Dijksma: geen koeienexplosie na quotering

Dijksma zegt dat de Wet verantwoorde groei melkveehouderij ervoor zorgt dat de melkveehouderij groeit binnen de milieurandvoorwaarden van de Nitraatrichtlijn als het melkquotum wordt afgeschaft."Een toename in de mestproductie geeft geen extra druk op de nationale mestmarkt. Hiermee wordt ongebreidelde groei van de melkveestapel voorkomen.

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

Cornelis
Dijksma kan beter aan Lodders vragen wanneer ze gaat bewegen.
Jack Rijlaarsdam
@Cornelis De VVD ligt op ramkoers: boerderij.nl/Home/Nieuws/…
Cornelis
Dus komt er geen AmvB en is het wachten op dierrechten. Vrijheid blijheid noemen ze dat.
+1
jorisdriepinter
Mannen, rustig, het is verkiezingstijd.
Als over een week de verkiezingskoorts weg is dan is een week later iedereen weer aan de nieuwe verhoudingen gewend. Dan gaat het politieke dealen gewoon weer verder.
Dat er dierrechten gaan komen vroeg of laat, die kans is groot.
Het voerspoor is niet afdoende.
Extensieve boeren gaan juist via fosfaatrijke voeders zorgen dat ze hun ruimte zelf gebruiken.
Tenminste die geluiden zijn er.
+2
jg
De grondloze groeiers wordt niets in de weg gelegd. Geen kapitaal in grond , en hoeven ook al geen kapitaal in verwerkingscapaciteit te steken. De melk verwerkers hadden veel meer eisen aan volumegroei moeten stellen.
arie.j
Particulieren melkverwerkers jg zal het worst zijn zolang hun winst niet in het geding is.
Wat betreft de cooperatie, die zijn taak is melk tot waarde brengen, landbouwpolitiek valt daar niet onder.
Dat FC probeert weidegang te promoten is eigenlijk het maximale.
+1
brabo
Mijn particuliere melkafnemer neemt anders alleen maar nieuwe leveranciers aan die weiden
+1
leo-k
De grondloze groeier ligt uiteindelijk zichzelf in de weg, ruwvoer aankopen zal duur worden. we maken ons druk over de mestafzet, omdat daar nu regels over ontwikkeld worden, maar we vergeten gemakshalve dat we eerst ruwvoer nodig hebben om de mest te produceren...
+1
pieta
De hoeveelheid grond blijft hetzelfde in NL(ongeveer). ALs de grondloze groeiers snel zorgen dat het fosfaatplafond bereikt wordt middels import van melkvee dan hebben we dierrechten eer de AmvB in werking treedt.
jan 1
Quote:
@pieta: De hoeveelheid grond blijft hetzelfde in NL(ongeveer). ALs de grondloze groeiers snel zorgen dat het fosfaatplafond bereikt wordt middels import van melkvee dan hebben we dierrechten eer de AmvB in werking treedt.

Zal z,n vaart niet lopen Pieta,landelijk is niet snel vol,voorlopig kan varkens en kippen mest goed verwerkt worden,gaat allemaal de grens over,geeft ruimte voor melkvee...
3 speen
Willen geen van dichte stallen
jorisdriepinter

Dijksma moest vanmiddag in de Senaat uitleggen waarom het zo lang duurt voordat de AMvB klaar is. Vooral PvdD, GroenLinks, SP en de Onafhankelijke Senaats Fractie maken zich daar zorgen over.

Zorgvuldige voorbereiding
Dijksma ging niet in op de suggestie dat er onenigheid is binnen de coalitie. Wel legde ze uit dat een zorgvuldige voorbereiding van de AMvB tijd kost.

Ze weersprak de vrees van de Partij voor de Dieren dat de komende maanden een ongebreidelde groei van de melkveehouderij plaats kan vinden. Sinds 1 januari is de Melkveewet van kracht en gelden er randvoorwaarden op het gebied van het milieu.

Afgerekend
Bovendien worden de veehouders uiteindelijk afgerekend op hun fosfaatproductie over heel 2015, stelt Dijksma. Die afrekening vindt plaats op basis van de AMvB waarvan de inhoud nu nog niet bekend is.

Op de vraag of zo'n terugwerkende kracht juridisch stand kan houden, gaf de staatssecretaris geen antwoord. Ze zei wel dat ze nu 'op zeer korte termijn' met de betrokken partijen over een voorstel gaat praten.
Auteur: Jan van Liere
Coen
Dat wordt nog een heel gevecht 😄

Romijn: 2015 is overgangsjaar
Als er nieuwe regels komen voor grondgebonden groei van de melkveehouderij, gelden die pas vanaf 2016. ‘En dan is 2015 een overgangsjaar’, zegt Cees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij.

Hij reageert op de uitspraak van staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) dat de AMvB waar ze nog aan werkt, terugwerkende kracht krijgt over heel 2015. Romijn noemt dat standpunt ‘verrassend’.

Geen concessies
LTO zal zich hier niet bij neerleggen, verzekert de vakgroepvoorzitter. ‘We zitten daar zeer scherp in en we zullen er geen concessies in doen.’

Hij wijst erop dat de melkveehouders over enkele weken hun grondpositie voor 2015 vast moeten leggen in de Gecombineerde Opgave. De overheid kan dan niet achteraf de voorwaarden voor bedrijfsvoering bijstellen.
pieta
Waar is LTO nou voor? Grondgebondenheid of vrijheid voor snelle groeiers die zonder grond het fosfaatplafond aan willen gaan tikken.
Coen
@pieta , LTO is voor de cowboys, maar dat is al jarenlang zo in de volledige veehouderij
+2
diezel
Quote:
@pieta: Waar is LTO nou voor?

Gewoon de touwtjes omhoog volgen bij een marionet-pop. Weet je meteen welke richting de grote agr. financier het geheel in wil sturen! 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melkquotum , mestproductie , melkveestapel en dijksma geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0