Weiden op kleine huiskavel kan

De schaalvergroting in de melkveehouderij zet door. Er worden meer koeien gehouden wat ook meer grond vergt. Deze extra grond is niet altijd beschikbaar naast de bestaande huiskavel. Dit maakt beweiden van grote koppels met een slechte verkaveling lastiger, maar niet onmogelijk. Veldkavels beweiden zou kunnen door het melksysteem bij de koeien te brengen in plaats van de koeien naar de (melk)stal. Dit kan met een mobiele melkrobot of mobiele melkwagen. De mobiele onderdelen kunnen ’s winters weer in de stal gebruikt worden. Voor degenen die dit te futuristisch of misschien juist te ouderwets vinden kan het ook anders. De veldkavels alleen maaien en de huiskavel maximaal benutten voor beweiden ligt mogelijk meer voor de hand.

- Paul Galama
Wageningen UR Livestock Research

Lees meer »

Deel dit topic

TheMilkStory

Reacties

friesboertje
Quote:
Veldkavels beweiden zou kunnen door het melksysteem bij de koeien te brengen in plaats van de koeien naar de (melk)stal.

Dit is een grapje hoop ik?
de hoef
hier draait er al 1 bij een bio boer
friesboertje
Het kan wel, maar is niet realistisch. Als je zeg maar 100 koeien hebt met 10 ha. Huiskavel. Her en der wat percelen van paar hectare. Dan moet je constant het zootje verhuizen. Dan zou je wel een groot blok met aaneengesloten veldkavels moeten hebben mocht je er over na willen denken.
DeBoerin
Quote:
@friesboertje: aaneengesloten veldkavels moeten hebben mocht je er over na willen denken.

volgens mij zegt de titel huiskavel, dan mag je er toch van uit gaan dat het aaneengesloten is ? Centrale opstelling zou dan toch mogelijk moeten zijn voor diegene die buiten wil melken.
friesboertje
@DeBoerin
Ik bedoel het beweiden van de veldkavels met een mobiele melkinstallatie.
DeBoerin
Quote:
@friesboertje: Ik bedoel het beweiden van de veldkavels met een mobiele melkinstallatie.

beweiden/melken op huiskavel en bijvoeren van overige percelen. waar een wil is is een weg. Wij willen dit niet 😄
+3
arjankok-
heb al eens een nieuwe 10 stands zij aan zij gezien met generator ,melktank, krachtvoerverstrekking, koeien klimmen wat omhoog, melker staat in het gras, geconstructeerd door De Bruin Bodegraven,
gezienus
wachtruimte zal wel een mesthoop worden wat resulteerd in een betonen plaat met gier.en mest opvang
mlkvhoudr
Is dat deze :

mobilemilking.nl/
arjan_kok
@mlkvhoudrdit is een andere zo te zien een noodmelkstal, weet niet of vinding van de bruin bodegraven, ook daadwerkelijk gebruikt wordt, zal ik eens vragen aan de veehouder voor wie het gebouwd is
+1
Nick83
Een huiskavel van 25 ha voor 120 koeien is misschien niet ruim, maar het is zeker niet krap... Snap niet waar ze het over hebben.
+1
dorpsrandhoeve
Alles kan. Koffiekan, theekan, melkkan........
de hoef
Quote:
@dorpsrandhoeve: dorpsrandhoeve - 7 uur geleden


Alles kan. Koffiekan, theekan, melkkan........

wim kan ,kan niet meer
+2
zeppmann-
Zegt genoeg over de onderzoeken in Wageningen. Het gezond boeren verstand is ver te zoeken.
+2
Frans1
Terug naar de doorloopwagen 😄
jan w
let dan wel ff op de kostprijs
producent
Misschien zijn er nog wel twee 4 box prolines te koop.
+2
weurding
wat een verstand, mobiele melkrobot, met generator om de melk te koelen? mag je s'nachts wel wakker blijven of het zooitje er de volgende morgen nog staat 😞
+5
Jan Veenhouwer
Jij bent in ieder geval wel optimistisch over het snel verplaatsen van het geheel (eventueel door derden).
ijssel
koeien weiden of koeien buiten laten lopen klinkt hetzelfde maar is wel wat anders,dat moeten ze toch weten in wagenigen.
ijssel
amazing grazing is zomers goedkoop melken maar int najaar amazing veel voer kopen ofwel,slechte benuting per ha.
casev
Je hoeft toch ook niet de hele koppel te laten weiden? Je kan ook alleen de laag productieve naar buiten gooien.

Moet je wel zorgen dat er voor het voerhek dan wel smakelijk en goed voer ligt voor de rest, anders staat de rest de hele dag te janken voor de deur....
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , maaien , stal , koeien , melkrobot , schaalvergroting , wageningen-ur , robot , grond , mobiele melkrobot en verkaveling geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!