Jaarcijfers en prestatietoeslag FC over 2014

Er kwam net een mailtje binnen, laat ik het maar helemaal kopiéren
===============
Geachte heer, mevrouw,

Het Jaarverslag 2014 van Koninklijke FrieslandCampina N.V. is beschikbaar. Op de website van FrieslandCampina kunt u het volledige jaarverslag 2014 downloaden.

Omzet stabiliseert, winst stijgt
De netto-omzet stabiliseerde op 11,3 miljard euro. De winst steeg naar 303 miljoen euro (2013: 157 miljoen euro). Zonder de goodwill impairment in 2013 en de eenmalige pensioenbate in 2014 zou de winst zijn afgenomen met 21,1 procent.

Melkprijs 42,70 euro
FrieslandCampina heeft in 2014 een melkprijs gerealiseerd van 42,70 euro excl. btw, bij 3,47% eiwit, 4,41% vet en 4,51% lactose. Ten opzichte van 2013 (42,90 euro) is de melkprijs nagenoeg gelijk gebleven (-0,5%). De garantieprijs over 2014 was 39,38 euro per honderd kilo melk. De prestatietoeslag is 1,86 euro per honderd kilo melk. De uitgifte van ledenobligaties over 2014 per honderd kilo melk bedraagt 1,07 euro. Hiermee komt de totale waardecreatie van de onderneming op 2,93 euro per honderd kilo melk (2013: 3,04 euro).

Schommelende prijzen
Per 1 april 2015 komt er een einde aan de melkquotering. Vooruitlopend hierop heeft FrieslandCampina sinds 2009 circa 2,5 miljard euro geïnvesteerd in met name capaciteitsuitbreiding en kwaliteits- en efficiencyverbeteringen. Ook in 2015 wordt er nog circa 600 miljoen euro geïnvesteerd. Op dit moment lijkt de garantieprijs weer uit het dal om hoog te klimmen. Toch is het goed, en nog meer dan in het verleden, rekening te houden met fluctuerende garantieprijzen als gevolg van schommelingen in vraag en aanbod van melk en zuivelproducten in de hele wereld.

Jaarverslag 2014
In het jaarverslag kunt u meer lezen over de gebeurtenissen in 2014 en de vooruitzichten voor 2015. U kunt het jaarverslag downloaden van de FrieslandCampina website. Wilt u een papieren versie ontvangen dan kunt u die aanvragen bij de binnendienst via telefoonnummer 033–7133000 of via e-mailadres binnendienst@frieslandcampina.com. Wij verzoeken u het jaarverslag te delen met de andere leden binnen uw melkveebedrijf. Tijdens de ledenbijeenkomsten worden de jaarcijfers toegelicht.

Met vriendelijke groet,

Namens het bestuur
Piet Boer
voorzitter bestuur
Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A.

Namens de executive board
Cees ’t Hart
chief executive officer
Koninklijke FrieslandCampina N.V.

Deel dit topic

Reacties

producent
Totale overzicht.

frieslandcampina.com/nederlands/news-and-press/…

Dan doet de Russische boycot toch zeer.
Annejoy
Ja logisch! Gelukkig zijn er nog andere regio's en producten waarmee het deels kan worden opgevangen.
+2
sorry
Quote:
@Annejoy: Gelukkig zijn er nog andere regio's en producten waarmee het deels kan worden opgevangen.

zoals het pensioenfonds....
storm
Had het al gezien. Dus de prestatietoeslag blijft ongeveer gelijk, dat valt mee ondanks dat we al een stuk gehad hebben.
RBD49
Je ontvangt €1,45 (per 100 kilo melk) contante nabetaling in mei.
boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
+1
hookwood
Dat is geheel afhankelijk van de hoeveelheid melk die je in het eerste halfjaar hebt geleverd.
+7
pieta
Het resultaat valt mij mee. Wat mij betreft verdienen en krijgen ze een compliment voor dit resultaat.
jg
Lijkt mij ook.
Greetje
Yup, goed bezig, er wordt genoeg gescholden op "de top" van FC, maar deze tent wordt gewoon goed gerund!
casev
Gescholden? Volgens mij valt dat best mee. En gelukkig leven we hier wel in een maatschappij dat men het oneens mag zijn, en zijn mening mag uiten....
Coen
Bron FD, bizondere bijzondere baten 😄

'Rusland' kost FrieslandCampina minimaal € 80 mln

De Russische boycot van zuivelproducten uit Europese landen heeft de winst van FrieslandCampina, de grootste zuivelcoöperatie van Nederland, flink gedrukt. De boycot heeft het Nederlandse concern, een mondiale top vijf-speler, zeker € 80 mln aan winst gekost.

Bij de presentatie van de jaarresultaten over 2014 maakte FrieslandCampina donderdag bekend dat het bedrijfsresultaat negatief beïnvloed is door de Russische boycot van zuivelproducten. De geschatte directe en indirecte effecten — omzet- en winstderving, en negatieve markteffecten — bedragen minimaal € 80 mln.

FrieslandCampina zegt dat het niet te voorspellen is of en wanneer de boycot door Rusland van westerse agrarische producten zal worden opgeheven. Maar zelfs als de boycot wordt beëindigd, zal de vraag in Rusland niet snel herstellen, verwacht de zuivelmultinational.

Middenklasse in Afrika en Azië
Het concern denkt wel dat dit jaar de vraag naar zuivelproducten licht zal toenemen. Daarbij verwijst het naar de situatie in Azië en Afrika, waar naar verwachting vooral de groeiende middenklasse zal profiteren van economisch herstel. Consumenten uit veel opkomende markten kunnen zich meer zuivelproducten veroorloven en bovendien zorgt de relatief goedkope euro ervoor dat zuivelproducenten uit de eurozone beter kunnen concurreren met aanbieders uit landen met andere valuta. Daardoor kunnen bedrijven als de Nederlandse zuivelcoöperatie meer zuivelproducten exporteren.

Verdubbeling nettowinst
Ondanks de Russische tegenvaller nam het bedrijfsresultaat toe met 56,2% tot €489 mln en verdubbelde de nettowinst van €157 mln (2013) naar €303 mln. De omzet nam vorig jaar toe met 0,6% tot €11,3 mrd. Maar in beide gevallen geeft het naakte cijfer een vertekend beeld, zo meldt de naar omzet vijfde zuivelproducent ter wereld — na Nestlé, Danone, Lactalis en Fonterra.

De sterke stijging van het bedrijfsresultaat is vooral te danken aan een eenmalige bate van €131 mln, een gevolg van aanpassingen in de pensioenregelingen voor medewerkers in Nederland. Gecorrigeerd voor deze eenmalige meevaller zou het bedrijfsresultaat fors zijn afgenomen. Ook negatieve valuta-effecten hadden een drukkend effect op het bedrijfsresultaat, terwijl ook een last van € 20 mln moest worden genomen voor de sluiting van een fabriek in België. Een brand in een Friese kaasfabriek leverde echter weer een boekwinst op van € 20 mln.

Afboeking op goodwill

Zonder de genoemde pensioenmeevaller had ook het nettowinstplaatje er heel anders uitgezien. Als een afboeking op goodwill van €200 mln in 2013 en de pensioenbate niet worden meegerekend, zou de winst vorig jaar zijn afgenomen met 21,1%. De winst zou nog verder zijn gedaald als in de tweede helft van het jaar doorgevoerde kostenbesparingen geen positieve effecten hadden bewerkstelligd.

Volgens de vertrekkende topman Cees ’t Hart was 2014 een dynamisch jaar. ‘Meer dan in andere jaren hebben in 2014 externe omstandigheden invloed gehad op de resultaten van Friesland Campina’, zei hij, doelend op geopolitieke spanningen (Rusland) en valuta-effecten.
Cornelis
Heb je het al aan je zoon verteld Coen? Dan kan die de studieclub weer op de hoogte brengen 😄
Coen
Ik geloof dat zijn zegsman bij countus werkt, die boekhouder zal zijn zienswijze inmiddels wel hebben aangepast.
pieta
@Coen
Wat was zijn(Countus) zienswijze dan?
+2
Coen
@pieta , op een bijeenkomst (op 11 februari jl.) over liquiditeitsbeheer in de melkveehouderij werd door Countus aangegeven niet uit te gaan van nog een contante nabetaling in 2015 door RFC over het jaar 2014; wij weten nu dat er binnenkort nog ongeveer 1,45 cent per kg melk contant wordt ontvangen 😄
pieta
@Coen
O datte. Hier op het prikkebord zitten er ook wel die dat dachten. 😄
+1
Coen
@pieta , in de dagen daarna is hier genoeg over geprikt 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , melkprijs , campina , eiwit , boer , zuivelcoöperatie , coöperatie , melkveebedrijf , btw , jaarcijfers , goodwill , garantieprijs , lactose , vrouw en ledenobligaties geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
5