeld door het aantal hectaren tot het bedrijf
behorende oppervlakte landbouwgrond resulteert in een uitkomst die lager is dan 20 kg/ha;
b. ten hoogste 75% van het aantal additionele kilogrammen fosfaat dat in dat jaar ten opzichte van
het jaar 2014 met melkvee wordt geproduceerd
indien de productie van dierlijke meststoffen door
melkvee op een bedrijf in kilogrammen fosfaat gedeeld door het aantal hectaren tot het bedrijf
behorende oppervlakte landbouwgrond resulteert in een uitkomst die gelijk is aan of hoger is dan 20
kg/ha en gelijk is aan of lager is dan 50 kg/ha;
c. ten hoogste 50% van het aantal additionele kilogrammen fosfaat dat in dat jaar ten opzichte van
het jaar 2014 met melkvee wordt geproduceerd indien de productie van dierlijke meststoffen door
Pagina 2 van 2
melkvee op een bedrijf in kilogrammen fosfaat gedeeld door het aantal hectaren tot het bedrijf
behorende oppervlakte landbouwgrond resulteert in een uitkomst die hoger is dan 50 kg/ha.
2. Het eerste lid is niet van toepassing op een bedrijf dat:
a. voor 1 februari 2016 aantoont dat het voor 7 november 2014 financiële verplichtingen is
aangegaan ten einde een melkveefosfaatoverschot te laten verwerken, waardoor naleving van het
eerste lid leidt tot disproportionele financiële last en
b. het bedrijf binnen drie maanden na afloop van elk kalenderjaar aantoont dat het
melkveefosfaatoverschot is verwerkt door degene
wally
@ rbd49
in jouw rekenvoorbeeld ga je er van uit dat je het overschot in stapjes behandeld
eerst 20 van 100 % en dan 30 van 75 %

als ik het lees moet het adres van jouw voorbeeld bij groei van 65 koeien (is 52 kg fosfaat per ha) 50 % van 65*40 is 1300 kg plaatsingsruimte op grond regelen is ruim 16 ha !!!!

dus voor elke 4 koeien extra 1 ha dan kom ik al op andere kostprijs
meelezer10
Quote:
@RBD49: . Het melkveefosfaatoverschot dat in enig jaar voor mestverwerking als bedoeld in artikel 21,
tweede lid, onderdeel d, van de wet in aanmerking komt is:
a. ten hoogste 100% van het aantal additionele kilogrammen fosfaat dat in dat jaar ten opzichte
van het jaar 2014 met melkvee wordt geproduceerd indien de productie van dierlijke meststoffen door
melkvee op een bedrijf in kilogrammen fosfaat gedeeld door het aantal hectaren tot het bedrijf
behorende oppervlakte landbouwgrond resulteert in een uitkomst die lager is dan 20 kg/ha;

lees ik dat nou goed? als je meer fosfaat produceert als in 2014 moet je de mest 100 procent verwerken mits je lager zit dan 20 kg overschot. Geldt dit ook als ik geen fosfaat overschot heb en alle fosfaat op eigen grond kan plaatsen???????????
+1
matt
Nee jij bent vrijgesteld 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@meelezer10: lees ik dat nou goed?

Nee. Je mag maximaal 100% verwerken bij 0-20 kg.
meelezer10
@Jack Rijlaarsdam
dus in 2014 0 overschot en in 2015 19 kg overschot. dan mag ik verwerken maar hoeft niet. het lijkt mij sterk.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@meelezer10: het lijkt mij sterk.

Boeren zijn ook niet blij te krijgen, hè... Het staat er echt.
meelezer10
@Jack Rijlaarsdam
je hebt toch ook nog de huidige wet van verwerken. In het gebied overig moet je 10% verwerken met een vrijstelling van 100 kg.
+1
wally
@meelezer10
en volgens mij moet je al het meerdere als in 2013 zowieso 100 % verwerken (= melkveewet van 1-1-2015) maar grote groeiers Mogen niet 100 % verwerken maar moeten een deel op Eigen grond plaatsen (50 😵 de rest Mogen ze verwerken

zo lees ik het
Jack Rijlaarsdam
@wally Jij hebt gelijk.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@meelezer10: dan mag ik verwerken maar hoeft niet

Ik had te snel gelezen, je mag 100% verwerken, dus je hoeft niet grondgebonden af te zetten. Zie ook @wally. Wat een tegenvaller...
DeBoerin
Quote:
@meelezer10: Geldt dit ook als ik geen fosfaat overschot heb en alle fosfaat op eigen grond kan plaatsen???????????

Lezen blijft lastig. Geen overschot is geen overschot. Wat wil je dan verwerken ?
meelezer10
@Jack Rijlaarsdam
Al diegene die niet meer fosfaat produceren dan in 2014 kunnen al hun grond verhuren. Vervolgens de vogelaar regeling toepassen zodat de mest toch op de grond komt. Alleen moeten ze dan vwo's kopen. vervolgens de het voer terug kopen en de facturen zijn tegen elkaar weg gestreept.

Diegene die de grond huurt kan flink uitbreiden zonder dat er feitenlijk een meter grond in gebruik is.

zo nu moet er weer een nieuwe wet komen om dit gat te repareren. 😃 Of deze wet kan gelijk in de prullenbak.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@meelezer10: niet meer fosfaat produceren dan in 2014

Leuk uitgedacht.
jg
Ca 25 % van de bedrijven heeft volgens melkvee.nl een overschot van >= 20 kg fosfaat per hectare.
arjankok-
Er worden dus alleen uitzonderingen gemaakt voor aangegane verwerkingsovereenkomsten alle andere investeringsverplichtingen al of niet gerealiseerd kan je alleen rechtbreien met gedeelte extra grond, wordt dus dringen op de grondmarkt, en als dat niet lukt ben je strafbaar of je stal blijft leeg
matt
Als je niet groeit tov 2014 is er niks aan de hand.
wally
Tov van 2014 !? dus referentie van 2013 is niet belangrijk ?!
matt
Zo lees ik het wel.
mlkvhoudr
Terug naar de gemengde bedrijven denk ik wel eens, mijn opa en vader hadden kippen varkens koeien en akkerbouw. Wij hebben nog alleen maar koeien en eigen ruwvoerteelt maar het kon best wel eens zo worden dat het voor sommigen (en misschien ook wel voor ons) verstandiger is om wat minder koeien te gaan houden en wat ruwvoer/akkerbouwgewassen voor een ander te gaan verbouwen.

Dan wordt je een bult gereken bespaard en het zou mij niet verbazen als dat leidt tot meer euro s op de bank
Jack Rijlaarsdam
@mlkvhoudr
Dag derogatie... Kijk ook eens naar de kostenkant, er is voorheen niet voor niets gespecialiseerd.
mlkvhoudr
@Jack Rijlaarsdammet akkerbouw is derogatie weg, maar je kunt toch ook italiaans raaigtas op stam verkopen bijvoorbeeld.
Wij gaan ons eerst richten op zelfvoorzienend zonder mestafvoer, de akkerbouw zou op trtmijn een optie kunnen zij
+1
Jack Rijlaarsdam
@mlkvhoudr
In de akkerbouw wordt het geld verdiend met de intensievere teelten. Italiaans Raai telen is geen akkerbouw, maar voorsorteren op je pensioen.
mlkvhoudr
@Jack Rijlaarsdam
Je hebt het virusje overwonnen merk ik 😉
pieta
Quote:
@mlkvhoudr: Wij gaan ons eerst richten op zelfvoorzienend zonder mestafvoer,

Dit is simpel te realiseren. Koeien weg, geen kunstmest meer kopen en geen mais telen. 😄 Anders heb je te veel voer.
mlkvhoudr
@pieta

Met dat apenland van ons valt dat zelfvoorzienend nog wel eens tegen, maar heb al aardig wat koeien er uit gedaan, melk er nu 12 minder dan medio 2014 en veel minder jongvee.

Iedereen heeft het nu wel over de mestafzet kosten maar de koeien zullen ook niet allemaal aan de sonja gaan als er melk onder weg moet komen
3 speen
Gewoon 100% grondgebonden is het allerbeste had 32 jaar terug al gemoeten qoutums en rechten is een lapmiddel alleen niet voor de stoppers nou kun als nog bij ze langs om mest te kunnen plaatsen vergeet je portomenee niet en hoera voor braks
jansen2
Grond wordt duurder dus
Jack Rijlaarsdam
Voor iedereen die het nog niet door heeft: de hoeveelheid geproduceerde fosfaat èn ha's in gebruik in het jaar 2014 zijn dus de referentie voor de nieuwe AMvB. Alleen voor de overschotsreferentie waarvoor geen verwerkingsplicht geldt is 2013 referentiejaar. Wanneer je deze in 2014 echter gebruikt hebt, wordt deze in feite al automatisch meegenomen.

Kort door de bocht: flink grondloos opschalen in 2014 heeft zin gehad...

Eens afwachten wat voor een zootje de RVO nu weer maakt van de referentietoekenning. Ze hebben al een keer kunnen oefenen.
+1
hookwood
Dit is toch wel bijzonder, we hebben net de defintieve fosfaatreferentie (over 2013 dus) binnen.....
vanloon
Dus bij fosfaat overschot in 2014 52kg per ha en in 2015 overschot 60 kg per ha , dat is 8 kg meer is vrij ?
arjan_kok
Kweet niet of ik het goed lees, maar denkt dat zo te zien oude overschot" rechten " geen verschil maken, grond gebonden groei neemt zo het lijkt geen sprong over het bestaande overschot
meelezer10
Als die 8 kilo extra komt door meer dieren is het antwoord nee je moet voor 4 kilo per hectare extra grond zoeken.

Als die 8 kilo extra komt doordat je grond bent kwijt geraakt en je produceerd niet meer fosfaat dan in 2014. dan mag dit overschot volledig verwerken. denk ik.
Grasbaal
Altijd mooi om Boer Frans weer eens te horen
wally
Als ik kijk naar alle verschillende reakties en interpretaties zal er wel weer veel geld naar adviseurs en juristen vloeien
noad
Uitbreiding t.o.v. 2014 . Is dan 2014 op basis van forfait? MAW kun je nog stukje uitbreiden met bex voordeel.
sil
Ook dit is mij nu niet duidelijk, fosfaatproduktie in 2014 op basis van werkelijke produktie, ook toename voorraden mee genomen, of op basis van de BEX ( voor bedrijven die meedoen ) er zitten nog vele haken en ogen aan.
Fosfaatreferentie 2013 geldt deze ook nog gewoon? deze wet is namelijk wel al aangenomen.
Ik vind het knap dat mensen nu al berekeningen kunnen uitvoeren op basis van gegevens die nog niet bekend zijn!!!
Hier zal de kamer zich nog over gaan buigen, dus wachten op aanpassingen.
oubi
De fosfaatreferentie geldt ook nog, dus alle productie boven de fosfaatreferentie moet in de verwerking. daarnaast kun je vanaf 2016 alleen uitbreiden tov 2014 als je er extra grond bij hebt.
oubi
Quote:
@RBD49: de productie van dierlijke meststoffen door
melkvee op een bedrijf in kilogrammen fosfaat gedeeld door het aantal hectaren tot het bedrijf
behorende oppervlakte landbouwgrond resulteert in een uitkomst die lager is dan 20 kg/ha;

De AMVB is wel heel erg streng, lees de tekst maar eens na: 'de productie van dierlijke meststoffen door melkvee op een bedrijf in kilogrammen fosfaat gedeeld door het aantal hectaren tot het bedrijf
behorende oppervlakte landbouwgrond resulteert in een uitkomst die lager is dan 20 kg/ha'. Dus stel productie is 100 mk x 40 = 4000. 40 ha. grond. dit is 100 kg./ ha. Je berekent niet het overschot maar de productie per ha. Dan kan niemand groeien. De AMVB moet even terug.
westenwind
Als ik dit zo lees vind ik het toch ineens veel minder erg om in dk te wonen 😉
+1
jan 1
Quote:
@westenwind: ls ik dit zo lees vind ik het toch ineens veel m

Land wijze lands eer,bij jullie waait het altijd,hier af en een briesje uit het westen...
sil
Je kan wel groeien, maar bij elke 1.5 koe groei op een intensief bedrijf moet er 1 ha grond bijgehuurt worden.
hans1980
Huren , huren alsof je zo losse grond weet te huren?
hier de laatste 15-20 jaar geen aanbod gehad
hookwood
Dat is natuurlijk wel een groot verschil met melkquotum. Dat was makkelijk in te vullen ook al was het veelal duur.
Frans1
Quote:
@hookwood: Dat was makkelijk in te vullen ook al was het veelal duur

Dat is met de grond ook al aan de hand,huurgrond bij inschrijving aanbieden, en voila,geen stuiver meer te verdienen voor de huurder.
diezel
Quote:
@Frans1: geen stuiver meer te verdienen voor de huurder.

Zouden er huurders zijn die EN inschrijven EN er niets aan verdienen? Nee toch!
Frans1
Quote:
@diezel: Zouden er huurders zijn die EN inschrijven EN er niets aan verdienen? Nee toch!

Jij denkt dat de concurrentie zo uit de weg geruimd wordt,maar economische wetten gelden ook voor grotere bedrijven,kijk maar naar V&D,omzetten vallen tegen en nu kunnen ze de hoge huren niet meer betalen,en dan janken dat de huren naar beneden moeten
diezel
@Frans1
Huurders van winkelpanden ( ook ketens) zeggen massaal de huur op met als doel forse huurverlaging. En volkomen terecht met zo'n overaanbod en leegstand van commercieel o.g.
Enkel V&D staat even wat in de schijnwerpers. Maar heeft niets met groot te maken, maar meer met verdere kostprijsverlaging. Zoveel verschil is er niet met de landbouw.
Wiecher
Heb mijn land een maand geleden verhuurd voor 1300 euro omdat er verder niemand land te huur vroeg.Deze prij was me een jaar geleden ook al geboden door dezelfde huurder. Wetgeving moest eerst landen blijkbaar. Overigens ben ik er tevreden mee. Behalve als ik de rendementsheffing 1,2 %, etc meereken, etc.
Coen
En wie krijgt/heeft de GLB-betaalrechten?
Huppel
Hoe zit het overigens met de overdraagbaarheid van de referentie van 2014? Stel je hebt een bedrijf met 40 hectare en een stal van 180 melkkoeien waar er voor de verkoop 170 inzitten. Betekent dat de koper van dit bedrijf alleen het aantal koeien wat op de 40 hectare past met 20 kg fosfaat overschot mag houden?
Coen
Bedrijf in onbalans 😞
dus bedrijfscomplex met een grote onrendabele top.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Coen: bedrijf in onbalans

Achteraf gezien een ondernemer met gouden sn@kkel: onder de AMvB heeft hij pas verplichtingen bij groei. Nu mooi de gelegenheid om bussen af te leveren en daar grond voor te kopen. Andersom had hij deze groeistap niet kunnen maken. Voor verkoop/overdracht zal er vast een mooie maatschapsconstructie in elkaar gesleuteld kunnen worden.
hans1980
Fosfaatreferentie was niet verhandelbaar , heb mijn twijfels
bij verkoop ? dan zou je 4000kg fosfaat = 100 koeien excl.jv
mogen houden ...
weer nadeel van dit systeem
pinokkio
Nadeel? Denk juist van voordeel, mestprobleem lost zich zo vanzelf op, zodat de afzet weer in balans komt met plaatsingsruimte.
Huppel
@Jack; Voor nu zit zo'n ondernemer best goed qua referenties. Geen twijfel over mogelijk. Maar overdracht bij verkoop moet wel duidelijk zijn. Volgens mij is het zo dat de fosfaatreferentie maar beperkt overdraagbaar is.

Nog een situatie:

Je zit in de groep 20-50 kilo overschot. Als je 8 koeien meer wilt gaan melken betekent dat 8 x 40 kilo fosfaat (voor het gemak) is 320 extra fosfaat productie; 25% grond a 80 kilo P plaatsingsruimte = 1 hectare benodigd. 8 koeien = 1 hectare Volgens mij is dat duidelijk.

Maar

Stel je zit in de groep 20-50 kilo overschot en je raakt 3 hectare kwijt in 2016 (was eenmalige pacht) Dat betekent dus dat je dus 3x8= 24 koeien minder kunt houden?!?!

320/24 aangepast...
matt
Nee je raakt toch 3 x 80 kilo plaatsingsruimte kwijt 240 kilo 6 koeien? 25 % ruimte geldt
Alleen bij uitbreiding
matt
Als je in 2017 tov 2016 die 3 ha extra grond verliest klopt je berekening wel
meelezer10
Quote:
@matt: Als je in 2017 tov 2016 die 3 ha extra grond verliest klopt je berekening wel

leg eens uit. De berekening zal toch wel ieder jaar terug vallen op het peiljaar 2014?
+1
matt
@meelezer10
Als je dus extra grond opgeeft tov je referentie,kun je daar mee groeien
4 xfosfaatplaatsingswaarde van die extra grond (. 25% maatregel minder als 50 kilo overschot)

Als je die grond weer kwijtraakt,raak je die plaatsingsruimte weer kwijt.
matt
@matt
Diegene die grond uit gebruik hebben gegeven,in het referentiejaar hebben dus goedkope
Groeiruimte gecreerd.
Door de grond weer in gebruik te nemen,gaat die 2 tot 4 keer over de kop.
+1
Noorderling
Quote:
@Frans1: e concurrentie zo uit de weg geruimd wordt,maar economische wetten gelden ook voor grotere bedrijven,kijk maar naar V&D,omzetten vallen tegen en nu kunnen ze de hoge huren niet meer betalen,en dan jan

klopt helemaal. Wij zitten tussen de 20 en 50kg fosfaat overschot per hectare en tegelijkertijd nog steeds een ruwvoeroverschot.

Afgelopen jaar 5hectare extra aardappelgrond verhuurd. Wanneer we dat komend jaar weer in gebruik nemen mogen we daar 40 extra koeien op houden. 8koeien per hectare heeft natuurlijk nog helemaal niks met grondgebondenheid te maken maar goed.
jg
@Noorderling
Mestafzet en voer krijg je ??
Druk
@jg
Op goede grond ligt het niveau van zelfvoorziening ruwvoer bijna 2 keer hoger dan de mestplaatsingsmogelijkheid, straks is er dus grond tekort om de kuilbulten te plaatsen 😞
+2
meelezer10
Quote:
@Noorderling: 1koe per 8 hectare heeft natuurlijk nog helemaal niks met grondgebondenheid te maken maar goed

nou dit vindt ik wel grondgebonden 1 koe op 8 hectare. waar blijf je met al dat voer? 😄
+1
Noorderling
+1
Noorderling
Quote:
@jg: @Noorderling
Mestafzet en voer krijg je ??

Melkkoeien krijgen 0,5kg koolzaadstro per dag en droge koeien 2kilogram tarwestro per dag. Verder kopen we geen ruwvoer of bijproducten aan. De grond wil hier wel geven, hebben afgelopen 3jaar gemiddeld 30kilogram fosfaat per hectare meer gewonnen dan bemest. Konden voorheen nog wel eens een paar hectare tarwe telen voor verkoop of eigen gebruik maar dat is momenteel met nieuwe 80/20 norm voor derogatie ook al niet meer mogelijk.

Hebben voer zat voor 10 extra melkkoeien, ondanks dat mestafzet een kwestie is van slang uitrollen naar de buurman, wordt het op papier wel een gerompslomp met VVO's, boer-boer transport is momenteel nog net mogelijk en wat er nu al niet nog meer bij komt.
DeBoerin
Quote:
@Druk: straks is er dus grond tekort om de kuilbulten te plaatsen

Dan wordt de grond voor uitbreiding dus duur en het ruwvoer (overschot) goedkoop.
+1
pieta
8*40=320 😄
Huppel
Maar als 2014 de referentie is voor je fosfaatoverschot; voor 2015 zijn de fosfaat gebruiksnormen per hectare met 5 kilo verlaagd. Kun je dit dan zien als een generieke korting op je referentie? Of is dit "extra overschot" nog vrijgesteld?

al met al blijft er nog veel onduidelijk.. .. .
+1
matt
Volgens mij nog zo lek als een mandje die hele amvb..
meelezer10
Zo maar een gedachte gang die ik hierboven al een neer getypt heb.

Al diegene die niet meer fosfaat produceren dan in 2014 kunnen al hun grond verhuren. Vervolgens de vogelaar regeling toepassen zodat de mest toch op de grond komt. Alleen moeten ze dan vwo's kopen. vervolgens de het voer terug kopen en de facturen zijn tegen elkaar weg gestreept.

Diegene die de grond huurt kan flink uitbreiden zonder dat er feitenlijk een meter grond in gebruik is.

zo nu moet er weer een nieuwe wet komen om dit gat te repareren. Of deze wet kan gelijk in de prullenbak.
matt
Moeten ze nog even dicht timmeren,en nog wel meer dingen daarom
blijft het zo stil denk ik..
BoerBart
@matt
Iedereen paasfeest. Onduidelijkheid houdt aan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , koeien , koe , fosfaat , fosfaatoverschot , weidegang , grond , melkveehouders , koe in de wei , grondgebondenheid , melkveestapel , grondgebonden , dijksma , tweede kamer en fosfaatproductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
119
DEELNEMERS
38
WEERGAVES
4