In memoriam ing anne oosterbaan tzummarum

Hedenmorgen in de Leeuwarder courant werd dit overlijden gemeld van een oude fokkerij en zakenvriend ruim 80 jaar geworden,die ik leerde kennen tijdens een bedrijfsbezoek aan synaeda state in tzummarum,samen met arie pijper uit lutjewinkel, waar de stierenboxen dat jaar vol zaten met zoons van frans adema 166 van groenhoven,merendeels verkocht aan ki verenigingen, daarna volgden vele kontakten en gezamelijke bezoeken aan oa groot brittannie bromham e.a., fokstallen en in friesland en noordholland,eea leidde oa tot de aankoop van nuboxer verwachting, die later kampioen werd in leeuwarden en bloemfontein,niet te vergeten de friese zwartblesschapenfokkerij en de ontdekking van de eerste blauwe texelaars; toen kwamen de synaedatulpen en na een veiling daarvan kwamen steeds meer friese paarden met oa phyra van synaeda en vele anderen ook weer kampioenes uiteraard en altijd de levendige vogelentourage met canadese ganzen, kippen, duiven, zwanen allerlei soorten eenden etc.bezoeken aan synaedastate in tzummarum waren altijd zeer interessante dagen, helaas nu ten einde.
zaterdag 28 maart de stijlvolle uitvaartdienst in andringastate bij marssum waar na de koffie het grote gezelschap naar de afscheidsruimte ging voorafgegaan door de stoffelijke resten van de overledene, die bij de ingang geflankeerd werden door vier van zijn friese kampioensmerries oa gonda ft, daarna de dienst met uiteraard de naaste familie en een oud roundtable en lions (beiden door oosterbaan zelf opgericht destijds)vrind Kuiper, die daarvan een goed verslag deed, daarna het hele gezelschap terug naar de foyer om de familie te condoleren en een berenburgje te drinken op anne oosterbaan!

kars fielmich maart 2015

Deel dit topic

Reacties

noordhollander
Zie ook npo geschiedenis andere tijden 2011 de friese koe: npogeschiedenis.nl/andere-tijden/afleveringen/…
arie.j
Ken hem eigenlijk niet , maar in 'Melkweg 2000' door Reimer Strikwerda, alle leden CR Delta hebben het destijds gekregen, daar heb ik van hem gelezen.
Naar ik begrijp was hij toen in 1972 pas 37 jaar.
-2
noordhollander
Let op arie j wil kampioen doorzeuren worden???!!!
+2
ejb
Overlijdenadvertenties worden normaal gesproken geplaats in de regionale kranten en op melkveehouders prikbord komt het blijkbaar ook als er een link mee is, en een stuk geschiedenis heeft niets te maken met eerbied of niet.

Als je persoonlijk vind dat er niet over geschreven mag worden had je hierover geen topic moeten openen.
+5
arie.j
Quote:
@noordhollander: weinig eerbied daar gaat t nu helemaal niet over morgen de uitvaartsdienst
iets meer respekt zou op zn plaats zijn indien mogelijk arie.j.
ejb is het er niet mee eens dus doortoeteren maar............

Zeg Noordhollander, enig oordeel over deze persoon heb ik niet gegeven. En wil ik ook niet geven
Alleen een stuk geschiedenis geplaatst uit een boek wat vrijwel iedere veehouder heeft.
Dat gaat over fokkerij inzicht en denkbeelden.
Een paar maanden geleden stond hier het bericht dat prof. Rommert Politiek was overleden.
Naar aanleiding daarvan was op dit prikbord een discussie over zijn fokkerijdenkbeelden.
Daar had jij toen geen enkel bezwaar tegen, want je was zelf een deelnemer aan die discussie.
Waarom dan nu deze reactie?.
de hoef
Je moet eerst effe zijn tekst quote anders veranderd hij hem arie
ejb
Quote:
@de hoef: de hoef - 1 uur geleden



je moet eerst effe zijn tekst quote anders veranderd hij hem arie

dat was ik dus even vergeten en hup ik wordt er alweer bij betrokken
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@noordhollander: weinig eerbied daar gaat t nu helemaal niet over morgen de uitvaartsdienst

Wat nou voor gezeur over eerbied. Deze eigenwijze Friese boer heeft luidruchtig de aandacht gezocht om zijn standpunt door te drukken bij de KI organisaties, waarschijnlijk met een financieel en machtsbelang. Voor de gevestigde orde die lekker verdiende aan die FH koeien was het natuurlijk maar knap bedreigend al die interesse in amerikaanse stieren. Dat gebeurd overal en is ook z'n goed recht. Achteraf blijkt hij gigantisch mis gegokt te hebben en kennen alleen een paar ouwe knoepertjes als jij en arie deze man nog. Geen mens onder de 40 jaar heeft nog enige interesse in de FH fokkerij, iets voor zeldzame huisdierrassen (en fam Endendijk).

Van mij had beste man 100 mogen worden maar ik ben blij dat arie dit stukje opgescharreld heeft. Staat ook nergens een waardeoordeel in dit verhaal. Dit is toch waarvoor deze man staat, als een echte lekkere stugge Friese don quichote lekker tegen de wind in.

Oftewel, zoals ik wel vaker bij jouw vind, je zwamt weer een eind uit je nek met de selectieve verontwaardiging.
Geitenboer
Letterlijk en figuurlijk allemaal vergaande glorie.
Coen
Tijdens lessen Veeteelt op BHLS had onze leraar Knol het ook altijd alleen maar over deze zuivere FH-fokkers 😞 wat zijn ze met z'n allen snel op de koffie gekomen 😄
+2
arie.j
@Coen
Ongeveer 100 jaar geleden hadden de Friezen (samen met de Noordhollanders) zo ongeveer het beste melkvee op de wereld dat er toen was.
Maar hoogmoed en commercieel eigenbelang van de zogenaamde fokkers en fokkersstallen, hebben die voorsprong in enkele tientallen jaren erna veranderd in een achterstand zo groot,dat het hele FH ras zowat is verdwenen.
Achteraf onvoorstelbaar, het FRS verbood zelfs een tijdlang dat stieren uit de rest van Nederland in Friesland stiervader werden.
Dat ging zelfs zover dat een Friese stier die naar buiten Friesland was verkocht, en dus niet meer op Friese bodem stond, per direct ook al geen stiervader meer mocht zijn.
noordhollander
@arie.j
je geheugen wordt snel minder ik heb je al eens verteld dat de noordhollandse melkkoeien verrreweg de beste van nederland waren en dat is niet veranderd het was niet voor niks dat oa deze oosterbaan ging vernieuwen met groenhoven en nuboxerbloed; yde hellinga was sneller die kocht zuivere holsteiners...........
-1
noordhollander
Voor hen die echt geestelijke problemen hebben er is in leeuwarden een synaedakliniek directrice mw anke oosterbaan
ejb
Quote:
@noordhollander: je geheugen wordt snel minder ik heb je al eens verteld dat de noordhollandse melkkoeien verrreweg de beste van nederland waren

jij kunt nog veel meer beweren, die bewering geeft alleen maar aan dat jij niet verder kijkt dan jou neus lang is. En deze week is mij vooral duidelijk geworden om uitspraken van Noord Hollanders op dit prikbord niet al te serieus te nemen. Helaas maar waar.
oldhuus
Ja en zulke mensen heb je tegenwoordig ook genoeg die echt nog denken dat de HF het enige geschikte melkras is, als ik op de MPR kijk is het dat zeker niet. En ook de FH fokkerij staat niet stel en is sterk vooruit gegaan ook in Engeland. Maar de HF zal zeker niet uitsterven, een echte inteelt-stier doet het goed in een 3weg kruising.
+1
arie.j
Quote]@noordhollander: je geheugen wordt snel minder ik heb je al eens verteld dat de noordhollandse melkkoeien verrreweg de beste van nederland waren en dat is niet veranderd het was niet voor niks dat oa deze oosterbaan ging vernieuwen met groenhoven en nuboxerbloed; yde hellinga was sneller die kocht zuivere holsteiners...........[/quote]

Wat ik schrijf over het FRS, dat zeer veel jaren verbood dat FH stieren uit de rest van Nederland in Friesland mochten worden gebruikt is een feit.
En natuurlijk weet ik dat ze daarvan naderhand zijn teruggekomen.
Ze moesten wel, het bleek dat ze zichzelf alleen maar flink in eigen benen hadden geschoten.
Je kunt op blz.72 van het boek 'Melkweg 2000'lezen dat het FRS het zelfs wel 90 jaar volhield om het Friese gebied gesloten te houden voor stieren met bloed van elders, ook de voor Friese stieren die niet meer in Friesland stonden.
Zelfs al waren dat dus gewoon Friese stieren, hoe zot kan het niet.
Zelfs Blitsaerd Keimpe mocht aanvankelijk niet in Friesland gebruikt worden, hoewel de stier zelf in Friesland geboren was.
Toen ze in Friesland eindelijk overstag moesten, omdat ze hopeloos achter gingen lopen wat betreft productie, toen was het kwaad al geschied.
Vooral de Adema fokkerij was dominant, en die is niet anders dan een regelrechte ramp gebleken.
De rest van Nederland volgde eigenlijk Friesland min of meer klakkeloos. Maar na 1960 steeds wat meer kritische stemmen.
En na 1970 stortte de FH fokkerij binnen 10 jaar eigenlijk totaal in.
Zo rond 1960 had vrijwel iedere KI stier in Nederland wel Fries bloed en dat was dan op een uitzondering na Adema bloed.
Noord-Holland volgde een iets andere koers, maar duidelijk niet een totaal andere koers.
Die iets andere koers bleek op zich al een veel betere koers.
Maar wat had de Nederlandse zwartbonte fokkerij er beter uitgezien als er rationeel was gefokt met één Nederlands stamboek, en dat zonder al dat zgn. fokkersgevoel en fokkers bla-bla. Wat niet anders dan hoogmoed en propaganda was.
In de VS was het krachtvoer goedkoper, dus dat men daar een wat melkrijkere koe wilde dan destijds hier in Nederland is logisch.
Maar dat was geen excuus voor de in Nederland véél slechtere uiers en benen.
En ook niet voor de steeds kleinere en plattere koeien.
En helemaal niet massale fokkerij en centrale stiervaders van stieren (Adema 197 en anderen)die de hoeveelheid melk duidelijk omláág brachten.
Men wilde fokstieren die niet te groot mochten zijn , en daarbij breed en bevleesd.
Dat zoiets melk kostte wenste men niet te zien.
Hieronder de koe van het tegeltableau uit het oude FRS huis, het is Kollumer 5 geboren 7 maart 1888.
Dat was dus het oude Friese type dat men voorstond, heel anders dan de latere kleinere platte bevleesde dieren.
noordhollander
@arie.jmisschien kun je t hele boek wel plaatsen
arie.j
@arie.j
En hier een bladzijde uit 'Adelijk Bloed' dat gaat over alle preferente FRS stieren, uitgegeven in 1962 door de UT veevoerfabrieken.
Vrijwel alle stieren waren met Adema bloed uit Friesland, zelfs in Noord-Holland
Hoop dat het te lezen is. Wel uitvergroten anders lukt dat niet
arie.j
Quote:
@noordhollander: misschien kun je t hele boek wel plaatsen

Als je werkelijk interesse hebt noordhollander, beide boeken die ik noem staan voor weinig geld op marktplaats te koop
noordhollander
@arie.j
nee merci boeken teveel...............overigens de verwijderde items haal ik weg als ze niet meer van toepassing zijn de door co scholten verwijderde items zijn eigen initiatieven van de webmaster daarover is geen correspondentie!
MBTrac1100
En jij kampioen teksten aanpassen
+1
puddingbroodje
Super handig voor de discussie al die verwijderde post van Noorhollander, graag gewoon ff beter nadenken voor je hier allerlei onzin neer zet die je later weer moet verwijderen omdat je beseft dat het kant nog wal raakt!!
jan is hobbyboer
Quote:
@puddingbroodje: super handig voor de discussie al die verwijderde post van Noorhollander, graag gewoon ff beter nadenken voor je hier allerlei onzin neer zet die je later weer moet verwijderen omdat je beseft dat het kant nog wal raakt!!

Dat laatste zijn we wel gewend bij noordhollander. Wat dat betreft kunnen noordhollander en ik elkaar een hand schudden. Meesten vinden ook dat ik onzin uitkraam, met Jack voorop de laatste tijd.

Maar jij weet tenminste nog wat hier gestaan heeft, ik was te laat 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Meesten vinden ook dat ik onzin uitkraam, met Jack voorop

Och, vanuit jouw gezichtspunt kan ik bepaalde uitspraken best begrijpen, beetje populisme is je ook niet vreemd. Goed voor de discussie. Het zit je blijkbaar toch niet lekker dat ik je verwijt inconsequent te zijn, anders noemde je het hier niet nog eens op.
puddingbroodje
@Jack Rijlaarsdam
ik vind dat jan de hobbyman zijn bijdragen erg prettig zijn\! voor veel boeren een eyeopenener scherp en prikkelend!
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@puddingbroodje: scherp en prikkelend

't Is wel eens wat veel van hetzelfde, maar prikkelende bijdragen horen natuurlijk gewoon op een prikkebord. Goede zaak dus dat onze hobby-Jan af en toe inspringt.
+1
ricardo
Heb het idee dat er gewoon bijdragen worden verwijderd, ra ra hoe kan dat 😄
hookwood
Lijkt het wel op idd. Beetje modereren kan ook geen kwaad .
ricardo
De officiele term is modereren?
hookwood
ejb
Als je niet in de buurt van de webmaster woont loop je blijkbaar dat risico, een goed voorbeeld is een prikker die Gerrit Braks onterecht van vriendjespolitiek beschuldigd en het vervolgens niet wil toelichten/verwijderen en dat terwijl hij zelf bestuurder is in de zuivel.

mijn voorstel is om iedereen gelijk te behandelen ongeacht de plek waar je woont.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ejb: een prikker die Gerrit Braks onterecht van vriendjespolitiek beschuldigd

Wat zit je nu het meest dwars, Erik: dat @Cornelis de integriteit van Gerrit Braks in twijfel trekt of het feit dat hij met één belletje naar een oud-klasgenoot een kopietje van het jaaroverzicht van Noorderlandmelk in huis heeft en zo precies weet hoeveel bloed er bij jullie over de stoep vloeit na jullie overstap van FrieslandCampina naar Noorderlandmelk?
ejb
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Wat zit je nu het meest dwars, Erik: dat @Cornelis de integriteit van Gerrit Braks in twijfel trekt of het feit dat hij met één belletje naar een oud-klasgenoot een kopietje van het jaaroverzicht van Noorderlandmelk in huis heeft en zo precies weet hoeveel bloed er bij jullie over de stoep vloeit na jullie overstap van FrieslandCampina naar Noorderlandmelk?

als zijn oud-klasgenoot de penningmeester is van Noorderlandmelk kan hij het weten anders niet want de leden(ook ik) weten het gewoon nog niet. en vorig jaar beurde ik nog gewoon de nabetaling van RFC en dus is het nog maar zeer de vraag in welke richting het bloed stroomt 😃

het is vooral het eerste: de integriteit van Gerrit Braks in combinatie het feit dat hij bestuurder is in de zuivel, maar het meeste dwars zit mij nog in het feit als je iets benoemd moet je het ook willen toelichten. en als je een anders beschuldigd moet je zelf clean zijn op dat gebied en bij het verkrijgen van de hoge fosfaatreferentie heeft hij de schijn tegen als je zijn inbreng daarover leest op dit prikbord. verder speelt mee dat ik voor het CDA bij de gemeenteraadverkiezingen op een kieslijst heb gestaan en zie het als mijn plicht om vrienden die hier niet prikken te behoeden voor valse beschuldigingen. en blijf dus vinden dat die reactie of toegelicht of verwijderd moet worden door of cornelis of de webmaster(voor verwijdering) en blijf dat hier dus wel herhalen. maar had eigenlijk gehoopt dat cornelis dit zelf ook had ingezien

Overigens is de hele zuiveldiscussie voor mij wel ongeveer klaar na de laatste periode dat ik me er toch weer onnodig druk over maakte heb ik het nu goed achter me gelaten en word ik ook niet meer geprikkeld om daarover te reageren (lees zelfs de reacties daarover niet meer). Dus zoals het nu lijkt geen ergernis meer over RFC en diens voorlopers en dat heb ik toch wel een jaar of 10 gehad en dat is mij ook al heel veel waard. En ik heb nog steeds een goed gevoel bij de overstap en dat neemt niemand mij af, zelfs cornelis niet
jan is hobbyboer
Quote:
@ejb: Gerrit Braks onterecht van vriendjespolitiek

Gerrit z'n broers waren varkensboer, als goede brabander wilde Gerrit geen ruzie met z'n familie, 1+1 = 2??? Boeren hadden het niet echt moeilijk onder braks, die heeft nogal wat regelgeving gesaboteerd waar de sector nu nog steeds last van heeft. Korte termijn politiek (zoals bijna alle politiek).
ejb
@jan is hobbyboer
en als jij even wilt uitleggen wat de relatie varkensboer en melkquotum is dat kan ik het misschien snappen want cornelis zijn opmerking is specifiek over invoering melkquotum en dat zijn vrienden dat al ruim van tevoren wisten.

ben zelf voor in de veertig dus over begin jaren 80 weet ik lang niet alles en dus blijf ik daar benieuwd over maar kenners die ik gesproken heb geven allemaal aan dat de invoering niet ruim van tevoren bekend kon zijn en het was EU beleid
arie.j
Quote:
@ejb: je niet in de buurt van de webmaster woont loop je blijkbaar dat risico, een goed voorbeeld is een prikker die Gerrit Braks onterecht van vriendjespolitiek beschuldigd en het vervolgens niet wil toelichten/verwijderen en dat terwijl hij zelf bestuurder is in de zuivel.

mijn voorstel is om iedereen gelijk te behandelen ongeacht de plek waar je woont.

Wanneer je deze kwestie hoog zit stuur dan gewoon een mailtje naar Co, dan krijg je zeker antwoord.
Dat is beter dan hier op het prikbord er zo lang over doorgaan.

Van noorhollander had ik een pers. bericht gehad of ik dat bewuste stuk wilde verwijderen.
Daarop heb ik geantwoord dat hij zelf Anne Oosterbaan en de fokkerijgeschiedenis rondom hem als een discussie topic had neer gezet.
Dat ik verder geen oordeel over die man had gegeven, alleen fokkerij historie.
Wanneer hij echter geen discussie wilde, dat hij de hele topic maar moest verwijderen. Dan zou ik wel volgen. ( aan Co zoiets vragen kan dan natuurlijk ook)
Daarop kwam antwoord dat het zo wel goed was.

Wat betreft veranderen of verwijderen van berichten: dat kun je zelf doen, maar dan blijft altijd wel de kop staan van het bericht.
Als Co als beheerder een Topic of een reactie schrapt, dan verdwijnt alles.
noordhollander
@arie.jna een nachtje snurken dit bedacht!?
als ik jou een persoonlijk bericht stuur en jij gaat dat vervolgens hier publiceren geeft meteen aan dat je t niet echt begrijpt dan kun je beter maar weer bladzijdes uit een boek kopieren!
arie.j
@noordhollander
Sorry hoor, ik wist niet er geheimhouding in het geding was.
Verder zou je ook gewoon zelf duidelijk kunnen zijn naar ander prikkers.
ejb
Quote:
@arie.j: Wanneer je deze kwestie hoog zit stuur dan gewoon een mailtje naar Co, dan krijg je zeker antwoord.
Dat is beter dan hier op het prikbord er zo lang over doorgaan.

Had ik toen al gedaan 2 keer zelfs de eerste keer een zoals ze ook wel eens noemen: een politiek correct antwoord en de tweede keer geen reactie, maar wat er dan gebeurd(niets) is ronduit teleurstellend. Vandaar dat ik ook een groot deel van mijn reactie richting Co nu ook hier geplaatst heb.
MBTrac1100
@noordhollander
Ik probeer het wat te volgen maar jou reacties zijn wel van de hak op de tak, en komen onvriendelijk over. Misschien nog een keertje overlezen voordat je op de knop plaats reactie drukt? Zelf probeer ik het ook goed te doen, niemand is perfect!
Cornelis
@ejbIk heb zelfs voor het CDA als burgerlid in een gemeentecommissie gezeten. De hele avond druk vergaderen en na afloop en het een en ander aan drank verder werden de besluiten genomen zo rond de klok van half twee. Vrienden die elkaar zo een bouwvergunning toespeelden..... Mooi dat je op de lijst staat man!
En waar heb ik het met het verkrijgen van de fosfaatreferentie fout gedaan Erik?

Ik gun je juist alle geluk bij Noorderland.
ejb
Quote:
@Cornelis: En waar heb ik het met het verkrijgen van de fosfaatreferentie fout gedaan Erik?

Ik schreef: schijn van en dan ga ook ik er vanuit dat het niet zo is.

Je schreef zelf op prikbord dat je tijdens het referentiejaar te lui was om de juiste pw/pal getallen van de gronden in te vullen en dan krijg je automatisch de categorie hoog en als je nu dus de werkelijke getallen invult heb je onterecht verkregen ruimte. Of je dit van te voren geweten hebt of niet? is een vraag waar ik geen antwoord op hoef,maar omdat de zuivel nu de kringloopwijzer(koppeling melk en grond) erg promoot en dan heb je als bestuurder in de zuivel die altijd goede voorbeeld hoort te geven dus de schijn tegen maar nogmaals ik ga er vanuit dat het niet bewust was. Daarom had ik deze reactie toen ook niet geplaatst maar ik had echt gehoopt dat jij die bewuste reactie over Gerrit zelf zou aanpassen en of verwijderen.

Ik stond overigens bewust op onverkiesbare plek en over 2 jaar maar eens weer kijken, toen had ik niet de behoefte om weer in een bestuur te zitten.
Cornelis
Quote:
@ejb: kringloopwijzer(koppeling melk en grond)

Volgens mij gaat kringloopwijzer over processen in je bedrijf inzichtelijk maken.
Cornelis
Quote:
@ejb: heb je onterecht verkregen ruimte

Dat is je eigen interpretatie!!
Cornelis
Quote:
@ejb: geweten hebt of ni

Meitelling 2013 ingevuld op 30 april 2013. Fosfaatreferentie was eind 2014 bekend. Het schijnt dat deze data vrij ver uit elkaar liggen om van tevoren een en ander te weten, zelfs al doe je wat bestuurlijk werk in de zuivel.
arie.j
@Cornelis
Dat je geen concrete ongeoorloofde dingen van Braks weet uit de tijd van de invoering van melkquotum , dat is wel duidelijk, anders had je het wel geschreven.
Maar waarom geef je zoiets dan niet gewoon toe?
Dan is ieder hier ook weer tevreden en daarnaast is het eigenlijk toch ook een kwestie van fatsoen.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ejb: ik voor het CDA bij de gemeenteraadverkiezingen op een kieslijst heb gestaan

Verbaast me enorm. In het FrieslandCampina-dossier gaf je al aan dat communicatie niet je sterkste kant is. Daarnaast ben je rechtlijnig en sta je voor je principes, denk dat de doorsnee politicus het woord principe niet eens kan spellen...
ejb
@Jack Rijlaarsdam
Als iemand zoals ik het communiceren aan anderen overlaat kan ik toch wel het een ander betekenen voor de club denk ik. Heb overigens wel cursus in die richting gevolgd dus kan het wel maar liever niet.
Overigens hebben wel meer mensen last van goed communiceren als ik het prikbord zo lees.

Heb wel een vraagje: kun jij mij uit het RFC dossier halen?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ejb: kun jij mij uit het RFC dossier halen?

Dat zal niet gaan, alles wat je ooit op het www geschreven hebt, blijft bewaard. Jij zit dus voor eeuwig vast in het FrieslandCampina-dossier! 😃
arie.j
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: denk dat de doorsnee politicus het woord principe niet eens kan spellen...

Elke partij heeft een beginselprogramma, in hoeverre dat principes zijn, en of men zich er daaraan wenst te houden, dat moet ieder voor zich maar beoordelen.
ejb
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Dat zal niet gaan, alles wat je ooit op het www geschreven hebt, blijft bewaard. Jij zit dus voor eeuwig vast in het FrieslandCampina-dossier!

Dus de enige manier is om alle reacties handmatig leeg te maken ala Noordhollander? dan heb ik nog wel even werk 😃
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ejb: alle reacties handmatig leeg te maken ala Noordhollander?

Doe hem ff een pb of hij je wil helpen, hij is er zo handig mee. 😉
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ricardo: Heb het idee dat er gewoon bijdragen worden verwijderd

Tja, je vraagt je dan wel af wat precies de reden is. De melding van het feit dat Oosterbaan later in z'n carrière huisjesmelker was in Leeuwarden of de uiterlijke gelijkenis met @noordhollander. 😃
ricardo
Jack kun jij je voorstellen dat er nog iemand is die er zo uit ziet? dat zal het vast niet geweest zijn 😄
ejb
Die laatste over gelijkenis vond ik overigens ook te ver gaan Jack.
de hoef
@ejbvond ik ook ejb .maar kwam volgens mij niet van jack
+1
ejb
Quote:
@de hoef: maar kwam volgens mij niet van jack

dat klopt, maar Jack vroeg zich af wat de reden van verwijderen was en daar reageerde ik op.
jan is hobbyboer
Quote:
@ejb: vond ik overigens ook te ver gaan Jack.

Dat had ik nu juist geliked 😄. Vond het wel humor, nog iemand met zo'n indrukwekkende buik.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ejb: te ver gaan

Co heeft het goed gedaan om de uitspraken te verwijderen, het is niet netjes om na iemands overlijden te gaan kwaad spreken, verdedigen valt dan immers niet meer mee.

Ook ik vond de uitspraak over de gelijkenis met @noordhollander te ver gaan, laten we eerlijk zijn: daar wil helemaal niemand mee vergeleken worden.
+9
anke
Beste allen, Hier zijn dochter. Mooi te zien dat zijn denkbeelden nog wel wat losmaken bij een aantal lieden. Ik wens jullie van harte toe om je leven met dezelfde passie en enthousiasme als hij altijd heeft gedaan, te leiden. Anke Oosterbaan
jan is hobbyboer
Quote:
@anke: . Ik wens jullie van harte toe om je leven met dezelfde passie en enthousiasme als hij altijd heeft gedaan, te leiden.

Ben trouwens blij dat ik wat relaxter in het leven sta. Om nou met het fokken van een paar koeien zoveel gedoe op je hals te halen is niet mijn ding. Mijn ideeën over fokkerij stroken ook niet met de huidige genomics manier van fokken, maar we leven in een vrij land. Ik blijf gewoon de koeien fokken die ik leuk vind, lekker tegen de stroom in. Maar heb geen enkele behoefte om anderen te overtuigen van mijn gelijk, lukt toch niet 😄. Alleen zo nu en dan hier de zaak beetje opstoken.
oldhuus
Je zegt tegen de stroom in, nou volgens mij zit je nog in het HF tijdperk, net als wat de meeste boeren de laatste 30 jaar gedaan hebben. Alleen zie je de laatste paar jaar veel verandering, de coöperatie wil de HF verbeteren met genomics, de ander met aAa, en weer een ander met andere rassen. Misschien is het wel goed dat er eigenwijze mannen als Oosterbaan en Endendijk waren, anders was het FH ras helemaal uitgestorven. Kunnen die echte hf boeren straks mooi hun inteeltprobleem mee oplossen, zonder kleurverschillen..
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: Misschien is het wel goed dat er eigenwijze mannen als Oosterbaan en Endendijk waren, anders was het FH ras helemaal uitgestorven

Dit meen je toch niet echt? Overgeleverd zijn aan de nukken van een endendijk is 10x erger dan overgeleverd zijn aan genomics. Gelukkig zijn er nog genoeg oudere stieren om mee te fokken, jammere is alleen dat er geen fatsoenlijke stier meer bij komt, ik kan ze in ieder geval niet vinden.
oldhuus
@jan is hobbyboer
Hier zijn ook al de eerste Kapitein kalveren geboren, ga je toch wel 20 jaar terug in de tijd. Melk hier ook wel een Atlantic, gigantisch beest, maar er zijn er kleinere die meer geven met minder voer dus ben ook niet weg van de huidige coöp koers.
Heb nog wel British Friesian bedrijven gezien, simpele bedrijfsvoering 200 koeien met 2 man koeien redden zichzelf.
hookwood
Quote:
@oldhuus: Melk hier ook wel een Atlantic, gigantisch beest, maar er zijn er kleinere die meer geven met minder voer dus ben ook niet weg van de huidige coöp koers.

Atlantic is ook geen echte melkstier. Ze blijven wel lopen. Atlantic scoort voor Better Life Gezondheid 11 en is daarmee de top. Voor Better Life Efficiëntie scoort is 6 en is daarmee gemiddeld. Optellen van de beide indexen kan eigenlijk niet, maar samen zit je aan de 17 Better Life totaal. Wil je top efficiëntie, dan stieren als Snowrush en Gforce met 13 en 12 Better Life Efficiëntie gebruiken. Hierbij wel opletten met de combinatie want dat fokt wel hoog en smal, ouderwets Inet fokken zeg maar. Completere stier is dan Danno BLG van 8 en BLE van 9, kom je ook op 17 totaal...
mlkvhoudr
@hookwood

Danno valt mij nog niet altijd mee, maar dan beoordeel ik ze als kalf, vind ze niet allemaal even sterk in de benen
oldhuus
@hookwood
Dat ze blijven lopen geloof ik wel want ze zijn brutaal zat, gezondheidsproblemen verwacht ik dan ook niet. Maar inmiddels hebben de meeste koeien wel o-man bloed dus vallen de meeste topstieren al af.
puddingbroodje
@hookwood
hier stuk of 4 atlantics aan de de melk allemaal bovengemiddeld, komen er nog velen ben er blij mee!
noordhollander
Een koers kun je alleen goed uitzetten als er plenty mogelijkheden zijn ze lopen vreselijk vast met die genomicsboel als je door dat systeem alles op een familie concentreert ga je de diversiteit missen binnenkort daarover snelle berichten hopelijk voor de pasen (wordt uitgesteld)

ik stel voor dan nieuw item over genomics te lanceren eea heeft niks meer met Anne Oosterbaan te maken denk ik.
+1
Cornelis
Quote:
@noordhollander: daarover snelle berichten hopelijk voor de pasen

Welk jaar?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's paarden , kippen , friesland , fokkerij , stallen , lei en veiling geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
70
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
20