ForFarmers: Minder omzet maar hogere winst

De omzet van voerconcern ForFarmers is vorig jaar zo’n 7 procent gedaald tot ongeveer 2,3 miljard euro. De oorzaak daarvan zijn de lagere grondstofprijzen die aan de klanten en afnemers doorberekend zijn.

Deel dit topic

Reacties

paul1
Ja ze zullen nog meer aan
de boeren moeten verdienen,
als ze naar de beurs willen.
jan is hobbyboer
Een winst van 39 miljoen op een (grotendeels) gekochte omzet van 2.3 miljard (1.5%) klinkt in mijn ogen nog steeds niet als een solide bedrijf.
Duurzamer Boeren
Winst dien je dan ook in ratio tot het eigen vermogen te bekijken.
jan is hobbyboer
Quote:
@Duurzamer Boeren: Winst dien je dan ook in ratio tot het eigen vermogen te bekijken.

En de kwaliteit van het eigen vermogen. Veel schuld, klein eigen vermogen geeft al snel hoog percentage winst over kwalitatief slecht eigen vermogen, aan leveraging zijn al veel bedrijven kapot gegaan. Lijkt vaak paar jaar leuk op papier, maar dan klapt het als een kaartenhuis in elkaar. 1.5 berekende winst is natuurlijk niets. Met beetje anders waarderen van aankopen zit je zo op een dik verlies (of hogere winst natuurlijk). Ik heb geen aandelen, dus het zal mij worst zijn. Als ik ze wel had zou ik ze zo snel mogelijk aan geld maken.
Haijtink
@jan is hobbyboerEv is 50 %, weet niet wat je met kwaliteit bedoelt? Maar solvabiliteit lijkt me oke. Iedereen die het tot nu toe aan geld gemaakt heeft is te vroeg geweest. Tegen de 4% dividend is toch aardig, krijg je bij een bank niet aan rente.
oldhuus
Rendement was geloof ik 7% laatste jaren zonder inflatie.
jan is hobbyboer
Quote:
@Haijtink: weet niet wat je met kwaliteit bedoelt?

Ik heb een stukje van de balans bekeken. Niet echt mijn vak, maar gezien het plan, de beursgang en cashen voor de bestuurders is beetje argwaan misschien wel op z'n plaats. Daar is ook alle reden toe volgens mij. De balans is een mooi kunstwerkje geworden. Er staat bijvoorbeeld voor 70 miljoen aan immateriele activa op, goodwill en andere onzin die je nooit meer terug krijgt (gewoon teveel betaald over het algemeen bij overnames (RFC schijnt ook nog zo'n postje van een miljard te hebben)). Verder staat er nog voor 180 miljoen aan bedrijfsgebouwen en machines en installaties op. Ook al iets wat de gek er voor geeft, meestal veel minder dan op de balans staat. Handelsdebiteuren staan op 230 miljoen, ongeveer 10% van de omzet, dus gemiddelde betalingstermijn is 365/10 = 36 dagen. Geloof dus maar niet dat al dit geld ooit terug komt. Meeste gewone klanten betalen gewoon met automatische incasso en dat gaat veeel sneller. Dus zolang je niet afboekt is het geen verlies. En zo zal de financiele kenners als Diezel nog wel veel meer opmerkingen kunnen maken.

Hiero: forfarmers-annualreport.eu/docs/FF_JV_2014/…

Liquide middelen zijn sterk afgenomen omdat de schulden afgelost moeten worden. Ik heb de toelichting niet gelezen, maar ik denk dat er misschien wel wat financiers zenuwachtig begonnen te worden. Geld teveel kan natuurlijk ook. Maar als je sterk groeiend bent heb je niet snel liquide geld teveel volgens mij.

Maar goed, ik weet het ook allemaal niet, maar ik vind het een mooi gegoochel. Misschien is het wel een kerngezond bedrijf.
paul1
Bij een lage winst per aandeel, beuren ze ook minder voor
hun aandelen.
flecky
Dit is FCDF nog erger,omzet miljarden/winst marginaal!!!
Cornelis
Geef dat eens in cijfers weer dan.
flecky
De winst bedroeg slechts 3% van de omzet.
In vergelijk bij andere beurs genoteerde bedrijven is dit een fooitje!!
-2
paul1
Als rfc veel winst maakt gaat
dat veelal ten koste van de melkprijs
weurding
Maar veel winst komt dan toch terug als nabetaling, of zie ik dat verkeerd?
jan w
@weurding
Als er veel winst wordt gemaakt beginnen als eerst het personeel weer te zeuren voor meer loon. Dit terwijl het zuivelCAO zo slecht nog niet is.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan w: Als er veel winst wordt gemaakt beginnen als eerst het personeel weer te zeuren voor meer loon.

Lijkt me niet, meer winst is een hogere winstuitkering voor het personeel. Dat is dus al besproken.
jan w
@Jack Rijlaarsdam
In de meeste sectoren zijn de loonsverhogingen wel aardig gematigd, maar de zuivel heeft er toch 4% bij gekregen zonder al te veel gemor. ( over 2 jaar uitgestreken)
oldhuus
En volgend jaar naar de beurs: boerderij.nl/Home/Nieuws/…
+2
Metal ap
Snap niet dat boeren bij grote leveranciers,coperaties klant zijn,bij kleine leverancies betaal je zeker nooit meer.eigelijk moeten de grote het voor minder kunnen leveren,maar is niet het geval.
weurding
Wij waren bij een kleine, maar die is overgenomen door een grotere, idd, niet goedkoper geworden 😞
oldhuus
Wij gingen misschien 10 jaar geleden van ACM naar DMC, was toen nog wat kleinere coöp, is nu wel anders, ACM net zo.. Lokale heb je hier niet meer.
+1
ricardo
Eendracht Rouveen is nog een kleine cooperatie Oldhuus.
MBTrac1100
Of van dijk, ook maar een stukje vanaf jou
oldhuus
Kruidhof Rouveen is ook nog een familiebedrijf. Booijink zie je ook steeds meer, maar dan heb je ook nog Fuite Benthem etc.
jan w
Mijn vader was in het verleden ( 15 jaar) voorzitter van een Onderlinge brandwaarborgmij met 600 leden. Met de eeuwswisseling in zicht en de te verwachten problemen daarmee hebben ze besloten om te stoppen. Fuseren was voor het bestuur eigenlijk geen optie. Er was geen van de bestuursleden die mee had gemaakt dat de leden met of na de fusie geld terug had gezien. Ze hebben de portefeuille verkocht aan de beste bieder. De leden die meegingen hebben 3 jaar lang gratis verzekeren gehad. Zo kan het dus ook. Moet je eens kijken hoeveel boerengeld er verspild is door VION.
ricardo
Wat dacht je hoeveel geld er van de ABTB verspild is ABTB werd gibo werd Flut, sorry bedoelde Flynth maar is Flut en onze grote RABO alle geld wat daar door generaties boeren in is gestoken zien we ook niet weer terug, kunnen alleen onze zuivel cooperatie nog koesteren.
ricardo
Hoppa krijgen we ook nog even een trap na van Harm Jan Schipper AccoN avm dat we niet goed investeren!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's forfarmers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
4
TREFWOORDEN