Piet Boer in het FD: 'De groei van de melkproductie zal de markt goed opnemen’

Zal afschaffing van het melkquotum leiden tot meer boerenbedrijven? Piet Boer, voorzitter van het coöperatiebestuur en de raad van commissarissen van FrieslandCampina, denkt van niet.

Hoe hebben de Nederlandse boeren zich voorbereid op het opheffen van het melkquotum?
‘Er is geïnvesteerd in nieuwe koeien. Uit onze jaarlijkse enquête onder leden blijkt ook dat veel in nieuwe stallen is geïnvesteerd. De belangrijkste reden is dat er veertig jaar geleden ook een hausse was in stallenbouw. Die zijn aan vervanging toe. Als het quotum verdwijnt, is dat een goed moment om die investering te doen.’

Gaan boeren nu als een gek melken?
‘Dat denk ik niet. Er is best een categorie boeren die heel ambitieus is, maar de meesten zijn blij met het familiebedrijf dat ze nu hebben. We hebben de neiging de groei te overschatten. Tussen 2010 en 2020 verwachten wij een gemiddelde groei van 2% per jaar, met een versnelling in 2015 en 2016. Voor dit jaar gaan we uit van 3% groei. We schatten de groei lager in dan sommige andere partijen, maar in het eerste kwartaal zaten we onder de melktoevoer van 2014. Eind 2013 was de melkprijs hoog en investeerden boeren alvast in de uitbreiding van hun veestapel. Dat kost tijd: elk jaar wordt maar een beperkt aantal dieren geboren. En als de melkprijs hoog is zijn de kosten van die uitbreiding - je moet immers een superheffing betalen als je over het quotum melkt - laag. Wij denken dat de Nederlandse melkproductie zonder dat quotum in tien jaar met 20 tot 25% zal groeien, van 12 miljard liter nu naar 14,5 miljard liter. De afgelopen jaren is het melkquotum ook al elk jaar vergroot. Die productiegroei van ruim 5% is door de markt goed opgenomen. De vraag naar zuivel in de wereld groeit met 2% per jaar. Door alle prijsfluctuaties heen zie je stijgende prijzen.’

Ziet u meer megastallen komen?
‘Nederlandse melkveebedrijven zullen relatief kleinschalige gezinsbedrijven blijven. We verwachten dat het aantal koeien in Nederland met 10% zal toenemen. Het gemiddelde bedrijf gaat dan van tachtig naar honderd melkkoeien.
Zie voor het verdere uitgebreide verhaal fd.nl/economie-politiek/1097446/…

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , frieslandcampina , melkprijs , campina , investering , voer , zuivel , melkquotum , melkproductie , dieren , stallen , boer , superheffing , familiebedrijf , stallenbouw en taal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
2